kupno samochodu w komisie, podatek BPM |
Autor |
Wiadomość |
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Gru 12, 2011 9:20 pm
|
|
|
Katje napisał/a: | Jesli bylo to auto firmowe i bylo odsprzedawane osobie prywatnej to trzeba zaplacic (czesc) BPM tylko w przypadku jesli auto ma mniej niz 5 lat, w twoim przypadku auto ma 7, wiec tak czy inaczej BPMu za nie placic nie musiales, a ze auto na eksport to tymbardziej. |
To, ze auto ma 7 lat, nie znaczy ze od 7 lat bylo w Holandii... |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
autoelektronics
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Gru 12, 2011 11:10 pm
|
|
|
czy dostales na to auto zjazdowki?byc moze auto bylo sprowadzone a ty chciales nim do Polski zjechac na kolach wiec sprawa jest jasna |
|
|
|
|
duperszfel
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Gru 13, 2011 7:38 am
|
|
|
dzwonilem wczoraj do tego goscia zeby sie upewnic ze to byl BPM i zeby mi wytlumaczyl co i jak. On twierdzi, że BPM placilem dlatego ze to byl samochod od osoby prywatnej oczywiscie przez posrednika czyli komis, a ja go na firme biore. i ten samochod nie mial calkowitego BPM oplacone bo mowil ze ten podatek w holandi splaca sie sukcesywnie. Pytalem sie skad wiedzial ze tzreba to zaplacic jak na kartce byla kwota 4700e i tyle. Mowil ze jak stalismy pod komisem to on zadzownil do wlasciciela pojazdu i ten mu powiedzial ze na samochodzie wisi jeszcze BPM i on dostaje numerek na taki cos jak pager i wysyla kase na konto jakies tam z tym numerem co dostal i VINEM pojazdu i jak dostaje odpowiedz ze kasa jest to wtedy mozna go wyrejestrowac w RDW. Takze samochod byl napewno od nowosci w Holandi nie byl sprowadzany i go kupilem od osoby prywatnej przez komis i w RDW wyrejestrowalismy go zaplacilem 140e za tablice zjazdowe te biale oraz za ubezpieczenie. jesli tzreba bylo to zaplacic to ok, nie ma wtedy problemu ale jesli mnie zrobil na taka kase to przykre to jest i chcialbym jakos to odzyskac ale najpierw musze miec pewnosc ze mnie zrobil w jajo.
mowil gosc jeszcze ze na briefie pisze o tym podatku tylko ze bedzie tam kwota wyzsza od tej ktora zaplacilem no i jak przegladnalem brifa to faktycznie jest wyszczegolnione BPM ale 000.000 Euro pisze i mowie mu ze jest 0 a on na to ze dziwne ze tam powinno byc ze przepisy sie zminily w 2006 roku i tutaj tak dziwnie mowil.
A jak odbywa sie placenie tego BPM - RDW mi kaze placic? daj emi numer konta albo jakies inny kwit na to? bo nie wydaje mi sie ze komis sprzedaje samochod za jaks tam kwote ktory jest jeszcze czyms obciazony w tym przypadku BPM i komis o tym niewie tylko tzreba dzwonic do wlasciciela pojazdu i on informuje ze tzreba to uregulowac jeszcze. |
Ostatnio zmieniony przez duperszfel Wto Gru 13, 2011 7:46 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Katje
Gaduła
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 14 Maj 2010 Posty: 137
|
Wysłany: Wto Gru 13, 2011 9:01 am
|
|
|
BPM placi sie do Urzedu Skarbowego (Belastingdienst) i on powiadamia RDW, ze jest zaplacone i wtedy RDW wydaje tablice rejestracyjne, bez w pelni oplaconego BPMu samochod nie dostanie tablic, wiec nie wolno mu sie poruszac po drogach publicznych w NL. Jesli kupiles samochod od osoby prywatnej to ona przy zakupie samochodu musiala pokryc BPM, bo bez tego nie moze jezdzic tym samochodem. Szukalam czegos na temat splacania BPMu w ratach, ale nic nie znalazlam i wszedzie bylo napisane, ze bez oplaconego BPMu samochod nie moze poruszac sie po drogach.
Na briefie moze byc wyszczegolniona 'restwaarde BPM' czyli pozostala wartosc BPM, ktora jesli wlasciciel jest pierwszym wlascicielem, a samochod idzie na eksport, moze on ja odzyskac.
Sukcesywnie placi sie Motorrijtuigenbelasting czyli podatek 'drogowy', ale nawet jesli ten podatek byl oplacony w przod to wlasciciel przy wyrejestrowaniu pojazdu odzyskuje ta nadplacona czesc.
Komis moze sprzedawac czyjes auto firmowe, mlodsze niz 5 lat i jesli osoba prywatna bedzie chciala je kupic i zatrzymac holenderskie tablice to wtedy musi zaplacic BPM. Jesli komis sprzedaje auto bez tablic/na zagranicznych tablicach to zanim auto zostanie w NL zarejestrowane to nowy wlasciciel tez musi uiscic BPM.
