NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Polacy na obczyznie > Jest jeszcze gdzies na nas miejsce
Autor Wiadomość
aknairam 
Gaduła nad gadułami :-)
mari(an)ka

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Pon Mar 16, 2009 10:27 pm   

Jestem po stronie jedrzeja i Witch !!! :038:

RobKAM 

Pomogła: 17 razy
Wysłany: Pon Mar 16, 2009 10:36 pm   

aknairam napisał/a:
Jestem po stronie jedrzeja i Witch !!!

Ja tez,moze nie jestem po stronie ale...nic dodac i nic ujac.

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Pon Mar 16, 2009 11:02 pm   

jedrzej2225 napisał/a:
To co niektórzy wypisują świadczy o tym że chcą być bardziej holenderscy od samych Holendrów

A co boli ze niektorzy maja lepiej jak ty ??
Zazdroscisz moze ze komus sie lepiej ulozylo?
Zazdroscisz ze ktos umial sie dostosowac do praw i zasad panstwa w jakim postanowil zyc ?
wcale nie musze byc bardziej holenderska jak holender .
Jestem Holenderka z polskim pochodzeniem juz od lat .Znam prawa i obowiazki tu w NL jak na obywatela przysytalo.A najwazniejsze ja sie dopasowalam do kultury i obyczajow panstwa do ktorego emigrowalam . A tobie do tego wszystkiego bardzo daleko.
Ale to tylko moje skromne zdanie . i oczywiscie nie kazdy musis sie z nim zgodzic :)

Witch01 
Mega gaduła
Witch

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Pon Mar 16, 2009 11:32 pm   

baileys napisał/a:

Zazdroscisz ze ktos umial sie dostosowac do praw i zasad panstwa w jakim postanowil zyc ?

Sorry,ale tego typu argumenty to jakas dziecinada...

Kesja 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Mar 16, 2009 11:46 pm   

Witch01 napisał/a:
baileys napisał/a:

Sorry,ale tego typu argumenty to jakas dziecinada...
No dokładnie! Nikt Ci naprawdę niczego nie zazdrości, w lekkim szoku jestem bo poczułam się jak w szkole podstawowej a nawet niżej. Kiedy to dzieciaki wyklucają sie o markę adidasów. Ty podchodzisz do życia tutaj i czujesz się tak a nie inaczej, ale pozwól innym też inaczej do tego podejść i inaczej się poczuć.

dorota w
Super gaduła

Wysłany: Wto Mar 17, 2009 8:25 am   

baileys napisał/a:
Jestem Holenderka z polskim pochodzeniem juz od lat

A moim zdaniem jesteś Polką z holenderskim obywatelstwem-gdybyś była Holenderką z polskim pochodzeniem,to musiałabyś urodzić się w Holandii a korzenie mieć w Polsce-w Twoim przypadku chyba tak nie jest?

aknairam 
mari(an)ka

Wysłany: Wto Mar 17, 2009 9:07 am   

baileys baileys !!! Piszesz ze mozna Ci pozazdroscic Twojego SZCZĘSCIA !! bo jestes holenderką ! Tu jest dowód na to ze,, szczescie,, to jest pojecie baaardzooo względne .Dla mnie oznacza zupełnie co innego a juz napewno nie ,,bycie ,,holenderką byłoby dla mnie wielkim szczesciem !! I powiem szczerze ze jak to przeczytałam to mi cycki opadły Mysle ze napisałas to tak troszke w złosci ! Ale jak daje Ci to takie szczescie ? to cóż ? bądz szczesliwa !-pozdrawiam Cie -POLKA

agata 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy
Wysłany: Wto Mar 17, 2009 4:02 pm   

a mnie sie wydaje, ze nie pochodzenie czy obywatelstwo swiadczy o szczesciu, co to za szczescie byc obywatelka Holandii, czy jakiegos kraju? czy to jest wazne, czy to jest jakis wskaznik szczescia? ja jestem tez szczesliwa a nie mam holenderskiego obywatelstwa- czy przez to moje szczescie jest mniejsze? a moze wieksze? co to ma za znaczenie? ale jesli komus do szczescia wystarcza papierek swidaczacy o obywatelstwie? ok- niech tak bedzie.ale jak dla mnie to troche plytkie.

Magda W 

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Wto Mar 17, 2009 4:37 pm   

aknairam napisał/a:
a ja tam lubie takie dyskusje bo kazda czegos uczy ! Apropos : mam obowiązki to mam tez i prawa ! A co do goscinnosci to wiecie ze : gość nie świnia swoje prawa ma !! :033:

Gosc jak ryba 3 dni i zaczyna smierdziec :079:
Życie jest za krótkie by się nim nie cieszyć

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Wto Mar 17, 2009 4:47 pm   

dziecinada ?? hmmm a ciagle powtarzanie sie

jedrzej2225 napisał/a:
To co niektórzy wypisują świadczy o tym że chcą być bardziej holenderscy od samych Holendrów

Jest napewno szytem doroslosci ??

