Przesunięty przez: Gochna H Nie Sie 11, 2013 8:45 pm |
Zakupienie OV-Chip karty |
Autor |
Wiadomość |
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 102 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Wto Maj 29, 2012 10:01 am
|
|
|
tu masz mapke wszystkich stref: http://9292.nl/gimmage/N2...ekaart_9292.pdf
dla strefy centralnej 5300 i majac bilet na 2 strefy mozesz jezdzic po 5300 i wszystkim co przylega do 5300 (np. mozesz wsiasc w 5310 i pojechac do 5314). |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
gemes
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Wrz 03, 2012 5:55 pm Jak aktywować usługę na karcie - Altijd Korting 1 maand
|
|
|
Wykupiłem dla dziecka, które ma imienną kartę na stronie ov-chipkaart.nl rabat 40% na przejazdy (Altijd Korting 1 maand). Jak to aktywować kosztowało mnie to 16,50 euro, próbowałem w urządzeniu do doładowania jak na filmiku pokazowym ale nic nie dało. To samo miałem w przypadku doładowania, które wykupiłem przez internet-musiałem je wycofać bo nie udało się aktywować doładowania. Bardzo zależy mi na tej zniżce bo codziennie muszę płacić 10 euro za przejazdy. |
|
|
|
|
Marcin-z
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Paź 23, 2012 9:36 pm
|
|
|
darmozjad PL napisał/a: | Mam pytanie dotyczące OV-chipkaart.Gdzie w którym miejscu na stronie www.ov-chipkaart mogę sprawdzić wszystkie moje przejazdy,operacje,stan konta itp.Czy wogóle jest taka możliwość? Posiadam imienną ze zdjęciem. Pozdrawiam |
Czy wtedy widac wszystkie nazwy przystankow gdzie wsiadam,przesiadam,wysiadam? |
|
|
|
|
werx
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Kwi 02, 2013 5:46 pm bardzo proszę o pomoc
|
|
|
czytam i czytam i im więcej czytam tym mniej z tego wszystkiego rozumiem...
Sprawa wygląda tak, że mieszkam pod Amsterdamem i zaczynam teraz pracę w Amsterdamie. Potrzebuję więc biletu miesięcznego na pociąg oraz tramwaj. Czy da się to wszystko jakoś ładnie połączyć w jednej karcie? Czy ceny biletów/jednorazowych przejazdów zmieniają się w przypadku takiego meisięcznego biletu (również w zależności od tego czy to imienna czy anonimowa karta)?
Czy taką imienną kartę mogę wyrobić przez internet?
Bardzo proszę żeby ktoś mnie przez to wszystko pokierował |
|
|
|
|
LeGolasik
Gaduła nad gadułami :-) LeGolasik
|
Wysłany: Wto Kwi 02, 2013 8:38 pm Re: bardzo proszę o pomoc
|
|
|
werx napisał/a: | czytam i czytam i im więcej czytam tym mniej z tego wszystkiego rozumiem...
Sprawa wygląda tak, że mieszkam pod Amsterdamem i zaczynam teraz pracę w Amsterdamie. Potrzebuję więc biletu miesięcznego na pociąg oraz tramwaj. Czy da się to wszystko jakoś ładnie połączyć w jednej karcie? Czy ceny biletów/jednorazowych przejazdów zmieniają się w przypadku takiego meisięcznego biletu (również w zależności od tego czy to imienna czy anonimowa karta)?
Czy taką imienną kartę mogę wyrobić przez internet?
Bardzo proszę żeby ktoś mnie przez to wszystko pokierował |
OV-chipkaart imienna wyrabiasz TUTAJ .
Żeby jeździć pociągiem musisz aktyować tą usługę w automacie NS.
Potem kupujesz abonament ( ew. policz czy nie opłacałoby ci się kupić którąś ze zniżek NS, bo częściej jazda na takiej zniżce i saldzie na karcie wychodzi taniej), ładujesz na kartę i jeździsz pociągiem.
W tramwaju kupujesz tylko abonament i ładujesz go na kartę, ewentualnie jeździsz na saldzie.
