Przesunięty przez: Gochna H Czw Lis 13, 2014 11:53 am |
o rodakach |
Autor |
Wiadomość |
jso
Gaduła nad gadułami :-)

Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 2:28 pm
|
|
|
chris-nb napisał/a: | w sensie, gdybym mogl zostac obywatelem dowolnego kraju na swiecie? nie wiem, czy to ma sens - bo jakikolwiek bym wymienil, to bys zaczal wymieniac ich wady, probujac mnie przekonac, ze nie mam powodow do dumy bedac czlonkiem jednego z nich..
po prostu, w polskiej skorze nie czuje sie swojo. ot, takie 'wyzsze' uczucie. |
Mysle, ze bys wymienial same kraje "zachodnie", zgodnie z czym co zarzucilem wczesniej, a do czego sie nie ustosunkowales, ze dla ciebie sprawa dumy to jest scisle powiazana z bogactwem. |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
chris-nb
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 2:28 pm
|
|
|
doskonale o tym wiem.
jeszcze przypomniala mi sie jedna rzecz.. w lecie jest problem ze wstepem do holenderskich klubow - ochroniarza prosza o pokazanie dowodu by sprawdzic wiek, i jak widza, ze jest to dowod polski - po prostu nie wpuszczaja.. dlaczego? okropne doswiadczenia z polska mlodzieza, ktora sie 'bawi'. na szczescie to tez ludzie i po krotkiej rozmowie mozna sie znalezc w srodku.
---
myslisz sie. ale jezeli juz o to pytasz.. chetnie zostalbym obywatelem hong kongu, japonii, australii czy nowej zelandii. |
Ostatnio zmieniony przez chris-nb Śro Kwi 14, 2010 2:30 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
jso

|
Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 2:33 pm
|
|
|
chris-nb napisał/a: | myslisz sie. ale jezeli juz o to pytasz.. chetnie zostalbym obywatelem hong kongu, japonii, australii czy nowej zelandii. |
Czyli jednak same bogate. |
|
|
|
|
chris-nb
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 2:37 pm
|
|
|
moze po prostu dojrzale? o ciekawej lokacji geograficznej? bardziej odpowiadajacym mi klimacie? ot, taki kaprys.
wg ciebie powinienem wymienic jakis biedniejszy od polski, inaczej zawsze znajdziesz argument, ze ten kraj jest bogaty.
hong kong jest regionem z wlasna waluta, wlasnym jezykiem i jest niezalezny od chin. owszem jest bogaty, ale ogromnej czesci populacji nie zyje sie tak latwo jak np w holandii. ludzie mieszkaja w 40 pietrowych blokach, mieszkaniach o powierzchni zwykle 50m2, a na dzieci decyduja sie jak ich naprawde bedzie stac na utrzymanie - zwykle nieco po 30 (a nie jest to idealny wiek na rozrod). |
|
|
|
|
jso

|
Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 3:01 pm
|
|
|
chris-nb napisał/a: | wg ciebie powinienem wymienic jakis biedniejszy od polski, inaczej zawsze znajdziesz argument, ze ten kraj jest bogaty. |
Nie, wg mnie po prostu ty nie jestes w stanie wymienic zadnego ubozszego panstwa, bo wyglada na to, ze bycie mniej zamoznym jest dla ciebie powodem do wstydu. A bogactwo raz jest, a raz nie ma. Holendrzy patrza z gory pewnie oceniajac cie po finansach (bidulek przyjechal z biedniusiej Polski), a ty sie rumienisz. Zgadnij co - jeszcze wiecej tracisz, bo oni potwornie cenia wielka pewnosc siebie, a ty wstydzac sie za bycie mniej zamoznym z powodu honorowego zachowania swojego kraju w historii, naprawde nisko upadasz. Na pewno nizej niz panowie od tanich piw, bo oni maja szacunek conajmniej sami dla siebie, a ty, nie dosc, ze sam sie nie szanujesz, to i holendrzy patrzacy z gory cie nie szanuja. |
|
|
|
|
chris-nb
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 3:10 pm
|
|
|
.. i znowu wszystko sprowadzasz do kwestii pieniadza. porownaj mnie jeszcze do nazisty, i temat uznam za zakonczony.
mocno bys sie zdziwil co do mojej sytuacji. wlasnie poprzez bycie innym niz 'polaczkowie' jestem na o wiele lepszych stanowisku w pracy.
coz, patriotyzmu nie czujesz - po prostu zostales go nauczony, to spora roznica. a ty jakie panstwo bys wybral? |
|
|
|
|
jso

