Praca i Oszustwo? |
Autor |
Wiadomość |
Praca19909
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Gru 02, 2011 9:24 pm
|
|
|
Gochna H napisał/a: | Praca19909, wyszukane w necie
Cytat: | Jeśli pracodawca nie stosuje się do warunków zawartych w umowie:
powiadom agencję pracy o zaistniałej sytuacji;
zażądaj wypełnienia warunków umowy. Rzetelna agencja zobowiązuje się do znalezienia nowej pracy na warunkach nie gorszych od określonych w podpisanej wcześniej umowie lub pokrycia kosztów powrotu do kraju (najtańszym środkiem transportu);
możesz zwrócić się o pomoc do związków zawodowych lub miejscowego Urzędu Pracy. W niektórych krajach związki zawodowe są ściśle wyspecjalizowane w konkretnych branżach. Dowiedz się w lokalnym Urzędzie Pracy czy i gdzie możesz znaleźć biuro związków zawodowych;
możesz dochodzić swych roszczeń wnosząc sprawę do Sądu Pracy w danym kraju.
Jeżeli agencja pośrednictwa pracy nie wywiązała się z warunków umowy:
masz prawo do wystąpienia z roszczeniami do agencji zatrudnienia lub możesz dochodzić swych roszczeń przed sądem powszechnym występując z powództwa cywilnego. |
http://bezpiecznapraca.eu/pomoc |
Sąd Pracy w danym Kraju?
W Polsce nie moge tego zrobić?!
Kilka osób już pojechało do Polski natomiast Kilka osob ma busa do kilku h reszta opuszcza mieszkania do NIEDZIELI!
Niestety do tego czasu mamy opuścic Mieszkanie i o tym rownież dowiedzieliśmy się dzisiaj po otrzymaniu "WYPŁAT"
Nie mamy z czym walczyc bo nie mamy zadnego najmu ani dokumentu! A gdy wezwą Policje nie mamy się czym bronić! NOCY Na dworze również nie zamierzamy spędzać!
Pozatym mieszkania miały być za Darmo więc nikt nie potrzebował dokumentów!
Praca była wszystko wydawalo się ok!
Pieniądze miały być na koniec projektu a co tydzien miały być wypłacane Zaliczki (Które były wypłacane) |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pią Gru 02, 2011 9:28 pm
|
|
|
Cytat: | W Polsce nie moge tego zrobić?! |
w Polsce mozesz, pisze w przytoczonym cytacie
Cytat: | masz prawo do wystąpienia z roszczeniami do agencji zatrudnienia lub możesz dochodzić swych roszczeń przed sądem powszechnym występując z powództwa cywilnego. |
|
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pią Gru 02, 2011 9:37 pm
|
|
|
Gochna H, moze w polsce pod warunkiem, ze pracowal przez polska agencje, a na to nie wyglada. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
gosia1234
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Gru 02, 2011 9:41 pm
|
|
|
Mi to tez wygląda jak napisał zaq.
Polska umowa ,gdzie wszystko jest za free.
Po przyjeździe do Holandii podpisanie holenderskiej umowy ,która to tutaj jest wiążąca.A w niej odpowiednie opłaty za mieszkanie,dojazdy do pracy itd.
Nie jest to pierwszy taki przypadek.
Jesli faktycznie tak było ,ze podpisaliscie taką umowe w Holandii to chyba raczej nic nie da sie zrobic.Podpisane to znaczy ze sie z tym zgadzasz.
A to co mówią w biurze ,ze jedna i druga niczym się nie różnią to czasem można miedzy bajki włożyć.Na to co mówią panie i panowie w biurach pracy to trzeba brać poprawkę jak stąd do Polski...
Zastanawiające też dlaczego nie dostaliście holenderskiej kopii umowy ?? |
|
|
|
|
Praca19909
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Gru 02, 2011 10:03 pm
|
|
|
gosia1234 napisał/a: | Mi to tez wygląda jak napisał zaq.
Polska umowa ,gdzie wszystko jest za free.
Po przyjeździe do Holandii podpisanie holenderskiej umowy ,która to tutaj jest wiążąca.A w niej odpowiednie opłaty za mieszkanie,dojazdy do pracy itd.
Nie jest to pierwszy taki przypadek.
Jesli faktycznie tak było ,ze podpisaliscie taką umowe w Holandii to chyba raczej nic nie da sie zrobic.Podpisane to znaczy ze sie z tym zgadzasz.
A to co mówią w biurze ,ze jedna i druga niczym się nie różnią to czasem można miedzy bajki włożyć.Na to co mówią panie i panowie w biurach pracy to trzeba brać poprawkę jak stąd do Polski...
Zastanawiające też dlaczego nie dostaliście holenderskiej kopii umowy ?? |
A jezeli w tej umowie podpisanej tutaj nie ma mowy o Opłatach?!
Znalazłem Umowe na komputerze!
http://imageshack.us/f/268/mar1u.jpg/
http://imageshack.us/f/27/mar2v.jpg/
http://imageshack.us/phot.../502/mar3h.jpg/
http://imageshack.us/f/20/mar4g.jpg/
Taką umowę Posiadamy!
Każdy z Podpisem i pieczątką pracowinka FIRMY!
Czyli nie jest nic wspomniane o Dojezdzie i o Opłacie za mieszkanie?!
Swoją droga cały czas mówie, że zagwarantowali nam, że umowa jaką podpisujemy jest taka sama jak ta POLSKA tylko w języku Holenderskim i my otrzymalismy POLSKA a dla nich jest HOLENDERSKA!
Jak chcecie moge przepisać wam umowe tylko trochę mi to zajmie!? Oczywiscie tą Polską |
Ostatnio zmieniony przez Praca19909 Pią Gru 02, 2011 10:21 pm, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
zaq

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pią Gru 02, 2011 10:21 pm
|
|
|
moze nie przepisuj, a zeskanuj (albo zrob zdjecie) i wyrzuc swoje dane. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
|
|
|
|
Praca19909
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Gru 02, 2011 10:24 pm
|
|
|
Zeskanowałem wyzej w poście mam! |
|
|
|
|
zaq

|
Wysłany: Pią Gru 02, 2011 10:53 pm
|
|
|
umowa wyglada ok, a przynajmniej wyglada na zgodna z ustawa, na ktora sie powoluja.
na twoim miejscu wybralbym sie jeszcze raz do tego biura (w polsce) i dowiedzial sie jakie jest ich stanowisko w tej sprawie. moze np. nic nie wiedza i beda chcieli ci pomoc. w koncu to z nimi masz podpisana umowe.
jezeli nie beda chcieli wspolpracowac to idz tu:
Cytat: |
Okręgowy Inspektorat Pracy w Poznaniu - Oddział w Lesznie
Od poniedziałku do piątku: 8.30 - 15.00
osobiście:
ul. Magazynowa 4
64-100 Leszno
pokój nr 218
telefonicznie:
od 10.00 - 14.00:
65 520 59 27 w. 118 |
w PIPie dostaniesz darmowa porade prawna. |
|
|
|
|
gosia1234
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Gru 03, 2011 12:37 am
|
|
|
Praca19909 napisał/a: | cały czas mówie, że zagwarantowali nam, że umowa jaką podpisujemy jest taka sama jak ta POLSKA tylko w języku Holenderskim i my otrzymalismy POLSKA a dla nich jest HOLENDERSKA!
|
Różne rzeczy w biurach "gwarantują" ,co niekoniecznie ma pokrycie w rzeczywistości.
A tak poza tym ,to jesli podpisaliście w Holandii umowe holenderską to tez powinniście dostac swój egzemplarz.
Według tej polskiej niby wszystko jest ok.
Ale tak naprawde na dzień dzisiejszy nie wiadomo co było w tej holenderskiej wersji i co podpisaliście. |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera

Pomogła: 8 razy Wiek: 53 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Sob Gru 03, 2011 12:43 am
|
|
|
Mnie to wygląda na niezły wałek. Umowa, w której wynagrodzenie jest określone na poziomie 4,35€/h BRUTTO, cotygodniowe składki na ubezpieczenie chorobowe w kwocie 18€/tydzień i zero kosztów za transport i mieszkanie....
Zakładam, że pracowaliście więcej niż 8h dziennie, bo inaczej to Wasz zarobek to po prostu żenada. Kwota 4,35€/h brutto to kompletnie poniżej stawki wiekowej....
Jestem pewna, że polski pośrednik nieźle na was zarobił.... |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
|
|
|
|
bagniaczka
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 955 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Sob Gru 03, 2011 3:16 am
|
|
|
4,35 brutto to minimalna stawka dla osob 19-to letnich przy pracy 40 h w tyg.
http://financieel.infonu....11-uurloon.html
[ Dodano: Sob Gru 03, 2011 3:34 am ]
Po przeczytaniu tej umowy dochodze do wniosku, ze spokojnie mozecie dochodzic swoich praw w Polsce. W koncu w swietle polskiego prawa ta umowa jest wiazaca. A jezeli agencja chciala przyciac walek albo nie dogadala sie z Holendrami, to ich problem. Polecam wybrac sie z ta umowa i salarisami do Panstwowej Inspekcji Pracy. Powodzenia |
_________________ <cenzura> |
Ostatnio zmieniony przez bagniaczka Sob Gru 03, 2011 3:34 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Praca19909
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Gru 03, 2011 9:53 am
|
|
|
bagniaczka napisał/a: | 4,35 brutto to minimalna stawka dla osob 19-to letnich przy pracy 40 h w tyg.
http://financieel.infonu....11-uurloon.html
[ Dodano: Sob Gru 03, 2011 3:34 am ]
Po przeczytaniu tej umowy dochodze do wniosku, ze spokojnie mozecie dochodzic swoich praw w Polsce. W koncu w swietle polskiego prawa ta umowa jest wiazaca. A jezeli agencja chciala przyciac walek albo nie dogadala sie z Holendrami, to ich problem. Polecam wybrac sie z ta umowa i salarisami do Panstwowej Inspekcji Pracy. Powodzenia |
Co do stawki wszystko się zagdza! Dziewczyna ma 19 Lat i ma 4.35Brutoo wychodzi 4€ Na ręke za Godzine!
