Biuro pośrednictwa pracy - Uitzendbureau 'Watch Out' |
Autor |
Wiadomość |
Norbert
Gaduła
|
Wysłany: Nie Paź 08, 2006 11:35 pm
|
|
|
To co tu czytam ,to jakieś wymysły ,stawki na Polski paszport, na Niemiecki, i na jeszcze jaki , przecież w Holandii tabelę płac reguluje jeden system i bez wzlędu kto i jakiej narodowości jest . Te drabiny i szczeble płacowe dla każdego inne to napewno zaś wymysł pośredników ,którzy z Holandią nie maja nic wspólnego , czasami jak są przejazdem tu ,a tak rządzą się swoimi przepisami w Biurach w Polsce (filie) niby Holenderskie
Artykuły / Holandia - prawo pracy
Tytuł artykułu: Wynagrodzenie
Wynagrodzenie
Wynagrodzenie wypłacane jest w kwocie netto, zazwyczaj przelewem na konto.
Ustalono również minimalną pensję, która zależy od wielu czynników, takich jak wiek, czas wykonywanej pracy oraz liczba godzin przepracowanych dziennie. Pracownicy w wieku 15-22 lat otrzymują tzw. minimalną pensję młodzieżową. Minimalna pensja jest ustalana dwa razy w roku (1 stycznia i 1 czerwca).
1 stycznia 2004 r. minimalne wynagrodzenie brutto wynosiło odpowiednio:
pracownik w wieku 23 lat otrzymywał 100% minimalnej pensji, tj. 1 264.80 euro na miesiąc
pracownik w wieku 22 lat otrzymywał 85% minimalnej pensji, tj. 1 075.10 euro na miesiąc
pracownik w wieku 21 lat otrzymywał 72.5% minimalnej pensji, tj. 917 euro na miesiąc
pracownik w wieku 20 lat otrzymywał 61.5% minimalnej pensji, tj. 777.85 euro na miesiąc
pracownik w wieku 19 lat otrzymywał 52.5% minimalnej pensji, tj. 664 euro na miesiąc
pracownik w wieku 18 lat otrzymywał 45.5% minimalnej pensji, tj. 575.5 euro na miesiąc
pracownik w wieku 17 lat otrzymywał 39.5% minimalnej pensji, tj. 499.60 euro na miesiąc
pracownik w wieku 16 lat otrzymywał 34.5% minimalnej pensji, tj. 100.70 euro na miesiąc
pracownik w wieku 15 lat otrzymywał 30% minimalnej pensji, tj. 379.45 euro na miesiąc.
I tu nie ma mowy o różnicy płac dla poszczególnych narodowości -ludzie opamiętajcie się , widzę ,że te wszystkie Biura Pośrednictwa Pracy w Polsce to naciągacze, ja rozumiem ,że to tak wygodnie ,ma się biuro w Opolu ,idzie się tam, załatwia wszystko ,podstawią busa i jedziemy ale...w ciemno.....A czy ktoś się zastanawiał nad tym ,że ten posrednik w Polsce to jest drugim pośrednikiem i kto na nie musi pracować. Tam ludzie -przedstawiciele, tak się każą nazywać , z tego żyją w Polsce łapią ludzi -załatwiają i i bzdety organizują , w Holandii płace są inne na Polski paszport ,a na Niemiecki inne - Koń by się uśmiał . Gdybym nie pracował bezpośrednio w Holenderskim Biurze pracy, to być może uwierzył bym tym bzdetom, ale regulamin płac i zasady reguluje w każdym biurze pracy w Holandii certyfikat ,o które powinno starać się każde szanowane Biuro. Equipe posiada certyfikat " NBBU" i on reguluje wszystkie zastosowania , łamiąc je można się pozbyć certyfikatu, Proszę mi pokazać na jakich certyfikatach bazują te poszczególne Biura Pracy _Pośrednicy w Polsce?