Pozatym czy wypowiadanie wlasnego zdania kogos uholedrza ???
Ja sie wypowiedzialm na temat a ze ktos nie jest tego samego zdania to tez norma ale teksty (jak ten zywej przytoczony ) wypisywac bo sie nie ma wlasnego punktu widzenia(a moze brak odwagi by wypowiedziec wlasne zdanie) to dlamnie dopiero dziecinada.
Cos w stylu kogos nazwac "okularnik " bo nosi okulary............

aknairam,
czy ja powiedzialam ze to dla mnie SZCZESCIE ???
Mozesz mi przytoczyc zdanie gdzie sie w ten sposob wypowiedzialam .

dorota w,
Tak dla wiadomosci moim prierwszym obywatelstwem jest Holnderskie obywatelstwo.
Drugim dopiero od kilku lat jest polskie

aknairam 
mari(an)ka

Wysłany: Wto Mar 17, 2009 5:12 pm   

baileys ! wypowiadasz swoje zdanie z taka duma ! !! Wszyscy Ci maja zazdroscic ,ze tak daleko zaszłaś,ze o takiej pracy jak Twoja to inni nawet nie mogą marzyc ((((( ja powiem ze dłuuuuugo pracowałam w takiej pracy ze nawet nie marzyłam , a teraz mam taką o ktorej własnie marzyłam !!!)))))))) ze tak sie na wszystkim znasz , ze tak sie dopasowałas zaklimatyzowałas ,ze polacy tu za duzo wymagają etc. etc. etc....Ale teraz to wszystko wyjasnia !! Jestes poprostu urodzoną holenderką ! wiec jak masz pisać ? Teraz Cie rozumie :039:

Witch01 
Mega gaduła
Witch

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Wto Mar 17, 2009 5:16 pm   

baileys napisał/a:

:119: Bez komentarza :083:

dorota w
Super gaduła

Wysłany: Wto Mar 17, 2009 5:56 pm   

baileys napisał/a:
dorota w,

Obywatelstwo a pochodzenie ,to dwie różne rzeczy-w swoich postach pisałaś ,że mieszkasz ponad 20 lat w Holandii (wyemigrowałaś); pisałaś także ,że jesteś już babcią (więc musisz mieć trochę więcej niż 20...)-na logikę wziąć,nie mogłaś urodzić się w Holandii,tylko w Polsce więc jesteś Polką tyle ,że z holenderskim obywatelstwem,które nabyłaś.I dokładnie tak napisałam-ze złości na Polaków nie potrafisz przeczytać ze zrozumieniem?

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Wto Mar 17, 2009 10:31 pm   

A ja tam po 20-stu latach pracy umysłowej zaiwaniam fizycznie i stwierdziłem,że dobrze mi z tym.Ktoś mógłby powiedzieć że poniżej wykształcenia,ale ja jestem szczęśliwy jak wracam po 11-stu godzinach pracy często z bólami mięśni.Nawet gorzej, jak mam kilka dni wolnego to tęsknię za tą moja harówką.To wpływ Holandii,czy może coś ze mną nie tak.Jednak co by to nie było to jestem szczęśliwy.Nawet udało mi się nauczyć miejscowych pracy w nadgodzinach.Na początku stukali się w czoło,potem jakoś życie w firmie po 16-tej zaczęło jakby "rozkwitać".Teraz to normalne.To taki mój mały wkład w rozwój firmy i holenderskiego myślenia. Ps.ostatnio nawet nauczyłem ich rozrózniać brutto od netto.Bo jakoś mieli z tym wielkie kłopoty.Pozdrawiam wszystkich rodaków.To forum to jedyne miejsce gdzie mogę ""pogadać" po polsku,angielskiego nie znam,rosyjski nieprzydatny,pozostało więc nauczyć się niderlandzkiego.Ale nie ma to jak nasz polski.
Ostatnio zmieniony przez jedrzej2225 Wto Mar 17, 2009 10:38 pm, w całości zmieniany 1 raz  

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Śro Mar 18, 2009 1:55 pm   

Mysle, ze wszystko z Toba ok- praca fizyczna ma jeden atut- zapieprzasz, wracasz do domu, jestes ykonczony, ale wraz z Twoim wyjsciem z pracy- jestes wolny. Praca umyslowa jest czesto stresujaca, przytlaczajaca i nie zawsze konczy sie w momencie, w ktorym wchodzisz do domu ;)

Odpowiedz do tematu