PRACA, KONTRAKT, FULL TIME? |
Autor |
Wiadomość |
asiek8
Poczatkujacy asiek8
|
Wysłany: Pon Gru 06, 2010 9:00 pm
|
|
|
wyglada to tak -te osoby ktore chca pracuja na sezon 38uur tak jak ja inne czyli te dwie osoby pracuja tylko 4 dni w tygodniu czasami 3 dni poniewaz nie chca wiecej tak im pasuje, w lato dostaja 2 dni to jest caly urok tej umowy tak jest z 0uur nie ma sezonu, ja musze, ja mialam szczescie bo personel w komputerze sie pomylil napisali mi tez 0uur na papierze mam 38 , te dwie osoby dostaly vast kontrakt z 0uur to zaden kontrakt wiem,dlatego tez mam nie ciekawa sytuacje w pracy zaczynaja sie problemy nawet nie moge zamienic sie z nikim na dni pracy |
|
|
|
|
asiunik
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lut 01, 2012 7:42 pm
|
|
|
Pracuje od Marca 2009 w holenderskm biurze posrednictwa pracy. Po trzech kontraktach pol rocznych ( min. 8 max. 164 godzin) szef automatycznie przedluzyl mi umowe o prace na stale. Mam teraz kontrakt min. 8 max. 164 godzin w ms-c.
W ostatnich latach 2009-2011 przez osiem miesiecy w roku pracuje po 30-35 h tygodniowo, a reszte jak nie ma pracy to po 8-12 h tygodniowo. Mam platne, tylko za te godziny ktore faktycznie przepracuje. Przez to ze szef wymaga mojej dyspozycyjnosci przez siedem dni w tygodniu, nie moge znalezc sobie innej dodatkowej pracy.
W mojej firmie sa ludzie ktorzy pracuja na stale ale maja w kontrakcie napisane 35 h/ tyg - tym pracownikom szef zapewnia prace. Jak przeszlam na "staly" myslalam ze mi tez zapewni prace ale tak niestety nie jest...
Czy jesli jestem zatrudniona na stale faza B i jestem w stanie wykazac ze pracowalam przez ostatnie 3 msc ( a nawet wiecej) 30-35h/ tydz to szef musi mi zapewnic prace tak jak innym. Moze jakis prawnik sie wypowie? |
Ostatnio zmieniony przez asiunik Śro Lut 01, 2012 8:28 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Śro Lut 01, 2012 7:49 pm
|
|
|
asiunik, Cytat: | Moze jakis prawnik sie wypowie? |
a czy jest na forum prawnik ? |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Śro Lut 01, 2012 9:29 pm
|
|
|
Cytat: | a czy jest na forum prawnik ? |
Prawnika chyba nie ma ale WRÓŻKA sie jakas znajdzie ...
asiunik napisał/a: | W ostatnich latach 2009-2011 przez osiem miesiecy w roku pracuje po 30-35 h tygodniowo, a reszte jak nie ma pracy to po 8-12 h tygodniowo. Mam platne, tylko za te godziny ktore faktycznie przepracuje. |
Bez urazy ale masz kontrakt na stale z nie gwarantowana liczba godzin tygodniowo to chyba lepiej by dla Ciebie bylo jakbys zostala na fazie B ( bo tam godziny sa gwarantowane ...) |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
asiunik
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lut 01, 2012 9:51 pm
|
|
|
Beny.rac napisał/a: | Cytat: | a czy jest na forum prawnik ? |
Prawnika chyba nie ma ale WRÓŻKA sie jakas znajdzie ...
I z czego sie smiejesz?
asiunik napisał/a: | W ostatnich latach 2009-2011 przez osiem miesiecy w roku pracuje po 30-35 h tygodniowo, a reszte jak nie ma pracy to po 8-12 h tygodniowo. Mam platne, tylko za te godziny ktore faktycznie przepracuje. |
Bez urazy ale masz kontrakt na stale z nie gwarantowana liczba godzin tygodniowo to chyba lepiej by dla Ciebie bylo jakbys zostala na fazie B ( bo tam godziny sa gwarantowane ...) |
Bez urazy ale czytaj uwaznie zanim cos napiszesz:
"Czy jesli jestem zatrudniona na stale faza B i jestem w stanie wykazac ze pracowalam przez ostatnie 3 msc ( a nawet wiecej) 30-35h/ tydz to szef musi mi zapewnic prace tak jak innym. Moze jakis prawnik sie wypowie?"
