NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie auto proponujecie kupić?
Autor Wiadomość
.:Paco:. 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Pon Lut 18, 2013 8:28 am   

stroopwafel napisał/a:
co sadzisz o tym volvo xc70?

http://www.cbautos.nl/occ...-3182-3182.html

spoko samochodzik - ale trzeba obejrzec na zywo. Ja sam mam XC90 w PL z 2.5T i silnik calkiem ok - jak na taki duzy i ciezki samochod jezdzi a w XC70 powinno byc jeszcze lepiej. Spalanie, na tyle ile pojezdzilem przy normalnej jezdzie, to po Warszawie pali 12L benzyny na trasie 9,5-10L takze XC70 powinno palic mniej. MOzesz sobie jeszcze wejsc na autocentrum.pl i tam masz opinie o samochodach, spalanie itd od posiadaczy aut. Z tego co patrzylem na rozne autka, szczegolnie spalanie, sie sprawdza porownujac do tego jak zostalo to podane na stronie.

zobacz np
http://www.marktplaats.nl...previousPage=lr

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Pon Lut 18, 2013 9:36 am   

Mam taki dylemat , czy to sliczne terenowe volvo czy mazda 6.

Volvo wiecej pali, podatek wiekszy i ma 3 razy wiecej km przejechanych.

ewcia.pol 
Mega gaduła

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Wto Lut 19, 2013 9:01 am   

stroopwafel napisał/a:

jak dla mnie Mazda 6, sami sie zastanawialismy nad nia ale w dieselku.

nuta 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Wto Lut 19, 2013 3:36 pm   

przejedz sie jednym i drugim i zdecyduj. my przesiedlismy sie z passata b5 do mazdy 6 i na poczatku wydawalo sie troche "nisko". ale wszytsko kwestia przyzwyczajenia, poki co ponad rok jazdy i bezawaryjna.

Estamos 

Wysłany: Wto Lut 19, 2013 5:36 pm   

ewcia.pol napisał/a:

Osobiście nie polecałbym tej Mazdy w dieselku chyba, że lubisz zapach oleju napędowego podczas podróży. Samochód cały umorusany olejem napędowym czy jak kto woli dieslem nie jest to dobra alternetywa, jeśli ktoś lubi komfortowo podróżować.

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Wto Lut 19, 2013 6:41 pm   

Ja chce kupic auto tylko w benzynie.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Wto Lut 19, 2013 6:54 pm   

Estamos,

Cytat:
Samochód cały umorusany olejem napędowym
jak to umorusany ?
auto nim pluje, bryzga, czy po prostu te typy tak maja ?

sasiedzi posiadaja wersje kombi z silnikiem diesla, to chyba lgaja mi w zywe oczy
mowiac ze autko prima... i co najgorsze wychodzi na to klamia tak juz drugi rok :082:

ewcia.pol 
Mega gaduła

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Wto Lut 19, 2013 9:12 pm   

Estamos napisał/a:
ewcia.pol napisał/a:

Osobiście nie polecałbym tej Mazdy w dieselku chyba, że lubisz zapach oleju napędowego podczas podróży. Samochód cały umorusany olejem napędowym czy jak kto woli dieslem nie jest to dobra alternetywa, jeśli ktoś lubi komfortowo podróżować.

silnik silnikowi nierowny,znajomych silnik nie widzialam zeby plul olejem.

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Wto Lut 19, 2013 9:27 pm   

Hmm a moze to nie silnik pluje tylko Turbo rzyga ... :043:

.:Paco:. 

Wysłany: Czw Lut 21, 2013 8:07 pm   

stroopwafel napisał/a:

Volvo wiecej pali, podatek wiekszy i ma 3 razy wiecej km przejechanych.

kilka dni temu przejechalem sie S60 tescia z 2003r - bardzo podobne do V70 (czy tez xc70) ale z silnikiem D5. Samochod bardzo wygodny, widac ze starszy ale pelen komfort w srodku sporo miejsca i poprostu sie "plynie". Jak rok temu mialem kupic sam jezdzilem xc70 i z tego co pamietam to doklanie to samo jak to tyle,ze xc70 wieksze i wygodniejsze bylo bo wyzsze i niekiedy zalaczalo sie 4x4:) Tylko musisz poszukac zadbanej sztuki...

tez patrzylem na mazde 6 ale nie do konca mi pasowal wyglad w srodku a tez rozne opinie czytalem o niej i wyposazenie bylo splabsze niz w volvo...generalnie jesli mialbym patrzec na awaryjsnosc i komfort bralbym w ciemno volvo...bez porownania. Ewentualnie bym rozwazal jeszcze audi (ceny wysokie w NL), alfe 157 (super autko tylko te samochody trzeba kochac) albo jeszcze passata b6 - ale tutaj naprawde dlugo sie szuka dobrej sztuki.

opienie o uzytkowaniu mozesz tez poczytac na tym portalu co Ci podalem wyzej i zdecydowac, ewentualnie poszukaj kluby konkretnych marek ale ostateczna decyzja i tak bedzie jak pojdziesz do jakiegos auto garage i sobie sam zobaczysz usiadziesz!
Ostatnio zmieniony przez .:Paco:. Czw Lut 21, 2013 8:09 pm, w całości zmieniany 1 raz  

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Pią Mar 15, 2013 11:36 am   

Ja tez myslalem o ktoryms z volvo s 40,60,80. Tylko srodkowa konsola jakas archaiczna mi sie wydawala w s60 i s 80 bo s 40 to juz nowsza konstrukcja. Model ten wyszedl w 2004 a 2 pozostale kilka lat wczesniej. Chyba sredni model 60-ka to taki zloty srodek. Nie za maly, nie za duzy. Silnik benzyna 2,4 tez wystarczajacy.

