NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Naturalizacja
Autor Wiadomość
misia0101 
Super gaduła

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Nie Sty 27, 2013 10:21 pm   

Cudowne lata 90te ;)

Nie rozumiem po co całe zamieszanie. Przecież Holandia daje ci wybór i sam się na niego decydujesz. Bierzesz holenderskie obywatelstwo = oddajesz polskie. To nie jest moim zdaniem nic kontrowersyjnego...

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pon Sty 28, 2013 8:40 pm   

misia0101,
Cytat:

Cudowne lata 90te

Nie byly najgorsze ale do tak calkiem ''cudownych '' zaliczyc ich nie moge
-chocby ze wzgledu na to, ze pozostawalo sie pod nadzorem / do dyspozycji vreemdelingenpolitie

-nie zawsze mozna ,lub otrzymywalo sie pozwolenie na prace

-osoba u ktorej sie pozostawalo przyjaciel/ partner/ maz -musiala przedstawiac do wgladu zaswiadczenie o zarobkach

-potrzebna tez byla cala masa dokumentow zalegalizowanych w Ministerstie Spraw Zagran. w Warszawie, oczywiscie kazda pieczatka tam wbita miala swoja cene

-koniecznie po drodze Ambasada Holandii w Warszawie ta tez ..a jakze trzeba bylo zaliczyc

-w gemeente na poczatku robiono mi trudnosci ,klody pod nogi z byle czego problem

- nie bylo dla mnie miejsca w szkole musialam chodzic przez pierwszy rok na prywatne lekcje jezyka , dopiero po 1,5 roku zalapalam sie do szkoly jezykowej
itd wiecej nie pamietam :082:

mam nadzieje ze inne kolezanki z forum dopisza to co mi wylecialo z pamieci

Bronka 
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy
Wysłany: Pon Sty 28, 2013 8:54 pm   

Gochna H napisał/a:

mam nadzieje ze inne kolezanki z forum dopisza to co mi wylecialo z pamieci

Ja pamietam, ze wyslali mnie i mojego 3 letniego syna na RTG pluc. Dalam sobie zrobic ale nie chcialam zezwolic na wykonanie rtg synka. Baba zadzwonila na policje ( dla emigrantow) i policjantka powiedziala, ze jak nie bedzie badania nie dostane zezwolenia na pobyt. Co mialam zrobic, zgodzilam sie, ale klelam na czym swiat stoi. A, jeszcze sprawdzali mi ramie czy bylam szczepiona na ospe. Nosz kurcze conajmniej jakbym z Afryki przyjechala :074:

A najlepiej zrobil mojej kuzynki maz, on byl taki szalony i uparty, Holender. Nie pozwolil swojej zonie zrobic rentgena bo ona byla w ciazy wtedy, zapytal czy nie wystarczy napluc i postawil na swoim, ale naplul za nia jak pielegniarka nie patrzyla :082:

https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3
Ostatnio zmieniony przez Bronka Pon Sty 28, 2013 9:47 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Jagoda97 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Pon Sty 28, 2013 9:26 pm   

O, Bronka przypomniala o przeswietleniach :081:
Niby nic ale faktycznie bylo to irytujace.

tomala 
Super gaduła

Wysłany: Nie Cze 22, 2014 2:04 pm   

Prezydent RP wyraził zgodę na zrzeczenie się polskiego obywatelstwa. Co dalej z polskimi dokumentami (paszport, dowód osobisty)? Oddawał ktoś? Komu, kiedy i jak to trzeba oddać? Możecie się podzielić doświadczeniem? Z góry dziękuję.

bagniaczka 

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Pon Cze 23, 2014 11:01 am   

Jak to wyglada w przypadku osob, ktore przyjechaly tu jako dzieci, a niedlugo koncza 18 lat? Jakie sa procedury, od czego zaczac, zeby dostac holenderski dowod? I czy w takim przypadku tez sie trzeba zrzec obywatelstwa polskiego?

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pon Cze 23, 2014 11:28 am   

bagniaczka

Zacznij od ambasady polskiej w Holandii Syn /corka powinna wypelnic wniosek o zrzeczeniu sie obywatelstwa
Cytat:
+31-(0)70-7990-126 oraz 102 – sprawy paszportowe, stanu cywilnego, obywatelstwa polskiego, morskie

http://www.niedziela.nl/i...d=260&Itemid=89

reszte spraw zalatwiasz w swoim urzedzie miasta /Gemeente

Cytat:
Kosten optie en naturalisatie
De kosten voor naturalisatie zijn in 2014 € 821 als u alleen voor uzelf een verzoek doet. Optie kost in 2014 € 175 als u alleen voor u zelf een verzoek doet. De kosten kunnen anders zijn als u een verzoek doet voor meerdere personen. De kosten worden jaarlijks aangepast.

http://www.rijksoverheid....erlander-worden
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Cze 24, 2014 1:00 pm, w całości zmieniany 1 raz  

bagniaczka 

Wysłany: Pon Cze 23, 2014 11:35 am   

Zapytalam poniewaz znajoma mi mowila, ze jej syn w takiej samej sytuacji dostal holenderski dokument bez tych calych korowodow naturalizacyjnych. Ale moze to dlatego, ze jakis jego dziadek czy pradziadek byl Holendrem. A te ceny sa przerazajace :( ((

mario007 
Super gaduła

Wysłany: Pon Cze 23, 2014 11:53 am   

bagniaczka napisał/a:
Jak to wyglada w przypadku osob, ktore przyjechaly tu jako dzieci, a niedlugo koncza 18 lat? Jakie sa procedury, od czego zaczac, zeby dostac holenderski dowod? I czy w takim przypadku tez sie trzeba zrzec obywatelstwa polskiego?

Jesli sa tutaj zameldowane moga uzyskac dokument stalego pobytu. Holenderskie ID jest rownoznaczne z obywatelstwem a to nabywa sie po przejsciu odpowiedniej procedury naturalizacyjnej. Kiedy dzieci tutaj przyjechaly nie ma tu nic do rzeczy. Co innego gdyby tutaj sie urodzily, wtedy po skonczeniu 18 roku zycia moglyby sie ubiegac w ramach uproszczonej procedury o przyznanie obywatelstwa. Reszta lektury dostepna na stronie:
http://www.rijksoverheid....erlander-worden

Jagoda97 

Wysłany: Pon Cze 23, 2014 10:33 pm   

bagniaczka napisał/a:

Znalazlam cos takiego:

https://ind.nl/Documents/5013.pdf

" U bent meerderjarig en u woont vanaf het bereiken van

de leeftijd van 4 jaar legaal in Nederland, Aruba, Curaçao
of Sint Maarten."

To jest otrzmanie obywatelstwa przez optie procedure.
Tania i prosta procedura

mario007 
Super gaduła

Wysłany: Pon Cze 23, 2014 11:10 pm   

Jagoda97 napisał/a:
bagniaczka napisał/a:

Znalazlam cos takiego:

https://ind.nl/Documents/5013.pdf

" U bent meerderjarig en u woont vanaf het bereiken van

de leeftijd van 4 jaar legaal in Nederland, Aruba, Curaçao
of Sint Maarten."

Tania i prosta procedura

No prosze, co dwie glowy to nie jedna. :)

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Pon Cze 23, 2014 11:16 pm   

Jagoda97 napisał/a:
Tania i prosta procedura

Moge sie mylic, byc moze nie znam az tak dobrze jezyka , szkoda ze nie przytoczylas innego cytatu z tej broszury ,
punkt 4. Hoe werkt de optieprocedure? - pisze tam, ze ta procedura jest platna i zeby zapoznac sie z kosztami na stronie www ind.nl
i moim zdaniem kolko sie zamyka
weszlam na strone gemeente i tam rowniez pisze dokladnie to samo co w tej broszurze.

http://www.amsterdam.nl/v...ABA41D57A3D5%7D

Cytat:
Wat kost mijn naturalisatieverzoek of optieverklaring?

De kosten voor uw naturalisatieverzoek en een optieverklaring is afhankelijk van het soort verzoek dat u indient.

Met ingang van 1 januari 2013 moet voor het afleggen van een optie ter verkrijging van het Nederlanderschap op grond van de Rijkswet op het Nederlanderschap worden betaald:
Enkelvoudige optie Nederland en buiten het Koninkrijk: € 175
Gemeenschappelijke optie Nederland en buiten het Koninkrijk: € 298
Medeopterende minderjarig kind: € 21

Met ingang van 1 januari 2014 dient voor de behandeling van een naturalisatieverzoek te worden betaald:
Verzoek tot naturalisatie in Nederland: € 821
Verzoek tot naturalisatie van de meerderjarige vreemdeling die staatloos is of houder van een verblijfsvergunning als bedoeld in artikel 28 of artikel 33 van de Vreemdelingenwet 2000 in Nederland of een vergelijkbare verblijfsvergunning heeft in de Nederlandse Antillen of Aruba: € 611
Gelijktijdige verzoeken tot naturalisatie van twee met elkaar gehuwde personen, van twee geregistreerde partners of van twee ongehuwden die in een duurzame relatie anders dan het huwelijk of geregistreerd partnerschap samenleven: € 1048
Indien ten minste één van deze personen een vreemdeling is als bedoeld in het tweede lid: € 839
Verzoek tot medeverlening als bedoeld in artikel 11, eerste lid, van de Rijkswet op het Nederlanderschap: € 121 (per kind)

Jagoda97 

Wysłany: Wto Cze 24, 2014 12:33 am   

Sama otrzymalam paszport przez optie procedure w ubieglym roku.
Placilam dokladnie 173 euro i w tym byl prezent od burmistrza: paszport gratis! :041:
Dodam jeszcze, ze przy optie procedurze nie trzeba przechodzic naturalizacji i nie sa potrzebne zaswiadczenia o zdanych egzaminach jezykowych.
Ostatnio zmieniony przez Jagoda97 Wto Cze 24, 2014 12:36 am, w całości zmieniany 1 raz  

bagniaczka 

Wysłany: Wto Cze 24, 2014 8:03 pm   

Dzieki za porady i informacje :) Niestety wychodzi na to, ze corka na optie procedure sie nie zalapie, no a ponad 800e jeszcze nie zarobila. Trudno, narazie bedzie musialasobie wyrobic dowod w PL. Ciekawe tylko, czy brak zameldowania w Polsce nie bedzie dla odmiany problemem. Zobaczymy, dzieki raz jeszcze :039:

marta75 
Gaduła
marta75

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Śro Gru 17, 2014 10:23 pm   

Mam pytanie do osob ,ktore aktualnie(kilka mies .wstecz)otrzymaly obywatelstwo holenderskie.Zlozylam ok 2 mies temu podanie o naturalizacje i powiedziano mi ,ze cala procedura moze potrwac do 9 mies.Moje pytanie jest ile faktycznie czekaliscie na list z powiadomieniem o pozytywnym rozpatrzeniu i dacie ceremonii?

Odpowiedz do tematu