Umorzenie kary za brak ubezpieczenia zdrowotnego - firmy |
Autor |
Wiadomość |
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Śro Mar 02, 2011 7:10 pm
|
|
|
stroopwafel napisał/a: | Co jesli ubezpieczalnia zrywa umowe z powodu nieplacenia skladaek ? Ktos to monitoruje ze nie jest sie w ogole ubezieczonym? |
chyba logiczne ze osoby ktora nigdy wczesniej nie byla wpisana w ewidencje zadnej ubezpieczalni
nie mozna monitorowac , powiedzmy otwarcie ,mowimy o czlowieku przebywajacym i pracujacym w tym kraju na ''czarno''
Nie spotkalam sie z tym by ubezpieczalnia zerwala umowe ....''bo ktos nie placi''
trzeba sie zastanowic, czy w swietle prawa - ubezpieczenie jest obowiazkowe jest to wogole mozliwe ?
predzej nasla na niepalcacego odpowiednia instytucje by wyegzekwowac naleznosci ...a dziala to tak
http://www.rijksoverheid....iet-betaal.html
Osoba ,ktora raz sie ubezpieczyla widnieje juz na stale w tutejszym systemie
i sieci komputerowej danej ubezpieczalni oraz szpitali ,apteki lekarzy etc.
dane takiej osoby pozostaja juz w systemie
nawet te z adnotacje ,wyjazd z kraju ....czy smierc...
ps jedrzej2225
chyba o tym piszesz w swoim poscie
Cytat: | Met ingang van 15 maart 2011 worden verzekeringsplichtigen zonder zorgverzekering actief opgespoord en gemaand om een zorgverzekering af te sluiten. Zij kunnen zich nu nog onttrekken aan de verzekeringsplicht en tasten daarmee de onderlinge solidariteit aan...... | .
http://www.rijksoverheid....erzekerden.html |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Czw Mar 03, 2011 1:58 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Śro Mar 02, 2011 8:13 pm
|
|
|
W dzisiejszej gazecie ( z tych bezpłatnych) chyba Spits czytałem artykuł o wchodzeniu jakichś nowych przepisów z dniem 15.03 dotyczących osób niepłacących ubezpieczenia.Z tego wynika że zaległości sciągał będzie Urząd Skarbowy z zarobków i dodatków.Była także wzmianka o tym że można teraz zgłosić sie do ubezpieczenia bez płacenia kary. |
|
|
|
|
enjoy
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Mar 22, 2011 2:07 pm
|
|
|
jedrzej2225, byla moze mowa w tym artykule jakie firmy nie beda naliczaly kary? |
_________________ Jezeli czegos nie wolno, a bardzo sie chce, to mozna. |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Wto Mar 22, 2011 8:13 pm
|
|
|
enjoy napisał/a: | jedrzej2225, byla moze mowa w tym artykule jakie firmy nie beda naliczaly kary? | Teraz to juz za pózno bo termin dobrowolnego zgłoszenia sie do ubezpieczenia bez kary minął 15.03. |
|
|
|
|
enjoy
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Mar 23, 2011 9:50 am
|
|
|
Oj, a ja myslalam, ze 15.03 dopiero sie ten czas zaczyna. Jak widac czytanie ze zrozumieniem to nie latwa sztuka, hehe.. |
|
|
|
|
Alexxandra
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 28 Sie 2008 Posty: 51 Skąd: Hellevoetsluis
|
Wysłany: Nie Kwi 24, 2011 4:44 am Umorzenie kary za brak ubezpieczenia zdrowotnego - firmy
|
|
|
Troche mnie tu nie bylo i sie porobilo!
Prosze wszystkich o przeczytanie 1-szego i 12-ego wpisu, czyli moich 2 poprzednich wiadomosci i krotka rzeczowa odpowiedz na glowny temat. Jak ktos nie ma takich doswiadczen to najlepiej jak wstrzyma sie od pisania czegokolwiek. To jest rodzaj ankiety na rozeznanie rynku ubezpieczen, ktora moze pomoc nie tylko moim znajomym, ale rowniez wielu innym osobom, ktore np.nie mialy ubezp.holenderskiego z niewiedzy a nie dlatego, ze sie slizgaly. Nie kazdy jest od poczatku Alfa i Omega a "bladzic jest rzecza ludzka".
Oczywiscie na podstawie Waszych doswiadczen rowniez moze wyjsc, ze nie ma reguly.
Na poczatek mam jedno male spostrzezenie, po przeczytaniu chyba wszystkiego na temat ubezpieczen na Niedzieli, ze VGZ zawsze znajdzie dluznika.
A teraz tylko: nazwa firmy, czy dostaliscie cos do zaplaty wstecz, po jakim czasie, jesli nie to ile czasu minelo, jak nic nie dostaliscie.
Pozdrawiam i dziekuje. |
|
|
|
|
bagniaczka
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 955 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Nie Kwi 24, 2011 10:53 pm
|
|
|
Znam osobę, która w 2010 ubezpieczyła sie w Ander Zorg, ale nie zapłaciła ani jednej składki. I w tym roku ma to rozłożone na raty, ale oczywiście wyższe, niż skladka ub. I faktycznie jest tak, jak napisał stroopwafel, że po tym roku umowa zostala zerwana przez Ander Zorg. |
_________________ <cenzura> |
|
|
|
|
Wader88
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Wrz 06, 2011 6:52 pm
|
|
|
Witam. Pracuję od kilku miesięcy na kontrakcie i w tym czasie próbowalem się już 2 razy ubezpiczyć.
Najpierw byłem w VGZ wypełniłem wniosek, czekałem i nic nie przyszło pocztą, potem złożyłem wniosek i to samo, żadnej poczty, aczkolwiek to norma, mieszkałem na kempingu i przeważnie poczta albo nie dochodziła albo ginęła. Jakoś nie przejmowałem się tym, gdyż cały czas byłem ubezpieczony w Polsce, a do lekarza i tak nie chodziłem.
Dopiero ostatnio się przeprowadziłem i nie mam już żadnych problemów z listami więc postanowiłem się wreszcie tutaj ubezpieczyć, ale mam dylemat, gdyż chcę uniknąć kary i nie mam pojęcia w której ubezpieczalni może mi się to udać.
Jeśli nawet uniknę kary to czy będę musiał zapłacić zaległe składki? Jeśli podam w formularzu, że dopiero co zacząłem pracę to czy ubezpieczalnia jest w stanie sprawdzić to?
Proszę o pomoc. Z góry dziękuje i Pozdrawiam |
|
|
|
|
enjoy
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Wrz 07, 2011 9:01 pm
|
|
|
znam przypadek nienaliczenia kary, ani skladek za zalegle miesiace w CZ. choc jest to sprawa sprzed kilku miesiecy, wiec jeszcze sie moze dopatrza i upomna. |
|
|
|
|
|