Teraz opisze wam na jej przykładzie!
1tydzien pracowaliśmy 40h
2tydzien pracowalismy 40h
3tydzien pracowalismy 40h
4. tydzien pracowalismy 24h
5tydzien pracowalismy 24h
W Umowie napisane mamy ze Ubezpieczenie wynosi 18€ NA TYCH ALA SOLARISACH (bo to nic podobnego do Solarisów) 19.35
Sumą zarobionych pieniędzy na umowie jest 844,59 € NETTO! -405€ które otrzymała i Zabrać ubezpieczenie 96.75€! BRAKUJE jej 342€ Mi brakuje troszkę więcej!
Niestety nie rozumie tego Solarisu bo to wogole nie przypomina nawet takiego dokumentu!
Sprawa wakacyjnych tez jest problemem Niby powinno być Ale nic nie otrzyamlismy (W tym Solarisie) wliczona do wypłaty chyba tak wynika z tego co roszyfrowałem! Więc powiedzmy ze te 342€ to również wakacyjne pieniądze!
Pamitajcie, że to co Podpisalismy tam "Było gwarancja ze jest to to samo co mamy z Polski" tylko w języku Polskim. Oni tlumaczyli, że po Polsku to im nic nie da "bo jestesmy w Holandii"
A tak swoją drogą wydaje mi sie ze byly to tylko to ze pracujemy na ich zlecenie itp...
Nie wydaje mi sie by mieli coś opisane o mieszkaniasz jedzeniu czy tez transporcie
Jeszcze pytanie z półki prawniczej, Jeżeli będę musiał się sądzić oczywiscie będę musiał zapłacić za sprawę? I prawnika? Czy mogę domagać się od Firmy która mnie oszukała zwrotu za Prawnika i sprawe oraz o Odszkodowanie?! Mozna powiedzieć zadość uczynienia?
Rozmawiałem z Szefem telefonicznie! powiedział mi, że przez niego pracowalismy dla innej firmy z która nic nie podpisywalismy czyli pracowalismy na tych warunkach z POLSKIEJ umowy!
DODATKOWO on posiada umowę Pomiędzy nimi (Holenderską) która oni mu wysłali w powiedział mi, że w niej Jasno pisze iż trasport oraz zakwaterowanie jest Za DARMO
Pisze równiez o LUNCH! Powiedział mi, że w Poniedziałek wyśle mi Skan tej umowy! Myśle, że będzie przydatny do dalszej sprawy?!
TO CO Podpisalismy to najprawdopodobniej było UBEZPIECZENIE?! (jego stwierdzenie) |
Ostatnio zmieniony przez Praca19909 Sob Gru 03, 2011 10:22 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
zaq

|
Wysłany: Sob Gru 03, 2011 1:22 pm
|
|
|
Praca19909 napisał/a: | Jeszcze pytanie z półki prawniczej, Jeżeli będę musiał się sądzić oczywiscie będę musiał zapłacić za sprawę? I prawnika? |
jezeli bedziesz sie sadzil w polsce, to wyladujesz w sadzie pracy. za zlozenie pozwu nie zaplacisz nic, za ewentualna apelacje/zazalenie/itp. zaplacisz 30zl. mozesz sie postarac o adwokata z urzedu, a jak go nie dostaniesz to musisz sam go wynajac (i oplacic).
tu masz fajnie opisane co i jak: http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/21298 |
|
|
|
|
Praca19909
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Gru 03, 2011 1:40 pm
|
|
|
Na swoja dodatkową obronę będę miał jeszcze najprawdopodobniej
Holenderską umowę Pomiędzy Michałem i FIRMĄ!
W której wg P.M Pisze: ZE Transport, Mieszkanie oraz jedzenie sa Darmowe!
Poczytałem tą stronę i zrobie to na 100% Przypuszczam, że nie będe jedną osobą!
Czy moge w ramach odszkodowania domagać się o zwrot Kosztów Podróży z Polski do Holandii i z Holandii do Polski! Oczywiście dodatkowo chce zwrot Wszytskich moich pieniędzy oraz mojej dziewczyny!
Co Do pytania o Polise, Dostałem odpowiedź "Oni mi mówili, ze jest w trakcie wysyłania kart, jezeli tylko od nich to dostane otrzymacie skany tych polis na meila" |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Sob Gru 03, 2011 2:15 pm
|
|
|
Praca19909,
Ty sie nie musisz bronic ,
Ty powinienies udowodnic , jak bylo, przedstawiajac na to dowody i fakty
powiem tak w Holandii nie ma ,mieszkania, jedzenia ,ubezpieczenia i dojazdow do pracy darmowych ,
nie ma tu tak naprawde niczego za darmo, wiedza o tym mieszkancy tego kraja
Cytat: | Oczywiście dodatkowo chce zwrot Wszytskich moich pieniędzy oraz mojej dziewczyny! |
jesli i ona wystapi podobnie jak ty z powodztwa cywilnego( powinna zalozyc osobna sprawe) |
|
|
|
|
|