NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
system BONUS w albert heijn
Autor Wiadomość
tomala 
Super gaduła

Wysłany: Sob Lut 18, 2012 7:36 pm   

mbn napisał/a:

I powiem Ci jeszcze ciekawostke - mój znajomy Holender (prawdziwy i nie biedny) jeździ na duże zakupy spożywcze do Niemiec. Też ma dosyć wysokich cen i praktycznie monopolu grupy AH/C1000.
pozdr.

Nie tylko "oni" ale i ja. Bo smaczniej, bliżej Polsce i zdrowiej.
Aha, gadają, że taniej, ale ja nie wiem...

Karolina_ 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Sob Lut 18, 2012 7:40 pm   

W różnych sklepach mają różne sposoby na "pomocje". Przez jakiś czas pracowałam w jednym z supermarketów w Utrechcie i bardzo często zdarzało się tak, że promocja to był jeden wielki kit, a jednak ludzie widząc kolorowe napisy "Actie" kupowali te "przecenione" produkty kilogramami :) bardzo często produkty typu "kup jeden a za drugi zapłacisz połowę ceny" lub "2 w cenie jednego" miały podaną zawyżoną cenę wyjściową, w rezultacie kupiony produkt był albo w tej samej cenie albo zaledwie kilka centów tańszy.

Czasem warto przyjrzeć się promocji ;) Nie twierdzę oczywiście, że takie praktyki prowadzą w AH bo szczerze mówiąc częściej zaglądam do C1000 jednak wiem z doświadczenia, że takie przypadki się zdarzają:)

YANNOSICK 
Super gaduła
Cogito ergo sum

Wysłany: Sob Lut 18, 2012 9:03 pm   

mbn napisał/a:
@Yannosick: teraz dowodu Ci nie podam, szczęśliwie jestem na innym kontynencie od miesiąca. Niemniej, takie rzeczy się zdarzają tutaj w Eindhoven. Owszem, są tez prawdziwe promocje jak ta na obrazku - witaminy, czasem jakiś sok itd. Ale ogólnie to te "promocje" raczej uderzają w czułą dla Holendrów strunę - "ooo, coś jest taniej!" - myślą, że wyhaczyli zaj... okazje a dalej przepłacają ;)
Jakiś taki strasznie antyholenderski ten Twój post. Jak dla mnie zbyt anty aby traktować go poważnie.
mbn napisał/a:
I powiem Ci jeszcze ciekawostke - mój znajomy Holender (prawdziwy i nie biedny) jeździ na duże zakupy spożywcze do Niemiec.
Ja jeżdżę na zakupy do Francji bo podobają mi się francuskie kobiety ale AH nie jest temu ani troszkę winny.
mbn napisał/a:
Też ma dosyć wysokich cen i praktycznie monopolu grupy AH/C1000.
pozdr.
Nie istnieje i nigdy nie istniała grupa AH/C1000. C1000 był do niedawna własnością pewnej grupy inwestycyjnej a obecnie jest własnością JUMBO.
Pozdrawiam.

mbn 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Sob Lut 18, 2012 10:23 pm   

@Yannosick: Hmmm 'ze słyszenia' wiedziałem że AH i C1000 to ta sama grupa kapitałowa, ale może nie. Do sprawdzenia. Fakt faktem że mimo różnicy asortymentu, rzeczy które mają wspólne są na ogół w identycznej cenie (typu 2.99).

Jestem zniechęcony Holandią - to prawda, gdyby nie fakt że podróżuje dużo zawodowo, to bym nie wytrzymał. (Haha, musiałbyś posłuchać co o Holandii mówią Irole, generalnie to temat rzeka na spotkaniach towarzyskich polskich, irlandzkich i mieszanych.) Natomiast nie rozumiem dlaczego takie czy inne nastawienie miało by przekreślać poważne traktowanie wypowiedzi. Zwłaszcza że powyżej pisze dziewczyna która temat zna od srodka i może potwierdzić.

PS. Analogicznie mógłbym kwestionować Twoje wypowiedzi, bo jesteś niderlandofilem :)
Ostatnio zmieniony przez mbn Sob Lut 18, 2012 10:28 pm, w całości zmieniany 1 raz  

YANNOSICK 
Super gaduła
Cogito ergo sum

Wysłany: Sob Lut 18, 2012 11:08 pm   

Spoko niderlandofilem mnie jeszcze nikt nie nazwał... Hihi
Ja nie znam tematu od środka . Znam go od góry. Takie sieci jak Ahold czy Jumbo zaopatrują się u mnie i znam realia promocji. Akurat AH jako klienta cenię niesamowicie bo to ostatnia marka na rynku NL która nie bierze udziału w szeroko rozumianej wojnie cenowej. Takie programy jak Bonus są sieci potrzebne zarówno by przyciągnąć klienta jak i go zatrzymać. Sieć jest w stanie niejednokrotnie dopłacać do promocji aby skusić klienta na wizytę w sklepie - zawsze kupi jeszcze coś i tu pojawia się zysk. Klient który jest zadowolony z produktu kupionego w promocji zostanie przy nim nawet gdy cena wróci do normy.
PS. Dużo bardziej wredne i nieuczciwe praktyki praktykują zarówno w stosunku do klientów jak i dostawców tanie sieci dyskontowe. W takim Aldi lub Lidlu klient naprawdę dostaje po portfelu nie mając o tym pojęcia.
Pozdrawiam.

mbn 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Sob Lut 18, 2012 11:28 pm   

Hej,

Dlaczego uważasz że wojna cenowa nie jest dobra? Dla klienta chyba tak :)

Tak czy inaczej, rynek w NL - z mojego punktu widzenia (jako w miare świadomy konsument ale bez znajomości branży od srodka) jest z drugiej strony bieguna "wojny cenowej". Jest tu zdecydowanie za mało konkurencji. W takim Eindhoven masz albo same AH, albo kompletny shit w postaci Aldiego i Lidla. No ew. sklepy Tureckie, czy Polskie które cenie za kilka produktów ale to nie są normalne zakupy. Z kolei w Almere gdzie mieszkałem wcześniej było więcej sklepów ale wszystko na jedno kopyto - te same ceny, co najwyzej mogłeś kupić inne platki sniadaniowe w Vomarze albo Kubusia w C1000 ;)

Gdzie jest Real? Tesco? Intermarche? itd itd. Wiem że Holendrzy dumni są ze swoich "Azbestów" (bo jest wszystko co potrzeba ale nie za dużo) ale byłem przyzwyczajony do większej konkurencji, i jest to jedna z kilku rzeczy w NL które nie podobają mi sie. A chronienie rynku... no cóż, to już ideologia, jestem liberałem i dla mnie to zbrodnia ;)

Alutka 
Super gaduła

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Śro Lut 22, 2012 9:29 pm   

Witam,
Kilka lat posiadam Bonus'' z AH i raz czy dwa razy do roku dostaję do domu
kilka specjalnych bonow na produkty ktore mogę kupić po bardzo dużej zniżce
Podoba mi się to.Pozdrawiam zakupowiczów

Odpowiedz do tematu