NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
....Polacy pracujacy za pol darmo....
Autor Wiadomość
Damianos 
Gaduła

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Śro Maj 04, 2011 8:19 pm   

rob1964 napisał/a:
wstyd jest tutaj w Holandii przyznac sie,ze jest sie Polakiem

rob1964 napisał/a:
Nie wstydze sie siebie

To w końcu wstyd czy nie wstyd?
Wracając do tematu to
rob1964 napisał/a:
nadmieniam,ze pracuje jako malarz i nie podam nazwy tego biura...

uważam, że gdyby jednak nie napisałbyś tego zdania wszystko byłoby ok. A tak rozpętała się dyskusja jak to Polak Polakowi wilkiem.
Pracuję na stałym kontrakcie (może nie za tak wspaniałą stawkę jak Ty) ale nie narzekam. Jednak wiem, że są ludzie, którzy przyjeżdżają tutaj z myślą zostania tutaj np. roku i dla nich pieniądze, którw podałeś są naprawdę dobrą stawką.

rob1964 
Poczatkujacy
rob1964

Wysłany: Śro Maj 04, 2011 8:46 pm   

....no wiec nawiazujac do tematu wstydu.....przykre to jest ale niestety nie przyznaje sie tutaj,ze jestem Polakiem....mowie na tyle dobrym niemieckim,ze Holendrzy nie wylapuja mojego akcentu.....i dlatego ....nie wstydze sie siebie....
...ale nie chce teraz zmieniac tematu postu,ktory rozpoczalem,bo nasza mila Pani moderator(pozdrawiam Gochne....zreszta)....zaraz sie zburzy....
....kontynujac wiec temat.....zacznijcie sie cenic......

LAJT 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Maj 04, 2011 8:58 pm   

Czyli jednym słowem jesteś "bezpłciowy" tak? . Nie podważam fatku iz Polacy zza granica są tacy jacy są . Lecz zeby coś zmienic pierw trzeba zacząć od siebie . To że sie nie przyznajesz do bycia Polakiem nie świadczy o "ogolnej opinii o nas" lecz o Twoim własnym wizerunku , mozliwe ze nie wstydzisz sie być Polakiem , lecz sobą . Koncze tą konwersacje i proszę Cię żebyś mi nie spamowal poczty . Dziękuje i powodzenia bycia "tym kim jesteś"

KingPin 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Maj 05, 2011 10:53 am   

Wiecej kropek nie masz w zapasie?

agata 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy
Wysłany: Czw Maj 05, 2011 11:39 am   

Rob1964- rozumiem ze nie chcesz podawac nazwy biura, nie rozumiem tylko ze jak piszesz fakt dobrego niemieckiego pozwala ci nie wstydzic sie za siebie........... szczerze brzmi dziwnie...
owszem mi zdarza czasem wstydzic sie za rodakow ale nigdy za siebie!!!!!
i fakt ze mowie po holendersku tego nie zmienia.
bez wzgledu na pochodzenie nie powinnismy sie wstydzic za siebie, a ty....?

rob1964 
Poczatkujacy
rob1964

Wysłany: Czw Maj 05, 2011 11:51 am   

...po prostu zle sie wyrazilem,za siebie sie nie wstydze,tylko za naszych wspanialych rodakow...i nie chodzi tutaj tylko o Holandie,Mieszkalem 15 lat w Niemczech i 2 lata w Anglii,wiec mialem wiele okazji....zeby sie wstydzic za zachowanie innych.... :119:

[ Dodano: Czw Maj 05, 2011 12:16 pm ]
...a skoro juz Was tak bardzo boli,ze nie chce podac nazwy agencji to podam kilka namiarow
CRIOS uitzend & Detachering B V
WORXX Uitzendbureau
H2
ABC Uitzendbureau
(...wszystkie te agencje placa 480 euro za 40 godz tydzien pracy,2 dni platnego urlopu za kazde przepracowane 160 godz,8% vakantie i zapewniaja jednoosobowy pokoj we wlasnych domach lub hotelach,oczywiscie bezplatny)
....tylko trzeba komunikatywnie!!!! porozumiewac sie po hol,niem, miec odpowiednie wyksztalcenie,chec do pracy i byc odpowiedzialnym!!!! (panowie,nie mozna zapic w weekend i w poniedzialek ...wypiac sie na wszystko bo kaca trzeba leczyc)
....reszty poszukajcie juz sobie sami w necie..... :039:

