UBEZPIECZENIE ZDROWOTNE |
Autor |
Wiadomość |
krzychuuu80
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Gru 10, 2017 10:05 am
|
|
|
Czyli muszą wydać mi ta kartę? I mają ją w biurze? Bo słyszałem że z tymi ubezpieczeniami też robią przekręty w innych firmach. W sensie że nie ubezpieczają wszystkich a kasę biorą. |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Pon Gru 11, 2017 5:40 pm
|
|
|
krzychuuu80,
Jesli firma nie robi zadnego przekretu z ubezpieczeniem ,to domagaj sie tej karty, to jest najprostsza droga sprawdzenia ,czy sciagajac pieniadze z twojego konta ,oplacaja ci obowiazkowe ubezpieczenie.
Jesli wszystko jest ok to powinni ci karte wydac bez problemu . |
|
|
|
|
jacekmakowski93
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lut 22, 2018 10:20 pm
|
|
|
Witam jestem od miesiąca w holandii jakie na tą chwile polecacie ubezpieczenie ?? i gdzie najlepiej założyć w hoorn lub medenblik |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
|
Wysłany: Czw Lut 22, 2018 11:52 pm
|
|
|
jacekmakowski93,
W Holandii jest spory wybor ubezpieczalni - wszystkie dzialaja na tej samej zasadzie.
W zaleznosci od tego jakiej wysokosci eigen risico dla siebie wybierzesz , oplata miesieczna bedzie mniejsza lub wieksza .Tylko od ciebie zalezy jaka to bedzie, bo na wybor sklada sie kilka czynnikow, ale o tym, to juz poczytaj w tym temacie .
Ponizej w linku wszystkie holenderskie ubezpieczalnie
https://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekeraar |
|
|
|
|
jacekmakowski93
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Lut 24, 2018 10:20 am
|
|
|
podajcie najtańszy i sprawdzony |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Sob Lut 24, 2018 12:10 pm
|
|
|
zajzyj na link w poscie powyzej tam masz wszystkie ubezpieczalnie od najtanszej do najdrozeszej . A co do sprawdzonych to dla jednego jest ta dobra a dla drugiego calkiem inna ubezpieczalnia . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
|
Wysłany: Czw Mar 14, 2019 4:12 pm
|
|
|
przeniesione
Lukasz0018_2009 napisał/a: | Ważne pytanie,witam wszystkich. Zmieniłem agencję w której byłem zaledwie 2 dni,po przepracowaniu miesiąca w następnej dowiedziałem się że nie wyrejstrowali mnie z ubezpieczenia w poprzedniej agencji przez co nie mogą mnie ubezpieczyć w razie szpitala itp. Co mogę zrobić w tej sytuacji? |
Lukasz0018_2009
Cytat: | Witam wszystkich. Zwracam się z pytaniem odnośnie mojego ubezpieczenia. Sytuacja wygląda w ten sposób że jadąc do agencji "otto" przebywalem tam zaledwie 4 dni czego przyczyną był brak jakiego kolwiek kontaktu z kim kolwiek prócz kierownika "hotelu" jeśli można to tak nazwać. Zmieniłem agencję ale po przepracowaniu w niej miesiąca koordynator zadzwonił i powiedzial że poprzednia agencja nie wyrwjstrowala mnie z ubezpieczenia i oni nie mogą mnie zarejestrować w razie potrzeby opieki medycznej bądź szpitalnej ponioslbym duże koszty dodatkowo informuje że na salarisie została pobrana opłata ubezpieczeniowa przy ostatniej wypłacie. Proszę o radę |
|
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
|
Wysłany: Czw Mar 14, 2019 4:43 pm
|
|
|
Cytat: | nformuje że na salarisie została pobrana opłata ubezpieczeniowa przy ostatniej wypłacie. |
Zapytaj w obecnej agencji za co /lub na co to potracenie.
Zobacz jaka nazwa widnieje przy tym potraceniu .
Jesli na loonstrook widnieje premie volksverzekering ---> wtedy to potracenie jest na ubezpieczenia społeczne, ktore nie ma nic wspolnego z ubez. indywidualnym .
Moim zdaniem .
Poprzednia agencja nie ma w tym interesu by ciebie nie wyrejestrowac z ubezpieczalni , to raczej obecna agencja cos kreci .
Zdaje sie ze pracownik traci ubezpieczenie agencyjne z dniem zakonczenia pracy. Poczytaj sobie o tym na forum . |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Nie Mar 17, 2019 9:58 pm
|
|
|
Panicelinka, agencja, w której ktoś konczy prace i był ubezpieczony, musi takie ubezpieczenie zakonczyc ' recznie', jeśli tego nie zrobi-polisa jest nadal aktywna i teoretycznie osoba nadal jest ubezpieczona (mimo, ze nie placi). To agencja ponosi w tym wypadku koszty.
Nieraz spotkałam się, z tym ,ze osoby przechodzące z agencji do agencji, nie mogą być ubezpieczone w nowej, bo stara niezakonczyla ubezpieczenia.
Moja rada dla kolegi - to jak najszybszy kontakt z poprzednia agencja, aby jak najszybciej zakończyli ubezpieczenie. |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
|
Wysłany: Nie Mar 17, 2019 11:14 pm
|
|
|
agastepa13, Cytat: | Nieraz spotkałam się, z tym ,ze osoby przechodzące z agencji do agencji, nie mogą być ubezpieczone w nowej, bo stara niezakonczyla ubezpieczenia.
|
Ja odpowiadajac na post Lukasz0018_2009 podparlam sie odpowiedzia mojej dobrej znajomej
ktora ,zatrudniona jest w administracji jednego z biur pracy. To ona powiedzila mi ,ze agencja nie ma w tym zadnego interesu - wrecz przeciwnie jest to zaniedbanie i maja problem, kiedy osoba zwolniona, nadal figuruje ''na stanie'' jako nadal ubezpieczona. |
|
|
|
|
Milasinuss
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Kwi 12, 2019 9:22 pm
|
|
|
Hej, czy moge sie ubezpieczyć bez numeru DigID? |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Pią Kwi 12, 2019 10:50 pm
|
|
|
Milasinuss napisał/a: | Hej, czy moge sie ubezpieczyć bez numeru DigID? |
Tak |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
|
|
|
|
Milasinuss
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Kwi 13, 2019 12:26 pm
|
|
|
Możecie podać jakies ubezpieczenie, które tego nie wymagają? |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
|
Wysłany: Sob Kwi 13, 2019 2:58 pm
|
|
|
Milasinuss, Cos ty sie tak uparl na ten Digid ? Digid jest ci do ubezpieczenia niepotrzebny.
By otrzymac Digid musisz miec ,nadany w gminie BSN numer
-posiadac meldunek / adres zamieszkania.
Kazda holenderska ubezpieczalnia powinna cie ubezpieczyc, ale nie kazda chce i ubezpieczy.
na pewno nie ubezpiecza w przypadku - kiedy nie posiada sie numeru BSN /kiedys zwanego sofi |
Ostatnio zmieniony przez Panicelinka Pon Kwi 29, 2019 4:31 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Milasinuss
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Kwi 13, 2019 5:33 pm
|
|
|
Właśnie mam numer BSN, dotąd bylem ubezpieczony przez agencję, jednak teraz chciałbym sam. Porównywalem ubezpieczenia na independer i przy każdej opcji jest napisane:
Digital declaration - mandatory DigID. Tego nie rozumiem, dlatego pytam. Jestem zielony. |
|
|
|
|
|