NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: baileys
Czw Wrz 08, 2016 8:11 pm
Czy auto w Holandii może stać bez tablic
Autor Wiadomość
wigru 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Wto Sie 30, 2016 3:45 pm   

kyniu napisał/a:
Ok zrobiłem zmianę polisy i dokupiłem assistance, do OC. Dałęm ledwo 400zł więcej a mam cały rok spokoju :) Teraz mam jeszcze takie pytania:
1. Co za papiery sprzedawca ma mi dać by zarejestrować auto w Polsce?
2. Co trzeba wymienić w aucie? Czytałem gdzieś, że rozrząd to jest mus, ale wymienię go dopiero w Polsce, czytałem też, że oleje i filtry i zastanawiam się czy tego tutaj nie zrobić, bo jeśli oleje będą zużyte, to silnik może dostać ładnie po dupie przy 1000km... Co byś radził?
Od sprzedawcy weź dowód rejestracyjny (deel I i deel II albo zieloną plastikową kartę - to zależy jak stary jest samochód i czy był ostatnio przerejestrowywany) i umowę kupna - sprzedaży. Z RDW weź papier na eksport. Później to przetłumacz i zrób w Polsce przegląd i pobierz potwierdzenie zapłaty akcyzy. Z tym wszystkim idź do wydziału komunikacji.

W używanym aucie zazwyczaj po zakupie się wymienia pasek rozrządu, filtr i olej w silniku na dzień dobry. Wszystko zależy też czy masz wiarygodny i udokumentowany serwis. W Polsce jedź sobie na stację diagnostyczną i sprawdź co masz w zawieszeniu do zrobienia.

kyniu
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Wrz 01, 2016 9:42 am   

ok. dzięki tak zrobię. Co do tego RDW, jak załatwia to gościu od którego kupiłem bo to jest firma, to on już ten papier dostanie i mi go da? Czy będę musiał sam do RDW śmigać?

wigru 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Czw Wrz 01, 2016 10:00 am   

Jak kupowałem auto na export w komisie to dostałem komplet dokumentów od handlarza, oni mają dostęp do systemu RDW i drukują Ci taki dokument na miejscu. Dodatkowo weź fakturę, nie będziesz musiał płacić podatku PCC. A drugi samochód swój eksportowałem to sam się musiałem pofatygować do RDW.

kyniu
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Wrz 02, 2016 9:25 am   

wigru napisał/a:
Jak kupowałem auto na export w komisie to dostałem komplet dokumentów od handlarza, oni mają dostęp do systemu RDW i drukują Ci taki dokument na miejscu. Dodatkowo weź fakturę, nie będziesz musiał płacić podatku PCC. A drugi samochód swój eksportowałem to sam się musiałem pofatygować do RDW.

Podatku od czynności cywilno prawnych chyba i tak nie będę musiał płacić, bo auto kupiłem za granicą. Ale na wszelki wypadek wezmę też i fakturę.

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Pią Wrz 02, 2016 7:21 pm   

Panowie i panie , prosze juz skonczyc ten off topik i wocic do tematu . Temat o exporcie i sprawmi z nim zwiazanymi jest juz na forum i rozmowy na taki temat prosze prowadzic w odpowiednim temacie .

kyniu
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Wrz 08, 2016 7:52 pm   

nie ma tu żadnego offtopicu, po prostu wychodzą nowe sprawy, a głupotą byłoby zakładanie nowego tematu...
Mam pytanie co do dokumentów, bo dzisiaj odebrałem już auto i gościu z komisu dał mi tylko:
umowę kupna sprzedaży
dokument potwierdzający apk
kolorową kartkę, która jest niby zarówno dowodem rejestracyjnym i dokumentem eksportowym.

Czy ta kartka na pewno spełnia tyle funkcji? Gościu powiedział, że te deel1 i deel2 to już dawno wycofali.

A kolejna sprawa, czy nie potrzebuję karty pojazdu?

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Czw Wrz 08, 2016 8:10 pm   

kyniu napisał/a:
nie ma tu żadnego offtopicu
zaczelo sie od pytania "Czy auto w Holandii może stać bez tablic"a teraz roztrzesany jest po raz xxx temat exportu auta i wszystkiego z nim zwiazanego . Prosze przeczytac teamat o exporcie aut i tam bdalej dyskutowac na ten temat i tam tez zadawac pytania z tym zwiazane . Np:
http://www.niedziela.nl/f...er=asc&start=60
lub uzyj opcji szukaj w gornym prawym rogu .
Ostatnio zmieniony przez baileys Czw Wrz 08, 2016 8:12 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi