'Kongres organizacji polonijnych' w Hadze 7 XI 2010r |
Autor |
Wiadomość |
Athlon
Gaduła
|
Wysłany: Czw Lis 25, 2010 9:33 am
|
|
|
bobikpl napisał/a: | Cytat: | Obawaiam sie ze rzad Holenderski moglby uzywac SLOPP do legitymizowania dzialan wrogo nastawionych do Polakow w Holandii. |
dokładnie ,oby nie powstała grupa klakierów,rządnych cieplutkich posadek,omotanych przez rzadowych prawników. |
Trafne spostrzezenie, to jak najbardziej mozliwe i zgodne z polska mentalnoscia.
Skoro polskie obozy pracy sie tutaj sprawdzaja, to dlaczego nie mialo by powstac i polskie getto, zarzadzane i kontrolowane przez owych omotanych klakierow.
Skads to juz przeciez znamy.Pisaliscie, ze Holendrzy nie wiedza prawie nic o Polsce, a ja mysle, ze swietnie odrobili polska lekcje historii. |
|
|
|
|
janosik
PRZYJACIEL FORUM

|
Wysłany: Czw Lis 25, 2010 10:50 am
|
|
|
Przepraszam, ze byc moze nie na temat ale nie wytrzymalem i musze zareagowac.
Cytat: | Jeśli chodzi o zintensyfikowanie deportacji, jestem za.
Mniej cwaniactwa, złodziejstwa i bandziorów lepiej dla ludzi którzy chcą żyć. |
Czlowieku, jak mozna popierac deportacje bedac samemu imigrantem? Czy Ty wiesz o czym mowisz? Czy Ty wiesz jak wyglada proces deportacyjny? Czy Ty wiesz jakie niesie za soba skutki deportacja? Czy Ty wiesz jaka traume przechodza deportowane osoby? Chyba nie masz bladego pojecia. Przechodzilem przez to dwukrotnie w swoim zyciu i to dwukrotnie w Holandii. Pewnie pomyslisz o mnie, ze jestem/bylem cwaniakiem, zlodziejem lub bandziorem. Niestety ale nie. Po prostu w latach 90-tych pracowalem/mieszkalem w Holandii "na czarno" chcac jedynie poprawic swoj byt. Raz mnie zatrzymano i odeskortowano do granicy niemieckiej a raz zatrzymano i przewieziono na Shiphol (samolot do Polski). Jesli tylko chcesz to moge sie z Toba podzielic swoja refleksja ale to juz tylko na priv. Krotko reasumujac z cala pewnoscia nie chcialbys przez to przechodzic a popierasz bardzo wstretna rzecz.
Cytat: | A jeśli chodzi ten kurs na Holendra. To TOBIE i innym imigrantomwinno zależeć na tym by w harmonii jakiej takiej żyć z Holendrami. Jeśli Ty tu przyjechałeś i chcesz zostać, pracować mieć rodzinę itd. Sam rusz swój tyłek i zrób coś dla siebie. |
Mam swoje cele, robie swoje i wara im do tego a jesli jest ktos mily dla mnie wtedy tym samym sie odwzajemniam nie zwracajac uwagi na narodowosc. Nie chce niczego wiecej poza tym co nam sie nalezy bedac na rowni traktowanym z Holendrem i to niezaleznie czy znam ich jezyk, kulture, historie.
Cytat: | janosik napisał/a:
Cytat:
...wolicie mieszkac w gettach polskich? tak jak to robia marokancy i turcy????...
A co w tym zlego? Poza zle kojarzacym sie slowem.
no chyba jest w tym cos zlego, skoro nie zauwazasz problemu, to chyba nie chcesz zobaczyc... |
Dostrzegacie tylko to co fee a przyjrzyjcie sie co niesie dobrego za soba mieszkanie w takim "srodowisku". Osobiscie mieszkalem w roznych "gettach" tych turecko-marokanskich, polskich a nawet w nowowybudowanej dzielnicy gdzie mieszkali tylko i wylacznie Holendrzy. Powiem Wam jedno najgorzej wspominam czas gdy mieszkalem w holenderskim getcie. Wiecznie lekcewazony, nieszanowany. Robiono mi wiecznie cos wstretnego typu uszkadzanie auta, obsmarowywanie psim kalem klamek samochodu, drzwi wejsciowych do domu, bezpodstawne nasylanie dzielnicowego, donosy i mandaty za parkowanie auta. Wiele by tu wymieniac. Czulem sie jak czlowiek drugiej kategorii. Nie mogli zniesc, ze mieszkam wsrod nich, bo z jakiej racji. Przeciez zaplacili za nowy dom fortune sadzac, ze odcieli sie od imigrantow a tu ciach jakis Polak mieszka obok nich. Nie dalem im satysfakcji wiecznie chodzilem z podniesionym czolem, usmiechniety i sklonny do rozmow co powodowalo u nich biala goraczke. Teraz mieszkam wsrod swoich (totalna mieszanka) i jest mi naprawde wspaniale. Jest gdzie pozyczyc szklanke cukru, papierosa a nawet pieniadze gdy braknie do wyplaty mimo tego, ze 90% zamieszkalych ludzi siedzi na garnuszku panstwa. Drzwi w domach otwarte, ludzie siedzacy na lawkach niezaleznie od pory dnia, slychac rozmowy w wielu jezykach, po prostu totaly nielad. Jak dla mnie bomba.
Zatem w dupie mam ich integracje i ich dwulicowych charakterow.
Ps. Dziekuje wszystkim piszacym do mnie za Wasze slowa uznania. W wolnej chwili odpowiem na Wasze prywatne wiadmosci. |
_________________ IT IS BETTER TO FIGHT FOR SOMETHING THAN LIVE FOR NOTHING - GEN.PATTON
www.polstore.nl - strona poświęcona wspaniałej rasie jaką jest Długowłosy Owczarek Niemiecki |
|
|
|
|
Gryzomir
Gaduła

|
Wysłany: Czw Lis 25, 2010 11:02 am
|
|
|
janosik napisał/a: |
Zatem w dupie mam ich integracje i ich dwulicowych charakterow.
|
Tez cos wiem na ten temat. Jak prowadzilem interes to dostwalem od holenderskiej konkurencji maile z grozbami ze mnie albo pobija albo zamorduja jesli Polski brudas bedzie z nimi konkurowal. Policja to olewala. Policjanci tez glosuja na PVV.
Wyleczylo mnie to raz na zawsze z wiary w tolerancje Holendrow. |
Ostatnio zmieniony przez Gryzomir Czw Lis 25, 2010 11:03 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Estamos
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 6 razy Wiek: 39 Dołączył: 07 Kwi 2010 Posty: 426 Skąd: provincie Utrecht...
|
Wysłany: Czw Lis 25, 2010 9:00 pm
|
|
|
Janosik nie obraź się, ale ja do dziś uważałem, że masz jaja. Zadziwiłeś mnie.
No i co z tego, że chciałeś polepszyć swój. Nie jest to złośliwość, w tych samych latach o których piszesz można było w Polsce lepiej zarobić niż w Holandii na czarno. Dobry pomysł, zapał i na pewno nie narzekałabyś na deportację.
O czym Ty w ogóle bredzisz, że to trauma itd.
Byłeś nielegalnie, pracowałeś bez ubezpieczenia, nie płaciłeś podatków.
Kogo obchodzi, że Tobie źle i chcesz poprawić swój byt? Wydalili Cię profilaktycznie, jakbyś doznał jakiegoś wypadku, to musieliby płacić za twoje leczenie, przecież sam za nie, nie zapłacił nieprawdaż?
Tyczy się to innych imigrantów, masz jakiś fach w ręku, dobre wykształcenie czy po prostu masz pomysł na siebie w innym kraju OK, staraj się o wizę czy pozwolenie. Kosztuje to jednak trochę zachodu, ale skoro chcesz próbuj. Zawiedziesz trudno, tot.....na pewnie nie ziens.
Poszperaj w AD o Polakach w Hadze zamieszkujących tamtejsze ulice, otwórz oczy a nie pleć bzdur o traumie deportacji. |
|
|
|
|
janosik
PRZYJACIEL FORUM

|
Wysłany: Pią Lis 26, 2010 9:24 am
|
|
|
Cytat: | O czym Ty w ogóle bredzisz, że to trauma itd. |
Czlowieku, nie badz pusty jak ten beben. Piszac o traumie mialem na mysli chociazby rozdzielone malzenstwa, matki/ojcow od swoich dzieci. Zdajesz sobie sprawe, ze wiele/wielu z nich do tej pory byc moze nie widzialo swojej "drugiej polowki" lub wlasnego dziecka. Poza tym czesto Policja konfiskowala caly dorobek imigranta (gotowke). Zal mi Cie! Ja nie mialem nic do stracenia.
Cytat: | No i co z tego, że chciałeś polepszyć swój. Nie jest to złośliwość, w tych samych latach o których piszesz można było w Polsce lepiej zarobić niż w Holandii na czarno. Dobry pomysł, zapał i na pewno nie narzekałabyś na deportację. |
Z pewnoscia w tamtym czasie byly takie mozliwosci ale nie dla nastolatka widzacego roznice pomiedzy Polska a Europa Zachodnia. W tamtym czasie to byla przepasc. Po pierwsze wplyw na niechudy zarobek dawal kurs walutowy gulden/zloty czy marka niemiecka/zloty szczegolnie w czasie gdy nastepowala dewaluacja zlotego. To byly czasy, na odkladanie pieniazkow. W Polsce w tamtym czasie mozna bylo wiecej zarobic ? Chyba na bandytce albo na straganie. Zapomniales jakie wtedy bylo bezrobocie? Ja osobiscie na deportacje nie narzekalem gdyz byla ona wliczona w ryzyko. Gra byla warta swieczki, nie zaluje. Poza tym doswiadczylem czegos o czym Ty nie masz pojecia. Owszem, nie jest to cos czym mozna sie szczycic ale ... teraz wiem jakie to ohydne "narzedzie".
Cytat: | Byłeś nielegalnie, pracowałeś bez ubezpieczenia, nie płaciłeś podatków...
...Wydalili Cię profilaktycznie, jakbyś doznał jakiegoś wypadku, to musieliby płacić za twoje leczenie, przecież sam za nie, nie zapłacił nieprawdaż? |
Ubezpieczienie zawsze mialem. W tamtym czasie bardzo wielu z nas, Polakow pracujacych w Holandii "na czarno", takowe posiadalo. To byla zlota zasada.
Cytat: | ...Tyczy się to innych imigrantów, masz jakiś fach w ręku, dobre wykształcenie czy po prostu masz pomysł na siebie w innym kraju OK, staraj się o wizę czy pozwolenie. Kosztuje to jednak trochę zachodu, ale skoro chcesz próbuj. |
W tamtym czasie jeszcze nie bylo czegos takiego jak pozwolenie na prace dla Polakow (pozwolenia weszly w zycie w 2002 roku). Jedyny cel przyjazdu to byla turystyka.
Cytat: | Poszperaj w AD o Polakach w Hadze zamieszkujących tamtejsze ulice, otwórz oczy a nie pleć bzdur o traumie deportacji. |
Deportuj ich i "wlep im miska w pasek"- wedle twego myslenia. Pojutrze wroca badz beda kolejni. A moze wyslesz ich do nowo powstalej oganizacji polonijnej?
Koncze z Toba dyskusje, bo i tak kazdy pozostanie przy swoim a tlumaczyc jak dziecku nie zamierzam. Zmieniac twojego zdania tym bardziej. Wrocmy do tematu.
Drodzy administratorzy/moderatorzy czy jest mozliwosc podpiecia ankiety? Bedzie latwiej, szybciej i czytelniej zebrac wyniki.
Pozdrawiam. |
_________________ IT IS BETTER TO FIGHT FOR SOMETHING THAN LIVE FOR NOTHING - GEN.PATTON
www.polstore.nl - strona poświęcona wspaniałej rasie jaką jest Długowłosy Owczarek Niemiecki |
|
|
|
|
jso

Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Pią Lis 26, 2010 10:21 am
|
|
|
Podsumowując opinie zebrane w tym temacie można je podzielić na:
1) osoby nie popierające powstania SLOPP ze względu na jej cele
2) osoby nie popierające powstania SLOPP ze względu na pojmowanie nas tak samo jak Marokańczyków czy Turków (obywateli spoza UE), którzy mają podobne organizacje
3) osoby popierające powstanie SLOPP ze względu na jej cele
4) osoby popierające powstanie SLOPP niezależnie od jej celów
Ponadto pojawiły się głosy zaniepokojenia z powodu:
- metod finansowania (czy organizacja powinna być finansowo zależna czy nie od rządu holenderskiego)
- sposobu doboru reprezentantów
Osobiście smuci mnie obecność osób wpadających w grupę 4. Te osoby wyrażały poparcie tylko dlatego, że to polska organizacja, nie ważne czy to byłaby organizacja, której celem byłaby pomoc polskim imigrantom czy budowa bomby atomowej w celu zrzucenia ją na Cypr. Ważne, że mielibyśmy coś, co nazywałoby się "znaczącą polską organizacją". Przypominam tym osobom, że "Konfederacja targowicka" też zrzeszała Polaków, a wcale w polskim interesie nie działała, dlatego najważniejsze jest określenie celu organizacji. |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
lusia0101
Gaduła nad gadułami :-) UWAGA! Dyslektyk!

Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 17 Lut 2009 Posty: 500 Skąd: Drenthe
|
Wysłany: Pią Lis 26, 2010 10:31 am
|
|
|
jso napisał/a: | Przypominam tym osobom, że "Konfederacja targowicka" też zrzeszała Polaków, a wcale w polskim interesie nie działała |
wyjales mi to z ust! |
_________________ Pomagam w miare mozliwosci |
|
|
|
|
Estamos
Pomógł: 6 razy Wiek: 39 Dołączył: 07 Kwi 2010 Posty: 426 Skąd: provincie Utrecht...
|
Wysłany: Pią Lis 26, 2010 12:24 pm
|
|
|
Masz rację nie mamy o czym dyskutować.
Drogi Janosiku, wydalenie imigranta to w zasadzie jego powrót do rodziny, chyba że zaraz wróci. Sam wyjazd jest rozdzieleniem, z resztą na własne życzenie.
"Złota zasada" zawsze ubezpieczenie. Głupota. Wypadek na budowie, w sadzie czy napolu podczas wyjazdu turystycznego? Z kogo chcesz robić głupca?
Oprócz straganu można było zacząć od małego sklepiku, budowlanki, itditd możliwości było bez liku, jednak jak sam napisałeś wolałeś patrzeć na kursy walut niźli zakasać rękawy do pracy.
Wiem to po moim ojcu, który robił tak samo jak Ty. Dziś też mówi comiałem na stragan iść?
Jasiu a Ty co dziś za dużą dawkę czegoś przyjąłeś?
Jaś S i Janosik to najwięksi polscy wrogowie Polaków w Holandii. Jeszczedo niczego nie doszło, jeszcze nic nie wiadomo oni już widzą targowice i tabuny deportowanych.
Do lekarza! |
|
|
|
|
janosik
PRZYJACIEL FORUM

|
Wysłany: Pią Lis 26, 2010 5:55 pm
|
|
|
Cytat: | Podsumowując opinie zebrane w tym temacie można je podzielić na:
1) osoby nie popierające powstania SLOPP ze względu na jej cele
2) osoby nie popierające powstania SLOPP ze względu na pojmowanie nas tak samo jak Marokańczyków czy Turków (obywateli spoza UE), którzy mają podobne organizacje
3) osoby popierające powstanie SLOPP ze względu na jej cele
4) osoby popierające powstanie SLOPP niezależnie od jej celów
|
Moja odpowiedz to brak poparcia powstania SLOPP ze względu na jej cele jak i pojmowanie nas tak samo jak Marokańczyków czy Turków (obywateli spoza UE), którzy mają podobne organizacje.
Cytat: | Spotkanie zostało zwołane przez grupę roboczą – 5 zmotywowanych naszych rodaków, którzy podjęli się wyzwania powołania polskiego organu porozumiewawczego. |
Estamos, czy wiesz po co zostal zwolany ten kongres? Wedlug mnie po to zeby skonsolidowac istniejace organizacje polonijne do wspolnego dzialania na rzecz Polonii w Holandii. A przyczyna byl fakt, ze ktos (jakas grupa Polakow) chciala "przejac wladze", decydowac za nas wszystkich i miec monopol na reprezentowanie z rzadem holenderskim. Jak Cie slucham to wydajesz mi sie jedna z tych osob.
Cytat: | Proszę jednak o stworzenie tworu, który w równej części będzie się składał z:
- wykształciuchów to żart, jednak ludzi, którym dobrze się powodzi w Holandii. Ludzi, którzy są inżynierami, lekarzami, prawnikami. Ludzi, którzy mogliby zaoferować trochę swojego wolnego czasu by np: powiedzieć jak się tu odnaleźć.
