wyslannicy policji? |
Autor |
Wiadomość |
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Kwi 07, 2009 1:52 pm
|
|
|
Takie systemy nie sa drogie, w bazie danych jest tylko numer rejestracyjny (tekstowo), kierunek jazdy, data i godzina rejestracji...
Takie systemy posiadaja nawet niektore polskie miasta np Jaworzno http://www.polixel.com.pl/aktualnosci.php?id=31
Jak widac taki system nie jest ani specjalnie drogi, ani skomplikowany... I sadze ze jest juz przynajmniej czesciowo wdrozony... Wiec spodziewalbym sie, ze jak sie zabiora za udowodnienie komus ze przebywal pol roku to udowodnia... |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Wto Kwi 07, 2009 1:54 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
talyb
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Kwi 07, 2009 2:00 pm
|
|
|
Jesli by tak bylo, jak twierdzisz, to w pierwszej kolejnosci zabrali by sie takowym sposobem za holenderskich kierowcow, ktorzy uzywaja aut firmowych (bez odprowadzania tzw. kilometerheffing), w celach prywatnych. Temat byl wielokrotnie poruszany w mediach i jak dotychczas niema sposobu na tych "cwaniakow"... choc profity (dla belastingdienst) bylyby olbrzymie |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Kwi 07, 2009 2:04 pm
|
|
|
Wydaje mi sie (tutaj trzeba by zapytac analityka/bazodanowca) ze w takiej bazie latwiej jest znalesc informacje ze samochod o numerach np WX 123456 jezdzil ta trasa n razy a mowil ze go w NL nie bylo niz znalesc osoby ktore unikaja wysokich kilometrowek. Oczywiscie jest to tylko moje zdanie i moge sie mylic |
|
|
|
|
talyb
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Kwi 07, 2009 2:18 pm
|
|
|
Kolor blach to tutaj raczej niema znaczenia. System komputerowy wylapal by wszystkie, czy to biale czy zolte. A zapominamy o najwazniejszym: o sciagalnosci nalozonych cel/oplat...odpowiednie instancje bardzo dobrze zdaja sobie sprawe, ze latwiej sciagnac naleznosci od Janssena w Arnhem, niz od Kowalskiego z Psiej Wolki pod Rzeszowem Wydaje mi sie tez, ze temat zostal zbytnio rozdmuchany, a policja wylapuje "polskie blachy" do oclenia i ukarania tylko sporadacznie, tak ku przestrodze.
P.S. A co z Holendrami pracujacymi w Holandii, a mieszkajacymi w Belgii ze wzgledu na roznice w opodatkowaniu ? Wierz mi, ze na tych osobnikach panstwo holenderskie traci duzo wiecej i od lata stara sie cos z tym zrobic i... nic im nie wychodzi |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Kwi 07, 2009 2:24 pm
|
|
|
Nie chodzi o kolor blach, ale o wzorzec... Jak lapia Kowalskiego z Psiej Wolki ktory twierdzi ze on dopiero wczoraj przyjechal tym autem to latwiej sprawdzic ze owo auto w NL jezdzi od 1.5 roku niz wziac baze km przejechanych przez sluzbowe auto Janssena porownac z tym co jest wpisane w kilometrowce i wyswietlic roznice
Dazymy do ujednolicenia prawodastwa, wiec sadze ze za kilka lat bedzie nas obserwowal wszechobecny wielki brat... Witamy u Orwell'a |
|
|
|
|
talyb
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Kwi 07, 2009 2:30 pm
|
|
|
m4rcin napisał/a: |
Dazymy do ujednolicenia prawodastwa, wiec sadze ze za kilka lat bedzie nas obserwowal wszechobecny wielki brat... Witamy u Orwell'a |
Oby do tego nie doszlo, bo wtedy trzeba bedzie wyemigrowac do...Afganistanu |
|
|
|
|
michaelt
Nieśmiały użytkownik
Wiek: 45 Dołączył: 05 Gru 2008 Posty: 87 Skąd: Zuid-Holland
|
Wysłany: Śro Kwi 08, 2009 8:45 am
|
|
|
m4rcin napisał/a: | Nie chodzi o kolor blach, ale o wzorzec... Jak lapia Kowalskiego z Psiej Wolki ktory twierdzi ze on dopiero wczoraj przyjechal tym autem to latwiej sprawdzic ze owo auto w NL jezdzi od 1.5 roku niz wziac baze km przejechanych przez sluzbowe auto Janssena porownac z tym co jest wpisane w kilometrowce i wyswietlic roznice
Może zamiast się przejmować, to może da się coś na tym zarobić? Tutaj jest dobry przykład |
Ostatnio zmieniony przez michaelt Śro Kwi 08, 2009 8:47 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
tomaszxxx
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Kwi 08, 2009 8:46 am
|
|
|
m4cin calkowicie popieram. kazdy system na swoje niedociagniecia , ale wystarczy ze zlapia pare polskich blach i dowala BPM i bedzie medialna nagonka . Mieszkam w hadze , wczoraj przez ciekawosc az sie zapytalem policji co robia , cholowali na parking dwie lawety na polskich numerach ktore nota bene staly na darmowym parkingu przy zuider park . powiedzieli ze przyczepy nie maja ubezpieczenia , wiec wnioskuje z tego ze musza miec wglad w baze danych . na marginesie dla tych ktorzy nie wiedza w holandi nie ma podatku drogowego , jest houderschaap belasting , podatek od posiadania , wiec nawet jezeli samochod stoi schowany w garazu i tak musi byc ubezpieczony , a to ze ludzie kombinuja itd. bylo jest i bedzie . rozliczenia kilometrow sa prowadzone na samochody firmowe w kazdej firmie , lepiej gorzej ale sa . pozatym osoba jezdzaca samochodem osobowym z firmy ma bijteling , czyli od 20 do 25 % wartosci samochodu jest doliczane do zarobkow i od tego osoba odprowadza podatek . wiem zawsze wszystko jest za drogo za duzo itd. ale z drugiej strony jezeli placimy to zanczy ze nas stac , i przynajmniej drogi sa super. polska ma sprawiedliwy system podatek w paliwie , nawet obcokrajowcy tankujac placa , super szczery sposob im wiecej uzywasz wiecej placisz , tylko gdzie te drogi ? pieniedzy powinno byc masa . i o parodio pare kilometrow autostrady i jeszcze platna , to juz zlodziejstwo .
z powazaniem dyskutantom |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Kwi 08, 2009 9:09 am
|
|
|
Co do podatku drogowego w Polsce - zgadza sie jest w paliwie, ale statystyczny polak placi... 200pln rocznie na podatek drogowy... Wydaje mi sie, ze srednia wysokosc podatku dorogowego w Holandii moze byc ~€1000/rok - wiec ponad 20x wiecej.... |
|
|
|
|
eina
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Kwi 08, 2009 9:10 am wyslannicy
|
|
|
Czesc to ja wam cos opowiem...mieszkam tu 2 latka maialam samochod na polskich blaszkach i zawsze stal pod samym domem.Pare razy zauwazylam jak jacys ludzie spisuja numery nie tylko policja.Pewnego dnia nawet nie zdozylam ruszyc spod domu i zatrzymala mnie duane.Poprosili o d okumnenty i i uswiadomili mnie ze po pobycie dluzszym niz pol roku w ich kraju nalezy zmienic rejestraje na holenderska hmm...dali 2 dwa tygodnie na przerejestrowanie lub wywiezienie auta za granice jezeli sie tego nie zrobi nakladaja kare do 5000 e.Auto sprzedalam a duane czesto jeszcze goscila po moim domem mysle ze chcieli sie upewnic pozdrawiam. |
|
|
|
|
tomala
Super gaduła
Pomógł: 7 razy Dołączył: 25 Gru 2007 Posty: 272 Skąd: lepiej nie wiedzieć
|
Wysłany: Śro Kwi 08, 2009 10:39 am
|
|
|
tomaszxxx napisał/a: |
cholowali na parking dwie lawety na polskich numerach ktore nota bene staly na darmowym parkingu przy zuider park . powiedzieli ze przyczepy nie maja ubezpieczenia , wiec wnioskuje z tego ze musza miec wglad w baze danych . na marginesie dla tych ktorzy nie wiedza w holandi nie ma podatku drogowego , jest houderschaap belasting , podatek od posiadania , wiec nawet jezeli samochod stoi schowany w garazu i tak musi byc ubezpieczony |
1. Wgląd w bazę danych ?
W jakiej bazie danych masz ewidencję ubezpieczeń pojazdów na polskich numerach rejestracyjnych ?
Nawet w Polsce nie ma czegoś takiego a co dopiero w Holandii.
2. Jak to nie ma podatku drogowego ?
A motorrijtuigbelasting płatny z reguły co kwartał to co to jest ?
Samochód możesz wyrejestrować, postawić w garażu i wtedy nie płacisz podatku i ubezpieczenia.
Ubezpieczasz tylko garaż wraz z zawartością. A co w nim jest to tylko Twój problem.
Jeżeli się mylę to mnie poprawcie... |
_________________ Analiza uryny może wykryć chorobę jednostki, analiza urny - chorobę całego społeczeństwa. |
|
|
|
|
LeGolasik
Gaduła nad gadułami :-) LeGolasik
|
Wysłany: Śro Kwi 08, 2009 12:01 pm
|
|
|
Samochodu nie musisz nawet wyrejestrowywać tylko zgłasza sie do Belastingdienst gdzie auto stoi ( musi stać na prywatnym terenie) i nie możesz autem nawet zza bramy wyjechać.Oczywiście przez ten okres nie płacisz podatku za auto. |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
|