Estamos 

Wysłany: Pią Mar 15, 2013 12:30 pm   

Mam V50 2.0D. Z 2005 roku. Samochód nie jest jakiś super przestronny i na pewno nie rodzinny. Dla dwóch osób, które czasem lubią gdzieś pojechać jest super dla rodziców już mniej a dla rodziców dwójki czy więcej nie warto. Volvo jest bardzo surowe, ciężko ta coś źle włączyć czy zepsuć to taki trochę Apple (chodzi o obsługę).

2.4 to bardzo paliwożerna bestia, jednak jeśli to 140 czy 170 konny silnik już nie pamiętam, jest na lata...
Ostatnio zmieniony przez Estamos Pią Mar 15, 2013 3:18 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Zawodnik XBMC 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Mar 16, 2013 5:33 pm   

ewcia.pol napisał/a:
Estamos napisał/a:
ewcia.pol napisał/a:

silnik silnikowi nierowny,znajomych silnik nie widzialam zeby plul olejem.

Tu Gochna ma racje ja kupiłem kilka miesięcy (koło 7) Ford Mondeo MK2 2000 1.8 diesel Kombi ghia jakoś ani ja ani moja rodzinka, znajomi, a jeździłem też z 2 dzieci z tyłu nie czuliśmy żadnego smrodu :119: co więcej kupiłem te auto z przebiegiem koło 312 000 km z ogłoszenia, holender chciał 850E staneło na 750E
Aktualnie mam już ponad 320 000km i jedyne co wymieniłem to jakiś czas temu olej+ filtr i w zimę akumulator po moim błędzie z zostawionymi cały dzień światłami w pracy aku. nie domagał i były problemy z odpalaniem zwłaszcza zimą, mam wersje ghia więc większość sama elektryka + wydajne nagłośnienie, akurat ja nabyłem silnik w dobrym stanie zadbany, więc to nie tylko cena gra rolę ale i opieka nad autem. To jest pierwsze moje własne auto i jest okej...jedynie mankament tych modeli to rdzewienie końcówki przy tylnych drzwiach i nadkolu (już wylukałem osłony na alegro w firmie MAXCHROM- mają do wielu aut wystarczy odrdzewić, zabezpieczyć antykorozyjnie pomalować i założyć , po za tym spalanie na poziomie 6,7 na 100km w trasie osobiście na jednym zbiorniku zrobiłem 855km gdy uczyłem się nim jeździć, ten holender aż 950km na zbiornik 60>>2 rady którą wylukałem na jednym z forum i rada eksperta na najmniejsze spalanie 1.gdy są problemy z uruchomieniem auta zimą, po za oczywistym wyłączeniem zbędnej elektroniki typu radio, gps itd. przed odpaleniem (wciskamy sprzęgło i dopiero odpalamy)- to akurat też znalazłem u siebie w instrukcji Forda (odciąża to silnik i rozruch następuje bez skrzyni biegów) 2. rozpędzić jak najszybciej auto i trzymać jedną prędkość, biegi zmieniamy po kolei (każde 1500-1600 obrotów wyższy bieg ) Gdy dojeżdżamy do świateł puszczamy delikatnie gaz- nie hamujemy gwałtownie

kamil44
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Mar 20, 2013 9:44 pm   

Również mogę polecić volvo. Jeśli silniki benzynowe to 2.4 w wersji 140 lub 170KM. Auta są bardzo dobrze wyposażone w standardzie, wygodne, silniki bardzo żywotne i w miarę oszczędne. Dobrze znoszą instalacje gazowe. Ale o zadbaną sztukę nie jest łatwo. Zazwyczaj w polskich ofertach są zajeżdżone szroty wymagające dużego wkładu na start. Niestety za dobry egzemplarz trzeba trochę zapłacić. Warto szukać tutaj bo są dobrze utrzymane i serwisowane w aso. Obecną s80-tkę mam już 6 lat i 470kkm na liczniku i muszę przyznać że są to bardzo solidnie wykonane auta. Wnętrze kwestia gustu ale o tym się nie mówi. Jeśli chodzi o mazdę to również jest dobry wybór i decyzja finalnie będzie zależeć od Ciebie. Poczytaj w necie na temat zatykających się "smoków" olejowych i zacierających się silnikach - silnik 2L, poza tym ta mazda ma bardzo dobre opinie. Pozdrawiam.

Lobek86 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Gru 27, 2013 12:30 pm   

Witam :)
Od jakiego czasu przymierzam sie do kupna auta na Holenderskich blachach. Przegladam Marktplaats i Autoscout24 w poszukiwaniu jakiegos w miare fajnego i malo awaryjnego auta do ceny max. 2tys. eu. I w sumie znalazlem cos co by mi odpowiadalo. Mianowice mam na mysli Alfe Romeo 156 1.6 16V Twin Spark z 2000r. Co sadzicie o tym aucie? Prosze o opinie ludzi, ktorzy posiadaja, posiadali takie auto a nie tych co slyszeli od innych, ze jest to kiepski pomysl czy wrecz strzal w dziesiatke.
Pozdrawiam ;)
Ostatnio zmieniony przez Lobek86 Pią Gru 27, 2013 12:31 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu