Przesunięty przez: Gochna H Śro Mar 07, 2012 11:12 pm |
niezapłacone ubezpieczenie w NL |
Autor |
Wiadomość |
madziaraw11
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Mar 08, 2012 10:41 am
|
|
|
dziekuje ci bardzo za ta odpowiedz |
|
|
|
|
feel_x
Super gaduła feel_x
|
Wysłany: Pią Mar 09, 2012 8:23 am
|
|
|
Pierwsze co to powinniście sie wymeldowac z gminy w ktorej sie zameldowaliscie. Nie wiem czy ta kwota ktora dostalisce do zaplacenia jest ostateczna bo biuro wyjasnilo ubezpieczycielowi ze was nie ma, czy tt dopiero poczatek zadłużenia. Policz sobie od sierpnia do teraz bo nadal jestescie zameldowani okolo 90 euro na miesiac za osobe razy dwa to masz juz zadłużenia ponad 1000 euro. Ja to bym szybko jechał do holandii i sie wymeldowal zeby dalej kwota nie rosla. Pozniej pisal list jak to wygladalo od sierpnia, do tego moze kopie ze pracujesz a chlopak ze byl zarejestowany jako bezrobotny z datami zeby udowodnić ze w nl sie nie bylo i mialo sie polskie ubezpieczenie i moze uda sie nie placic. |
|
|
|
|
madziaraw11
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Mar 09, 2012 11:22 am
|
|
|
dziekuje za odpowiedz,to biuro powinno wyjasnic ze nas juz tam nie ma?prosilismy ich o przesłanie tych papierow ale oni twierdza ze nie maja czasu,dziwne.Bardzo dobra kobieta z nl zaoferowała nam pomoc może się uda wymeldować nie jadąc tam. |
|
|
|
|
Wolfman
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lis 15, 2016 4:39 pm
|
|
|
Mam pytanie. W 2009 pod koniec roku miałem pracować w Niemczech,(firma założona w NL) ale niedoszły pracodawca okazał się być idiotą i nic praktycznie nie ruszyło. O tym , że ubezpieczenie nie zostało zatrzymane dowiedziałem się w marcu tego roku. Gdy wysłali mi druczek na kwotę 950 euro. Ubezpieczenie trwało do lipca 2010. Szczerze to płacić mi się tego nie chce, nie pracowałem i nie korzystałem z tego ubezpieczenia w ogóle. Co najlepiej zrobić w tym wypadku? |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Wto Lis 15, 2016 6:44 pm
|
|
|
Wolfman napisał/a: | nie pracowałem i nie korzystałem z tego ubezpieczenia w ogóle. Co najlepiej zrobić w tym wypadku?
| W Holandii nie musisz pracowac , ani korzystac z ubezpieczenia, wystarczy ze tu mieszkasz
zaplacic ! inaczej narosna ci odsetki |
Ostatnio zmieniony przez Panicelinka Wto Lis 15, 2016 6:45 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Wolfman
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lis 15, 2016 6:47 pm
|
|
|
Panicelinka napisał/a: | Wolfman napisał/a: | nie pracowałem i nie korzystałem z tego ubezpieczenia w ogóle. Co najlepiej zrobić w tym wypadku?
| W Holandii nie musisz pracowac , ani korzystac z ubezpieczenia, wystarczy ze tu mieszkasz
zaplacic ! inaczej narosna ci odsetki |
Nie mieszkałem tu też, ani nie przebywałem na terytorium tego kraju w owym czasie. Poza tym nie powinno to być przedawnione po 6 latach? Pisałem firma tylko była tu założona, a pracować miałem w Niemczech. Nic nie wyszło, zjazd po tygodniu do Polski i tyle |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
|
Wysłany: Wto Lis 15, 2016 7:03 pm
|
|
|
Wolfman,
Skoro tu nie mieszkales i nie pracowales ,to skad wzielo sie holenderskie ubezpieczenie ?
Rozumiem ,ze jakas niewidzialna reka ,bez twojej zgody cie ubezpieczyla i to oczywiscie w niewiadomym celu ?
jeszcze napisz ze obecnie jestes w Polsce ,a nie na terenie Holandii i calkiem zglupieje |
|
|
|
|
Wolfman
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lis 15, 2016 8:12 pm
|
|
|
Panicelinka napisał/a: | Wolfman,
Skoro tu nie mieszkales i nie pracowales ,to skad wzielo sie holenderskie ubezpieczenie ?