Jestem zatrudniona na fazie B i nie mam tam zadnych godzinin gwarantowanych.
|
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Śro Lut 01, 2012 11:41 pm
|
|
|
Cytat: | Jestem zatrudniona na fazie B i nie mam tam zadnych godzinin gwarantowanych. | No to niestety ale nie masz zadnej umowy na stale a nadal jestes pracownikiem tymczasowym na fazie B ...
Umowa na stale to FAZA C
I z tego co mi wiadomo na fazie B musza byc gwarantowane jakies godziny bo wlasnie tym sie rozni faza B od fazy A ze otrzymuje sie stale WYNAGRODZENIE ( ma sie zagwarantowane godziny ) |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
asiunik
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lut 02, 2012 1:54 pm
|
|
|
Beny.rac napisał/a: | Cytat: | Jestem zatrudniona na fazie B i nie mam tam zadnych godzinin gwarantowanych. | No to niestety ale nie masz zadnej umowy na stale a nadal jestes pracownikiem tymczasowym na fazie B ...
Umowa na stale to FAZA C
I z tego co mi wiadomo na fazie B musza byc gwarantowane jakies godziny bo wlasnie tym sie rozni faza B od fazy A ze otrzymuje sie stale WYNAGRODZENIE ( ma sie zagwarantowane godziny ) |
Mialam na mysli "zadnych godzin" tj,min. 8 h ( bo tyle mam gwarantowane). Mam " vast" kontrakt z zagwarantowanymi min. 8 h. Pracuje w firmie na takim stalym 2 lata.
Znalazlam :
Umowa o pracę tymczasową a liczba godzin
Chociaż pisemna umowa o pracę jest wyraźniejsza, zgodnie z ustawodawstwem niderlandzkim również ustna umowa o pracę powoduje nawiązanie stosunku pracy. Jeśli pracownik jest w stanie wykazać, że przez 3 miesiące pracował co tydzień, a przynajmniej 20 godzin w
miesiącu, na rzecz tego samego pracodawcy, traktuje się to jako umowę o pracę.
Wielu pracowników tymczasowych dostaje umowę na 20 godzin lub mniej, ale w praktyce pracuje dużo więcej, np. 35 albo 40 godzin. Jeśli pracownik tymczasowy przez okres 13 tygodni lub 3 miesięcy pracował średnio więcej godzin niż liczba godzin określona w umowie
(np. 35 zamiast 20), po upływie tego okresu uznaje się, że chodzi o umowę o pracę na 35
godzin. W przypadku umowy w fazie B lub C pracownik ma wtedy prawo do 35 godzin pracy
lub 35 płatnych godzin, a w razie choroby przysługuje mu zasiłek chorobowy wyliczony na
podstawie tych 35 godzin. Wielu pracowników czasowych o tym nie wie, a agencje pracy
tymczasowej często o tym nie informują.
[ Dodano: Czw Lut 02, 2012 2:19 pm ]
FAZA A TRWA PIERWSZE 78 TYG. Ja pracuje juz trzy tata, to nie moge byc na fazie A, to nie logiczne.
"Soms geldt een cao met afwijkende regels. De belangrijkste is de cao ABU. In deze cao wordt het werk via een uitzendbureau verdeeld in 3 fasen: A, B en C.
Fase A (de eerste 78 weken waarin wordt gewerkt voor hetzelfde uitzendbureau): u en uw werkgever kunnen de uitzendovereenkomst zonder opzegtermijn stoppen.
Fase B (2 jaar of 8 contracten): u en uw werkgever hebben wel een opzegtermijn, maar u kunt nog steeds werken met een tijdelijk contract.
Fase C (begint na fase B): er is sprake van een contract voor onbepaalde tijd. Vanaf deze fase zal het
uitzendbureau een ontslagvergunning bij UWV WERKbedrijf moeten aanvragen."
[ Dodano: Czw Lut 02, 2012 2:22 pm ]
Czyli wychodzi na to ze jestem na Fase C.
[ Dodano: Czw Lut 02, 2012 2:42 pm ]
Czyli ja mam takie cos:
Min-maxcontract
De werknemer heeft een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd.
Er is een minimum aantal te werken uren per week, maand of jaar (de garantie-uren). Daarnaast wordt afgesproken hoeveel uur de werknemer maximaal oproepbaar is.
