spoldzielnie mieszkaniowe |
Autor |
Wiadomość |
marchewka123
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Maj 10, 2018 6:47 pm
|
|
|
Mam pytanie jak to jest z rachunkami za media jak już dostałam mieszkanie ze spółdzielni. Wszystko trzeba sobie załatwić samemu? Jak tak to czy można to załtwić przez internet czy trzeba sie zgłosić osobiście. |
|
|
|
|
Winter
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Sie 2009 Posty: 453 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Czw Lip 12, 2018 1:41 pm
|
|
|
Czy jeśli wnioskowałem o mieszkanie socjalne to mogę w późniejszym czasie wprowadzić tam wujka? Nie jest to oczywiście najblizsza rodzina dlatego pytam. |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
|
|
|
|
Winter
|
Wysłany: Czw Lip 12, 2018 8:04 pm
|
|
|
Dzięki! |
|
|
|
|
Winter
|
Wysłany: Pon Sie 20, 2018 10:30 am
|
|
|
W umowie o najem ze spółdzielni jest artykuł, że na mieszkaniu mogę mieszkać ja i członkowie rodziny. Zapewne do meldunku w gminie jest potrzebna zgoda spółdzielni, ale bez meldunku członek rodziny może mieszkać. Tak to działa? |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
|
Wysłany: Pon Sie 20, 2018 11:13 am
|
|
|
Winter,
Cytat: | ale bez meldunku członek rodziny może mieszkać. Tak to działa? |
Nie .To tak nie dziala .Kazda osoba, ktora jest czlonkiem twojej rodziny ,musi posiadac meldunek i radze ci tego sie trzymaj.
edit
Pamietaj ze gmina nalicza podatek, od ilosci zameldowanych osob.. narobisz sobie problemow,
jesli wyjdzie na jaw , ze mieszka was bez meldunki ,pod jednym adresem wiecej niz w zawartym kontrakcie , spoldzielnia moze nalozyc na ciebie kare administracyjna .poczytaj o tym na stronie swojej spoldzielni . |
Ostatnio zmieniony przez Panicelinka Pon Sie 20, 2018 9:33 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
tomekxo
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Wrz 04, 2018 10:10 am
|
|
|
Witam
Jak w temacie udało nam się wylosować mieszkanie w spoldzielni mieszkaniowej Casade. Ale problemy zaczynają się gdy dochodzi do dostarczenia dokumentów. Mianowicie chodzi o zaświadczenie z gemeente o zameldowaniu w gminie.
Aktualnie oboje od roku wynajmujemy studio, ale nie jesteśmy tam zameldowani. Na początku wlasciciel powiedział nam ze nie ma możliwości meldunku tam. Może nie chciał, może nie może, nie wiem.
W każdym razie ta spoldzielnia wymaga tego dokumentu. Ja go nie posiadam. Za to moja dziewczyna która kiedyś tam miała dostać normalna umowę (tzw. vasta) kiedyś zalatwila sobie meldunek u koleżanki. Tak wiec ona jest zameldowana gdzies indziej, ale mieszka razem ze mna.
I teraz pytanie, czy jeśli ja tylko nie będę miał tego zaświadczenia to przepadnie nam to wylosowane mieszkanie? To ona je wylosowala (aanvrager), ale ja jestem tam podany jako druga osoba która tez tam ma mieszkac (meeverhuizende personen).
W sumie to nie do końca wiem z czego wynika ta niechęć do meldowania osob które wynajmują mieszkania jak np my. |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
|
Wysłany: Wto Wrz 04, 2018 4:30 pm
|
|
|
tomekxo
Cytat: | To ona je wylosowala (aanvrager), ale ja jestem tam podany jako druga osoba która tez tam ma mieszkac (meeverhuizende personen). | Niech mieszkanie zalatwia na siebie potem ewentualnie cie zamelduje choc nie wiem, czy to przejdzie, skoro piszesz ...
tomekxo napisał/a: | ta spoldzielnia wymaga tego dokumentu. Ja go nie posiadam. |
Niestety spoldzielnie mieszkaniowe bardzo zaostrzyly kryteria .
Obym sie mylila ,ale jesli nie spelniacie wymogow ,ktore stawia wam spoldzielnia mieszkanie moze przepasc . |
|
|
|
|
|