Rozumiem ,ze jakas niewidzialna reka ,bez twojej zgody cie ubezpieczyla i to oczywiscie w niewiadomym celu ?
jeszcze napisz ze obecnie jestes w Polsce ,a nie na terenie Holandii i calkiem zglupieje |
Nie wiem co tu jest az tak niezrozumiałe? Pisałem założył firmę w NL i tu mnie ubezpieczył. Praca miała w być w Niemczech. Przecież może firme tak założyć. Fakt jest taki , że biznes nie wypalił. Zjechałem po tygodniu do Polski i nie pracowałem i nie przebywałem pod koniec 2009 i na początku 2010 w Holandii. Za ten okres chcą pieniędzy. |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Wto Lis 15, 2016 10:24 pm
|
|
|
Wolfman napisał/a: | Panicelinka napisał/a: | Wolfman,
Nie wiem co tu jest az tak niezrozumiałe? Pisałem założył firmę w NL i tu mnie ubezpieczył. Praca miała w być w Niemczech. Przecież może firme tak założyć. Fakt jest taki , że biznes nie wypalił. Zjechałem po tygodniu do Polski i nie pracowałem i nie przebywałem pod koniec 2009 i na początku 2010 w Holandii. Za ten okres chcą pieniędzy. |
Wolfman,
jak się ma Twój post do tego, co napisales w maju?
http://www.niedziela.nl/f...ghlight=#313682
" Witam
Ja mam sytuację podobną. Tyle, że było trochę inaczej. Byłem w 2009/10 w każdym roku po 4-6 mcy z różnymi przerwami. Jadąc do NL pierwszy raz powiedziano mi że mogę się ubezpieczyć w Polsce za 300 zł na rok co zrobiłem. W NL nie byłem zameldowany, ale pracowałem legalnie. W firmie to potwierdzili, że akceptują z Polski. Niedawno w tym roku otrzymałem pismo, że byłem w NL i nie płaciłem ubezpieczenia. Otrzymałem do zapłaty 940 euro. Póki co rozłożyłem to na raty. Co mogę dalej zrobić? Przy okazji takie sprawy po tylu latach się nie przedawniają?"
szczerze, tez zaczynam glupiec, bo w końcu byles czy nie w NL..... |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
Ostatnio zmieniony przez agastepa13 Wto Lis 15, 2016 10:25 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Wolfman
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lis 16, 2016 7:40 am
|
|
|
agastepa13 napisał/a: | Wolfman napisał/a: | Panicelinka napisał/a: | Wolfman,
Wolfman,
jak się ma Twój post do tego, co napisales w maju?
http://www.niedziela.nl/f...ghlight=#313682
" Witam
Ja mam sytuację podobną. Tyle, że było trochę inaczej. Byłem w 2009/10 w każdym roku po 4-6 mcy z różnymi przerwami. Jadąc do NL pierwszy raz powiedziano mi że mogę się ubezpieczyć w Polsce za 300 zł na rok co zrobiłem. W NL nie byłem zameldowany, ale pracowałem legalnie. W firmie to potwierdzili, że akceptują z Polski. Niedawno w tym roku otrzymałem pismo, że byłem w NL i nie płaciłem ubezpieczenia. Otrzymałem do zapłaty 940 euro. Póki co rozłożyłem to na raty. Co mogę dalej zrobić? Przy okazji takie sprawy po tylu latach się nie przedawniają?"
szczerze, tez zaczynam glupiec, bo w końcu byles czy nie w NL..... |
Sprawdziłem daty i tamto było w 2010/11, a ten był w 2009/2010. Jest tak jak napisałem powyżej, bo sprawdziłem wszystko i ten stary post nieaktualny. Po prostu pomyliłem wyjazdy |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Śro Lis 16, 2016 10:59 am
|
|
|
Wolfman, jak ciebie nie bylo w NL nie pracowales w NL to powinienes miec dowody ze tak jest . NL zapisales sie w urzedzie pracy w PL , jakies wyciagi z banku gdzie placiles karta itd . Napisz do nich list ze bylo tak i tak i ze wysylasz im dowody i prosisz o rozpatrzenie sprawy ponownie . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
|
Wysłany: Śro Lis 16, 2016 10:31 pm
|
|
|
Wolfman napisał/a: | Sprawdziłem daty i tamto było w 2010/11, a ten był w 2009/2010. Jest tak jak napisałem powyżej, bo sprawdziłem wszystko i ten stary post nieaktualny. Po prostu pomyliłem wyjazdy |
Porownujac twoje wypowiedzi ,zauwazam, ze
obie sporowadzaja sie do pytania o przedawnieniu platnosci po szesciu latach ...
Niejdnokrotnie juz o tym pisalm .Bede powtarzala , az do znudzenia, kazdy wyjezdzajacy z Holandii ,powinien we wlasnym interesie zadbac o to by zamknac ubezpieczenie .
Po to by uniknac takich finansowych niespodzianek i sytuacji jaka nam tu przestawiles . |
|
|
|
|
|