Zwrot podatku za rok 2009- pytania, odpowiedzi, opinie. |
Autor |
Wiadomość |
sylwia_lelystad
Gaduła nad gadułami :-) zajeta..xD
Pomogła: 13 razy Wiek: 34 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
Wysłany: Pią Maj 13, 2011 9:57 am
|
|
|
Jakie klopoty finansowe ? Oni Ci nie zabieraja nagle Twoich pieniedzy to byly ich.
Typowe podejscie jak zawsze powinienem dostac 500 dostane 400 pojde sie klocic dostane 600 wydaje kase i siedze cicho.
A jak list wysla ze trzeba oddac bo sie nie nalezalo to jak oni moga tak robic narazac na klopoty finansowe...sam sie naraziles wydajac te pieniedza. Moje zdanie. Nie rozumiem czemu ludzie robia z siebie niewiniatki, biede tworza itp. nagle i pisza ze ktos im kase wyrywa.
LUDZIE WY JA MIELISCIE NAJPIERW WYDALISCIE...to nie tak ze masz pusty portfel i ktos wyrywa...
|
_________________ ...stoję, nic więcej i nic mniej niż człowiek
z każdą wadą i zaletą gotowa konsekwencje ponieść... |
|
|
|
|
osiolek100
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Maj 13, 2011 6:48 pm
|
|
|
no tak, tak to juz jest .pamięć ludzka jest zawodna i wybiórcza.Jak jest kasa to hulaj dusza i kaska płynie strumieniami,bez zastaniawiania sie nad konsekwencjami.
600-800 euro, to jeszcze nic. 2 miesiące temu oglądałem sobie fajne pisma, w którym urząd domagał sie od gościa 8000euro(zera mi się nie pomyliły) zwrotu podatku za rok 2008,fakt że urząd walnął byka, bylo odwołanie, ale 3800euro i tak trzeba oddać, . Te 3800 należnie trzeba oddać.Fakt ,że koleś też juz od 2009 roku pracuje w Polsce, nie zarabia kosmicznych sum,ale cóż kasę trzeba zwrócić.
Ale tu uwaga, jak w 2009 dostał tyle kasy za dużo, to zamiast ję zainwestować w jakieś zarabiające instrumenty finansowe, to kaskę od razu wywalił na VW i porządna imprezkę. I co jego teraz tez żałować? Może teraz tego VW sprzedać? Trudno wydawało się co nie Twoje ,to teraz trzeba to oddać.Taka kolej rzeczy |
_________________ chciwość zabija wszystko |
|
|
|
|
tartarek
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Maj 17, 2011 4:31 pm
|
|
|
Witam,
Moja zona tez dostala pismo z belastingdienst odnosnie podatku za 2009.
W 2009 mieszkala i pracowala w NL. Rozliczalismy sie wspolnie i zdziwilo mnie pismo.
ponizej tresc: nie umieszczaj w tym temacie tekstu do przetlumaczenia czy wytlumaczenia na forum jest od tego odpweidni watek
text dodalem for reference. tresc jest mi w pelni znana.
Po telefonie do belastingdienst dostalismy koperte z zestawem:
- retourenvelop
- aangifte
- toelichting aangifte
i teraz pytanie co dalej? kwota nie ejst duza, ale warto to wyjasnic.
czy mogby ktos doradzic, co i jak wypelnic, ewentualnie podac namiary, z kim najlepiej sie skontaktowac?
dzieki i pozdr. |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Maj 17, 2011 5:19 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
swirl2011
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Maj 19, 2011 9:56 am Rozliczenie 2009
|
|
|
Witam serdecznie.
Dostałam z Belastingu pisemko w którym, piszą że mają dla mnie pieniążki do wypłacenia za 2009 rok, 24 euro Zawsze coś
I mam w związku z tym pytanie? Mam się rozliczyć przez program 2010 czy 2009 bo nie wiem przez który, będzie poprawnie?
Będę wdzięczna za odpowiedź. |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Czw Maj 19, 2011 11:23 am
|
|
|
logiczne ze za 2009 |
|
|
|
|
swirl2011
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Maj 19, 2011 11:44 am
|
|
|
mavd dziękuję. Logicznie tak, ale chciałam się upewnić żeby nie było potem problemów |
|
|
|
|
valgir
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Maj 27, 2011 2:37 pm
|
|
|
Witam.
9 kwietnia dostalem papier potwierdzajacy otrzymanie zwrotu, potwierdzenie numeru konta wyslalem 15 kwietnia. Do dzis nie otrzymalem jeszcze przelewu. To normalny czas oczekiwania czy jednak juz za dlugo? |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Pią Maj 27, 2011 5:46 pm
|
|
|
valgir napisał/a: | Witam.
9 kwietnia dostalem papier potwierdzajacy otrzymanie zwrotu, potwierdzenie numeru konta wyslalem 15 kwietnia. Do dzis nie otrzymalem jeszcze przelewu. To normalny czas oczekiwania czy jednak juz za dlugo? |
to dostałeś w końcu papier potwierdzający otrzymanie zwrotu czy papier, aby potwierdzić nr konta? Bo to dwie odrębne sprawy |
|
|
|
|
valgir
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Maj 27, 2011 8:48 pm
|
|
|
agastepa13 napisał/a: | valgir napisał/a: | Witam.
to dostałeś w końcu papier potwierdzający otrzymanie zwrotu czy papier, aby potwierdzić nr konta? Bo to dwie odrębne sprawy |
Dostalem juz ten papier potwierdzajacy zwrot podatku - niebieska koperta.
[ Dodano: Sro Cze 01, 2011 1:25 pm ]
Ktos czekal podobnie dlugo do mnie? Do dzis nadal przelewu :/ |
|
|
|
|
Ann.
Poczatkujacy let's rock !
|
Wysłany: Czw Lut 16, 2012 10:45 am
|
|
|
witam,
zastanawam się jak zamówic formularz M . Wiem ze jest podany numer pod który musze zadzzwonić, mimo to mam kilka pytań:
* czy osoba odbierajaca taki tel. udzieli Mi informacji w jezyku ang.? niestety mialam juz kilka takich sytuacji gdzie informowno Mnie telefoncznie że rozmowa może przebiegac tylko w jezyku holenderskim.
* jakie informacje powinnam podać w takiej rozmowie, czy bedzie potrzebny adres, nr Sofi , itp.?
* w jakim czasie otrzymam formularz w PL
* czy jest możliwość zamówienia tego formularza na stronie www?
z góry dziekuje z odpowiedz , dopiero niedawno po kilku interwencjach otrzymalam zaległy jaaropgaaf i zostalo Mi niewiele czasu do wypelnienia formalnosci |
|
|
|
|
bejupi
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Czw Lut 16, 2012 5:23 pm
|
|
|
musisz dzwonic do heerlen do belastingu dla obcokrajnowcow tam maja obowiazek po angielsku cie obsluzyc wiec sie na to upieraj jak jakis niderlandzki palant walnie ze on nie ponimaju po angielsku to powiedz zeby cie polaczyl z kims kto po angielsku szprecha |
|
|
|
|
sylwia_lelystad
Gaduła nad gadułami :-) zajeta..xD
Pomogła: 13 razy Wiek: 34 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
Wysłany: Czw Lut 16, 2012 6:20 pm
|
|
|
Musisz miec pod reka, adres, sofi, date urodzenia. Miedzy 6 a 8 tygodni okreslaja wyslanie formularza w Holandii. |
_________________ ...stoję, nic więcej i nic mniej niż człowiek
z każdą wadą i zaletą gotowa konsekwencje ponieść... |
|
|
|
|
mateusz696
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Paź 28, 2012 9:10 pm Podatek 2011
|
|
|
Witam jestem tu nowy jesli robie cos nie tak to przepraszam i prosze o nakierowanie. Mam takie pytanie dostalem list z belastingu Aanslag 2011 a na poczatku jest jakis tekst w czerwonej ramce i kwota co to za pismo moze mi ktos pomoc? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Paź 28, 2012 9:19 pm
|
|
|
mateusz696,
chyba nie uwazasz ze ktos z nas ma dar widzenia na odlegolsc i powie Ci co to za pismo i co tez tam pisze w tej ''czerwonej ramce ''
umiesc skan tego pisma w temacie w ktorym tlumaczymy inaczej nieczego tu sie nie dowiesz |
|
|
|
|
|