agata 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy
Wysłany: Czw Maj 05, 2011 12:27 pm   

wiem o czym mowisz, ale .....
rzeczywiscie kiedys opinia o nas byla straszna - delikatnie mowiac-
ale teraz troche zmienilo sie. Owszem wielu ciezko pracuje na to by nam ja zepsuc , ale wielu zyje normalnie, pracuje, ma swoje rodziny i domy, w pracy sa postrzegani jako pracowici, w otoczeniu jako mili i normalni ludzie. wiec coraz rzadziej wrzuca sie nas do jednego worka.
To ze zarabiasz dobre pieniadze samo za siebie swiadczy- i nie ma tu znaczenia kim jestes- dobrze pracujesz, znasz jezyk, jednym slowem szanuja cie- na co zapewne wiele lat pracowales i uwierz takich jak ty jest wielu.

ale wracajac do glownego tematu...... zarabiasz dobre pieniadze- nie ty jeden- wielu naszych pracuje juz w dobrych zakladach i zarabia dobre pieniadze, ale nie mozna oczekiwac by ktos kto nie zna jezyka, nie ma doswidczenia, nie jest zadnym fachowcem zarabial tyle , takie sa realia i to nie tylko tu ale na calym swiecie.
Piszesz, ze Polacy pracuja za pol darmo- tu tez sie nie zgadzam, stawka minimalna jest dla wszystkich i niewyksztalceni Holendrzy tez tyle zarabiaja- wiec niepotrzebna ta nagonka
Kazdy ma prawo do nauki i tylko od niego samego zalezy i jego ambicji jak daleko zajdzie.
Jesli komus pasuje praca w szklarni czy na jakis fabrykach za minimalnastawke to jego prywatna sprawa- ale jesli ktos ma checi, zapal i chce cos wiecej osiagnac zapewne dojdzie do lepszej i posady i zarobkow.

Piszesz tez ze pracowales 15 lat w Niemczech , 2 w Angli wiec powinienes rozumiec, ze na wszystko trzeba czasu i zapene nie chcial bys by ktos kto przyjechal tu np. rok temu , bez doswiadzcenia, bez znajomosci jezyka zarabial tyle samo- ty sobie to juz wypracowales- i zapewne nie od samego poczatku zarabiales dobre pieniadze, wiec ... reasumujac.... na wszystko trzeba czasu.
pozdrawiam

jagodka 
Gaduła nad gadułami :-)
zona udomowiona

Wysłany: Czw Maj 05, 2011 1:21 pm   

agata, gdzi ejest twoj avatar? bardzo mi sie podobal :)

rob1964 
Poczatkujacy
rob1964

Wysłany: Czw Maj 05, 2011 3:55 pm   

....gdy przyjechalem 4 lata temu do Holandii zaczalem w jednej z tych agencji i pomimo wczesniejszych propozycji z innych..,(nazwijmy je polskimi agencjami) wolalem odczekac i poszukac czegos lepiej platnego...wiec przed czterema laty zaczalem pracowac za ta wlasnie stawke.
...reasumujac wiec temat....zacznijcie sie cenic i uczcie sie jezyka.... :| ....trzeba po prostu chciec,a nie byc wiecznym malkontentem :039:

Dawid1986 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Maj 05, 2011 8:01 pm   

jak mi pewien kaaskop powiedział dziś w pracy że wszyscy pl pija i kupuja prawo jazdy bo pijani nie mogą zdawać egzaminu to wybuchłem ale powiedziałem że nie wszyscy pija i polecam Film produkcji NL "Boso ale na rowerze" powiedziałem że ten film w całości oddaje jacy są Flamacy polecam

jso 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Pią Maj 06, 2011 9:57 am   

Czyli recepta na poprawę bytu jest prosta. Zamiast w weekend pić, lepiej spożytkować ten czas na naukę języka. Nie dość, że przybliża to człowieka do stanu komunikatywnego, to w poniedziałek lepsze wrażenie w pracy. A jak już się dojdzie do poziomu komunikatywnego to szukać lepszej agencji pracy (w sumie można próbować i wcześniej).

