NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
czy arabowie sa tacy sami w holandii??
Autor Wiadomość
guust 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Wto Maj 11, 2010 8:13 pm   

"Najczęstszym wyznaniem wśród Arabów jest islam..." cytat z wikipedii...

ja sie z nim zgadzam, jak dla mnie miedzy arab i muzulmaninem jest taka sama jak miedzy katolikiem a chrzescijaninem.... Jestem moze egoista z tego powodu, ale taka jest rzeczywistosc... czym sie rozni turek (muzulmanin) od araba (tez muzulmanina) otoz, niczym! mam kontakt i z jednymi i z drugimi i takie same zachowanie, podejscie do zycie i kobiety zasuwaja ile wlezie a on lezy i czeka na miche.... Kolezanka z pracy jest w ciazy (turczynka - muzulmanka) w domu chlop jej nic nie pomaga, ona wszystko robi, i mowi ze to normalne i ze jej pasuje i wogole jest hepi :088: mnie az krew zaleza, no ale z turcji przyjechala 6 miesiecy temu do cywilizacji......

mumu 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Maj 11, 2010 8:23 pm   

zgadzam sie.
ale czy kraje takie jka Liban czy Syria nalezy w takim wypadku nazywac krajami muzulmanskimi? nie. poniewaz nie sa muzulmanskie. sa ... mieszane :) i to jest w nich najpiekniejsze. w oby bylam i polecam. dwa zupelnie inne swiaty na malym skrawku ziemii-zupelnie skrajne :)
cos niesamowitego.

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Wto Maj 11, 2010 10:35 pm   

guust napisał/a:
arab i muzulmaninem
guust napisał/a:
katolikiem a chrzescijaninem

Ty sobie zartujesz, prawda?
Roznica miedzy Arabem a muzulmaninem jest taka, ze Arab to okreslenie geograficzno-spoleczne, a muzulmanin typowo wyznaniowe.

Btw- miedzy katolicyzmem a chrzescijanstwem ten jest ogromna roznica... chrzescijanstwo jest pojeciem szerszym, w obrebie ktorego znajduja sie rowniez inne wyznania, np protestantyzm..

Mucha_75 
Gaduła nad gadułami :-)
Mucha

Wysłany: Wto Maj 11, 2010 10:35 pm   

No nie za bardzo są mieszane, jest duuuża większość muzułmanów. Powiedzmy, że jeżeli już, na dzień dzisiejszy obie religie żyją w ... symbiozie, przy ogromnej przewadze islamu. Ja też zwiedziłem parę krajów muzułmańskich, i te "bardziej" muzułmańskie, jak Arabia Saudyjska, Oman, Katar, Bahrain, nie mówiąc o Emiratach Arabskich, bo te znam jak własną kieszeń, i te "mniej" o których piszemy. Szczerze mówiąc, z tego co zaobserwowałem, islam jest wiodącą religią, Syria, według wikipedii (chociaż akurat na to źródło biorę poprawkę) wyznawców islamu jest 95 %, czy Liban, prawie 60% mieszkańców jest muzułmanami, co nie znaczy że pozostałe 40 jest chrześcijanami różnej maści. Jak pisałem wcześniej, arabi, są ściśle związani z islamem, przed Mahometem, w rejonie Jerozolimy dominowało chrześcijaństwo, a na połwyspie arabskim wiara w lokalne bóstwa, tubylcy zaczęli przyjmować islam, pod presją ogromnych podatków, i ciemiężenia ze strony Mekki i Medyny. Z biegiem czasu pokolenia o tym zapomniały i islam stał się w regionie jedyną "słuszną" religią.
Ostatnio zmieniony przez Mucha_75 Wto Maj 11, 2010 10:40 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu