status rezydenta |
Autor |
Wiadomość |
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Sty 06, 2010 11:01 am
|
|
|
1. daja w jezyku angielskim
2. google.pl nip-3 |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!
Pomogła: 34 razy Wiek: 35 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
|
|
|
|
Tereza
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Sty 06, 2010 3:32 pm
|
|
|
a odnośnie środka życiowego to ja znalazłam natępujące
Zgodnie z Komentarzem OECD, ośrodek interesów życiowych obejmuje powiązania osobiste i ekonomiczne, w tym stosunki rodzinne i towarzyskie, zatrudnienie, działalność polityczną, kulturalną i wszelką inną, a także miejsce prowadzonej działalności gospodarczej i miejsce, z którego dana osoba zarządza swoim majątkiem.
http://podatki.gazetapraw..._zyciowych.html
Minister finansów uznał także, że fakt posiadania w Polsce majątku, np. mieszkania, nie może przesądzać o istnieniu w Polsce miejsca zamieszkania danej osoby, podczas gdy osoba taka pracuje w innym kraju i tam przeniosła swoje centrum interesów życiowych. Taki majątek może bowiem być utrzymywany w celach inwestycyjnych (18 października 2006r., DD4/033-01023/IDy/06/1497), może być to związane z chęcią odwiedzin w Polsce np. w trakcie urlopu, czy wakacji (18 października 2006r., DD4/PB6-033-01281/PS/ZKK/06/48), czy też w celu wynajmu (14 kwietnia 2006r., PB6/033-0404-1943/05/Idy).
Urzędy skarbowe uznawały, że miejsce zamieszkania nie ma nic wspólnego z miejscem zameldowania. Fakt zameldowania stanowi bowiem jedynie o spełnieniu wymogu prawno-administracyjnego. Możliwe jest więc posiadanie miejsca zameldowania w Polsce i jednocześnie centrum interesów życiowych w innym kraju (Urząd Skarbowy Poznań-Śródmieście, 14 kwietnia 2006r., ZD/415-16/06, Urząd Skarbowy w Gnieźnie, 16 lipca 2004r., N-DOFN/415-14/04). |
|
|
|
|
suska
|
Wysłany: Śro Sty 06, 2010 3:34 pm
|
|
|
Ok definicja to jedno, ale jak przedlozyc US w Polsce, ze taki osrodek interesow zyciowych ma sie np w NL a nie w PL :/ Bo wlasnie nie mam zielonego pojecia jak to zastosowac w praktyce... |
|
|
|
|
Tereza
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Sty 22, 2010 4:44 pm
|
|
|
powodowana czytanymu postami - stwierdziłam, że poprosze o dokument potwierdzający rezydencję fiskalną. Napisałam list to Belastingu - i tydzien póżniej przyszedł list mówiacy mniej wiecej, że mieszkam w Holandii - i w czasie mojego pobuty jestem uznawana za rezydenta podatkowego ( co oznacza, że w Holandii musze rozliczać się z CAŁEGO dochodu - także uzyskanego w innych krajach). Nie ma to dla mnie problemu, bo rzeczywiście podałam tutaj do rozliczenia zarobki z Polski i zapłaciłam tu od nich podatek.
jedyne co jest dla mnie dziwne to jak mozna złożyc takie oświadczenie w Polsce razem z nip-3 przy zmianie adresu ( u mnie w urzedzie nic takiego nie chcieli). Przynajmniej na moim jest wyraźnie napisane ze od ... do dnia dzisiejszego mieszkam w Holandi i jest rezydentem - a nie że będę przyszłości. |
|
|
|
|
Winter
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Sie 2009 Posty: 453 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Pon Lut 22, 2010 12:06 pm
|
|
|
Czy nadal można starać się o status rezydenta w Holandii? Słyszałem, że podobno tego zaniechali. |
|
|
|
|
suska
|
Wysłany: Czw Kwi 08, 2010 9:06 am
|
|
|
A ja nadal nie wiem, co trzeba w tym diabelski US zlozyc:
-certyfikat mam w jezyku angielskim/holenderskim (musze zlozyc kopie czy oryginal?)
-NIP-3
-no i jak udowodnic przeniesienie osrodka interesow zyciowych? Jakies wyciagi z bankow, umowy wynajmu na ktorym np widniejemy oboje z moim facetem? Ma ktos jakis pomysl? Jak sie w ogole za to zabrac, opisac to slownie? No nie mam pojecia :/ |
|
|
|
|
k1
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Wrz 20, 2011 10:18 am
|
|
|
Witam.
Podczas rozmowy z mila(!) pania z US dowiedzialem sie, ze wymeldowywac sie z PL wcale nie trzeba. Wyjezdzam za kilka tygodni, kontrakt jest na czas nieokreslony, nie posiadam w PL mieszkania, zony, dzieci itd, dlatego regula 183dni w takim przypadku nie obowiazuje. Musze przeslac NIP-3 do Urzedu z danymi z Holandii, ale samych dochodow tam uzyskanych nie musze juz rozliczac w PL pod warunkiem uzuskania statusu rezydenta podatkowego w NL.
Czy o taki status mozna wystapic bezposrednio po zameldowaniu/uzyskaniu BSN i zalatwieniu wszystkich wynienionych w tym poscie formalnosci czy tez trzeba spedzic okreslony okres czasu w NL, aby moc sie o niego ubiegac? Rozumiem, ze meldujac sie na miejscu, musze zaznaczyc, ze chce sie rozliczac lokalnie w NL i chcialbym uzyskac taka rezydencje?
pozdrawiam,
K. |
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Wto Wrz 20, 2011 10:26 am
|
|
|
Z żoną przeprowadziliśmy się tu na koniec lipca 2007, czyli w 2007 oboje mieszkaliśmy tu MNIEJ niż pół roku. Ja się zarejestrowałem w 2007 w IND (nieobowiązkowe), a żony nie zarejestrowaliśmy. Na początku 2008 poszedłem do skarbówki po zaświadczenie, że za 2007 byłem uznawany za rezydenta podatkowego i je dostałem. Moja żona tego nie dostała. Zatem w naszym przypadku (podobnej do Twojej, jeśli chcesz się przeprowadzać tu we wrześniu) rejestracja w IND stanowiła kluczowe kryterium. Nie wykluczam, że jak się tu mieszka powyżej pół roku to z automatu też uważają Cię za rezydenta, ale że w 2011 będziesz tu mniej niż pół roku to polecam też dodatkowo rejestrację w IND. |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
k1
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Wrz 20, 2011 10:41 am
|
|
|
Dzieki za szybka odp Przeprowadzam sie na poczatku pazdziernika, w IND chce zarejestrowac sie jak najszybciej. Planuje tez, jezeli bedzie to mozliwe, uzyskac status rezydenta podatkowego w NL. Czy musze gdzies zaznaczyc, ze chcialbym uzyskac status rezydenta/wypelnic jakis dodatkowy formularz? Zakladam, ze z marszu, nie jest to przyznawane i trzeba dodatkowo wypelnic jakis wniosek.
pozdrawiam,
K. |
|
|
|
|
marianx8
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Lut 19, 2017 3:53 pm
|
|
|
Witam,
orientuje się ktoś może czy coś się nie zmieniło odnośnie tego zaświadczenie o byciu rezydentem?
Szukam na stronie mojej gminy tutaj w Holandii, ale niestety nic nie mogę znaleźć. Za niedługo wybieramy się na urlop do Polski i chciałbym to załatwić w naszym US żeby mieć święty spokój |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Nie Lut 19, 2017 6:11 pm
|
|
|
Niewiem czy cos się zmienilo, ale jak ja zameldowałam się w NL (jednocześnie bedac zameldowana w PL) zadzwoniłam do US w PL z zapytaniem, co należy zrobić, aby "mieć swiety spokoj i niebyc zobowiązanym do rozliczania się w Polsce". Otrzymalam info, ze należy wypelnic wniosek, bodajze NIP 3, podajac adres zagraniczny i wyslac na adres US w PL.
Tak tez zrobiłam...było to 9 lat temu.... |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
|
|
|
|
|
|