Polski logopeda w Rotterdamie |
Autor |
Wiadomość |
jagodka
Gaduła nad gadułami :-) zona udomowiona

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 06 Kwi 2010 Posty: 601 Skąd: HAGA
|
Wysłany: Pon Paź 17, 2011 12:32 pm
|
|
|
dadadam, moze sie na tym nie znam ale wydaje mi sie ze w Holandii szybciej znajdziesz holenderskich logopedow ktorzy beda uczyc dziecko holenderskiego akcentu a nie polskiego... chyba tutejszym dzieciom rowniez tym ktore TUTAJ mieszkaja i sie ucza potrzebna jest holenderska wymowa a nie polska...
Mojej kolezanki 3letni syn tez za duzo nie mowil, naprawde byla duuuuuuzo z tylu za moja corka od ktorej byl 3 miesiace starszy a do tego ma starszego brata a mimo to tak tylko sobie pod nosem cos mamrotal. Jezeli Cie to pocieszy to powiem ze chlopcy przewaznie gorzej mowia nawet 3letnie chlopaki
A jezeli potrzebujesz dzicko uczyc polskiego akcentu to chyba mysle ze na wakacjach w Polsce to rob bo jezeli teraz on chodzi do PSZ i Ty jeszcze chcesz aby szedl do polskiego logopedy to on naprawde moze byc bardzo zdezorientowany i nie bedzie chcial rozmawiac z dziecmi w szkole... |
|
|
|
|
andevi
Super gaduła
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 29 Wrz 2008 Posty: 326
|
Wysłany: Pon Paź 17, 2011 1:50 pm
|
|
|
dadadam, czy CB sugeruje jakies problemy rozwojowe u synka? Czy Ty intuicyjnie, po matczynemu czujesz, ze cos jest nie tak?
Duzo by Ci pomogl lekarz z CB, ostatecznie huisarts. W Holandii instnieje instytucja zwana Integrale Vroeghulp, ktora zajmuje sie wszelkimi problemami w rozwoju malych dzieci, no ale tam musi skierowac ktos, ot tak sama nie mozesz sie tam zglosic. Robia badania w szerokim zakresie, sa tam rozni specjalisci, przemagluja dziecko na wszystkie strony i jesli cos sie dzieje niedobrego, to w pore dostaniecie terapie. Ja bym uderzyla tu.
Moj synek w wieku 3 lat tez jeszcze nie mowil. Dzis jako 5 latek ma juz diagnoze klasyczny autyzm. Zacynalismy wlasnie od Integrale Vroeghulp.
Jakbys miala jakies pytania, to pisz do mnie na priv, odpowiem. |
|
|
|
|
nuta
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 17 Cze 2009 Posty: 469
|
Wysłany: Czw Lis 08, 2012 11:18 am
|
|
|
witam, czy ktos z Was ma jakies doswiadczenia z logopeda w Den Haag, wlasnie udalo mi sie otrzymac skierowanie dla mojej 3 letniej corki i chcialabym wybrac kogos kto mnie nie odesle z kwitkiem. dzisiaj jeszcze tez popytam u niej w szkole. chociaz wolalabym opinie kogos kto korzystal. pozdrawiam i dziekuje. |
|
|
|
|
andevi
Super gaduła
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 29 Wrz 2008 Posty: 326
|
Wysłany: Wto Gru 04, 2012 10:56 pm
|
|
|
Tak na marginesie, może się komuś ta informacja przyda.
Mój synek, 2 i pół roku, chodzi do tubylczego logopedy (problemy typu dyspraksja, nieprawidlłowe wymawianie glosek). Jako że ja jestem Polką, wypełnialiśmy w zeszłym tygodniu formularz dla wielojęzycznych dzieci. W domu mówimy wyłącznie po holendersku:)
Logopeda wyjasniła mi, że obcinają fundusze, i dzieci emigrantów, które w swoim ojczystym języku mówią, natomiast nie mówia czy błędnie mówia po holendersku, nie otrzymają pomocy logopedycznej. Nieznajomośc języka otoczenia nie jest bowiem problemem stricte logopedycznym;) Tja... |
|
|
|
|
|