De garantie-uren worden altijd betaald, ook als er niet is gewerkt.
De werknemer moet tot het afgesproken maximum aantal oproepbare uren werken.
Het totaal aantal gewerkte uren wordt uitbetaald.
Als de werknemer voortdurend meer uren werkt dan de garantie-uren, kan dit gevolgen hebben voor de arbeidsduur van zijn oproepcontract. Bepalend daarvoor is het aantal uren dat de werknemer gemiddeld in de afgelopen drie maanden heeft gewerkt.
Voorbeeld min-maxcontract:
Marjan heeft een contract waarin de werkgever haar twintig uur per week garandeert. De afgelopen drie maanden heeft zij echter elke week dertig uur gewerkt. Zij kan nu eisen dat haar werkgever de gegarandeerde uren in haar contract verhoogt naar dertig uren per week.
Let op: in een cao kunnen afwijkende afspraken staan over het gebruik van flexibele arbeidsvormen.
Czy ktos moglby mi pomoc przetlumaczyc to ostatnie zdanie? |
Ostatnio zmieniony przez asiunik Czw Lut 02, 2012 2:15 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Lut 02, 2012 2:46 pm
|
|
|
Witam,
asiunik napisał/a: | FAZA A TRWA PIERWSZE 78 TYG. Ja pracuje juz trzy lata, to nie moge byc na fazie A, to nie logiczne. |
Moze to nie logiczne ale realne - jesli miałaś przerwę powyżej 26 tyg w pracy to faza A naliczana jest od nowa ....
asiunik napisał/a: | FAZA A TRWA PIERWSZE 78 TYG. Ja pracuje juz trzy tata, to nie moge byc na fazie A, to nie logiczne. |
Oki faza A 78 tyg , faza B 104 tyg lub 8 umów wiec aby miec faze C trzeba miec przepracowane 182 tyg czyli ok 3,5 lat ( chyba ze miałaś umowy na fazie B np na krótszy okres niz 3 miesiące to wtedy mozna miec mniej tyg przepracowanych i faze C )
Na umowie musi byc napisane na jakies FAZIE JESTES OBECNIE ... |
|
|
|
|
asiunik
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lut 03, 2012 6:07 pm
|
|
|
Nie mialam przerwy miedzy kontraktami, a juz napewno nie 26 tygodni. Raz mi sie zdazylo dwa tygodnie bez pracy. Przez "gorsze" miesiace ( od listopada do stycznia) kiedy jest mniej pracy mam po dwa dni w tygodniu prace. Nie dostalam ostatniego kontraktu na pismie. Mam tylko wydruk z komputera z moimi danymi i jest tam napisane min. 2 h tygodniowo oraz notatke od pracodawcy ze pracuje od 2010 na " vast " kontrakcie. Chce wiedzie czy moge zadac od pracodawcy zapewnienia 35 h tygodniowo, tyle ile przez wiekszosc roku pracuje? |
|
|
|
|
thc79
Poczatkujacy thc79
|
Wysłany: Pią Lut 03, 2012 9:14 pm
|
|
|
Az milo czytac jak Cie kantuja |
|
|
|
|
asiunik
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Lut 04, 2012 5:55 pm
|
|
|
thc79 napisał/a: | Az milo czytac jak Cie kantuja |
Jak cos wiesz to podziel sie wiedza..
Nie znam sie na prawie pracy w holandii ale" od poczatku" ( przejscia na staly kontrakt) wydawalo mi sie ze cos jest nie tak. Pracuje dla holenderskiej firmy i nie mam pojecia jak to powinno wyglodac. To znaczy ze moge cos z tym zrobic? |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Sob Lut 04, 2012 7:25 pm
|
|
|
asiunik, Cytat: | Pracuje od Marca 2009 w holenderskm biurze posrednictwa pracy | i jak widze znasz jezyk na tyle dobrze zeby sie doszukac co ci sie nalezy a raczej myslisz ze ci sie nalezy widzac fachowosc cytatow nie spodziewalam sie ze asiunik napisał/a: | Nie znam sie na prawie pracy w holandii ale" od poczatku" ( przejscia na staly kontrakt) wydawalo mi sie ze cos jest nie tak. Pracuje dla holenderskiej firmy i nie mam pojecia jak to powinno wyglodac. |
Sorry bez urazy ale chyba chodzi o to ze majac staly kontrakt jestes pewna siebie i chcesz zaczac skakac ale nie wiesz jak to zaczac . Bo na czasowym kontrakcie jak cie dymano to ci bylo wszystko jedno oby placili .a teraz hmmmmmm pewnosci siebie sie odezwala ?
i mam ciezkie uczucie ze chciala bys napisac na miejsce
Cytat: | To znaczy ze moge cos z tym zrobic? |
jak mam upierd... mojgo pracodawca , czy ten nr przejdzie ?.
