koszty zycia w Holandii |
Autor |
Wiadomość |
Marcyś
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Kwi 23, 2015 11:56 am
|
|
|
jolcia29, dzięki w takim razie na pewno będę je opłacać w innych krajach życie bardzo różni się od życia w Polsce dlatego lepiej dopytać bo można nieźle się "wkopać" |
|
|
|
|
mamqa
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 10 Cze 2009 Posty: 592
|
Wysłany: Nie Kwi 26, 2015 8:24 pm
|
|
|
Adsu napisał/a: | Beny.rac napisał/a: |
Rozwoj zawodowy w NL a znasz komunikatywnie hol bo jesli znasz jedynie angielski to szyko Holendrzy ustawia cie do pionu ...
Jesli chcesz zdobyc doswiadczenie i to jest wazniejsze niz kasa to jedz i spr ale moim zdaniem nie warto ( ale szczerze mowiac ja jestem bardzo negatywnie nastawiony na NL po 6 latach pobytu w kraju wiatrakow ) |
Szczerze mówiąc to nie znam holenderskiego, co więc masz na myśli pisząc o ustawianiu do pionu? Z mojej dotychczasowej współpracy z holendrami wynika, że komunikacja po angielsku nie nastręcza im problemów. Twierdzisz, że Holendrzy nie chcą dzielić się wiedzą z outsiderami?
Zaprosili na rozmowę to pojadę, chociaż posłuchać co zaproponują. |
Nie wiem co to automatyka, więc wymądrzać się nie będę, lecz mój mąż jest inżynierem w IT (też okolice Amsterdamu) i w jego pracy mówi się tylko i wyłącznie po angielsku. Nikt nie wymaga holenderskiego, ten język dobrze znać do załatwiania spraw urzędowych ale w sumie tam też bez problemu można się porozumieć po angielsku.
Również mieszkamy tutaj 6 lat, ale doświadczenia mamy inne niż kolega co odpisywał powyżej. |
_________________ "Mam tylko jedno skrzydło
To prawie tak jak anioł" |
Ostatnio zmieniony przez mamqa Nie Kwi 26, 2015 8:25 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
radoslawforum
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Kwi 30, 2015 5:18 pm
|
|
|
spam |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Czw Kwi 30, 2015 5:19 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
joshua
Poczatkujacy kropla wody
|
Wysłany: Czw Kwi 30, 2015 8:00 pm
|
|
|
Zadzwoń do belastingu to sobie po angielsku nie pogadasz hihihi |
|
|
|
|
Adsu
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Maj 05, 2015 9:01 pm
|
|
|
Cześć wszystkim,
Miałem dać znać jakie są poje wrażenia po rozmowie, która była w sumie tydzień temu lecz późniejszy natłok pracy i obowiązków skutecznie zniechęcał mnie do napisania kilku zdań.
Na wstępie napiszę, że przyleciałem do Holandii w sam raz na obchody dnia Króla - naprawdę ciekawe doświadczenie
Mimo, że rozmowa poszła pomyślnie to nie jestem w stanie powiedzieć za wiele o stawce, bo wmieszała się w to wszystko polityka(o tym za chwilę). Jedyne co udało mi się pośrednio wysondować w tym temacie to, że mógłbym skorzystać z 30% ruling.
Co do polityki, to jak centrala firmy (usa) dowiedziała się, że ktoś z Polski wyraził zainteresowanie stanowiskiem w Holandii i Holandia chce go zatrudnić - to nagle w magiczny sposób pojawiła się możliwość stworzenia takiego stanowiska w Polsce (wcześniej absolutnie niemożliwe) - ale widać excell wie lepiej :p Jeszcze nie wiem jak to się skończy, ale mnie ciągnie aby wyjechać po części z ciekawości, a i po rozmowie z niderlandzkim HRem twierdzę, że podejście do pracownika jest tab bardziej ludzkie niż u nas.
Co prawda z drugiej strony zniechęcają ceny najmu i horrendalne podatki - za to porównując komunikację zbiorową - to w Polsce korzystam wyłącznie kiedy nie mam innego wyjścia i z wyraźną niechęcią - w Holandii działa to jak w moim wyobrażeniu mniej więcej zbiorkom powinien działać (może tylko ciut taniej )
mamqa napisał/a: |
Nie wiem co to automatyka, więc wymądrzać się nie będę, lecz mój mąż jest inżynierem w IT (też okolice Amsterdamu) i w jego pracy mówi się tylko i wyłącznie po angielsku. Nikt nie wymaga holenderskiego, ten język dobrze znać do załatwiania spraw urzędowych ale w sumie tam też bez problemu można się porozumieć po angielsku.
Również mieszkamy tutaj 6 lat, ale doświadczenia mamy inne niż kolega co odpisywał powyżej. |
Podobnie jest w holenderskim biurze mojej firmy, w zasadzie częściej słyszy się angielski niż holenderski. Wpływa na to zapewne również to, że pracuje tam sporo osób spoza Holandii. Po rozmowie z rodowitymi Holendrami odniosłem wrażenie, że są pewnego rodzaju dumni z tej multinarodowości.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Maj 31, 2015 10:20 pm
|
|
|
przeniesione
Zaklopotana napisał/a: |
Re: Czy 4-to osobowa rodzina może żyć za 1500 euro?
