wizzair z eindhoven do warszawy |
Autor |
Wiadomość |
.:Paco:.
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Śro Sie 25, 2010 6:53 am
|
|
|
Rauf napisał/a: | Cytat: | tylko zastanawia mnie jedno,moze ktos wie, jak lece w dwie strony i potrzebuje jedynie dodatkowy bagaz wziasc w drodze powrotnej to czy da sie wykupic bagaz jedynie na powrot |
da sie dzwonisz na biuro obslugi klienta i mowisz co i jak i masz rezerwacje jak ta lala placisz tez karta przez tel lub przelewem na podane konto |
da sie dzwonisz na biuro obslugi klienta i mowisz co i jak i masz rezerwacje jak ta lala placisz tez karta przez tel lub przelewem na podane konto[/quote]
i koszt rozmowy wynosi Ciebie tyle co bagaz w obydwie strony;) lepiej kupic oddzielnie jako dwa oddzielne loty bo i tak placisz 2 razy prowizje za zaplata karta itd..
bo oni maja tylko ala "0700" numery. Ostatnio dzwonilem i az nie uwierzylem jak mnei potraktowali...kupilem bilet przez net i wybralem zaplate przelewem - wtedy jest informacja,ze musi dojsc przelew w ciagu 24h. Na pewno doszedl ale po 3 dniach status rezerwacji nadal wstrzymany i tak do 5 dni...dzwonie do nich 5 dnia. Jakas pani odebrala (z hiszpanskim akcentem) podalem rezerwacje i ona zaczela nawijac bez pozwolenia mi powiedzenia cokolwiek - jakie mam zapytanie - fakt po czesci trafila ale tylko po czesci. w koncu sie wkurzylem i powiedzialem chwileczke to ja dzwonie, jestem klientem i place za ten drogi telefon wtedy ona rzucila mi tekst (dokladne tlumaczenie) "niech Pan slucha co ja mowie bo to ja pracuje w tej firmie" - az sie noz otwiera dalem jej dokonczyc zdanie i mowie "ok, skoro jestem klientem czy moge cos powiedziec?". powiedziala "ok" ja zaczynam mowic a ona sie rozlaczyla!!! jak to Marek Konrad mowi moral taki" Szkoda tam dzwonic lepiej samemu przez net sobie to zalawic" tzn kupic jako dwa oddzielne loty i w jednym sobie wybrac bagaz dodatkowy..a moj moral taki,ze ja juz ta linia nie polece! ba napisalem skargi...
pozdrawiam:) |
|
|
|
|
Ainka
Super gaduła Princess of the Sun
Pomogła: 4 razy Wiek: 39 Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 239 Skąd: Lodz
|
Wysłany: Czw Sie 26, 2010 10:30 am
|
|
|
Laptop i torebka - ja mam taki dosc spory plecak i zawsze tam wkladam laptopa i troche drobiazgow (np ksiazki, dokumenty, sweterek na droge, etc). I nie ma problemu. To sie wklada na zamykana polke nad glowa. Woze tak laptopa od 3 lat i nigdy nic sie nie stalo. Laptop oczywiscie ma swoj pokrowiec.
Co do bagazu - online nie zarezerwujesz w jedna strona jak chcesz robic 1 rezerwacje. Ale potem telefonicznie da sie domowic. Nie oplaca sie robic osobnych rezerwacji bo 2 razy placisz oplate za karte.
Paco ja tam zawsze latam z Wizzem i zawsze milo i przyjemnie. Dzowniles na polski numer? Ja dzwonilam z Polski jak domawialam bagaz, milo, fachowo i bez problemow. Nawet jak mi popsuli walizke to zalatwili to szybciutko i profesjonalnie. Ja polece jak najbardziej.
A co do ceny= 99e bilet + 30 e bagaz w obie +20 e odprawa na lotnisku + oplata za rezerwacje. Naprawde oplaca sie sie odprawa online. Nawet jak nie masz netu w domu to idzieszdo kafejki/prosisz znajomych - to zajmuje 5 minut i juz. A mozesz sie nawet tydzien wczesniej odprawcui (tylko pamietaj ze jak sie odprawisz to juz nie mozesz zmienic rezerwacji np dokupic walizki. Ale jak sie odprawisz do PL tylko, to do powrotngo ciagle mozesz zmienic )
Aha i rezerwuj bagaz online/telefonicznie. Masz podane kilak cen, bo inaczej kosztuje jak rezerwujesz online od razu, inaczej jak na lotnisku, a inaczej jak ci przy wejsciu do samolotu powiedza ze masz za duzy bagaz i nie mozesz wziac na poklad. Generlaniejak dokupujesz cos w ostatniej chwili na lotnisku to zawsze jest duzo drozej. |
_________________ ...And I am filled
With the sweetest devotion
As I, I look into your perfect face...
|
Ostatnio zmieniony przez Ainka Czw Sie 26, 2010 10:32 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
guust
|
Wysłany: Czw Sie 26, 2010 1:09 pm
|
|
|
Ainka napisał/a: | A co do ceny= 99e bilet + 30 e bagaz w obie +20 e odprawa na lotnisku + oplata za rezerwacje. Naprawde oplaca sie sie odprawa online. Nawet jak nie masz netu w domu to idzieszdo kafejki/prosisz znajomych - to zajmuje 5 minut i juz |
jeszcze dojazd - sprawa indywidualna,
ale KLM i LOT lataja z amsterdamu za 200€ w 2 strony i mozna brac troche wiecej kg niz do wizzaira nie wspominajac o jakiejs tam przekasce....
no i sa loty kilka razy dziennie w kazdy dzien tygodnia, ze nie trzeba brac wolnego na podroz
czasami tanio nie jest wcale tanio..... |
|
|
|
|
Ainka
|
Wysłany: Czw Sie 26, 2010 6:11 pm
|
|
|
guust napisał/a: | ale KLM i LOT lataja z amsterdamu za 200€ w 2 strony i mozna brac troche wiecej kg niz do wizzaira nie wspominajac o jakiejs tam przekasce.... |
Ile? W Wizzie mozna wziac 32kg bagazu +10 kg podrecznego. |
|
|
|
|
|
siemej
Gaduła
|
Wysłany: Czw Sie 26, 2010 9:23 pm
|
|
|
Ainka, z tym bagazem to jeszcze w tym roku bylo tak, ze bagaz rejestrowany byl do 15kg, a bagaz podreczny do 10, z tym ze mozna bylo wziasc np. torebke (plecak) + torba z laptopem. Na szczescie sie to troszke zmienilo i mozna wziasc wiecej bagazu rejestrowanego za ta sama cene, niestety kosztem bagazu podrecznego. Wracalam we wtorek co prawda z Poznania do Dortmundu Wizz-em i kobieta przede mna musiala przy odprawie zaplacic dodatkowo za bagaz podreczny (miala mala walizke i torebke) a przed wejsciem na poklad musiala zostawic torebke, bo nie chcieli jej " zabrac. Jednym slowem "male" przegiecie ze strony Wizz-a. |
_________________ niewazne ile mamy....zawsze chcemy wiecej.... |
|
|
|
|
|
Wysłany: Czw Sie 26, 2010 10:41 pm
|
|
|
Ainka napisał/a: | Laptop i torebka - ja mam taki dosc spory plecak i zawsze tam wkladam laptopa i troche drobiazgow (np ksiazki, dokumenty, sweterek na droge, etc). I nie ma problemu. To sie wklada na zamykana polke nad glowa. Woze tak laptopa od 3 lat i nigdy nic sie nie stalo. Laptop oczywiscie ma swoj pokrowiec.
Co do bagazu - online nie zarezerwujesz w jedna strona jak chcesz robic 1 rezerwacje. Ale potem telefonicznie da sie domowic. Nie oplaca sie robic osobnych rezerwacji bo 2 razy placisz oplate za karte.
Paco ja tam zawsze latam z Wizzem i zawsze milo i przyjemnie. Dzowniles na polski numer? Ja dzwonilam z Polski jak domawialam bagaz, milo, fachowo i bez problemow. Nawet jak mi popsuli walizke to zalatwili to szybciutko i profesjonalnie. Ja polece jak najbardziej.
A co do ceny= 99e bilet + 30 e bagaz w obie +20 e odprawa na lotnisku + oplata za rezerwacje. Naprawde oplaca sie sie odprawa online. Nawet jak nie masz netu w domu to idzieszdo kafejki/prosisz znajomych - to zajmuje 5 minut i juz. A mozesz sie nawet tydzien wczesniej odprawcui (tylko pamietaj ze jak sie odprawisz to juz nie mozesz zmienic rezerwacji np dokupic walizki. Ale jak sie odprawisz do PL tylko, to do powrotngo ciagle mozesz zmienic )
Aha i rezerwuj bagaz online/telefonicznie. Masz podane kilak cen, bo inaczej kosztuje jak rezerwujesz online od razu, inaczej jak na lotnisku, a inaczej jak ci przy wejsciu do samolotu powiedza ze masz za duzy bagaz i nie mozesz wziac na poklad. Generlaniejak dokupujesz cos w ostatniej chwili na lotnisku to zawsze jest duzo drozej. |
Ja dzownilem na numer NL ale i tak bylem gdzies przekierowany bo na pewno maja jedno callcenter z roznymi jezykami. Ja nie narzekalem na obsluga na lotnisku czy podczas lotu tylko na "infolinii" albo ",monolinii" po moim przypadku. A co do oplat wszystko zalezy od dlugosci czekania na polaczenie bo niekiedy warto zrobic dwie oddzielne rezerwacje...bo i tak i tak placisz podwjna oplate... |
|
|
|
|
Ainka
|
Wysłany: Pią Sie 27, 2010 8:01 pm
|
|
|
siemej napisał/a: | Ainka, z tym bagazem to jeszcze w tym roku bylo tak, ze bagaz rejestrowany byl do 15kg, a bagaz podreczny do 10, z tym ze mozna bylo wziasc np. torebke (plecak) + torba z laptopem. Na szczescie sie to troszke zmienilo i mozna wziasc wiecej bagazu rejestrowanego za ta sama cene, niestety kosztem bagazu podrecznego. Wracalam we wtorek co prawda z Poznania do Dortmundu Wizz-em i kobieta przede mna musiala przy odprawie zaplacic dodatkowo za bagaz podreczny (miala mala walizke i torebke) a przed wejsciem na poklad musiala zostawic torebke, bo nie chcieli jej " zabrac. Jednym slowem "male" przegiecie ze strony Wizz-a. |
siemej - 42kg w sumie to sporo wiec chyba mozna juz miec tylko jedna torbe na poklad? Waga jest ciagle taka sama jak byla tylko trzeba sie w jedna sztuke wpakowac. Ile razy trzymalam podreczny pod nogami bo ludzie wlasnie mieli 30tys torebek i nie bylo juz mojego gdzie wcisnac.
A co do restrykcyjsnosci to juz jak w styczniu 2009 lecialam to sie bardzo czepiali. Nasza wlasna wina, bo m - pasazerowie - przeginalismy pierwsi biorac duzo wiecej niz bylo mozna.
Od 1szego kwietnia jest 32kg. Ale juz od grudnia 2009 min maja przepis ze jedna sztuka bagazu na poklad. A juz w 2009 bylo tak ze podreczny i mala torebka. I maja racje bo widzialam ile ludzie brali. Troche przeginali. |
|
|
|
|
|
siemej
Gaduła
|
Wysłany: Sob Sie 28, 2010 5:12 pm
|
|
|
Ainka i tak i nie...W zeszlym roku bralam ze soba torbe z aparatem fotograficznym i plecak w ktorym mialam dokumenty, portfel itp. Ciezko raczej by bylo to wszystko zmiescic tylko do plecaka, ale na szczescie nikt sie nie czepial. Tym razem rowniez przeszlo bez problemow. Gdyby mi kazali wybierac pomiedzy aparatem (ktory do plecaka by juz nie wszedl) a dokumentami to sama nie wiem co bym zrobila. Zostawic im sprzet wart troche kasy czy dokumenty, ktore rowniez byly bardzo wazne?? A wlozyc go do bagazu rejestrowanego i ryzykowac uszkodzeniem tez nie warto.
Masz jednak racje z tym, ze ludzie przeginali i brali duzo wiecej niz mozna bylo. A 42kg samo w sobie to i tak duzo. |
_________________ niewazne ile mamy....zawsze chcemy wiecej.... |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!
Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Czw Wrz 02, 2010 1:21 pm
|
|
|
Jak wczoraj lecialam z Katowic do Eindhoven to informowali wszystkich pasazerow Wizzair, ze osoby, ktore maja wiecej niz jedna sztuke bagazu podrecznego nie zostana wpuszczone na poklad samolutu. |
|
|
|
|
irenad84
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Wrz 02, 2010 9:57 pm
|
|
|
witam! przeczytałam cały temat i już nie wiem jak z tym bagażem.17 września lece z mężem do wrocławia (pierwszy raz ) rezerwacje zrobiliśmy na lotnisku - bez bagażu. bo rozumiem że za bagaż podręczny się nie płaci i nie trzeba o tym nikogo informować czy się go ma. i czy naprawde można tylko 50x20x40 torbę i nic więcej. a torebka z dokumentami?
i nr rezerwacji dostałam na lotnisku i żadnego meila( chyba,że jeszcze przyjdzie)
a jak z odprawą? nam pani powiedziała, że mamy być 2 godziny przed odlotem... |
Ostatnio zmieniony przez irenad84 Czw Wrz 02, 2010 9:58 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!
Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Czw Wrz 02, 2010 10:12 pm
|
|
|
Co do podrecznego- na lotnisku masz takie specjalne miejsca do mierzenia bagazu podrcznego. Jesli Twoj bagaz sie w tym nie miesci, to o ile trafisz na kogos czepliwego, moga Cie nie wsposcic. Z doswiadczenia i obserwacji wiem oczywiscie, ze bardzo czesto zdarza sie, ze ktos ma wiekszy, ale chyba logiczne, ze to zawsze ryzyko. Co do torebki z dokumentami- jak juz pisalam wyzej, sa obecnie bardzo restrykcyjni, szczegolnie w Eindhoven. Przy wejsciu do odprawy bezpieczenstwa MUSISZ ze wszystkich swoich bagazy podrecznych zrobic JEDEN. Po odprawie mozesz sobie wyjac co chcesz i niesc jak chcesz, ale przez bramke mozesz przeniesc jedna sztuke.
Mail nie jest Ci potrzebny jesli dostalas juz numer rezerwacji i dane lotu.
Co do odprawy- jesli masz bagaz rejestrowany: odprawa rozpoczyna sie 2h przed odlotem a konczy 40 minut przed odlotem- w tym czasie musisz byc na lotnisku i sie odprawic. Jesli nie masz bagazu rejestrowanego i odprawiasz sie przez internet- musisz byc maksimum 30 minut przed odlotem.
A na przyszlosc radze wejsc na strone wizzair i poszukac, tam wszystko mozna znalezc... |
|
|
|
|
*rosa*
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Gru 15, 2010 10:44 pm
|
|
|
Witam!
Odświeżam temat Może ma ktoś jakieś informacje na temat lotniska w Eindhoven?