Kopię naszego certyfikatu przedstawiam poniżej.
KWALITEIT
Elk bedrijf heeft baat bij het leveren van kwaliteit; dat geldt ook voor ons, daarbij geloven wij ook in betrouwbaarheid. Als uitzendbureau zijn wij dan ook trots op de kwaliteit die wij kunnen leveren. Alle medewerkers van Equipe Uitzendbureau B.V. werken er samen hard aan om de kwaliteit hoog te houden. Dit heeft geresulteerd in ons lidmaatschap bij de N B BU en verkrijgen van een Flexkeurmerk licentie. Bovendien hebben wij een “in-house” functie verkregen bij één van onze opdrachtgevers. Om onze kwaliteit verder uit te breiden zijn we momenteel bezig met voorbereidingen voor het RIA certificaat.
NBBU
Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen
De NBBU is een brancheorganisatie annex ondernemersorganisatie, die de belangen behartigt voor de werkgevers/ondernemers in de uitzendbranche, met name richt de NBBU zich op de belangen van de kleine en middelgrote uitzendondernemingen (MKB).
In november 2004 is Equipe uitzendbureau BV lid geworden van de NBBU. (lidmaatschapsnr. 1089)
Wilt u meer weten over de NBBU? Kijk dan op www.nbbu.nl
CAO
NBBU CAO voor uitzendkrachten
Vanaf 29 maart 2004 tot en met 31 december 2008
Sinds deze CAO van kracht is, is de flexibiliteit terug in de uitzendbranche!
Fasensysteem
Fase 1 duurt 26 gewerkte weken met uitzendbeding
Fase 2 duurt 104 gewerkte weken met uitzendbeding
Het uitzendbeding houdt in dat als de inlener, het uitzendbureau of de uitzendkracht zelf verzoekt om de inlening van de uitzendkracht te beëindigden, daardoor de uitzendovereenkomst tussen uitzendkracht en uitzendonderneming van rechtswege eindigt.
Fase 3 duurt 52 weken.
In deze periode kunnen er maximaal vier uitzendovereenkomsten voor bepaalde tijd worden aangegaan, voor en bepaalde kalenderperiode of voor de duur van het project. Er geldt een loondoorbetalingverplichting gedurende de looptijd van de uitzendovereenkomst. In fase 3 is het uitzendbeding niet van toepassing.
Loon
Het loonverhoudingsvoorschrift is het uitgangspunt van de N B BU-CAO: het loon en de vergoedingen van de uitzendkracht zijn gelijk aan het loon en vergoedingen van de werknemer die bij de inlener in dienst is. Hierdoor wordt vanaf het eerste moment van uitzending het loonverhoudingsvoorschrift toegepast.
Wilt u meer weten over de N B BU CAO voor uitzendkrachten? Kijk dan op www.nbbu.nl/cao/cao.htm
Stichting Flexkeur
De Stichting Flexkeur, Erkenningsregeling voor de uitzendbranche, heeft een erkenningsregeling voor Bemiddelings- en uitzendbureau’s opgezet door middel van een licentiesysteem. De stichting houdt toezicht en controle op een stipte toepassing en naleving van die regeling.
Op 14 december 2004 heeft de Stichting Flexkeur certificaten verleend aan Equipe Uitzendbureau B.V. (licentienummer 04.0770 en 04.0769).
Hierin zijn de kwaliteitseisen van de Erkenningsregeling getoetst en goedgekeurd volgens de door de Stichting Flexkeur vastgestelde eisen.
Wilt u meer weten over de Stichting Flexkeur? Kijk dan op www.flexkeur.nl
RIA Certificering LTO
Om ook in de land en tuinbouw bedrijven de helpende hand te bieden bij invullen van vacatures voor tijdelijke en of seizoensarbeiders is Equipe Uitzendbureau B.V. zich aan het voorbereiden (via N B BU) om het RIA certificaat te behalen. Op dit moment is het N B BU, in samenwerking met LTO Nederland bezig om de toetsing en controle eisen van de N B BU op een gelijkwaardig niveau te stellen als die van het LTO voor het RIA Certificaat.
Wilt u meer weten over het LTO ? Kijk dan op www.kiesria.nl |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Sob Wrz 26, 2009 5:31 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
monka
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Paź 11, 2006 10:42 pm ----
|
|
|
To biuro----to wielka sciema,jak sie tam dzwoni odbiera pewny mezczyzna i mowi ze oddzwoni ale nie oddzwania tylko wylancza telefon |
|
|
|
|
Anka
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Paź 25, 2006 3:26 pm
|
|
|
cieniu napisał/a: | temp napisał/a: | Justyna napisał/a: | Zeby pracowac na polskim paszporcie pracodawca musi dostac dla Ciebie pozwolenie, przy stalej umowie moze mu sie oplacac ale do sezonowki?? |
z tego co zrozumiałem to holendrzy nie otworzyli nam jeszcze rynku pracy
chciałbym podpisać umowe na okres roku i szukam pośrednika, który zaoferowałby prace na legalu
Justyna napisał/a: |
Ja tam sie za bardzo nie znam ale mi to smierdzi, chyba juz przewrazliwiona jestem bo dla mnie wiekszosc tego typu firm to oszusci |
zawsze trzeba zachować ostrożność nigdy nie korztstałem z ofert firm tego typu, więc post tego typu.
Pozdrawiam |
siemka
z moich informacji wybaczcie jesli nie pamietam wszystkiego prace na takich warunkach tj polski paszport i bezposrednio u pracodawcy mozna uzyskac w kilku sektorac gospodarki i sa to marynarze ladowi, morscy, budownictwo, i rzeznicy i nie wiem czy nie sluzba zdrowia. Wyglada to tak ze w tych sektorach nie trzeba udowadniac urzednikom iz nie ma obywatela niderlandow lub tzw starej unii na to miejsce pracy. w rzexniach i w zegludze skrucili nawet okres wydawania dokumentow.
osobiscie mam doswiadczenia z niemiec ale wyglada to tak jesli posrednik ma jakiekolwiek powiazania z polska to jest lipa umowy nie do rozszyfrowania spychologia krojenie godzin itp.... jesli posrednik jest z danego kraju w ktorym sie staramy o prace podlega on prawu na miejscu . wiem ze prawo pracy w niderlandach jest dosc restrykcyjne wiec uwazajcie na polsko niderlandzkie szajki posrednikow a na reszte miejcie oczy szeroko otwarte.
possssdro dla odwaznych |
Kochani, trzeba zachowac ostroznosc, oczywiscie ! Tylko ze zyjemy teraz w 21 wieku i wszystko odbywa sie droga internetowa ! Wiem ze sa oszusci ale wszystkie agencje posrednictwa pracy zamieszczone w polskim magazynie"Niedzxiela" sa sprawdzone i legalne. Wiec sprobujcie nawiazac kontakt z roznymi firmami. Przeczytajcie sobie warunki pracy itp. i sie poprostu zgloscie internetowo lub telefonicznie. Kazda z tych firm ma polskiego tlumacza, zeby nie bylo jakis nieporozumien dotyczacych pracy lub placy. W dzisiejszej dobie jest to jedyna szansa w szerokim zakresie w znalezieniu odpowiednej pracy. |
|
|
|
|
marka10
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Paź 31, 2007 3:35 pm
|
|
|
Kochani niewiem dla czego nikt nie pisze co się dzieje w firmie
watch out wiem że pracowało tam bardzo dużo ludzi i byli strasznie wyzywani przez swojego managera i oszukani ????? A sam tam kiedys pracowałem i bardzo dużo wiem i chce sie podzielic tą informacją z kims kto tam pracował i był też tak poniżany czekam na jakies wiadomosci. |
Ostatnio zmieniony przez marka10 Wto Lis 06, 2007 1:35 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
marka10
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lis 06, 2007 1:24 pm
|
|
|
Teraz w holandii jest mało pracy w szklarniach góra 40 godzin na tydzien to zaledwie 200 euro jak jest 40 godzin bo jak nie to sie nie opłaca tam siedziec jak sie ma rodzine to kicha |
|
|
|
|
karionek
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Kwi 21, 2008 8:50 pm
|
|
|
To oszusci,same przekrety.Uwierzcie!!!!!Wiem to z doswiadczenia wlasnego i innych!!!! |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pon Kwi 21, 2008 9:12 pm
|
|
|
karionek, napisales zaledwie piec postow i wszystkie podobnej tresci Cytat: | ...TO OSZUSCI!!!!!!!!!!
