Brak APK kara... |
Autor |
Wiadomość |
wigru
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 11 razy Wiek: 45 Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 455 Skąd: 's-Hertogenbosch
|
Wysłany: Wto Lut 23, 2016 5:22 pm
|
|
|
GeraltRivia napisał/a: | [...] Ja mam zawsze tylko kentekenbewijs i Zielona Karte ze soba. |
A skąd w pl będą wiedzieć, ze auto ma ważny przegląd? |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Wto Lut 23, 2016 5:30 pm
|
|
|
wigru,
Ja jak jade do Belgii, Niemiec czy Polski to mam ze soba, zielona karte , oraz keuringsrapport
w Holandii nie trzeba go ze soba wozic, ale jadac poza granice warto go miec
a tu urywek cytatu na poparcie moich slow
Cytat: | In Nederland hoeft u het keuringsrapport niet meer bij u te hebben. In het buitenland kan er nog wel om worden gevraagd. |
https://www.rdw.nl/Partic...port-kwijt.aspx |
|
|
|
|
GeraltRivia
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Lut 23, 2016 10:05 pm
|
|
|
wigru napisał/a: | GeraltRivia napisał/a: | [...] Ja mam zawsze tylko kentekenbewijs i Zielona Karte ze soba. |
A skąd w pl będą wiedzieć, ze auto ma ważny przegląd? |
No musza wychodzic z zalozenia, ze bez przegladu nie dostalbym nowej zielonej karty . A w najgorszym wypadku wejde na stronke RDW, wpisze im rejestracje i sie pokaze ze mam APK:
https://ovi.rdw.nl/
Keuringsrapporten mam wszystkie zebrane razem, z przegladami, naprawami itd, nie chce mi sie tego wszystkiego wozic. Uczciwie mowiac nawet nie wiem jakie sa przepisy w Polsce, czy musze udowodnic, jadac na holenderskich blachach, ze mam wazny przeglad? Czy to Policja musi mi udowodnic ze nie mam? |
|
|
|
|
wigru
Pomógł: 11 razy Wiek: 45 Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 455 Skąd: 's-Hertogenbosch
|
Wysłany: Wto Lut 23, 2016 10:18 pm
|
|
|
Polski policjant mówi tak: dowód osobisty, dowód rejestracyjny (polskie są z przeglądem), prawo jazdy i OC. Za brak każdego dokumentu kara 50zł. Polski policjant nie umie niderlandzkiego i nie wie co to APK. Raczej w swoim interesie jest lepiej wozić ta kartkę z APK. |
|
|
|
|
Fegelein
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Lut 24, 2016 10:25 am
|
|
|
GeraltRivia napisał/a: |
Keuringsrapporten mam wszystkie zebrane razem, z przegladami, naprawami itd, nie chce mi sie tego wszystkiego wozic. Uczciwie mowiac nawet nie wiem jakie sa przepisy w Polsce, czy musze udowodnic, jadac na holenderskich blachach, ze mam wazny przeglad? Czy to Policja musi mi udowodnic ze nie mam? |
Konwencja Wiedeńska jasno mówi, że auto na zagranicznych blachach ma mieć komplet wyposażenia auta - dokumenty, osprzęt, które są wymagane w kraju rejestracji auta.
Stąd jeśli w Polsce nie wymagano by np. gaśnicy, a w NL tak to holenderski policjant nie może wlepić mandatu - w praktyce będzie się upierać, ale wystarczy mieć zawsze przy sobie tekst konwencji wiedeńskiej w języku obcym. |
|
|
|
|
wigru
|
Wysłany: Śro Lut 24, 2016 10:49 am
|
|
|
To od dzisiaj polecam każdemu wozić w aucie tekst konwencji wiedeńskiej (40 stron) niż 1 kartkę z APK. |
|
|
|
|
Fegelein
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Lut 24, 2016 1:35 pm
|
|
|
Każdy robi według własnego uznania, nic na siłę.
KW odnosi się do szerszego spektrum niż "1 kartki APK". |
|
|
|
|
GeraltRivia
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Lut 24, 2016 11:03 pm
|
|
|
wigru napisał/a: | To od dzisiaj polecam każdemu wozić w aucie tekst konwencji wiedeńskiej (40 stron) niż 1 kartkę z APK. |
|
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Czw Lut 25, 2016 5:45 am
|
|
|
Witam,
A co w przypadku jak dana osoba nie ma zadnego papieru z APK a jedynie TUV z pieczatka z RDW ( auto kupione w niemczech i zarejstrowane w NL ) ?
Psss
Oczywisice jak sie wpisuje nr rejst na stronce rdw to jest informacja do kiedy jest wazny przeglad |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
wigru
|
Wysłany: Czw Lut 25, 2016 9:22 am
|
|
|
To wydrukuj to, zawsze lepiej jest mieć jakiś papier niż się tłumaczyć na piękne oczy. |
|
|
|
|
|