Jesli auto idzie na eksport to nie placisz BPMu, bo nie bedziesz mial go zarejestrowanego w Holandii. BPM dotyczy tylko samochodow, ktore sa zarejestrowane w NL. |
|
|
|
|
duperszfel
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Gru 13, 2011 9:19 am
|
|
|
czyli bankowo zostalem zrobiony na 1000e. i teraz pytanie czy jets mozliwoasc odzyskania tych pieniedzy? mam nagrane rozmowy z nim z ktorych wynika ze dalem mu kase na to i ze on niby zalatwil BPM. nie zaprzecza ze nie bral pieniedzy. tylko ze pozalatwial ta sprawe wiec moze jest szansa na odzyskanie. A BPM placa osoby tylko zameldowane w holandi tak?? a ja jako kupujacy u nich nie mam nic do tego tak?? |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Gru 13, 2011 11:09 am
|
|
|
Katje napisał/a: | Na briefie moze byc wyszczegolniona 'restwaarde BPM' czyli pozostala wartosc BPM, ktora jesli wlasciciel jest pierwszym wlascicielem, a samochod idzie na eksport, moze on ja odzyskac. |
mozna odzyskac jak BPM zostal oplacony po 17 pazdzienika 2006 i zwrot dostaje ostani wlasicel w NL po udowodnieniu, ze uato zostalo zarejestrowane za granica |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Gru 13, 2011 11:10 am
|
|
|
duperszfel napisał/a: | A BPM placa osoby tylko zameldowane w holandi tak?? a ja jako kupujacy u nich nie mam nic do tego tak?? |
BPM to jest odpowiednik polskiej akcyzy. |
|
|
|
|
duperszfel
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Gru 13, 2011 11:26 am
|
|
|
tylko ja mysle ze nic nie zostalo zaplacone tylko ja zostalem wrobiony w ta platnosc, ze niby trzeba bylo zaplacic, w zadnym banku nie bylismy bo bylo po godzinie 15 i gos cmowil ze juz nie zaplacimy ale mowi zebym mu dal moment cos wymysli tylko musi zadzownic i po chwili zadzownil i mowi ze jego znajomy zaplaci za mnie i bedzi eod reki a ja mu dam kase na to i wszystko bedzie ok wydadza nam tablice i jedziemy do domu. Takze kasa poszla w kieszen i tyle. tylko czy dla sadu jest to wystarczajacy dowod - rozmowa telefoniczna moja z nim juz w pl jak sie zorientowalem ze jest cos nie tak. |
|
|
|
|
.:Paco:.
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Wto Gru 13, 2011 1:41 pm
|
|
|
m4rcin napisał/a: | BPM to jest odpowiednik polskiej akcyzy. |
raczej podatku od wzbogacenia;)
duperszfel napisał/a: | Takze kasa poszla w kieszen i tyle. tylko czy dla sadu jest to wystarczajacy dowod - rozmowa telefoniczna moja z nim juz w pl jak sie zorientowalem ze jest cos nie tak. |
to wszystko dziwnie brzmi bo powinnienes miec "papier" na to,ze zaplaciles! rownie dobrze mozesz go porposic aby znajomy wyslal Ci potwierdzenie przelewu (wszystko da sie podrobic:/) i do kogo to przeslal - wtedy mozesz sprobowac zweryfikowac czy taka wplata miala rzeczywiscie miejsce...
mysle,ze bedzie ciezko na podtsawie rozmowy -tzn. wysilek/koszty do korzysci ale nie jestem tutaj ekspertem |
|
|
|
|
duperszfel
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Gru 13, 2011 1:49 pm
|
|
|
juz mu dzownilem zeby mi potwierdzenie zalatwil, to zaczal mowic ze nie wie czy da rade bo nigdy nie potzrebowal potwierdzenia i nie wie czy sie da, takze jakas sciema musi byc bo przeciez kazdy przelew mozna potwierdzic. to ze to sciema to juz raczje jestem pewny kwestia tylko czy uda mi sie odzyskac pineiadze. jelsi nie to przeplacilem za samochod o 4,5 tysiaca zlotych wrr... |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Wto Gru 13, 2011 1:59 pm
|
|
|
obawiam sie, ze dla wlasnego spokoju pogodz sie z tym, ze auto kosztowalo cie 5700. musiala to byc calkiem fajna okazja skoro nawet dodatkowy 1000e cie nie zrazil. ciezko ci bedzie cokolwiek udowodnic, nie mowiac juz o dodatkowych klopotach (jak dobrze rozumiem, nie mieszkasz w holandii, czyli klopoty = dojazdy na rozprawy, jezyk, itp.). |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
duperszfel
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Gru 13, 2011 2:19 pm
|
|
|
ale gosc mieszka nie w holandi tylko w polsce 300 km odemnie. on prowadzi wyjazdy z polski do holandi i nie tylko, ma firme zarejetsrowana w pl i twierdzi nawet ze w holandi tez. |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Wto Gru 13, 2011 2:31 pm
|
|
|
a na te 4700 masz jakas fakture? skoro facet ma firme, to moze warto go postraszyc kontrola skarbowa? jakby co to oni po donosie beda bardziej zainteresowani szukaniem dowodow niz sad |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
Ostatnio zmieniony przez zaq Wto Gru 13, 2011 2:31 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
duperszfel
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Gru 13, 2011 3:52 pm
|
|
|
tak na 4700 to mam fakture ale na ten 1000 to nie. jutro bede rozmawial z prawnikiem i on powie czy to jest sens ruszac i jakie mam szanse na odzyskanie kasy, ale jesli tak to bedzie ciekawie. |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Wto Gru 13, 2011 7:53 pm
|
|
|
Tylko jesli to auto było zarejestrowane jako dostawcze to obowiązują trochę inne przepisy.Samochody dostawcze sa zwolnione z płacenia BPM, a jeśli po jakimś czasie są odsprzedwane jako osobowe to wtedy płaci się BPM.Najlepiej na stronie belastigu wpisać "Wanneer moet u bpm betalen? Tam doczytałem się o tym że bestelauto (dostawcze) jest zwolnione z BPM jeśli jest kupione na firmę. |
|
|
|
|
|