Uczeń a praca (?) |
Autor |
Wiadomość |
sylwia_lelystad
Gaduła nad gadułami :-) zajeta..xD

Pomogła: 13 razy Wiek: 34 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
|
|
|
|
ajax4ever
PRZYJACIEL FORUM
|
Wysłany: Wto Lis 10, 2009 11:21 pm
|
|
|
Wracając jeszcze do Twojego pytania w sprawie finansów.
Póki jesteś w szkole średniej, to nie masz zbyt wielkich możliwości jeżeli chodzi o dofinansowanie. Jedyna rzecz jaką możesz dostać to tegenmoetkoming lecz jak już trafisz na studia to sytuacja wygląda trochę lepiej. Wtedy jest więcej możliwości, choćby pożyczka przez ib-groep.
Praca a szkoła. Ja nie miałem jakoś z tym problemów, a do najzdolniejszych nie należę więc jak najbardziej do zrobienia. Tylko w Twoim przypadku pojawia się kolejny problem; materiał jaki masz przerobić w havo i vwo w tak krótkim czasie i jak sama wspomniałaś nauka do późnej nocy, czyli kiedy znajdziesz czas na pracę? A jeszcze coś. Z tego co kojarzę to w Bredzie ludzie żyją kafejkami, pubami i jest tego sporo, więc może tam będziesz mogła coś znaleźć. W tym wieku to chyba najciekawsza praca, poza tym kontakt z ludźmi i fajna zabawa (jeżeli trafisz ciekawe miejsce).
I ostatnie pytanie do Ciebie bo ten temat jest jednym z 8349375351345357053 na tym forum, który jest całkiem fajny Co obecnie przerabiasz z tą Twoją korepetytorką od materiału z vwo? Tak w 3 zdaniach i daj znać jaki profil. Spasiba. |
|
|
|
|
martyna_k
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Lis 10, 2009 11:31 pm
|
|
|
Jestem na ekonomii. Przerabiam z nią właśnie różne zagadnienia, mam artykuły i pytania do nich - słownictwo cholernie trudne, daje mi spis trudniejszych słówek i mam napisać co znaczą, uitdrukkingen, pisanie streszczeń, notatek, przyimki - z którymi jak ona powiedziała wiele osób ma problemy. Ogólnie to Nederlands i same teksty o różnej tematyce. Bo gramatyka już cała przerobiona. |
_________________ Nie jestem zupą pomidorową, żeby mnie wszyscy lubili. |
|
|
|
|
ajax4ever
PRZYJACIEL FORUM
|
Wysłany: Wto Lis 10, 2009 11:36 pm
|
|
|
Czyli masz też pewnie matmę, historię, m&o lub biologię, jakiś obcy?
Tak się zastanawiam właśnie. Bo napisałaś wcześniej, że będziesz w ostatnich klasach havo i vwo i z tego co kojarzę to napisałaś również, że będziesz pisać egzaminy w ostatnich klasach tego i tego. Ale przecież nie piszę się 2x egzaminów w szkole średniej? Nigdy jeszcze się z tym nie spotkałem.
Nie wiem, ile się zmieniło odkąd ja skończyłem średnią (1,5 roku temu), ale to wszystko wygląda tak dziwnie dla mnie, mam na myśli ten system co opisałaś. |
|
|
|
|
martyna_k
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Lis 10, 2009 11:42 pm
|
|
|
tak, matma, bio, historia, nederlands, ma, engels....aj. A system nie wiem jak wygląda. Wiem tylko,że zależało mi,aby nie siedzieć w tej szkole nie wiadomo ile, bo przecież nie spędzę na Havo 5 lat skoro potrzebuję jeszcze Vwo, to do trzydziestki bym się nie wyrobiła. I dyrekcja tak się zastanawiała, tak kombinowała, że wymyśliła dla mnie takie właśnie rozwiązanie. Czy dotyczy to ogółu? Nie sądzę. Każdy z mojej klasy ma inne plany i inaczej wszystko opracowane. Sama się w tym gubię. |
|
|
|
|
ajax4ever
PRZYJACIEL FORUM
|
Wysłany: Wto Lis 10, 2009 11:59 pm
|
|
|
A co chcesz robić po średniej, że potrzebne Ci jest koniecznie vwo? |
|
|
|
|
martyna_k
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Lis 11, 2009 7:06 am
|
|
|
Chciałabym studiować psychologę... |
|
|
|
|
mariola 784
Super gaduła
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 18 Sty 2008 Posty: 220
|
Wysłany: Śro Lis 11, 2009 8:33 am
|
|
|
Wychodzi na to ze wszystko sie jednak wyjasnilo sam studiefinanciering sie dziewczynie nie nalezy nalezy sie za to cos innego.Jezeli chodzi o nauke mojej cory w 4 hawo pisze egzamin w drugim polroczu czego wczesniej nie bylo ,w 5 klasie rowniez bedzie pisac egzamin koncowy .tak samo jest ze stagem kiedys byly w 5 klasie teraz w niektorych szkolach sa juz w 4 klasie .Moja cora jest na ekonomi i ma w przedmiotach matme, historie,geografie , m&o ,i angielski . |
|
|
|
|
martyna_k
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Maj 30, 2010 9:55 pm
|
|
|
Wznawiam mój temat. Wysłałam dokumenty do IB groep już kilkakrotnie w sprawie tegemoetkoming scholieren, lecz ciągle wymyślają coś nowego, tu im zabraknie dokumentu, tam źle wypełnione... Chcę jednak spytać o coś innego. Jeśli pracuję regularnie, nie uczę się i chciałabym zamieszkać sama(już nie jako uczeń, tylko normalna 19nastolatka) należą mi się jakieś dodatki na mieszkanie? lub też jakaś forma pomocy pieniężnej, zapomoga? |
Ostatnio zmieniony przez martyna_k Nie Maj 30, 2010 9:56 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
|