NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
babskie dolegliwosci
Autor Wiadomość
mariola 784 
Super gaduła

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Śro Gru 02, 2009 9:59 am   

Gratuluje . :038: :039:

ungore 
Poczatkujacy
ungore

Wysłany: Pon Wrz 20, 2010 3:45 pm   

Witajcie,
W Utrechcie jestem od trochę ponad tygodnia na wymianie studenckiej (nie Erasmus) i jedne ubezpieczenie jakim dysponuje to europejska karta zdrowia. Bardzo boli mnie brzuch, nie mogę normalnie oddawać moczu bo skręca mnie z bólu, czuję przejmujący chłod idący od jajników. Wydaje mi się, ze jest to zapalenie dróg moczowych/rodnych (tak patrząc na objawy i moje wcześniejsze choroby) od 2 dni leczę sie tantum rosa, vagicalem i clotrimazloum ale to nie pomaga i muszę iść pilnie do ginekologa. Nie mam pojęcia gdzie jest najbliższy lekarz pierwszego kontaktu bo nie mówię bo holendersku dlatego większosc stron (mimo uzywania tlumacza google) jest dla mnie bezuzytecznych. Czy ktoś móglby mi doradzić co zrobić? ciężko mi uwierzyc, że nie można tak po prostu umowić sie na wizytę ze specjalistą...czy naprawdę nie da się pojsc'prywatnie'? Z jakimi kosztami będzie wiązała się wizyta u lekarza ogólnego i pozniej do specjalisty?

Bronka 
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy
Wysłany: Pon Wrz 20, 2010 3:48 pm   

Dlaczego do ginekologa ? Wystarczy jak pojdziesz do domowego i u niego zrobisz badanie moczu.

Nie wiem czy Twoje ubezpieczenie jest wazne, nie znam sie na tyle ale wizyta u ogolnego wyniesie Cie okolo 25 euro, ewentualne badanie moczu nie wiem ile.
Nie wiem co Cie tak dziwi, ja w Polsce bylam u lekarza ogolnego z infekcja nerek, z jakas alergia skorna i mi pomogli. Nie przesadzaj z tymi wizytami u specjalisty ;-) w Holandii lekarz rodzinny wysle Cie do specjalisty, jesli nie bedzie umial Ci pomoc.
Ostatnio zmieniony przez Bronka Pon Wrz 20, 2010 3:52 pm, w całości zmieniany 1 raz  

ungore 
Poczatkujacy
ungore

Wysłany: Pon Wrz 20, 2010 3:50 pm   

A co on powie na pdst. badania moczu, przeważnie potrzebne jest badanie i naoczne stwierdzenie co się tam w srodku dzieje.. przynajmniej tak na logikę o tylu lat ile chodzę do ginekologa mi się wydawało.

Bronka 
Mega gaduła

Wysłany: Pon Wrz 20, 2010 3:53 pm   

Ale od kiedy chodzi sie do ginekologa z zapaleniem ukladu moczowego? :119:

ungore 
Poczatkujacy
ungore

Wysłany: Pon Wrz 20, 2010 3:56 pm   

To jest tylko moje przypuszczenie, może mam stan zapalny gdzie indziej, nie jestem lekarzem ani nie mam nic wspólnego z tą dziedziną i opieram się tylko na swoich doświadczeniach. Jednak nie wydaje mi się, żeby lekarz pierwszego kontaktu brał się za badanie ginekologiczne, które uważam, za konieczne.
Czy ktoś jest w stanie oszacować kwotę z jaką wiąże się wizyta u lekarza pierwszego kontatu lub podać jakiś konkretny adres?

[ Dodano: Pon Wrz 20, 2010 3:59 pm ]
Nie doczytałam posta z 25 EUR. Dzięki!
Czy dobrym pomysłem jest pojscie do szpitala i zapytanie u nich gdzie mam się zwrócić czy raczej szukać na wlasną rękę lekarza ogolnego- tylko jak bez znajomosci niderlandzkiego?

Bronka 
Mega gaduła

Wysłany: Pon Wrz 20, 2010 3:59 pm   

Owszem, lekarz rodzinny moze Cie zbadac ginekologicznie, bo przeszedl szkolenie i ma takie uprawnienia, tutaj dziala to innaczej niz w Polsce.

ungore 
Poczatkujacy
ungore

Wysłany: Pon Wrz 20, 2010 4:00 pm   

Jakie to dziwne! (przepraszam ;) hmmm... jakieś adresy w Utrechcie?

Bronka 
Mega gaduła

Wysłany: Pon Wrz 20, 2010 4:03 pm   

Wpisz w google - huisartsenpraktijk, rejon gdzie szukasz np. ulice i troche adresow Ci wyskoczy.
Ostatnio zmieniony przez Bronka Pon Wrz 20, 2010 4:03 pm, w całości zmieniany 1 raz  

osiek13 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Paź 03, 2010 1:37 pm   

post edytowany

takie pytania to w tym dziale Zakupy --- Boodschappen --- Shopping
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Nie Paź 03, 2010 2:47 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Niunia27 
Gaduła

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Sob Paź 09, 2010 2:59 pm   

Witam serdecznie.Ja tez mam czeste problemy z uplawami.Tak srednio raz w miesiacu.Zwykle wyglada to tak-uplawy wygladajace jak serek,swedzi,boli,szczypie na zewnatrz,wszystko na raz.Po prostu masakra.I co miesiac to samo.Rodzinny przepisze 3 tabletki dopochwowe i z glowy.Ja juz mam tego dosyc.Czasami nawet boli przy oddawaniu moczu.W przyszlym tygodniu pojde i zazadam skierowania do gina,bo naprawde to jest uciazliwe.Chcialam zeby mi zrobila cytologie,ale w Holandi dopiero robia babka po 30 roku zycia.Ale dodam ze nic mnie nie boli.Rodzinny powiedzial,ze czasami to normalne ze sa uplawy.Kurcze,ale nie takie.Pozdrawiam

mamqa 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Sob Paź 09, 2010 4:26 pm   

Niunia27 napisał/a:
Zwykle wyglada to tak-uplawy wygladajace jak serek,swedzi,boli,szczypie na zewnatrz,wszystko na raz.

Lekarzem nie jestem ale wygląda na zapalenie grzybiczne... a to lubi powracać... zwróć bardziej lekarzowi uwagę na te objawy szczypania i bólu bo to normalne że wtedy i upławy są... a grzybice pochwy leczy się u obojga partnerów.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Sob Paź 09, 2010 5:10 pm   

Niunia27, .
Cytat:
Ja tez mam czeste problemy z uplawami.Tak srednio raz w miesiacu

Cytat:
Grzybica pochwy może być przenoszona drogą płciową, ale niezawsze. Najczęściej jest to infekcja drożdżakowa. Niektórzy mężczyźni przenoszą mikroorganizm zwany drożdżakiem (grzyb z grupy drożdżaków), który powoduje grzybicę pochwy. Może on być przekazywany nawzajem pomiędzy partnerami. Jeżeli ma to miejsce, oboje powinniście przejść leczenie w tym samym czasie. Jeżeli zarazisz się grzybicą pochwy, nie znaczy to, że Twój partner uprawiał seks z kimś innym. Może być także wywołana serią antybiotyków

http://www.gazetapacjenta...ica-pochwy.html

( ͡° ͜ʖ ͡°).

Niunia27 
Gaduła

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Sob Paź 09, 2010 10:59 pm   

Dzieki za tego linka.Mozna sie duzo dowiedziec.Pozdrawiam :039:

Kamcila 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lut 14, 2011 10:42 pm   

szukam,szukam i nie umiem znaleźć. W czwartek wybieram się do domowego.... Jak będą brzmiały upławy po niderlandzku?
dzięki
Kamila

Odpowiedz do tematu