|
Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 3:51 pm
|
|
|
chris-nb napisał/a: | mocno bys sie zdziwil co do mojej sytuacji. wlasnie poprzez bycie innym niz 'polaczkowie' jestem na o wiele lepszych stanowisku w pracy. |
Nie rozumiem dlaczego przytaczasz taki argument do rozmowy. Na tym sie opiera twoje poczucie wartosci? To jest ten argument, ktorego uzywasz w swojej obronie kiedy na poczatku kazdej znajomosci, jak to opisales wczesniej? "Sluchajcie, jestem z Polski i wiem, ze pewnie macie mnie wobec tego za nic, ale to nie tak, ja zajmuje stanowisko X w firmie Y". Prezes Providenta tez ma sie dobrze, a pewnie wiele osob szacunku dla niego za to nie ma.
chris-nb napisał/a: | coz, patriotyzmu nie czujesz - po prostu zostales go nauczony |
Skad taki wniosek?
chris-nb napisał/a: | a ty jakie panstwo bys wybral? |
Zalezy na co. Wczesniej chcialem sie dowiedziec, ktorych panstw obywatele moga byc dumni. Nie jestem historykiem, ale wydaje mi sie, ze np. obywatele Gambii lub Gruzjii maja duzo powodow do dumy (pomijam Polsce w rozwazaniach, bo naturalnie i obiektywnie Polska znajduje sie tez na tej liscie). Za to olbrzymie powody do wstydu maja Niemcy, Rosja, Belgia, Japonia, Chiny. Jezeli pytasz ktore panstwo mialbym wybrac do zycia, to chyba wskazana przez ciebie Nowa Zelandie. |
|
|
|
|
Waleczne serce
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 3:52 pm
|
|
|
Ja moglbym w kazdym kraju pomieszkac kilka lat i zmiana, nastepny.Kazdy ma to cos w sobie. Obojetnie w jakim kraju bylem, to zawsze mi sie cos w nim podobalo. Sam osobiscie stawiam znak rownosci miedzy odwiedzonymi krajami.
P.S. "Za to olbrzymie powody do wstydu maja Niemcy, Rosja, Belgia, Japonia, Chiny." Nie zgadzam sie z tym. Taka wybiorcza, subiektywna opinia nie poparta zadnym argumentem. Tylko zignorowwac. Chiny kraj , ktorego historia liczy wiele tysiecy lat. Wynaleziono proch, konfucjonizm, Sun Tzu autor najsłynniejszego traktatu wojskowego w historii Chin i świata. Mozna wymieniac. Pierwszy z brzegu link, poczytaj wasc http://www.chiny.pl/sixiang.php .
Rozumiem,ze z braku wiedzy mozna wydac taka dziwaczna opinie,ale czlowiek w miare int. wstrzyma sie od formulowania jej. No i sam zaznaczasz,ze nie znasz historii. To wiec z jakiej racji sie wypowiadasz o tejze historii tych krajow. |
Ostatnio zmieniony przez Waleczne serce Śro Kwi 14, 2010 4:08 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
jso

|
Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 4:46 pm
|
|
|
Wymienilem te kraje, ktore spowodowaly przeolbrzymie pogromy, powodowaly ludobojstwa. Takich panstw nigdy nie bede podziwial za ich obecna pozycje, tak jak nie bede podziwial mordercy, ktory teraz sie wozi merolem, bo wczesniej wycial w pien rodzine sasiada. Gdyby nie ich zbrodnie, to by na pewno nie bylo ich tam gdzie sa teraz, a gdyby byly jeszcze ulokowane tak nieszczesliwie jak Polska, to bylyby 100 lat za nami. |
|
|
|
|
Waleczne serce
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 8:50 pm
|
|
|
jsobanski napisał/a: | Wymienilem te kraje, ktore spowodowaly przeolbrzymie pogromy, powodowaly ludobojstwa. Takich panstw nigdy nie bede podziwial za ich obecna pozycje, tak jak nie bede podziwial mordercy, ktory teraz sie wozi merolem, bo wczesniej wycial w pien rodzine sasiada. Gdyby nie ich zbrodnie, to by na pewno nie bylo ich tam gdzie sa teraz, a gdyby byly jeszcze ulokowane tak nieszczesliwie jak Polska, to bylyby 100 lat za nami. |
Roznie to z nimi bywalo. Raz na wozie raz pod wozem. Sprawa nie jest taka prosta. Swiat niestety nie jest czarnobialy. |
|
|
|
|
|
|