NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
status rezydenta
Autor Wiadomość
AnnaW 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Sob Maj 17, 2008 10:02 am   

Mowie o rezydencie podatkowym w Belastingdienst, (karte stalego pobytu mam od IND), ale nikt mnie o to nie pytal w belastingu, chcieli tylko sofi nummer i paszport.
Ostatnio zmieniony przez AnnaW Sob Maj 17, 2008 10:02 am, w całości zmieniany 1 raz  

jso 

Wysłany: Nie Lip 06, 2008 2:17 pm   

Aaaa :-) Jestem przekonany, ze Belast. ma dostep do informacji nt, tego kto jest rezydentem (z IND) a kto nie, bo potrzebuja tego chocby po to, aby moc zweryfikowac poprawnosc deklaracji podatkowej. Z reszta Douane podczas zatrzymania tez to sprawdza, a to chyba podlega pod Belast.
Ostatnio zmieniony przez jso Nie Lip 06, 2008 2:17 pm, w całości zmieniany 1 raz  

An:) 
Poczatkujacy

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Sob Sie 09, 2008 10:01 pm   

Czy kazdy oddzial Belastingdienst powinien wydac taki dokument bez gadania?
U mnie w Bredzie nic o tym nie slyszeli i nigdy nie wydawali takiego dokumentu...
Kazali mi zadzwonic pod jakis numer, ale tam tez sie nic niedowiedzialam bo po angielsku rozmawiac nie moga... :011:
Pozdrawiam, :039:

jejak 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Kwi 22, 2009 10:11 am   

Nie kazdy moze dawac takie zaswiadczenie, tylko tam gdzie jestes obecnie zameldowana. Oni nie sa upowaznieni do rozmawiania przez telefon po angielsku ale to chyba dotyczy glownej infolinii. Ja tez mialem problemy z dogadaniem sie dlatego, znalazlem bezposredni numer do Belastingdienst w moim miescie i nie bylo problemu.

endriu_78 
Poczatkujacy
endriu_78

Wysłany: Wto Maj 05, 2009 7:26 pm   

Witam. Jestem od 5 lat w holandii od 2 lat tutaj zameldowany, posiadam konto holenderskie. Jestem rowniez zameldowany w Polsce. Z podatkow przez te 5 lat rozliczalem sie tylko w holandii. To ze mnie scignie US polski to bardzo watpie chyba ze ktos zyczliwy w Polsce na mnie doniesie. Nie ma czegos takiego jak przeplyw informacji miedzy holenderskim belastingiem a polskim fiskusem jak to pisal janosik, bo gdyby tak bylo juz dawno by polski fiskus sie do mnie odezwal. Nie posiadam rowniez zadnej deklaracji rezydenta podatkowego. Takze takie bajki ze fiskus w Polsce mnie scignie to mozecie wlozyc miedzy ksiazki. Znam rowniez duzo osob ktore tutaj pracuja a w polsce sie nie rozliczaja, a sa zameldowane w polsce i jeszcze nie slyszalem zeby sie komus fiskus dobral do d...

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Wto Maj 05, 2009 8:45 pm   

wszystko fajnie i pieknie ale pewnego pieknego roku zachce Ci sie wrocic do PL i kupic dom.
Przyjezdzasz z walizka euro kupujesz dom i sie okazuje ze trzeba zaplacic podatek PCC. Idziesz zaniesc deklaracje i ... sciagasz na siebie kontrole - bo skad miales pieniadze na dom?
Z zagranicy? Ooo podatku sie nie odprowadzalo - wiec lup domiar 75% zagranicznych dochodow brutto za ostatnie 5 lat... ups

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

dorota w
Super gaduła

Wysłany: Wto Maj 05, 2009 9:33 pm   

m4rcin napisał/a:
wiec lup domiar 75% zagranicznych dochodow brutto za ostatnie 5 lat... ups

+ odsetki od niezapłaconego podatku za te lata.... a wystarczyło złożyć rozliczenie z wnioskiem o umorzenie podatku (abolicja podatkowa) ,nic nie zapłacić i spokojnie w przyszłości wydawać swoją "walizkę"euro w Polsce (oczywiście pod warunkiem,że planuje się wrócić do Polski).
endriu_78 napisał/a:
Takze takie bajki ze fiskus w Polsce mnie scignie to mozecie wlozyc miedzy ksiazki

Jeśli znajdzie się "życzliwa" dusza,która złoży zawiadomienie o Tobie,że pracujesz w Holandii a nie rozliczyłeś się z podatku w Polsce,to Cię fiskus ścignie-jeśli nie ,to może Ci się upiec - ale ryzyko jest.

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Wto Maj 05, 2009 10:26 pm   

szczgolnie ze naleznosci podatkowe przedawniaja sie po 5 latach... Wiec zawsze bedzie wisialo 5 lat w tyl

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

jso 

Wysłany: Wto Maj 05, 2009 11:03 pm   

endriu_78 napisał/a:
Witam. Jestem od 5 lat w holandii od 2 lat tutaj zameldowany, posiadam konto holenderskie. Jestem rowniez zameldowany w Polsce. Z podatkow przez te 5 lat rozliczalem sie tylko w holandii.

Witam Panie Andrzeju, tu mlodszy kontroler skarbowy ds. zagranicznych. Zanotowalismy panskie przyznanie i sprawa zostanie przekazana odpowiednim organom z wnioskiem o ustalenie danych panskiego komputera.

%-) zartuje, nie boj zaby ;-)

Jezeli przemieszkasz jeszcze tutaj 3 lata, to kontrola bedzie obejmowac tylko okres, w ktorym jestes zameldowany w Holandii. Jesli przez ten okres Twoj osrodek interesow zyciowych znajdowal sie w NL, to mozesz wyslac zawiadomienie, ze znajduje sie on tutaj i tutaj tez sie rozliczasz, a ze nie masz w Polsce zadnych zwiazkow i dochodow, to bedac rezydentem w NL masz obowiazek rozliczenia tylko w NL. Polski US uzyskuje dane o Polakach tutaj po skierowaniu zapytania do Belastingu dotyczacego kontrolowanej osoby.

jejak 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Maj 05, 2009 11:08 pm   

... jesli pracowales w polsce, z tego co ja sie dowiadywalem, a dzwonilem do US w Warszawie to mi powiedziano, ze nie musze skladac zadnego zeznania podatkowego ( tyle ze ja w PL nigdy nie pracowalem), powiedziano mi ze jesli mam ten tak zwany status rezydenta to nie musze sie niczym matrwic. A ile w tym prawdy, to zobaczy sie potem ;)

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Czw Maj 07, 2009 3:08 pm   

no jezeli masz status rezydenta to nie musisz sie rozliczac w Pl, pytanie tylko czy go masz ;p

Robert 1969 
Poczatkujacy
robert s

Wysłany: Śro Maj 13, 2009 7:05 pm   

witam serdecznie rozmowcow,juz dosyc pszeczytalem aby sie tez wypowiedziec jesli pozwolicie, a wiec jesli status rezydenta jest potszebny tylko w polsce a tu jest nie wazny do zalatwienia powaznych spraw jakie nam sa potszebne do dajmy sobie spokuj , poniewaz jest ustawa ze z podatku sie rozliczasz tam gdzie wiekszosc roku przebywasz czyli powyzej pol roku i jednego dnia a na dodatek status jest wazny tylko jeden rok pozdrawiam

jejak 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Czw Maj 14, 2009 1:25 pm   

staus rezydenta to sprawa 5 min;), nawet nie musilem nigdzie chodzic poprostu zadzwonilem podalem swoje dane, oni sprawidzili to w swojej BD i przyslali mi go do domu. Ale nie wiem ile jest wart dany dokumnet, bo oprocz mojego nazwiska i imienia, nic tam nie ma z moich informacji osobistych, nawet mojego polskiego peselu. Napisane jest ze przybywam tutaj iles czasu i od kiedy i takie tam. Wiec ciekawe jak polski US moze to sobie sprawdzic. Co jesli 2 osoby maja to samo imie i nazwisko ;) hmm .... ? :083:
Ostatnio zmieniony przez jejak Czw Maj 14, 2009 1:25 pm, w całości zmieniany 1 raz  

marcinekpl 
Gaduła
The one and only

Wysłany: Pią Maj 15, 2009 2:44 pm   

Moze jednak ten dokument z IND jest wazny bo doszly mnie sluchy ze kolesiowi w Media Marktcie nie chcieli dac na raty bez tego dok. Wiecie cos o tym?

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Śro Sty 06, 2010 10:43 am   

Ja troche odswieze temat, bo przeczytalam od poczatku ale odpowiedzi nadal nie ma ;)
By ze spokojnym sumieniem zakonczyc "wspolprace" z polskim US potrzebuje:

-status rezydenta podatkowego (i tu pytanie- w jakim jezyku? Hol, ang, polskim?)
-o co chodzi z tym NIP3, co to jest i z czym sie to je ;) ?
-wie ktos moze w koncu, jak wyglada ta cala akcja "przeniesienia osrodka interesow zyciowych"?

Czyli generalnie: co zrobic, zeby nie musiec rozliczac sie z polskim US (temat jest dosc stary, dlatego pytam ponownie, moze cos sie zmienilo, moze ktos ma nowe informacje) :) .

Jesli zna ktos jakies inne tematy z aktualnymi odpowiedziami na te pytania to chetnie poczytam ;)

Odpowiedz do tematu