NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Polacy na obczyznie > Jest jeszcze gdzies na nas miejsce
Autor Wiadomość
baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Pon Mar 16, 2009 5:47 pm   

pani_puchatkowa,
Obywatelka bedziesz jak bedziesz miala obywatelstwo a teraz jestes tylko rezydentem /imigrantem.
A pozatym nikt cie nie obrazal tylko wypowiadane byly opinje dotyczace tematu.

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Pon Mar 16, 2009 5:52 pm   

pani_puchatkowa napisał/a:
suska napisał/a:
pani_puchatkowa napisał/a:
Rozumiem ze wszyscy wyemigrowali z powodow politycznych lub finansowych i ztego powodu nie mamy prawa na lekka odrobine polskosci za granica? Niech zyje ograniczone myslenie!

NIE! bo to Holandia a nie POLSKA. Prawa to Ty masz w Polsce, tu masz przywileje.

Ja nie mowie o mniejszosciach narodowych, ja mowie o sytuacji, ktora niedlugo zapuka do Polski- emigracje w celach zarobkowych. Czytaj Ty dziecko ze zrozumieniem.

Co do "obywatelki"- nie rozsmieszaj mnie. Nie kazdy, kto tu sobie przyjezdza i placi te slynne podatki ma prawo do bycia obywatelem. Jestes jedynie imigrantem, jednym z tysiecy w tym kraju i uwierz mi- nie jestes nikim wyjatowym

Czyli wedlog Ciebie nie mam zadnych praw tylko dlatego, ze jestem emigrantka-ojoj Twoje myslenie jeszcze bardziej sie zawiezilo :D
Mow sobie o jakiej sytuacji chcesz, ja sie nie odnosilam tylko do Twojej wypowiedzi.
Skoro ja sie do Ciebie zwracam z szacunkiem to uszanuj to i tez tak rob, bo haslo typu czytaj dziecko ze zrozumieniem w tym przypadku nie ma prawa istnienia. Poza tym kto Tobie mowi ze ja jakas wyjatkowa jestem? Widze, ze Twoje czytanie ze zrozumieniem wybija sie ponad tekst napisany i przenika jakas cudona moca do umyslow autorow.
Ciesze sie, ze nie mylse w taki sposob jak Ty bo gdyby tak bylo to mialabym siebie sama za nic. Jestem czlowiekiem i swoja wartosc znam.

Ja nie ublizam ani Tobie ani Twojej wartosci, ja Cie po prostu sprowadzam do pionu, bo nazywanie siebie obywatelka (moze i nia jestes, ale na pewno nie na postawie ruchania w fabryce i placenia podatkow) to patrzenie chyba troche za daleko.

agata 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy
Wysłany: Pon Mar 16, 2009 5:53 pm   

dziewczyny ale przeciez nie o to chodzi by sie wzajemnie obrazac- kazdy ma prawo miec swoje zdanie ale niestety taka jest prawda - jestesmy tu goscmi a jak przystalo gosciowi uszanujmy goscinnosc, nikt nie mowi, ze nic sie sie nie nalezy, masz prawo do wielu przywilejow odprowadzajac tutaj podatki- ale to nie to samo co panoszenie sie i tworzenie harlemow polskich.

pani_puchatkowa 
Super gaduła

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Pon Mar 16, 2009 5:56 pm   

ok niech wam bedzie jesli chcecie byc tutaj goscmi - dobrze zycze powodzenia
ja sie czuje obwatelka i na tym koncze dyskusje w tym temacie.

agata 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy
Wysłany: Pon Mar 16, 2009 6:06 pm   

no jak sie ma malo argumentow ale nie ma sie ich wcale- to lepiej wycofac sie - dobrze zrobilas- a tak na marginesie to chyba nie masz obywatelstwa holenderskiego wiec jestes samozwanczym obywatelem ? ja mieszkam tu juz ladnych parte lat , pracuje, mieszkam, syn studiuje ale nie nazywam sie obywatelem Holandii bo nim poprostu jeszcze nie jestem , moze kiedys ale napewno nie teraz, nadal mam polski paszport a to swiadczy , ze jestem obywatelem Polski.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pon Mar 16, 2009 6:16 pm   

agata, bardzo prosze skoncz juz....
pani_puchatkowa, wyraznie napisala
Cytat:
i na tym koncze dyskusje w tym temacie

nie draz tego ....
po co ta dociekliwosc? bo zaraz rozpeta sie wojna na slowa .. a tego nie chcemy

:039:

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Pon Mar 16, 2009 7:12 pm   

a co powiecie na to ???

