kara za uszkodzenie auta 500 eur |
Autor |
Wiadomość |
dijkstraPL
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Cze 10, 2012 11:07 am
|
|
|
te 500 euro to nie jest EIGEN RISICO, tylko kara za samo zdarzenie drogowe nałozona przez pracodawce...
ryzyko własne przewiduje ze jesli szkoda jest mniejsza niz udział własny, placisz tylko tyle ile w rzeczywistosci kosztowała naprawa. Jezeli szkoda wykracza poza kwote udziału własnego - placisz tylko własnie ten udział własny a reszte dokłada ubezp
co w sytuacji kiedy firma nie przedstawi mi rachunku na 500 eur ktorymi mnie obciazyli???
Co jesli rzeczowa rozmowa z biurem nie przynosi efektu?
Po prostu ukradli mi 500 eur i tyle, musze sie z tym pogodzic?
pozdr |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Nie Cze 10, 2012 11:11 am
|
|
|
dijkstraPL, idz do juridisch loket i tam pzedluz swoj problem .
http://www.juridischloket.nl/Pages/default.aspx |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
aknairam
Gaduła nad gadułami :-) mari(an)ka

Pomogła: 9 razy Dołączyła: 06 Wrz 2008 Posty: 409 Skąd: śląskie
|
Wysłany: Nie Cze 10, 2012 8:58 pm
|
|
|
Beny.rac Co to takiego znowu wymysliłes ,,ryzyko własne,, co to takiego ?
Ryzyko własne -jak to okresliłes-wiąze sie tylko z podjeciem pracy w takiej własnie firmie,a od opisanych wyzej zdarzen sa firmy ubezpieczeniowe . |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Nie Cze 10, 2012 9:12 pm
|
|
|
aknairam napisał/a: | Beny.rac Co to takiego znowu wymysliłes ,,ryzyko własne,, co to takiego ? |
A taki bajer jak masz nowe auto sluzbowe oraz masz full ubezpieczenie i ryzyko wlasne wynosi dla przykladu 250 euro to jak skasujesz fure to 250 placisz ty a reszte ubezpieczalnia ...
Nie wiem czy to sie nazywa ryzyko wlasne czy EIGEN RISICO ale tak to dziala ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
aknairam

|
Wysłany: Nie Cze 10, 2012 9:38 pm
|
|
|
Beny.rac soory nie skumam czyj to wymysł (?)Skoro jest cos takiego to pewnie zaznaczone jest w umowie z ubezpieczycielem . |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Cze 10, 2012 9:43 pm
|
|
|
Beny.rac,
Cytat: | jak masz nowe auto sluzbowe oraz masz full ubezpieczenie |
i nie tylko nowe autka i nie tylko sluzbowe ,wszystkie auta to maja..
Cytat: | Een eigen risico betekent dat je dat deel van het bedrag aan schade zelf moet betalen. |
a to oznacza ze w razie stluczki czy jakiegos zdarzenia drogowego , czesc rachunku zawsze pokrywasz z wlasnej kieszeni , to jest to o czym pisze Beni (eigen risico)
http://weblog.independer....-voor-jongeren/ |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Nie Cze 10, 2012 9:44 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Nie Cze 10, 2012 9:45 pm
|
|
|
aknairam, kazdy kto ma w NL ubezpieczenie ma ryzylo wlasne . Wysokosc takowego zalezy od rodzaju ubezpieczenia jake masz i od wieku/wartosci auta. |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
aknairam

|
Wysłany: Nie Cze 10, 2012 9:51 pm
|
|
|
baileys No to teraz jakbym troche zaczeła kumac ..ale.. skoro jest cos takiego ,to w tym wypadku biore to autko z ta wygieta tablicą i na moje ,,ryzyko własne ,,robie naprawe czy tak to ma działac ?? Czy jednak ktos dalej wozi sie na moich plecach ? |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Cze 10, 2012 10:24 pm
|
|
|
baileys napisał/a: | aknairam, kazdy kto ma w NL ubezpieczenie ma ryzylo wlasne . Wysokosc takowego zalezy od rodzaju ubezpieczenia jake masz i od wieku/wartosci auta. |
Przy all-risk ostatnio jak sprawdzalem zniesienie wlasnego ryzyka z €150 do €0 kosztowalo jakies €20/miesiecznie czyli bylo zupelnie nie oplacalne zjezdzanie do zera |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Nie Cze 10, 2012 11:07 pm
|
|
|
aknairam, niestety nie tak to dziala . Jak partia poszkodwoana/przeciwna zglosila to do wlasnego ubezpieczyciela to juz nie masz co brac i robic na wlasne ryzyko wszystko zalatwiaja ubezpieczenia miedzy soba . Ja osobiscie nie ryzykowala bym "zrobie to na wlasny koszta"bo jak przedmowcy juz ci mowili niby mala ryska nie widac jej ale niestety terazniejsze auta nie sa juz tak solidnie robione jak kiedys . A najprostsze malowanie zdezaka ( nieduzego ) kosztuje szybko 300+ . Ja mialam malutkie "tyk" w blotnik, kolesia kosztowalo to 1500 € . A niedawno spadajacy kamyczek z ciezarowki uzezyl mi w przednia szybe i wymiana kosztowala 675 € . To akurat pokrywalo ubezpieczenie . |
Ostatnio zmieniony przez baileys Nie Cze 10, 2012 11:11 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
aknairam

|
Wysłany: Pon Cze 11, 2012 9:41 am
|
|
|
)baileys dzieki ,troche mnie naprowadziłas na prostą Nie jest mi to potrzebne co prawda i lepiej zeby nie było ,ale dobrze wiedziec ,ze cos takiego jest i TRZEBA koniecznie dobrze czytac umowy .
Nie rozumie jeszcze jednej sprawy : Jezeli ta odpowiedzialnosc własna w zawartej umowie wynosi np. 150 e ,czy 250 e to jak to wyglada w przypadku wyzej opisanym ? Czy to jest potracona suma w całosci od zaraz tu np (nie wiem dlaczego) przez pracodawce(w tym wypadku 500 e) Przeciez ktos to musi wycenic ,naprawic i wtedy dopiero potracaja Ja ciągle uwazam ,ze takie postępowanie j/w (na chłopski rozum ) nie jest w porzadku. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Cze 11, 2012 10:02 am
|
|
|
Ostanio jak bylem w PL pozyczalem sobie auto na jazdy tesotwe w Peugeocie na 24h.
Jednym z punktów w umowie był identyczny punkt - każde uszkodzenie samochodu (nawet złamana ramka tablicy) będzie obciązane zryczałyowanym kosztem naprawy 2000pln (mimo, ze auto mialo pelne ubezpiecznie) |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pon Cze 11, 2012 10:32 am
|
|
|
dijkstraPL napisał/a: | te 500 euro to nie jest EIGEN RISICO, tylko kara za samo zdarzenie drogowe nałozona przez pracodawce... |
kara, na ktora sie zgodziles podpisujac umowe. czyli nawet jak rachunek bedzie na 1e to nie zmienia on wysokosci kary.
dijkstraPL napisał/a: | Po prostu ukradli mi 500 eur i tyle, musze sie z tym pogodzic? |
to nie byla kradziez. niestety, musisz sie z tym pogodzic. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)

Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Pon Cze 11, 2012 10:33 am
|
|
|
Tak sobie teraz myślę, że skoro kolizja była spowodowana z naszej winy i zgłoszenie tego do ubezpieczalni przez poszkodowanego Holendra spowoduje wzrost składek ubezpieczeniowych dla pracodawcy i może tak to będzie motywował, że te 500e ma pokryć koszt wyższych składek, które od teraz będzie płacił. |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Cze 11, 2012 10:43 am
|
|
|
Nie wiecie jak jest tutaj jak sie ma X-aut na firme i jest szkoda na jednym to wszystkim ida skladki w gore, czy tylko na to jedno co mialo szkode? |
|
|
|
|
|