Witam. Mój mąż wyjechał niedawno do Holandii i postanowił mnie i dwójkę naszych dzieci ściągnąć do siebie. Oczywiście w mojej głowie zrodziło się mnóstwo pytań i obaw, ale najważniejsze moje pytanie, które mnie dręczy to, czy da się żyć za 1500 euro w Holandii? Licząc mieszkanie, jedzenie, media i inne podstawowe rzeczy. Jest mój mąż, ja i 2 dzieci (roczne i 5-cio letnie). Czy sam mąż zdoła nas utrzymać? Ja niestety przez problemy ze zdrowiem nie mogę podjąć pracy.
Prosiłabym o konkretne odpowiedzi. Nie chce wyjechać gdzie później się okażę, że nie będzie czym dzieci nakarmić. |
|
|
|
|
|
szczepan358
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Cze 02, 2015 8:44 pm
|
|
|
my dwoje i 4mc synek, minumum 1800 do 2k miesiecznie |
|
|
|
|
Natalia1029
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Paź 26, 2015 3:25 pm
|
|
|
Gochna H zalezy jaki poziom zycia Cie satysfakcjonuje...
Lokum - oczywiscie zalezy co znajdziecie, w dobrym wypadku moze byc to mieszkanie w bloku za 700-800 euro. Do tego ubezpieczenie w NL jest obowiazkowe, podstawowe ok. 80 euro/osoba. Nie wiem jak jest w przypadku osob niepracujacych, czy tez jest konieczne. Jesli macie samochod to trzeba sie liczyc z podatkiem drogowym, ktorego wysokosc zalezy od rodzaju auta oraz oczywiscie paliwo. No i do tego jedzenie, przy dobrym gospodarowaniu zasobami, samodzielnym gotowaniem i kupowaniem w supermarkecie osoba dorosla +/- 100 euro miesiecznie. Do tego wydatki zwiazane z dziecmi. Takze wydaje mi sie ze w 1500 ciasno bedzie sie zmiescic.
ALE dla pocieszenia, w Holandii jest cala lista dodatkow na ktore z pewnoscia mozecie sie zalapac, dodatek do mieszkania jezeli malo sie zarabia, to samo do ubezpieczenia, zasilek na dzieci... Na pewno z niejednego mozecie skorzytac. Jednakze, trzeba wiedziec gdzie to zalatwic, i nie dostaje sie tego tak od razu, sprawy administracyjne tez troche trwaja niestety... |
Ostatnio zmieniony przez Natalia1029 Pon Paź 26, 2015 3:28 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pon Paź 26, 2015 3:54 pm
|
|
|
Natalia1029 napisał/a: | Gochna H zalezy jaki poziom zycia Cie satysfakcjonuje... |
Jesli to do mnie ....to dziekuje , a tak na marginesie ,mieszkam tu od dwudziestu dwoch lat
pozdrawiam |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
seemija
Gaduła
|
Wysłany: Pon Paź 26, 2015 6:52 pm
|
|
|
Natalia1029 napisał/a: | przy dobrym gospodarowaniu zasobami, samodzielnym gotowaniem i kupowaniem w supermarkecie osoba dorosla +/- 100 euro miesiecznie |
chleb z maslem i czarna kawa ?
tygodniowe (wieksze) zakupy to 70/90 euro plus codzienne jak chleb czy mleko 10/30 euro
na 3 dorosle osoby i bez szalenstw |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Pon Paź 26, 2015 7:39 pm
|
|
|
Natalia1029 napisał/a: | Nie wiem jak jest w przypadku osob niepracujacych, czy tez jest konieczne. | tak, ubezpieczenie jest konieczne !
Natalia1029 napisał/a: | osoba dorosla +/- 100 euro miesiecznie | skad zes ty sie urwala ?
100 euro na doroslego czlowieka ma wystarczyc na miesiac ? pewnie, pod warunkiem ze zatka sobie cztery litery korkiem, albo bedzie jadl na okraglo makaron na obiad i suche bulki na sniadanie , o kolacji niech zapomni ! |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Wto Paź 27, 2015 7:27 am
|
|
|
My trzyosobowa rodzina, dziecko w wieku prawie 3 lata wydajemy na zakupy ok. 100euro tygodniowo. Do tego chemia +/- 50-70 euro w miesiacu. |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
|
|
|
|
Mareczek78
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lis 05, 2015 5:51 pm
|
|
|
Możecie mi podpowiedzieć ile mniej więcej wyniosą dzienne koszty na komunikację miejską w Amsterdamie? Chodzi o podróże pomiędzy pracą a domem. |
|
|
|
|
Metec
Gaduła
|
Wysłany: Nie Lis 08, 2015 9:35 am
|
|
|
Mozesz sobie to dokladnie sprawdzic na 9292.nl |
|
|
|
|
Jolcia531
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Gru 19, 2015 8:37 am
|
|
|
Życie jak wszędzie, może być tanie i może być drogie, zależy jak chcemy żyć, można przeciez kupować produkty o wątpliwej jakości i cieszyć się odłożonymi pieniędzmi |
_________________ Najciekawsze Randki w Holandii |
|
|
|
|
|