AdG 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pią Maj 06, 2011 10:27 am   

rob1964,

Bardzo sie zaprzeczasz w swoich wypowiedziach...
wstydzisz sie za polakow a sam nim jestes,
nie przyznajesz sie do bycia polakiem czyli wstydzisz sie swojej narodowosci.

Po 4 latach bycia w NL mozna by sie spodziewac plynnego wladania jezykiem niderlandzkim, a juz conajmniej na bardzo dobrym poziomie, mieszkasz w Holandii nie w Niemczech.

Czepiam sie, bo wrzucasz wszystkich do jednego wora. Nie kazdemu udaje sie od razu zlapac dobrze platna prace, nie kazdy ma szanse od razu trafic na uczciwe biuro posrednictwa pracy ktory przestrzega CAO i szanuje prawa czlowieka.

Nigdy nie wypieralam sie swojego pochodzenia i nie mam zamiaru. Wstydzic sie za innych? po co? przeciez nie jestem za nich odpowiedzialna.

Ktos kto pracuje ze mna wie jaka jestem i te wszystkie "opowiesci" jaki to Polski narod nie jest zly znikaja szybciej niz sie pojawily.

Wazne jest to co soba reprezentujesz, reszta przyjdzie sama.

rob1964 
Poczatkujacy
rob1964

Wysłany: Pią Maj 06, 2011 10:50 am   

....pracuje w Holandii z Niemcami i niemieckojezycznymi Holendrami,wiec moj niemiecki mi wystarcza,prywatnie tez posluguje sie nim w sklepach i urzedach i nikt o to nie ma do mnie pretensji.Jesli dojde do wniosku,ze to za malo napewno cos z tym zrobie...
...natomiast,apropo wstydu za naszych wspanialych rodakow,klasyczny przyklad-nie dalej jak wczoraj w nocy na kampingu w Oirlo....nasz rodak zabil rodaka....,i co tu jeszcze mozna dodac..? :038:

AdG 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pią Maj 06, 2011 10:55 am   

rob1964 napisał/a:
....pracuje w Holandii z Niemcami i niemieckojezycznymi Holendrami,wiec moj niemiecki mi wystarcza,prywatnie tez posluguje sie nim w sklepach i urzedach i nikt o to nie ma do mnie pretensji.Jesli dojde do wniosku,ze to za malo napewno cos z tym zrobie...
...natomiast,apropo wstydu za naszych wspanialych rodakow,klasyczny przyklad-nie dalej jak wczoraj w nocy na kampingu w Oirlo....nasz rodak zabil rodaka....,i co tu jeszcze mozna dodac..? :038:

Klasyczny przyklad... bzdura!
Nie ogladasz pewnie wiadomosci bo to nie po niemiecku, ale w ciagu ostatnich 3 dni np. w Limburgu bylo kilka strzelanin, ta sama narodowosc.
I co to za przyklad ze polak polaka zabil? czy cala Holandia wstydzi sie za rodakow za te wyczyny? nie sadze.

Brak znajomosci jezyka niderlandzkiego na teraz ci wystarcza - zycze ci abys nigdy nie musial zmieniac pracy albo nie trafil na urzednika , ktory jest za tzw. inburgeren.

rob1964 
Poczatkujacy
rob1964

Wysłany: Pią Maj 06, 2011 11:13 am   

.....a czy ja tutaj gdzies napisalem,ze nie znam jezyka holenderskiego..?Posluguje sie niemieckim,poniewaz uczylem sie go w szkole i uzywam go od 25 lat,wiec jest mi po prostu prosciej(tez ide na latwizne jak sie okazuje)Moja znajomosc holenderskiego jest wystarczajaca zeby czytac ze zrozumieniem i rozumiec wiadomosci nadawane w telewizji(obydwa jezyki naleza tez do grupy jezykow germanskich,wiec jest mi latwiej) :039:

[ Dodano: Pią Maj 06, 2011 11:42 am ]
no chyba nie twierdzisz,ze jeszcze klaszcza i zachecaja swoich ziomkow do strzelania...i jeszcze na koniec...Holendrzy sa tutaj u siebie,wiec niech sie nawet wszyscy powyzynaja....My jestesmy tutaj goscmi,wiec sama chyba wiesz jak gosc w Twoim domu powinien sie zachowywac.... :081:

Odpowiedz do tematu