- ludzi prowadzących działalności różnego rodzaju. Przewozy, budowlańcy, Polacy prowadzący agencje pracy.
- w końcu pracownicy sezonowi, pakowacze, sortowacze itd. |
Teraz wyobrazmy sobie, ze taki Estamos moze/moglby nas reprezentowac i decydowac za nas wszystkich. Czy tego wlasnie chcemy?
Nic nie wiesz o polskiej imigracji z lat 90-tych i jej ewolucji. Przyjechales chlopczyku na "gotowe" (twoj wiek 25 lat - wedle twojego opisu). Jestes za chudy w uszach zeby ze mna dyskutowac.
Cytat: | Jaś S i Janosik to najwięksi polscy wrogowie Polaków w Holandii. |
Czy bylbys tak mily i uargumentowal powyzsza teze?
Pozdrawiam. |
Ostatnio zmieniony przez janosik Pią Lis 26, 2010 6:03 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Estamos
|
Wysłany: Pią Lis 26, 2010 7:35 pm
|
|
|
Jesteście szkodnikami. W bardzo "mądry" staracie się pisać, tak by nikt nie połapał się o co dokładnie chodzi tylko przyklasnął.
Niektóre wasze wypowiedzi, są bardzo podobne do Jarosława Kaczyńskiego. Nie wiem po co zasiewacie ziarna niepokoju i strachu wśród rodaków.
Przecież w zacytowanej wypowiedzi de Rutte nie chodzi o deportację Polaków. Do diaska nie może chodzić, gdyż deportowanie Polaków byłby naruszeniem fundamentalnego prawa UE czytaj swobodny przepływ osób!
Prostym przykładem na to jak dużymi szkodnikami jesteście jest Twoja wypowiedź, w której oświadczasz że mało wiem z racji mojego wieku.
Ty za to drogi kolego, poprzez pracę na czarno między innymi dorobiłeś ogromnego garba...doświadczeń.
Twoje 45-55 lat pozwala Ci decydować o tym z kim trzeba rozmawiać i kogo należy słuchać. Ty masz prawo wzywać innych do tego by robili co TY uważasz za słuszne.
Kolego nie masz monopolu na wiedzę. |
|
|
|
|
bobikpl
Super gaduła :)

Pomógł: 8 razy Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 352 Skąd: Friesland
|
Wysłany: Pią Lis 26, 2010 8:08 pm
|
|
|
Cieszę się
Ponieważ jestem pewien że twór typu
Unia PoLNe Jedna Nasza Organizacja dla Pomocy,Integracji i Współpracy Tussen Rządem a Poolse Mensen
w skrócie "SOLARIS"
nie powstanie.
|
Ostatnio zmieniony przez bobikpl Pią Lis 26, 2010 8:59 pm, w całości zmieniany 7 razy |
|
|
|
|
janosik
PRZYJACIEL FORUM

|
Wysłany: Pią Lis 26, 2010 8:26 pm
|
|
|
Cytat: |
Niektóre wasze wypowiedzi, są bardzo podobne do Jarosława Kaczyńskiego. Nie wiem po co zasiewacie ziarna niepokoju i strachu wśród rodaków. |
Nikt nie sie strachu. Zwroc uwage, ze to co napisal jso czy ja osobiscie to czyste spekulacje, scenariusze , ktore moga stac sie rzeczywistoscia. Nie pozwolmy prowadzic sie za nos.
Cytat: | Przecież w zacytowanej wypowiedzi de Rutte nie chodzi o deportację Polaków. Do diaska nie może chodzić, gdyż deportowanie Polaków byłby naruszeniem fundamentalnego prawa UE czytaj swobodny przepływ osób! |
Owszem, ale rzady dochodza do celu malymi kroczkami. Spojrz na Francje i deportacje Romow. Jaka nacja bedzie nastepna? Spojrz na Polske i podniesienie podatku VAT. Cel - podniesienie VATU o 2-3%. Teraz tylko o 1% a w nastepnych latach o kolejne. Wszystko po to zeby ludzie nie grzmieli. I osiagna swoj cel. Podobnie jest z organizacjami pracodawcow. Ich zadania na pierwszych spotkaniach ze ZZ sa olbrzymie pozniej sa one negocjowane i osiagaja polowiczny sukces lecz w dluzszym okresie czasu dostaja to czego zadali na samym poczatku.
Cytat: | Prostym przykładem na to jak dużymi szkodnikami jesteście jest Twoja wypowiedź, w której oświadczasz że mało wiem z racji mojego wieku.
Ty za to drogi kolego, poprzez pracę na czarno między innymi dorobiłeś ogromnego garba...doświadczeń. |
Zgadza sie i dlatego powinienes tego wysluchac abys mogl w latwiejszy sposob wyciagac wnioski. Potem mozesz sobie z tym zrobic co chcesz. Czasami podwazam twoje argumenty gdyz sa slabe i niezgodne z rzeczywistoscia. Pomijalem wiele watkow twoich wypowiedzi m.in. pisales o ubezpieczeniach Polakow Cytat: | "Złota zasada" zawsze ubezpieczenie. Głupota. Wypadek na budowie, w sadzie czy napolu podczas wyjazdu turystycznego? Z kogo chcesz robić głupca? | Nie znasz Polaka? A znasz powiedzenie - Polak potrafi ?
Cytat: | Twoje 45-55 lat pozwala Ci decydować o tym z kim trzeba rozmawiać i kogo należy słuchać. Ty masz prawo wzywać innych do tego by robili co TY uważasz za słuszne.
Kolego nie masz monopolu na wiedzę. |
Sa ludzie bardziej doswiadczeni niz ja i nie mam monopolu na wiedze. Zyjemy w czasach demokratycznych/kapitalistycznych i kazdy ma prawo do wlasnego zdania. System, ktory oceniam za niedobry ale ... lepszego nie ma.
Na dzis juz koncze, ide pomieszkac. Zycze wszystkim milego weekendu. Tobie tez Estamos.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
dunczyk
Poczatkujacy dunczyk
|
Wysłany: Pią Lis 26, 2010 8:38 pm
|
|
|
Sa ludzie bardziej doswiadczeni niz ja i nie mam monopolu na wiedze. Zyjemy w czasach demokratycznych/kapitalistycznych i kazdy ma prawo do wlasnego zdania. System, ktory oceniam za niedobry ale ... lepszego nie ma.
Na dzis juz koncze, ide pomieszkac. Zycze wszystkim milego weekendu. Tobie tez Estamos.
Hej Janosik coś ci się po pier.......... albo czasy demokratyczne albo kapitalistyczne HA HA i prosze nie pal taniej trawy bo piszesz głupoty i zmień nik z Janosika na nośnika bzdur . Pozdrawiam Mirek |
|
|
|
|
janosik
PRZYJACIEL FORUM

|
Wysłany: Pią Lis 26, 2010 8:45 pm
|
|
|
Cytat: | Hej Janosik coś ci się po pier.......... albo czasy demokratyczne albo kapitalistyczne HA HA i prosze nie pal taniej trawy bo piszesz głupoty i zmień nik z Janosika na nośnika bzdur |
Jak wiesz demokracja to ustroj a kapitalizm to system. Drogi kapitalizmu i demokracji koegzystuja ze soba.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
czarna1912
Poczatkujacy czarna
|
Wysłany: Śro Lut 09, 2011 9:50 pm Organizacja
|
|
|
Przeczytalam troszke waszych wypowiedzi,juz mowie dlaczego bo mnie to interesuje wlasnie chcemy otwozyc taka organizacje moze nie mniejszosci doslownie ale po to by zainteresowani Holendrzy poznali nas blizej a nie wyglaszali opinie jaka? to kazdy zna. Przedewszystkim po to by pomagac inny Polakom zadomowic sie tu i otworzyc troche drzwi,doradzic itp.
Nasuneli nam ta mysl tutejsi Holendrzy bo wlasnie chcieli by do nas dotrzec i pomoc w pracy a nie w wyzyskiwaniu a nie wiedza jak ,natomiast poprzez nas beda mieli taka mozliwosc,to ma byc darmowa pomoc dla obu stron ,charytatywnie .
Moze ktos pomyslec ze to glupie ale inwidualnie jak ja jest naprawde ciezko zaczac a tak bedziemy mogli doradzic,naprowadzic i pomoc nawet jesli chodzi o jezyk ,pujsc do lekarza czy zalatwic inne sprawy.Chcemy pujsc do przodu by juz nas nie postrzegano jako zacofanych pijacych Polakow. Pozdrawiam |
_________________ czarna1912 |
|
|
|
|
|
|