Osmose, adviesbureau voor multiculturele
vraagstukken, formuleerde het
voor het congres ‘De Polen blijven’ afgelopen
februari als volgt: ‘Volgens sommige
politici is de instroom van arbeidsmigranten
uit Oost-Europa een groot
probleem. We dreigen dezelfde fouten
te maken als dertig jaar geleden toen de
gastarbeiders uit Marokko en Turkije
hier naartoe kwamen. Er klinkt veel kritiek
op het gedrag van de Polen: ze zouden
vaak dronken en luidruchtig zijn,
spreken geen Nederlands en klitten
steeds meer samen in hun eigen leefgemeenschappen.
Hun kinderen gaan hier
naar school, maar spreken de taal
slecht. Kortom: ze integreren niet of
nauwelijks.

a tu caly artykol .
Naprawde warto przeczytac.
Zwlaszcza co poniektorym urazonym radze to przeczytac.

http://www.moeleerlingen...._2008_14-16.pdf

[ Dodano: Pon Mar 16, 2009 7:14 pm ]
ten artykol daje dokladnie odpowiedz na zadane pytanie w temacie

Jest jeszcze gdzies na nas miejsce ??

aknairam 
Gaduła nad gadułami :-)
mari(an)ka

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Pon Mar 16, 2009 7:16 pm   

a ja tam lubie takie dyskusje bo kazda czegos uczy ! Apropos : mam obowiązki to mam tez i prawa ! A co do goscinnosci to wiecie ze : gość nie świnia swoje prawa ma !! :033:

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pon Mar 16, 2009 7:25 pm   

baileys,
Cytat:

jak to w zyciu bywa ,co poniektorzy tego nie panimaja....trzeba mniej wiecej przetlumaczyc o co chodzi...
niestety tak wynika z tego watku - niderlandzki- nie dla wszystkich nadal zrozumialym jest.... nie ma to jak jezyk rodzinny, na obczyznie
pozdrawiam i milej lekturki zycze :039:

( ͡° ͜ʖ ͡°).

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Pon Mar 16, 2009 7:26 pm   

oki mowisz i masz maly pomocnik tlumaczy slowka ale i cale strony internetowe
http://translate.google.nl/translate_t#

aknairam 
Gaduła nad gadułami :-)
mari(an)ka

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Pon Mar 16, 2009 7:32 pm   

ja juz sobie przetlumaczylam i nic nowego tam nie znalazłam Wszystko to juz było powiedziane kilka..nawet nascie razy ! :039:

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Pon Mar 16, 2009 9:35 pm   

Ja postanowiłem zyć tutaj,ale za żadne skarby nie dam sobie wmówić że należy w 100% dostosować się do tego co typowo holenderskie.Na całe szczęście dziś Unia Europejska daje nam Polakom wiele praw na terenie całej Unii,tak więc także w Holandii.To co niektórzy wypisują świadczy o tym że chcą być bardziej holenderscy od samych Holendrów.A myślę że siła tego kraju polega na tym,że jest to mieszanina wielu kultur.Co złego w szukaniu polskich sklepów, usług itd.To przecież namiastka polskości,także zresztą jak to forum.Czy mam rozumieć że aktywnie uczestnicząc na stronach naszego forum jesteśmy ......... (zabraklo słowa) Zgadzam się z Puchatkową że możemy czuć się obywatelami w pełnym tego słowa znaczeniu.Nie potrzeba do tego obywatelstwa.Mamy bowiem prawo tu mieszkać tak samo jak Anglik,Francuz, czy każdy inny mieszkaniec Europy.Szukanie polskości nie jest przejawem niedostosowania ale naturalnym odruchem emigranta.Takie jest moje skromne zdanie.

Witch01 
Mega gaduła
Witch

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Pon Mar 16, 2009 9:46 pm   

baileys napisał/a:

a tu caly artykol .
Naprawde warto przeczytac.

http://www.moeleerlingen...._2008_14-16.pdf

Wszystko grubo przesadzone.W koncu nasza kultura nie rozni sie tak bardzo od holenderskiej jak muzulmanska.Ze do lekarza czesciej chodzimy?Ze odwiedzamy sie bez zapowiedzi - z reszta to chyba juz tez tak nie jest jak kiedys.A jesli chodzi o jezyk to tez sie nie zgodze,ze nie chca sie uczyc.Ilu ludzi pracuje tu od rana do wieczora plus weekendy...to kiedy maja sie uczyc?Pomijajac to,ze lekcje trzeba samemu oplacic.
Ja znalazlam inny artykul i tu pisze ,ze Polacy nie wiele roznia sie od Holendrow stylem zycia i mentalnoscia.I tam gdzie pracodawca organizuje i finansuje kurs jezyka,zglasza sie wielu chetnych Polacy sa dobrymi i umotywanymi pracownikami i jak jeszcze poucza sie jezyka to bedzie wszystko super!.
http://www.almelo.tctuban..._werk_in_twente

martyna_k 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Mar 16, 2009 10:08 pm   

W praktyce-nie masz obywatelstwa holenderskiego,nie jesteś prawowitym obywatelem tego kraju,lecz teoretycznie możesz nim być.Po jakimś czasie każdy z nas próbuje wreszcie się zaklimatyzować tutaj,poczuć się normalnie,żyć i nic więcej.Można mieć obywatelstwo a nie czuć się tym obywatelem.Ja osobiście chciałabym bardzo wreszcie się tu jakoś przystosować,ale to będzie dopiero wtedy,gdy nauczę się niderlandzkiego.I to bardzo dobrze.Wtedy nic mnie już ograniczać nie będzie i bede miała święty spokój :roll:
Ostatnio zmieniony przez martyna_k Pon Mar 16, 2009 10:09 pm, w całości zmieniany 1 raz  

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Pon Mar 16, 2009 10:22 pm   

Większość z nas chce się zaaklimatyzować czy zintegrować,przecież to normalne.Ale nie musi to być kosztem naszego pochodzenia.Jestesmy zupełnie podobni kulturowo i naprawdę nie mamy się czego wstydzić.

Odpowiedz do tematu