Partner fiskalny |
Autor |
Wiadomość |
myholland
Nieśmiały użytkownik myholland
|
Wysłany: Pią Sty 06, 2012 4:33 pm
|
|
|
Witajcie.
W mojej sprawie ruszyło się coś i przyszło mi pismo z belastingu treści:
Ik heb uw formulier inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen,inkomensafhankelijke bijdrage Zvw 2009 onvengen. Dit formulier is echter niet volledig ingevuld, omdat u uw (nederlandse)bank-of gironummer voor teruggaaf niet of niet juist heeft ingevuld.
Dit kan vertraging veroorzaken bij de uitbetaling van een eventuele teeruggaaf ik verzoek u dan ook om het juiste (nederlandse rekeningnummer in het vakje hieronder te vermelden.Vul geen spaarrekeningnummer in.
na samym dole jest rubryka na podpis mojej mamy "handtekening a obok rubryka na numer konta rekeningnummer i problem polega na tym,że moja mam nie ma konta w nl .Czy ktoś miał taką sytuację?co w takim wypadku się robi.Ja chciałabym podać swój numer konta ale tutaj jest 10 okienek na nr konta, także nawet nie ma mozliwości tego wpisać, co im sie odsyła?
a druga sprawa, to czy jeżeli się rozliczam za 2009 i 2010 rok , to oni to robia razem czy po kolei każdy rok, bo to pismo z tego co wnioskuje odnosi się do roku 2009.. |
|
|
|
|
pikacz
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Sty 04, 2014 9:49 pm Partner fiskalny
|
|
|
post w calosci edytowany
nie umieszczaj na forum linkow reklamujacych dzialanosc |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Nie Sty 05, 2014 5:10 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Nie Sty 05, 2014 4:29 pm
|
|
|
Pikacz , co ty za bzdury opowiadasz , nie kazdy kto jest zameldowany pod tym samym adresem jest partnerem fiscalnym , zasady zmienily sie jakies dwa lata temu
A i na rekleme jest inne miejsce a nie forum |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Nie Sty 05, 2014 4:59 pm
|
|
|
Pikacz, nie mieszaj ludziom w głowach nieprawdziwymi informacjami. |
|
|
|
|
thargood
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Sty 20, 2014 9:13 pm
|
|
|
Witam
Wiem, że na ten temat było już 1000000 postów. Nie mogę jednak znaleźć pewnej informacji. Chcę się starać o Heffingskorting razem z żoną, mieszkamy ponad pół roku pod tym samym adresem(żona przebywa w kraju)
Żona mając bardzo niskie dochody musi składać zeznanie PIT normalnie w kraju.
Pytanie : Czy musi coś dodatkowo podawać w US w Polsce, że jest partnerem fiskalnym ? Czy zwyczajnie rozlicza się ze skarbówką jak co roku? |
Ostatnio zmieniony przez thargood Pon Sty 20, 2014 9:33 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
thargood
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Sty 20, 2014 11:22 pm
|
|
|
Gocha ..jeśli można
Nie posiada numeru. Przynajmniej jeszcze. Moje pytanie dotyczyło czegoś innego |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pon Sty 20, 2014 11:42 pm
|
|
|
thargood,
Cytat: | Chcę się starać o Heffingskorting razem z żoną, |
tak mi sie wydawalo
sorry ...chyba nie doczytalam pytania ... juz sie zamykam . |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Sty 20, 2014 11:53 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
thargood
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Sty 21, 2014 8:57 am
|
|
|
Nie musisz się od razu zamykać. Ja nie znam holenderskiego, a z tego co wyczytałem to "Heffingskorting" jest ulgą podatkową z tytułu partnera fiskalnego. Chcę wiedzieć czy osoba wskazana jako partner fiskalny, stale zamieszkująca w Polsce musi jakoś inaczej rozliczać się z fiskusem w Polsce ? |
|
|
|
|
dorota w
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Sty 21, 2014 10:02 am
|
|
|
thargood napisał/a: | Nie musisz się od razu zamykać. Ja nie znam holenderskiego, a z tego co wyczytałem to "Heffingskorting" jest ulgą podatkową z tytułu partnera fiskalnego. Chcę wiedzieć czy osoba wskazana jako partner fiskalny, stale zamieszkująca w Polsce musi jakoś inaczej rozliczać się z fiskusem w Polsce ? |
Odpowiem Ci na moim przykładzie - ja rozliczam się w Polsce normalnie nie podając , że jestem partnerem fiskalnym męża w Holandii - nikt mnie o to nie pytał , choć co roku rozliczam dochody holenderskie mojego męża w Polsce . A do rozliczenia w Holandii , jako partner fiskalny podaję moje dochody w Polsce za dany rok rozliczeniowy . |
|
|
|
|
thargood
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Sty 21, 2014 10:43 am
|
|
|
Dzięki Dorota za odpowiedź....wolałbym jednak wiedzieć jak to jest rzeczywiście. To, że się Ciebie nie pytają nie jest jednoznaczne z tym, że wszystko jest prawidłowo. Jak to mówią "nieznajomość prawa nie upoważnia do jego nie przestrzegania". Mówimy o podatkach, gdzie rząd ściga i karze gorzej niż za poważne przestępstwa |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Wto Sty 21, 2014 2:04 pm
|
|
|
partner musi miec sofi nr zeby go rozliczyc jako partnera fiscalnego |
|
|
|
|
thargood
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Sty 21, 2014 5:12 pm
|
|
|
Czy ja się pytam o warunki jakie muszę spełnić aby się rozliczyć z partnerem fiskalnym? |
|
|
|
|
trojka
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sty 21, 2014 6:05 pm
|
|
|
Zwrot podatku to przecież coś innego niż dochód, czyli Twoja żona podaje tylko Wasze (jeśli rozliczacie się razem) albo swoje (jeśli rozlicza się sama) zarobki.
Przecież jeśli z polskiego US otrzymuje jakiś zwrot, to nie podaje go sobie w kolejnym roku rozliczeniowym jako dochód. |
|
|
|
|
thargood
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Sty 22, 2014 1:51 pm
|
|
|
Kto pyta nie błądzi |