Pytanie odnosnie urlopu..... |
Autor |
Wiadomość |
agata
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy Dołączyła: 08 Paź 2006 Posty: 905 Skąd: kraj tulipanow
|
Wysłany: Czw Cze 16, 2011 7:48 pm
|
|
|
iwona
krotko ... na urlop pracujesz caly rok
jesli nie przepracowales calego roku to dni urlopowe beda naliczone proporcjonalnie do przepracowanego okresu
przeciez to jest logiczne jak mozna zaplacic za urlop komus kto przepracowal raptem kilka tygodni- |
_________________ Bo w miłości silni
mamy siebie nawzajem! |
|
|
|
|
Mucha_75
Gaduła nad gadułami :-) Mucha
Pomógł: 13 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 624 Skąd: Schiedam, GA
|
Wysłany: Czw Cze 16, 2011 7:52 pm
|
|
|
bejupi napisał/a: | musi zalezec od pracodawcy bo ja zaraz po podpisaniu umowy dostalem godziny urlopowe do nalezne do konca roku |
Ja podobnie, kontrakt podpisałem 1 wrzesnia i od razu dostałem na papierze ilosć godzin urlopowych i TVT, jakie mi przysługiwały do końca roku. Tydzień po podpisaniu kontraktu byłem na dwutygodniowym urlopie. Ale tu chyba sprawa jest inna, wczesniej miałem kontrakt fazy B, i godziny urlopowe musiałem sobie wypracowywać. Tyle, że jak są w kontrakcie gwarantowane jakies godziny, to na moje, nie mogą wysłać na bezpłatny, skoro firma jest zamknięta. |
|
|
|
|
iwona2008
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Cze 16, 2011 8:05 pm
|
|
|
No i badz czlowieku madry kazdy pisze co innego,tu juz nie chodzi o pieniadze tylko o fakt Gohna przyslala link ale niestety w jezyku holenderskim i to nam zbyt wiele ni wyjasnia!!!Gohna prosba mozesz ustosunkowac sie do swojego linku bardzo prosze!
[ Dodano: Czw Cze 16, 2011 8:11 pm ]
Okey chyba zrozumialam link od Gohny napisane w nim jest ze na urlop pracujesz caly rok,jezeli pracujesz krocej to urlop masz naliczany proporcjonalnie,a co w sytuacji kiedy masz kontrakt na pol roku zapewniona stawke godzinowa i fabryka jest zamknieta bo wlasnie zaczyna sie okres wakcyjny???? |
|
|
|
|
MAARIT
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 9 razy Wiek: 56 Dołączyła: 13 Cze 2007 Posty: 479
|
Wysłany: Czw Cze 16, 2011 8:12 pm
|
|
|
Iwona ,wydaje mi sie ,ze pracodawca nie chce zaplacic ,bo Twoj maz jest jeszcze na okresie probnym,a jak nie bedzie z niego zadowolony ,moze mu po miesiacu podziekawac i bedzie stratny,jak mu zaplaci za urlop.Dopiero co zaczal prace ,a juz sie burzy o urlop ,takich pracownikow nie za bardzo sie lubi |
_________________ Leven is.
Geven en Nemen.
Meestal nemen we te veel! |
|
|
|
|
iwona2008
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Cze 16, 2011 8:27 pm
|
|
|
MAARIT ja sie nie burze bo maz tego urlopu nie chce ale musi go wziac przeczytaj dokladnie post |
|
|
|
|
bejupi
|
Wysłany: Czw Cze 16, 2011 8:30 pm
|
|
|
http://www.unienfto.nl/un...20cao%20BVE.htm
nigdzie w necie nie pisze ze pracodawca moze na tobie wymusic bezplatny urlop
bezplatny urlop zawsze musi zostac zapytany przzez pracownika |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM

|
Wysłany: Czw Cze 16, 2011 8:31 pm
|
|
|
jesli ma kontrakt polroczny to chyba logiczne nalezy mu sie urlop za pol roku tylko- ale jak juz tu wielkokrotnie pisano po przepracowaniu tego pol roku.
a skoro zaklad jest zamkniety a maz nie ma wypracowanego urlopu to pracodawca ma prawo wyslac go na urlop nieplatny
Pracodawca ma prawo zamknac zaklad co jest zapene zaznaczone w planie urlopowym,
prawdopodobnie stali pracownicy o tym wiedza i tez w tym czasie biora urlop.
tak wiec pracodawca na czas zamkniecia swojego zakladu ma prawo wyslac pracownikow na urlop, a twoj maz niestety musi isc na bezplatny- poniewaz nie ma jeszcze wypracowanych dni urlopowych.
Podobnie jest w Polsce.
a tutaj np. w budowlance zawsze sa wakacje od polowy lipca do polowy sierpnia i zaklady tez sie zamykaja a ludzie chcac nie chcac w tym okresie biora urlopy.
jest to powiedzmy zmuszenie do urlopu w czasie zamkniecia zakladu ale maja takie prawo.
twoj maz niestety traci poniewaz nie pracuje wystarczajaco dlugo
a tu masz cytat ....
Een werkgever mag onder bepaalde voorwaarden zijn bedrijf een periode sluiten en zijn personeel verplichten hun vakantiedagen op te nemen. Bijvoorbeeld bij seizoensgebonden arbeid. Werknemers kunnen in zo'n geval dus niet zelf beslissen wanneer ze op vakantie gaan. De werkgever moet hen daarom tijdig inlichten, want die moeten rekening kunnen houden met deze opgelegde vrije dagen |
mamy siebie nawzajem! |
Ostatnio zmieniony przez agata Czw Cze 16, 2011 8:37 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
iwona2008
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Cze 16, 2011 8:36 pm
|
|
|
Dzieki Agata za ten post ja mysle podobnie i to jest logiczne,to nie jest zaden okres probny i.t.d.zaklad zamkniety nie wypracowany urlop,wiec urlop bezplatny. |
|
|
|
|
bejupi
|
Wysłany: Czw Cze 16, 2011 8:46 pm
|
|
|
agata podaj zrodlo cytatu
w cytacie jest napisane ze pod pewnymi warunkami moze tylko pracodawca zamknac zaklad czy sa wyszczegolnione? czy ty,ko to co jest napisane? bo niby cos z sezonowoscia tu tu pytanie do iwony gdzie maz pracuje jakiego typu jest to zaklad? |
|
|
|
|
iwona2008
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Cze 16, 2011 8:58 pm
|
|
|
Jest to fabryka VDL,praca przez biuro pracy konrakt faza A(jezeli sie nie myle pol roczna)wszystkie odniesienia do kontraktu to CAO voor Uitzendkrachten(art.19 lid 5/20) oraz artykul(artikel 13 lid I CAO voor uitzendkrachten)Moze to wam cos pomoze w rozwiazaniu problemu bo u mnie z holenderskim nie za bardzo!!!! |
|
|
|
|
bejupi
|
Wysłany: Czw Cze 16, 2011 9:08 pm
|
|
|
to tym bardziej jesli to jest uitzendbiuro to musi zapewnic prace jesli juz zapisalo w kontrakcie godziny przeciez uitzendbiura sie nie zamyka sezonowo
maz twoj pracuje dla uitzendbiura a nie dla fabryki |
Ostatnio zmieniony przez bejupi Czw Cze 16, 2011 9:09 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM

|
Wysłany: Czw Cze 16, 2011 9:13 pm
|
|
|
no tak i tu sie sprawa wyjasnia
jesli maz pracuje dla uitzendbure;a to oni powinni mu zapewnic w tym czasie iina prace,
zamyka sie przeciez tylko jedna fabryka a jako posrednik zapewne maja wiecej zleceniodawcow, wiec maz powinien rozmawiac z biurem bo defakto to w nim jest zatrudniony a tylko oddelegowany do pracy w fabryce x. |
mamy siebie nawzajem! |
|
|
|
|
Jagoda97
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Czw Cze 16, 2011 9:23 pm
|
|
|
iwona2008 napisał/a: | Jest to fabryka VDL,praca przez biuro pracy konrakt faza A(jezeli sie nie myle pol roczna)wszystkie odniesienia do kontraktu to CAO voor Uitzendkrachten(art.19 lid 5/20) oraz artykul(artikel 13 lid I CAO voor uitzendkrachten)Moze to wam cos pomoze w rozwiazaniu problemu bo u mnie z holenderskim nie za bardzo!!!! |
Tak, to zdecydowanie pomaga w rozwiazaniu problemu.
Jezelimaz jest na fazie A jako uitzendkracht to nie ma kontraktu tylko umowe. W holenderskim prawie pracy jest to zasadnicza roznica.
W fazie A pracownik "zbiera" sobie pieniadze na dni wakacyjne za kazdy przepracowany dzien.
W takim przypadku w czasie zamkniecia zakladu ma wyplacone tylko te pieniadze, ktore sobie "nazbieral" za przepracowane tyg.
W przypadku meza bedzie to ok 3 dni platnego urlopu, reszta jest bezplatny.
Zupelnie inaczej by to wygladalo gdyby maz mial normalny kontrakt, wowczas w przypadku braku pracy, pracodawca musi placic.
Mam nadzieje, ze wyjasnilam |
|
|
|
|
iwona2008
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Cze 16, 2011 9:25 pm
|
|
|
wysylam jeszce kontrakt oczywiscie dane osobowe moze jeszce wiecej cos sie wyjasni sa wymazane!!!file:///C:/Users/Saturn/Pictures/Moje%20skanowanie/2011-06%20%28cze%29/skanowanie0001.jpg |
|
|
|
|
bejupi
|
Wysłany: Czw Cze 16, 2011 9:28 pm
|
|
|
iwona link nie dziala
jagoda roznica miedzy umowa a kontraktem? jak ma kontrakt/umowe (niewazne) godzinowa to tylke mu godzin musi uitzendbiuro zapewnic jak nie maja dla niego pracy to siedzi w domu ale i tak kase dostaje |
Ostatnio zmieniony przez bejupi Czw Cze 16, 2011 9:32 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|