P.S. nie poproema ze ludzi wykozystuja ale jak czytam miedzy wierszami twoje wypowiedzi to mnie dreszcze lapia. |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Sob Lut 04, 2012 7:32 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
asiunik
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Lut 04, 2012 10:40 pm
|
|
|
[quote="baileys"]asiunik, Cytat: | Pracuje od Marca 2009 w holenderskm biurze posrednictwa pracy |
"i jak widze znasz jezyk na tyle dobrze zeby sie doszukac co ci sie nalezy a raczej myslisz ze ci sie nalezy widzac fachowosc cytatow nie spodziewalam sie ze..."
To ze umiem czytac po holendersku, nie oznacza ze ta informacja sprawdzi sie w praktyce.
asiunik napisał/a: | Nie znam sie na prawie pracy w holandii ale" od poczatku" ( przejscia na staly kontrakt) wydawalo mi sie ze cos jest nie tak. Pracuje dla holenderskiej firmy i nie mam pojecia jak to powinno wyglodac. |
"Sorry bez urazy ale chyba chodzi o to ze majac staly kontrakt jestes pewna siebie i chcesz zaczac skakac ale nie wiesz jak to zaczac . Bo na czasowym kontrakcie jak cie dymano to ci bylo wszystko jedno oby placili .a teraz hmmmmmm pewnosci siebie sie odezwala ?"
Nie nie pwnosc siebie, tylko wysluzone lata i lojalnosc pracy dla tego samego pracodawcy
mnie do czegos teraz obliguja. Po jakims czasie pracy sie nabywa prawa a nie je traci.
Kim ty wogole jestes ze sobie pozwalasz na takie slownictwo?! Pardom ja nie jestem jakas malolata zeby mowic do mnie "chcesz zaczac skakac". Na czasowym "bylo mi wszystko jedno" bo praca byla zawsze i wszystko inne tez, nie mialam sie o co upominac. Teraz sie bardzo duzo zmienilo.
Kazda godzine w pracy ciezko przepracowalam. Z kazdej minuty mnie rozlczaja. Jak nie
wyrobie normy to nie dostane kasy. Rozumiesz to?! Nie wydaje mi sie by osoba twojego pokroju, mogla zrozumiec co to jest ciezka praca. Jestes bardzo wyszczekana. Zaden
pracodawca nie trzymal by takiej "geby" w pracy dluzej niz jeden dzien.
Cytat: | To znaczy ze moge cos z tym zrobic? |
"jak mam upierd... mojgo pracodawca , czy ten nr przejdzie ?."
Upierd***?! Zastanow sie co ty mowisz?! Nie znasz mojej sytuacji, zeby tak to nazywac. To
szef mi odebral dodatki za weekendy, za dojazdy do pracy. "Swiatek, piatek "nie wazne jak mnie szef wzywal bylam w pracy, a ty gdzie bylas panienko? W DOMU?!
"P.S. nie poproema ze ludzi wykozystuja ale jak czytam miedzy wierszami twoje wypowiedzi
to mnie dreszcze lapia."
A ja jak czytam to co ty piszesz to mnie krew zalewa. |
Ostatnio zmieniony przez asiunik Sob Lut 04, 2012 11:49 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Sob Lut 04, 2012 11:13 pm
|
|
|
Jednak mam racje |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Sob Lut 04, 2012 11:13 pm
|
|
|
asiunik,
Cytat: | A ja jak czytam to co ty piszesz to mnie krew zalewa. |
a co bys chciala przeczytac ze jest inaczej niestety nie jest
baileys, czysta prawde pisze nie slodzi... nie owija w bawelne nie bawi sie w dyplomacje
troche wiecej tolerancji
zreszta niektorzy przychodza tu na forum tylko po to by uslyszec to co chca uslyszec zadne slowa prawdy do nich nie docieraja
pozdrawiam |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
|