Nie, nie zmieniają się ceny. Jedynie wtedy, gdy kupujesz w NS zniżkę ( np. Altijd Voordel ) wtedy w zależności od godziny podróży jeździsz ze zniżką ( 20% w godzinach szczytu i 40% w pozostałych godzina i weekendy) |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
michu19931
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Kwi 16, 2013 7:27 pm
|
|
|
Mam pytanie, dlaczego jak jechałem w 1 stronę autobusem (tylko 2 przystanki) zjadło mi aż 1e, a jak jechałem z powrotem (ten sam dystans) to ubyło mi tylko 8centów..? Wie ktoś od czego to zależy? Dziękuje z góry za odpowiedź, pozdrawiam. |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Wto Kwi 16, 2013 8:55 pm
|
|
|
mnie się wydaje, ze zalezy to od godzin szczytu, poza godzinami placisz mniej? takie jest moje zdanie |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
|
|
|
|
zaq
Pomógł: 96 razy Wiek: 102 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Śro Kwi 17, 2013 10:09 am
|
|
|
michu19931, a po jakim czasie wracales? moze zmiesciles sie w czasie "na przesiadke" i nie naliczylo ci oplaty poczatkowej. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
|
|
|
|
mamqa
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 10 Cze 2009 Posty: 592
|
Wysłany: Śro Kwi 17, 2013 1:38 pm
|
|
|
michu19931, tak jak pisze zaq. Jeśli w ciągu godziny będziesz wracał to zapłacisz mniejszą kwotę za przejazd, dodatkowy plus ov chip kart (w Hoofddorp niestety nie ma godzinnych biletów, są tylko bilety na dany przejazd) |
_________________ "Mam tylko jedno skrzydło
To prawie tak jak anioł" |
|
|
|
|
michu19931
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Kwi 17, 2013 2:12 pm
|
|
|
Zaq, czym jest opłata początkowa i co miałeś na myśli pisząc "czas na przesiadkę"
agastepa13 Możliwe, że zależy to od godzin szczytu, jestem wręcz pewien, ale myślę, że wpływa na to jakiś dodatkowy czynnik.. |
|
|
|
|
zaq
|
Wysłany: Czw Kwi 18, 2013 10:40 am
|
|
|
np. w amsterdamie nie ma godzin szczczytu. stawka jest jednakowa (€ 0,145 / km + basistarief € 0,86).
michu19931, oplata poczatkowa to kasa (w ams 0.86e), ktora placisz niezaleznie od trasy. do tego dochodzi oplata za kazdy przejechany km. "czas na przesiadke" (overstappen / transfer) to okres pomiedzy check-out i nastepnym check-in, w ktorym nie zostanie naliczona oplata poczatkowa (w ams masz na to 35min). |
Ostatnio zmieniony przez zaq Czw Kwi 18, 2013 10:42 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
doktorlecker
Gaduła
Wiek: 43 Dołączył: 18 Sie 2008 Posty: 126 Skąd: s-Hertegonbosch
|
Wysłany: Sob Maj 18, 2013 8:24 pm Pytanie...
|
|
|
Pozostało mi na karcie 10 euro, czy mozna to jakoś wykorzystać, albo dostać zwrot np, w kasie Na dworcu, czy nie da sie juz z tym nic wiecej zrobić. Dziękuje za Odpowiedź... |
_________________ Jak dobrze zrozumieć wreszcie, że życie nabiera dopiero wtedy sensu i znaczenia, gdy toczy się zgodnie z własnymi potrzebami, rytmem własnego oddechu, a przede wszystkim własnym wyobrażeniem |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Czw Cze 13, 2013 10:51 pm
|
|
|
shadow606
Cytat: | OV-chipkaart dla turysty
Witam
Bardzo możliwe, że wybrałam złe miejsce dla tego tematu, ale liczę na to, że w razie czego moderator go przeniesie w odpowiednie miejsce. Mam nadzieję również, że nie powtórzyłam tematu i zapytania lecz szukając nie znalazłam interesującej mnie odpowiedzi.
Planuje w te wakacje tygodniowy wyjazd do Holandii. Podróż planuję pociągiem zabierając ze sobą rower. W samej Holandii będę musiała przejechać pociągiem od Utrecht do Dieren więc przy dogodnych przesiadkach podróż zajmie mniej niż godzinę. Moje pytanie brzmi czy istnieje jeszcze możliwość podróżowania w Holandii bez ov karty? Jeśli nie to jaką byście mi zaproponowali? Czy te jednorazowe papierowe muszę kupić u konduktora czy już na stacji mogę? Jak w takim wypadku liczona jest opłata i czy obowiązuje ona również na rower?
Z góry dziękuje za odpowiedź! |
|
|
|
|
|
shadow606
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Cze 13, 2013 10:57 pm
|
|
|
Dziękuje za przeniesienie:) Teraz liczę na jakąś odpowiedź;D
Jeszcze jedno pytanie. Czy na pociągi obowiązują też te jednogodzinne papierowe ov-chipkaarty? Jakos nie uśmiecha mi się wyrabiać karty za 7,50 żeby przejechać się przez godzine pociągiem... |
Ostatnio zmieniony przez shadow606 Czw Cze 13, 2013 11:11 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
bagniaczka
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 955 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Pią Cze 14, 2013 9:46 am
|
|
|
Bilety papierowe obowiazuja. Do kupienia w automatach na dworcach, placisz karta albo monetami. Oplata za rower to 6e, ale o ile dobrze wiem, to z rowerem nie mozna jezdzic w godzinach szczytu, czyli przed 9 rano w dni robocze. Czy po poludniu tez sa godziny szczytu nie wiem, moze ktos inny podpowie. |
_________________ <cenzura> |
|
|
|
|
|