LEVEL! TO ZLODZIEJE |
Cytat: | Renifer ile Ci zaplacili za te glupoty a moze to Ty Aga czy Tomaszu Co?????!!!!!!!!!Myslicie ze ludzie to idioci,?!Ostrzegam przed ta firma jedno wielkie lipne bagno,NAPRAWDE!!!! |
Cytat: | Ta firma to jedno wielkie bagno.Oszusci dbajacy wylacznie o wlasne interesy,tragedia.Nie jest to wierzytelna firma,nie wazne jak pieknie gadaja ale wycyckaja Cie do gola!!!!!!! |
Cytat: | To oszusci,same przekrety.Uwierzcie!!!!!Wiem to z doswiadczenia wlasnego i innych!!!! |
Cytat: | Nie polecam Ci jej,szczerze.Bo to sami oszusci i naciagacze,duzo starcisz nerwow i pieniedzy!!! | |
|
|
|
|
karionek
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Maj 10, 2008 9:22 am
|
|
|
A co mam ci sie rozpisywac ,nie wierzysz to jedz a sie przekonasz a dla Twojej informacji lepiej tez sprawdz dlaczego ostatnio policja wpadla do biura i coniektore osoby sobie posiedzialy..................ojciec ma dlugi przepisal firme na syna.........Twoja sprawa co zrobisz ale naprawde oni oszukuja a mysl sobie co chcesz .Pare slow napisalam(bo mi sie niechialo wiecej wtedy,bo szkoda na nich czasu ale jak mozna kogos ostrzedz to uwazam ze sie powinno) ale jak chcesz cos wiedziec to pytaj a sa firme duzo lepsze co maja szacunek do innych i dba sie o polakow.!!!
[ Dodano: Sob Maj 10, 2008 9:50 am ]
A dla Twojej informacji jest wiele forum,blogow co sie rozpisuja o tej firmie .Podaje dla przykladu ale jak sama poszukasz to sie przekonasz :http://mystorylevel1.wordpress.com/2007/08/16/moja-%20historia-w-level1/ oraz na www.gowork.pl/forum czy na forum cv online tzn www.cvonline.pl.Tego jest naprawde duzo.Twoje zycie,Twoja decyzja ale wiedz ze jak tam przyjedziesz to juz nie bedzie Twoje tylko ich zycie ,twoje pieniedza stana sie ich pieniedzmi............itd |
|
|
|
|
ona35
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lut 09, 2009 10:48 am
|
|
|
marka10 napisał/a: | Kochani niewiem dla czego nikt nie pisze co się dzieje w firmie
watch out wiem że pracowało tam bardzo dużo ludzi i byli strasznie wyzywani przez swojego managera i oszukani ????? A sam tam kiedys pracowałem i bardzo dużo wiem i chce sie podzielic tą informacją z kims kto tam pracował i był też tak poniżany czekam na jakies wiadomosci. | ja tez zostałam oszukana przez ta firme |
|
|
|
|
buleczka1981
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Wrz 26, 2009 5:00 pm "Matt Job" - "Watch out" Holandia 2009
|
|
|
post usuniety |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Sob Wrz 26, 2009 5:23 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
michaltg
Nieśmiały użytkownik popcorn
|
Wysłany: Czw Cze 09, 2011 8:27 pm
|
|
|
Firma watchout to [b]oszusci i zlodzieje.