Lecę niedługo z małymi dziećmi i będziemy musieli czekać tam 3 godziny na męża aż po nas przyjedzie. Ze stronki internetowej tamtejszego lotniska dowiedziałam się,że jest tam jakiś "plac zabaw" Może ktoś widział jak to wygląda. Czy jest ogólnodostępny czy tylko dla odlatujących? I czy jest coś takiego jak przechowalnia bagażu? I nie ma problemu z wózkami na walizki zaraz po odebraniu bagażu.
Czy da się po przylocie po prostu gdzieś spokojnie posiedzieć?
Za wszelkie informację będę bardzo wdzięczna! |
|
|
|
|
|
Wysłany: Śro Gru 15, 2010 11:37 pm
|
|
|
*rosa* napisał/a: | Witam!
Odświeżam temat Może ma ktoś jakieś informacje na temat lotniska w Eindhoven?
Lecę niedługo z małymi dziećmi i będziemy musieli czekać tam 3 godziny na męża aż po nas przyjedzie. Ze stronki internetowej tamtejszego lotniska dowiedziałam się,że jest tam jakiś "plac zabaw" Może ktoś widział jak to wygląda. Czy jest ogólnodostępny czy tylko dla odlatujących? I czy jest coś takiego jak przechowalnia bagażu? I nie ma problemu z wózkami na walizki zaraz po odebraniu bagażu.
Czy da się po przylocie po prostu gdzieś spokojnie posiedzieć?
Za wszelkie informację będę bardzo wdzięczna! |
Eindhoven to bardzo male lotnisko na 1 pietrze mozna posiedziec bo na dole to metlik odprawy i przylotow...na gorze sa restauracje i niby takie kaciki.
Wozki na torby po przylocie nie ma problemu bo one sa ciagle dostarczane przy pasie do odbioru bagazow.
tutaj masz mape lotniska i na drugim rysunku pod numerem 9 masz "kidi land";)
http://www.eindhovenairport.com/content/map |
|
|
|
|
nuta
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 17 Cze 2009 Posty: 469
|
Wysłany: Czw Gru 16, 2010 12:29 am
|
|
|
hej, maly plac zabaw jest, ale to juz w tym pomieszczeniu jak odprawe przejdziesz,jezeli wylatujesz od nich. na 1 pietrze jedyne co jest to restauracje i chyba 4 takie pojazdy na prad dla dzieci, gdzie sie wrzuca 1e i chwile sie kolysze.nic pozatym. ale moze nieb edziesz msiala czekac 3 godz, bo wizzair ostatnio tak szaleje ze naprawde wielkie szczeescie trzeba miec byc odleciec i doleciec o czasie.ciagle jakies kombinacje jak to tanie linie.ja wlasnie jstem z nimi juz na etapie urzedu lotnictwa cywilngo staram sie o odszkodowanie ktorgo mi odmowil wizzair, po tym jak 8godz nas trzymali na lotnisku, a lot sie nie odbyl.zycze milego lotu o czasie.
aaa a teen plac zabaw, to pojecie na wyrost bo to taka mala zagrodka moze 4 dzieci tam sie zmiesci i na srodku stoi maly tv i leca bajki. |
|
|
|
|
Ainka
|
Wysłany: Czw Gru 16, 2010 1:28 pm
|
|
|
nuta napisał/a: | ale moze nieb edziesz msiala czekac 3 godz, bo wizzair ostatnio tak szaleje ze naprawde wielkie szczeescie trzeba miec byc odleciec i doleciec o czasie.ciagle jakies kombinacje jak to tanie linie. |
Ja bym raczej powiedziala ze to wina lotnisk, ktore nie sa do zimy przygotowane. Ile lotow rok temu odowali wlasnie z tego powodu? A wiadomo ze samoloty robia po ilka kursow dziennie i jak jeden sie opozni/zostanie odwolany to dziala nam efekt domina i kazde kolejne sie sypia. Chyba tanie linie istnieja wystarczajaco dlugo, zeby kazdy kto nimi lata juz o tym wiedzial |
|
|
|
|
|
|