NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Uczeń a praca (?)
Autor Wiadomość
sylwia_lelystad 
Gaduła nad gadułami :-)
zajeta..xD

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Wto Lis 10, 2009 10:48 pm   

http://www.ibgroep.nl/par...emoetkoming.asp

ajax4ever 
PRZYJACIEL FORUM

Wysłany: Wto Lis 10, 2009 11:21 pm   

Wracając jeszcze do Twojego pytania w sprawie finansów.
Póki jesteś w szkole średniej, to nie masz zbyt wielkich możliwości jeżeli chodzi o dofinansowanie. Jedyna rzecz jaką możesz dostać to tegenmoetkoming lecz jak już trafisz na studia to sytuacja wygląda trochę lepiej. Wtedy jest więcej możliwości, choćby pożyczka przez ib-groep.

Praca a szkoła. Ja nie miałem jakoś z tym problemów, a do najzdolniejszych nie należę więc jak najbardziej do zrobienia. Tylko w Twoim przypadku pojawia się kolejny problem; materiał jaki masz przerobić w havo i vwo w tak krótkim czasie i jak sama wspomniałaś nauka do późnej nocy, czyli kiedy znajdziesz czas na pracę? A jeszcze coś. Z tego co kojarzę to w Bredzie ludzie żyją kafejkami, pubami i jest tego sporo, więc może tam będziesz mogła coś znaleźć. W tym wieku to chyba najciekawsza praca, poza tym kontakt z ludźmi i fajna zabawa (jeżeli trafisz ciekawe miejsce).

I ostatnie pytanie do Ciebie bo ten temat jest jednym z 8349375351345357053 na tym forum, który jest całkiem fajny :P Co obecnie przerabiasz z tą Twoją korepetytorką od materiału z vwo? Tak w 3 zdaniach i daj znać jaki profil. Spasiba.

martyna_k 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Lis 10, 2009 11:31 pm   

Jestem na ekonomii. Przerabiam z nią właśnie różne zagadnienia, mam artykuły i pytania do nich - słownictwo cholernie trudne, daje mi spis trudniejszych słówek i mam napisać co znaczą, uitdrukkingen, pisanie streszczeń, notatek, przyimki - z którymi jak ona powiedziała wiele osób ma problemy. Ogólnie to Nederlands i same teksty o różnej tematyce. Bo gramatyka już cała przerobiona.

ajax4ever 
PRZYJACIEL FORUM

Wysłany: Wto Lis 10, 2009 11:36 pm   

Czyli masz też pewnie matmę, historię, m&o lub biologię, jakiś obcy?

Tak się zastanawiam właśnie. Bo napisałaś wcześniej, że będziesz w ostatnich klasach havo i vwo i z tego co kojarzę to napisałaś również, że będziesz pisać egzaminy w ostatnich klasach tego i tego. Ale przecież nie piszę się 2x egzaminów w szkole średniej? Nigdy jeszcze się z tym nie spotkałem.

Nie wiem, ile się zmieniło odkąd ja skończyłem średnią (1,5 roku temu), ale to wszystko wygląda tak dziwnie dla mnie, mam na myśli ten system co opisałaś.

martyna_k 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Lis 10, 2009 11:42 pm   

tak, matma, bio, historia, nederlands, ma, engels....aj. A system nie wiem jak wygląda. Wiem tylko,że zależało mi,aby nie siedzieć w tej szkole nie wiadomo ile, bo przecież nie spędzę na Havo 5 lat skoro potrzebuję jeszcze Vwo, to do trzydziestki bym się nie wyrobiła. I dyrekcja tak się zastanawiała, tak kombinowała, że wymyśliła dla mnie takie właśnie rozwiązanie. Czy dotyczy to ogółu? Nie sądzę. Każdy z mojej klasy ma inne plany i inaczej wszystko opracowane. Sama się w tym gubię.

ajax4ever 
PRZYJACIEL FORUM

Wysłany: Wto Lis 10, 2009 11:59 pm   

A co chcesz robić po średniej, że potrzebne Ci jest koniecznie vwo?

martyna_k 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Lis 11, 2009 7:06 am   

Chciałabym studiować psychologę...

mariola 784 
Super gaduła

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Śro Lis 11, 2009 8:33 am   

Wychodzi na to ze wszystko sie jednak wyjasnilo sam studiefinanciering sie dziewczynie nie nalezy nalezy sie za to cos innego.Jezeli chodzi o nauke mojej cory w 4 hawo pisze egzamin w drugim polroczu czego wczesniej nie bylo ,w 5 klasie rowniez bedzie pisac egzamin koncowy .tak samo jest ze stagem kiedys byly w 5 klasie teraz w niektorych szkolach sa juz w 4 klasie .Moja cora jest na ekonomi i ma w przedmiotach matme, historie,geografie , m&o ,i angielski .

martyna_k 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Nie Maj 30, 2010 9:55 pm   

Wznawiam mój temat. Wysłałam dokumenty do IB groep już kilkakrotnie w sprawie tegemoetkoming scholieren, lecz ciągle wymyślają coś nowego, tu im zabraknie dokumentu, tam źle wypełnione... Chcę jednak spytać o coś innego. Jeśli pracuję regularnie, nie uczę się i chciałabym zamieszkać sama(już nie jako uczeń, tylko normalna 19nastolatka) należą mi się jakieś dodatki na mieszkanie? lub też jakaś forma pomocy pieniężnej, zapomoga?
Ostatnio zmieniony przez martyna_k Nie Maj 30, 2010 9:56 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu