Polska a cywilizowane spoleczenstwo.... |
Autor |
Wiadomość |
doronio
Super gaduła ->OPOLE.ZWM<-

Pomógł: 10 razy Wiek: 40 Dołączył: 04 Wrz 2007 Posty: 347 Skąd: Amsterdam/Opole
|
Wysłany: Czw Paź 28, 2010 3:41 pm Re: Polska a cywilizowane spoleczenstwo....
|
|
|
guust napisał/a: | Tak sie zaczalem ostatnio zastanawiac czy Polska to cywilizowany kraj (za jaki sie uwaza)...
Kilka przykladow: (kolejnosc nie ma znaczenia)
- in vitro (kosciol wyklucza osoby co sa za ta metoda leczenia)
- krzyz przed palacem (prawie ze krucjata JK, kosciol nie wtraca sie bo nie ich sprawa?! SIC)
- podnoszenie podatkow i rozbudowywanie administracji (nawet kuba zaczela ograniczac administracje w tym roku)
- budowa drog (duzo sie mowi, niby duzo robi, ale caly czas daleko od tego co mogloby byc)
- korupcja ogolnie akceptowana
- praca na czarno to standard
- nieplacenie podatkow (to niemal sport narodowy)
- najtansze paliwo w europie (brak podatku od drog, samochodu - ewenement w skali europy -zachodniej)
- zabijanie politykow, sprawa z dzisiaj
- katastrofa smolenska, a reakcja polskich wladz (bez komentarza)
- etc...
Tak jak na to wszystko patrze + mentalnosc Polaka (zawisc, klamstwo, obluda, chamstwo, etc) to wydaje mi sie ze jeszcze z 2-3 pokolenia musza przeminac, az troszeczke sie zblizymy do krajow 'rozwinietych'...
tez macie takie odczucia? |
To teraz znajdź informacje o np.
Bangladeszu, Ugandzie, Rwandzie, Senegalu, Korei Północnej, Somali i dziesiątek innych (również w Europie).
Po tym przeczytaj co napisałeś i dziękuj, że urodziłeś się w Polsce. |
_________________ Pomóż
http://www.poomoc.pl |
|
|
|
|
guust
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Czw Paź 28, 2010 3:57 pm
|
|
|
doronio napisał/a: | To teraz znajdź informacje o np.
Bangladeszu, Ugandzie, Rwandzie, Senegalu, Korei Północnej, Somali i dziesiątek innych (również w Europie).
tylko ze mnie zawsze uczono zeby rownac do lepszych a nie do gorszych.... skoro taki raj w PL dlaczego tylu emigrantow poza Polska? i jakos do tych krajow co wymieniles nikt nie wyjezdza.... |
|
|
|
|
doronio
Super gaduła ->OPOLE.ZWM<-

Pomógł: 10 razy Wiek: 40 Dołączył: 04 Wrz 2007 Posty: 347 Skąd: Amsterdam/Opole
|
Wysłany: Czw Paź 28, 2010 4:03 pm
|
|
|
guust napisał/a: | doronio napisał/a: | To teraz znajdź informacje o np.
tylko ze mnie zawsze uczono zeby rownac do lepszych a nie do gorszych.... skoro taki raj w PL dlaczego tylu emigrantow poza Polska? i jakos do tych krajow co wymieniles nikt nie wyjezdza.... |
A kto tu mówi o równaniu, gdy mowa o tym czy Polska to cywilizowany kraj.
Cywilizacje daje jako punkt odniesienia. |
_________________ Pomóż
http://www.poomoc.pl |
|
|
|
|
kindzal
Super gaduła

|
Wysłany: Czw Paź 28, 2010 5:33 pm
|
|
|
Co masz na mysli piszac CYWILIZOWANY ?
Podaj z laski swojej przyklad cywilizowanego kraju . |
_________________ " Kto nie szanuje i nie ceni swej przeszlości, nie jest godzien szacunku teraźniejszości, ani prawa do przyszlości. " Józef Piłsudski. |
|
|
|
|
guust
|
|
|
|
|
Mucha_75
Gaduła nad gadułami :-) Mucha
Pomógł: 13 razy Wiek: 50 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 624 Skąd: Schiedam, GA
|
Wysłany: Czw Paź 28, 2010 10:09 pm
|
|
|
Chłopie, podpieraj się dalej wikipedią! Chiny przed Polską, nie mam pytań!! Poza tym takie rankingi są z dupy wyjęte za przeproszeniem, kto je robi, i przede wszystkim czy kraj cywilizowany oznacza demokratyczny. Spróbuj w Szwecji, która jest podobno takim wzorem skrytykować emigrantów nierobów, którzy żyją z socjala, zobaczysz demokrację pełną gębą! Albo Niemcy, 13 w tym śmiesznym rankingu, słyszałeś ostatnio o historii polityka, który ośmielił się powiedzieć głośno to, co po cichu myśli olbrzymia część niemieckiego społeczeństwa? I gdzie tu masz demokrację? |
Ostatnio zmieniony przez Mucha_75 Czw Paź 28, 2010 10:16 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
guust
|
Wysłany: Czw Paź 28, 2010 10:32 pm
|
|
|
Mucha_75 napisał/a: | Chiny przed Polską, nie mam pytań!! |
tez zauwazylem ta niescislosc, dlatego warto zawsze zajrzec do pelnego raportu:
http://graphics.eiu.com/P...ndex%202008.pdf
gdzie chiny sa za polska.... wiec masz racje, wikipedia tez sie myli....
Mucha_75 napisał/a: | czy kraj cywilizowany oznacza demokratyczny |
dla mnie jest to taki miernik: ze przy minimalnej znajomosci jezyka hol, ang lub niemieckiego w kazdym biurze, urzedzie, bedziesz lepiej obsluzony niz w swiom wlasnym kraju, czyt PL.... nie mowiac o absurdach prawnych i mentalnosci gleboko komunistycznej....
Mucha_75 napisał/a: | skrytykować emigrantów nierobów, którzy żyją z socjala, zobaczysz demokrację pełną gębą |
ja sie spotykam z krytyka wszystkich ludzi zyjacych z socjala, bez wymieniania narodowosci, ale fakt jest ze pewne nacje sie w tym lubuja.... |
|
|
|
|
Mucha_75
Gaduła nad gadułami :-) Mucha
Pomógł: 13 razy Wiek: 50 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 624 Skąd: Schiedam, GA
|
Wysłany: Czw Paź 28, 2010 11:50 pm
|
|
|
Może nie do końca jasno napisałem, o co mi chodziło z tym niemieckim politykiem (nie pamiętam nazwiska), chodziło mi o to co go spotkało, czyli oburzenie pseudo poprawnych środowisk, i chyba jednak polityczny niebyt. Co do lepszego obsłużenia w urzędach, absurdach prawnych etc, powiem szczerze, że mieszkałem już w paru krajach na swiecie, i w Polsce uwierz mi, że nie miałem chyba nigdy odczucia, że byłem gdzieś pokrzywdzony czy źle obsłużony, mało tego w Holandii, którą notabene pokochałem, tu zamieszkałem i pewnie się zestarzeję i umrę, tez nie raz spotykam się z absurdami, od obsługi klienta gdziekolwiek (KPN, UPC, itp) teksty typu, zadzwoń sobie pod jakiś numer żeby coś załatwić, po np to że policja w tym kraju stoi ponad prawe, czyt przejeżdżanie na luzaka na czerwonym świetle, czy grzanie autostradą jak rakieta bez sygnału świetlnego. Przykładów można by mnożyć i mnożyć, na koniec podam Ci jeszcze przykład który mi przyszedł pierwszy do głowy. Podczas ostatnich wakacji, byłem w Polsce z zaprzyjaźnioną rodziną Holendrów, pojechaliśmy na zwiedzanie miasta, zaparkowaliśmy na zakazie gdzie nie było widać znaku. Oba auta na holenderskich blachach, straż miejska założyła nam blokady na koła, jak podeszliśmy do aut, zabrali się za wypisywanie mandatów, chwilę pogadaliśmy, podarli mandaty, zdjęli blokady i nas puścili. Znajomy był lekko w szoku, jak stwierdził w Holandii nie ma dyskusji. Reasumując, cywilizacja dla mnie to jest ludzkie podejście do drugiego człowieka, a tego nawet w Holandii chwilami brakuje. Co do mentalności komunistycznej, tu po części się z Tobą zgodzę, trzeba trochę czasu żeby to się wypleniło, żeby pokolenie takiego Jarka, którzy cały czas bazują na tym co kto był, i komu donosił, przeminęło. |
|
|
|
|
kindzal
Super gaduła

|
Wysłany: Pią Paź 29, 2010 12:24 am
|
|
|
Nadal czekam na jeden konkretny przyklad cywilizowanego panstwa...