Upychaja ludzi na maksa po mieszkaniach bez meldunku.
Praca (plauzowanie po hol. pluizen) na godziny jest wykonywana wg. normy jakby pracowali na akord tylko ze wyglada to tak ze maja okreslone ze dana praca musi byc wykonana w ciagu 6 godz a jak sie nie wyrobia to za dodatkowy czas nie jest im placone.
Tak jak w kazdym biurze panuje tam zasada: ludzie sa od pracowania a nie od gadania. Ostatnio wielu moich znajomych odeszlo z tej firmy poniewaz mieli cos do powiedzenia.
Sprowadzaja ludzi obiecujac im duzo godzin a w rzeczywistosci ludzie pracuja po 4-5 godzin. Zeby kazdemu ladnie potracic calosc za mieszkanie planuja tak zeby kazdy przepracowal te 4 dni i wtedy moga calosc odciagnac.
Najwiekszym >>>cenzura<<<.... jest odciaganie podatku za smieci. Takie glupoty wpajaja pracownikom i 2 razy po 30 euro odciagaja z wyplaty. Na salarisie nazywaja to gemeentelijke heffingen jesli dobrze pamietam. |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Czw Cze 09, 2011 8:39 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Mathnl
Gaduła nad gadułami :-)

|
Wysłany: Czw Cze 09, 2011 10:54 pm
|
|
|
michaltg napisał/a: | Najwiekszym >>>cenzura<<<.... jest odciaganie podatku za smieci. Takie glupoty wpajaja pracownikom i 2 razy po 30 euro odciagaja z wyplaty. Na salarisie nazywaja to gemeentelijke heffingen jesli dobrze pamietam. | Ja place duzo wiecej tego podatku.I to bezposrednio do gminy.Kazdy kto jest zameldowany w NL musi go placic.I nie tylko za smieci.Rowniez za wode i scieki.Co do reszty to niestety musze Ci przyznac racje.Tylko ,ze Wy sie zgadzacie na "bycie" wykorzystywanym.Ja wiem ,ze ludzie przyjezdzaja tutaj aby zarobic i troche glupio wracac do PL na tarczy.Ale czasami lepiej dac sobie spokoj i szukac innej roboty niz brnac w bezsensowna wegetacje. |
Ostatnio zmieniony przez Mathnl Czw Cze 09, 2011 10:55 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
bejupi
|
Wysłany: Pią Cze 10, 2011 2:05 pm
|
|
|
Mathnl napisał/a: | michaltg napisał/a: | Najwiekszym >>>cenzura<<<.... jest odciaganie podatku za smieci. Takie glupoty wpajaja pracownikom i 2 razy po 30 euro odciagaja z wyplaty. Na salarisie nazywaja to gemeentelijke heffingen jesli dobrze pamietam. | Ja place duzo wiecej tego podatku.I to bezposrednio do gminy.Kazdy kto jest zameldowany w NL musi go placic.I nie tylko za smieci.Rowniez za wode i scieki.Co do reszty to niestety musze Ci przyznac racje.Tylko ,ze Wy sie zgadzacie na "bycie" wykorzystywanym.Ja wiem ,ze ludzie przyjezdzaja tutaj aby zarobic i troche glupio wracac do PL na tarczy.Ale czasami lepiej dac sobie spokoj i szukac innej roboty niz brnac w bezsensowna wegetacje. |
ale zrozum ze uitzendbura zarabiaja na miszkaniu na godzinach na ubezpieczeniu na wyrobieniu bsn i konta bankomatowego to po co jeszcze chca zarabiac na podatkach?
tu na wetslandzie za scieki i smieci placi sie max cos chyba kolo 400e na rok a autor postu pisze ze watchout od ludzi sciaga po 60 e miesiecznie od kazdego wiec jak masz 10 ludzi na domku to jest to 12x60ex10 czyli 7200e rocznie to sobie to porownaj z podatkami za scieki i smieci w wyskosci 400e rocznie i przestan bronic takich praktyk biura |
|
|
|
|
Mathnl

|
Wysłany: Pią Cze 10, 2011 10:14 pm
|
|
|
bejupi napisał/a: | ale zrozum ze uitzendbura zarabiaja na miszkaniu na godzinach na ubezpieczeniu na wyrobieniu bsn i konta bankomatowego to po co jeszcze chca zarabiac na podatkach?
tu na wetslandzie za scieki i smieci placi sie max cos chyba kolo 400e na rok a autor postu pisze ze watchout od ludzi sciaga po 60 e miesiecznie od kazdego wiec jak masz 10 ludzi na domku to jest to 12x60ex10 czyli 7200e rocznie to sobie to porownaj z podatkami za scieki i smieci w wyskosci 400e rocznie i przestan bronic takich praktyk biura |
Nie bylo moja intencja bronic praktyk biura.Chce tylko uswiadomic,ze to normalna sprawa placic za wywoz smieci,scieki,wode.Ja place tych podatkow zreszta ok 600 e ,ale tutaj kwota jest nieistota.Chodzi mi o PODEJSCIE wielu przyjezdzajacych tu Polakow.Przyjezdzamy do NL,zarabiamy wieksza lub mniejsza kase,ale histerycznie bronimy sie przed jakimikolwiek oplatami zwiazanymi z zyciem tutaj.Przeciez w PL rowniez takie oplaty istnieja i nikt ich nie neguje.
bejupi napisał/a: | masz 10 ludzi na domku |
I tutaj jest pies pogrzebany.Za jakas nore biuro sciaga za sam czynsz po 3-4 tys e /mies.Zapewniaja prace po kilkanascie godz. tyg. ,zeby tylko miec z czego sciagnac oplaty.Jakies chore kary.Wyludzanie zorgtoeslag.Brak jakiegokolwiek socjalu.To przeciez zerowanie na ludzkiej biedzie,bo przeciez wiekszosc przyjezdzajacych przybywa ze wzgledow ekonomicznych.W mediach nagonka na Oostblokkers zabierajacych miescowym prace i wyludzajacych zasilki,na ktore musza sie skladac Holendrzy.I co gorsza nagonke napedzaja ministrowie,zamiast zajac sie mafijnymi biurami pracy stosujacymi metody wyzysku rodem z XIX w.Ale mimo wszystko mamy wolny wybor.Jesli tu zostajemy i zgadzamy sie na taki wyzysk,to nie narzekajmy na zupelnie normalne oplaty tzn. smieci,woda,scieki ,bo placenie po 300 e za lozko w jakiejs norze do normalnych oplat nie zaliczam.Pozdrawiam.
[ Dodano: Pią Cze 10, 2011 10:31 pm ]
P.S. I gwoli jasnosci.Uwazam,ze wiekszosc biur posrednictwa pracy uczciwie na siebie zarabia.Wyzej napisalem,ze chodzi mi o mafijne biura pracy.Tych niestety jest duzo,co widac chociazby na niniejszym forum. |
Ostatnio zmieniony przez Mathnl Pią Cze 10, 2011 10:15 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
bejupi
|
Wysłany: Sob Cze 11, 2011 5:59 pm
|
|
|
Mathnl napisał/a: |
P.S. I gwoli jasnosci.Uwazam,ze wiekszosc biur posrednictwa pracy uczciwie na siebie zarabia.Wyzej napisalem,ze chodzi mi o mafijne biura pracy.Tych niestety jest duzo,co widac chociazby na niniejszym forum. |
biura ktore zatrudniaja polakow nie sa czyste w zadnym wypadku nie ma ani jednego takiego biura |
|
|
|
|
|
|