bo tak po prawdzie to niewiadomo do jakich standartow mamy sie odniesc ? |
_________________ " Kto nie szanuje i nie ceni swej przeszlości, nie jest godzien szacunku teraźniejszości, ani prawa do przyszlości. " Józef Piłsudski. |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Nie Paź 31, 2010 10:46 am
|
|
|
Guust,najtańsze paliwo to chyba już nie za bardzo aktualne.Byłem tydzień temu w Polsce i tankowałem diesel po 4.37,a euro wymieniłem po 3.85. Wyszło ok.1.15 eu za litr ropy,to tyle samo ile płacę w NL. To samo odnośnie niepłacenia podatków.Także tutaj w NL jest to często spotykane,a jeśli chodzi o tzw.fachowców wręcz nagminne.Welu pracowników,ZZP-ów itp. po pracy idzie na fuchę.I o dziwo się z tym nie kryją. Tak chyba jest w każdym kraju i wymiar cywilizacji nie od tego zalezy.Cywilizacja bardziej zalezy od srodowiska w którym się żyje niz od granic państw.A najbardziej od zasobów finansowych,bez względu na miejsce ich posiadania. Ps.wg mnie Polska jest tak samo cywilizowanym krajem jak Holandia,choć moze nie wszyscy Polacy to w pełni cywilizowani ludzie.Ale czy inaczej mozna okreslic Holendrów (w całej ich masie narodowości). |
Ostatnio zmieniony przez jedrzej2225 Nie Paź 31, 2010 10:52 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Guiscard
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Paź 31, 2010 4:49 pm
|
|
|
Nawet mozna dokladnie okreslic date kiedy Polska "stala sie cywilizowana".Bylo to roku panskiego 966;). Jakby komus ta data nic nie mowila to prosze;
"Mieszko I przyjął chrzest w obrządku rzymskim. Chrzest władcy i erygowanie niezależnego biskupstwa zrównały państwo gnieźnieńskie z chrześcijańskimi krajami Europy i związały Polskę z zachodnim kręgiem kultury chrześcijańskiej." |
|
|
|
|
jso

Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Pon Lis 01, 2010 8:03 am
|
|
|
Guiscard, nie powinieneś był dawać tego przykładu, przecież wobec dzisiejszych trendów wszystko co związane z religią to zaścianek. Chrzest Polski także pewnie w jakiś pokrętny sposób na pewno obraża niektórych ateistów, podobnie jak krzyże w szkołach.
Nie wiem czemu tanie paliwo ma być czymś złym. Gdybyśmy mieli najdroższe też by to było podane jako wada. Jednym słowem - wszystko, gdzie nie mieścimy się w kompletnej przeciętnej szarości, gdzie się czymkolwiek wyróżniamy, będzie powodem do narzekania. |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
guust
|
Wysłany: Śro Lis 10, 2010 11:17 pm
|
|
|
troche odbiegliscie od meritum...
chrzest polski nie stanowi o cywilizowanym kraju - uwazam ze majowie, mieli lepszy sytem wartosci niz europa w XIII i XIV wieku, niby cywilizowana, bo chrzescijanska...
wlasnie chodzi mi o pewne zasady, reguly, sposob postepowania i system wartosci, umiejetnosc dyskusji, itd itp....
czy to co sie dzieje teraz w polsce potrafiloby tak podzielic narod gdziekolwiek indziej, czy polityk dzilacy ludzi na MY i ONI mialby szanse przetrwania?
z paliwem to raczej rozchodzilo mi sie o racjonalne myslenie - kazdy narzeka na brak drog (podatek jest w paliwie - koszt produkcji paliwa na calym swiecie jest zblizona) a skad pieniadze brac jak nie z tego podatku? w holandii kazdy sie zachwyca drogami, ale na to placi sie podatek drogowy (tak jest w cywilizowanych krajach). Narzeka sie na sluzbe zdrowia - ale rosna jak grzyby po deszczu prywatne kliniki (w zasadzie pelen zakres uslug), mowimy o jakosci wyksztalcenia (w UK podnosi sie czesne z ~3,500 funtow na 6000) u nas za 'darmowe' uczelnie ksztalca nikomu nie potrzebnych 'specjalistow' a fachowcow (murarzy, dekarzy, glazurnikow, itd) brakuje - bo moda jest na bycie mgr
chodzi mi o podejscie spoleczenstwa, ktore najpierw robi potem mysli, protestuje przeciwko platnym autostradom (to kto i za co ma je utrzymywac?) - ja osobiscie jestem za podatkiem drogowych (ktory byl w polsce przed laty) - automatycznie wyeliminowaloby to samochody 15+ (ktore stanowia wiekszosc aut na naszych drogach), ktore nie grzesza bezpieczenstwem....
uwazam, ze holandia czy szwecja jest pod tym wzgledem cywilizowanym krajem, gdzie kazdy ma wolnosc slowa (wilders) - nawet poparcie spoleczne, ale nikt nie rwie szat z tego tytulu i nie nawoluje do walki...
czy jest kraj gdzie ginie 90 osob z pierwszych stron gazet, a rzad nie sprowadza nawet szczatkow do kraju by to zbadac? gdzie po 7 miesiacach korzystamy z kopii materialow rosyjskich? nie doszukuje sie teorii spiskowych, ale dziwne jest to podejscie i moim zdaniem ktos tu zaniechal swoje obowiazki.
amen i dobrej nocy |
|
|
|
|
siemej
Gaduła
|
Wysłany: Czw Lis 11, 2010 11:31 am
|
|
|
Mucha_75 napisał/a: | Chłopie, podpieraj się dalej wikipedią! Chiny przed Polską, nie mam pytań!! |
guust napisał/a: | Mucha_75 napisał/a: | Chiny przed Polską, nie mam pytań!! |
tez zauwazylem ta niescislosc, dlatego warto zawsze zajrzec do pelnego raportu:
http://graphics.eiu.com/P...ndex%202008.pdf
gdzie chiny sa za polska.... wiec masz racje, wikipedia tez sie myli.... |
A ja proponuje obu Panom czytac dokladnie. Weszlam na Wikipedie i jak byk stoi, ze Chiny (People's Republic of China) sa na 136 pozycji, Polska - 45, a to co prawdopodobnie uwazacie za Chiny, czyli Republic of China to nic innego jak wszystkim znany TAJWAN!! Mala a jakze wazna roznica.
Co do wiarygodnosci tych danych to sie nie wypowiadam.
Jest takie slynne przyslowie: "Cudze chwalicie, swego nie znacie".
Osobiscie uwazam, ze Polska jest cywilizowanym krajem. Moze nasza gospodarka nie jest tak rozwinieta jak w innych krajach. Moze nie ma u nas tak rozwinietej sieci autostrad. Ale prawde mowiac w Polsce nie jest az tak zle.
Nasza mentalnosc tez powoli sie zmienia. Coraz czesciej w urzedach mozna spotkac sie z przyjaznym nastawieniem pracownika bardziej chetnego do pomocy. Oczywiscie nie mowie tutaj o tzw. "starej kadrze", bo tych to sie nigdy nie nauczy jak powinno sie traktowac
petenta.
Polscy politycy? hmmm....przychodza i odchodza...sami tych ludzi czesto wybieramy, ludzac sie czesto tym, ze bedzie lepiej. Tylko nalezy zadac sobie pytanie: "Co ja bym robil gdybym byl na ich miejscu?" I nie zaprzeczajcie sami sobie, ze napewno bylibyscie lepsi niz Wasi poprzednicy, bo w ponad 90% mijaloby sie to z prawda. "Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia."
Byc moze i Polska nigdy nie bedzie przodowala w swiatowej gospodarce, ale wyraznie pchnie sie do przodu.
Podczas swiatowego kryzysu (biorac pod uwage to ze Polsce nigdy sie nic niby nie udawalo) ktos wymyslil powiedzenie: "Polsce to sie nawet kryzys nie udal." Wiec czy naprawde jest u nas az tak tragicznie?
[/quote] |
_________________ niewazne ile mamy....zawsze chcemy wiecej.... |
|
|
|
|
Winter
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Sie 2009 Posty: 453 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Pią Lis 12, 2010 5:41 pm
|
|
|
Polska jest cywilizowanym krajem, ludzie idą z postępem. Ale... naszym problemem jest zawiść i zazdrość, że drugi ma więcej. Jeśli ludzie zmienią nastawienie, że jesteśmy razem wszyscy Polakami i że jako jeden z niewielu narodów w Europie jesteśmy jednolici kulturowo i kolorem, to mamy szansę pokazać Zachodowi, że to oni powinni się uczyć od nas. Zachód marnieje w oczach, to już nie to co kiedyś, ale sami sobie to zafundowali, chcieli szybko podnieść poziom życia, ale jakim kosztem:
- legalizacja wszystkiego co szkodliwe
- homosie oficjalnie
- masowa imigracja czarnych i arabów
- coraz większe podatki i składanie się na nierobów
To się powoli skończy i mam nadzieję, że ta cała idea UE upadnie, bo nigdy się nie zintegrujemy i nie powinniśmy, nasz sposób życia jest inny, a w każdym narodzie są jakieś głupki. |
|
|
|
|
|
|