Jakie auto proponujecie kupić? |
Autor |
Wiadomość |
.:Paco:.
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Pon Lut 18, 2013 8:28 am
|
|
|
spoko samochodzik - ale trzeba obejrzec na zywo. Ja sam mam XC90 w PL z 2.5T i silnik calkiem ok - jak na taki duzy i ciezki samochod jezdzi a w XC70 powinno byc jeszcze lepiej. Spalanie, na tyle ile pojezdzilem przy normalnej jezdzie, to po Warszawie pali 12L benzyny na trasie 9,5-10L takze XC70 powinno palic mniej. MOzesz sobie jeszcze wejsc na autocentrum.pl i tam masz opinie o samochodach, spalanie itd od posiadaczy aut. Z tego co patrzylem na rozne autka, szczegolnie spalanie, sie sprawdza porownujac do tego jak zostalo to podane na stronie.
zobacz np
http://www.marktplaats.nl...previousPage=lr |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Pon Lut 18, 2013 9:36 am
|
|
|
Mam taki dylemat , czy to sliczne terenowe volvo czy mazda 6.
Volvo wiecej pali, podatek wiekszy i ma 3 razy wiecej km przejechanych. |
|
|
|
|
ewcia.pol
Mega gaduła
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 19 Maj 2008 Posty: 1071 Skąd: GLD
|
Wysłany: Wto Lut 19, 2013 9:01 am
|
|
|
stroopwafel napisał/a: | Mam taki dylemat , czy to sliczne terenowe volvo czy mazda 6.
|
jak dla mnie Mazda 6, sami sie zastanawialismy nad nia ale w dieselku. |
|
|
|
|
nuta
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 17 Cze 2009 Posty: 469
|
Wysłany: Wto Lut 19, 2013 3:36 pm
|
|
|
przejedz sie jednym i drugim i zdecyduj. my przesiedlismy sie z passata b5 do mazdy 6 i na poczatku wydawalo sie troche "nisko". ale wszytsko kwestia przyzwyczajenia, poki co ponad rok jazdy i bezawaryjna. |
|
|
|
|
Estamos
Pomógł: 6 razy Wiek: 39 Dołączył: 07 Kwi 2010 Posty: 426 Skąd: provincie Utrecht...
|
Wysłany: Wto Lut 19, 2013 5:36 pm
|
|
|
ewcia.pol napisał/a: |
Osobiście nie polecałbym tej Mazdy w dieselku chyba, że lubisz zapach oleju napędowego podczas podróży. Samochód cały umorusany olejem napędowym czy jak kto woli dieslem nie jest to dobra alternetywa, jeśli ktoś lubi komfortowo podróżować. |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
|
Wysłany: Wto Lut 19, 2013 6:41 pm
|
|
|
Ja chce kupic auto tylko w benzynie. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Wto Lut 19, 2013 6:54 pm
|
|
|
Estamos,
Cytat: | Samochód cały umorusany olejem napędowym | jak to umorusany ?
auto nim pluje, bryzga, czy po prostu te typy tak maja ?
sasiedzi posiadaja wersje kombi z silnikiem diesla, to chyba lgaja mi w zywe oczy
mowiac ze autko prima... i co najgorsze wychodzi na to klamia tak juz drugi rok |
|
|
|
|
ewcia.pol
Mega gaduła
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 19 Maj 2008 Posty: 1071 Skąd: GLD
|
Wysłany: Wto Lut 19, 2013 9:12 pm
|
|
|
Estamos napisał/a: | ewcia.pol napisał/a: |
Osobiście nie polecałbym tej Mazdy w dieselku chyba, że lubisz zapach oleju napędowego podczas podróży. Samochód cały umorusany olejem napędowym czy jak kto woli dieslem nie jest to dobra alternetywa, jeśli ktoś lubi komfortowo podróżować. |
silnik silnikowi nierowny,znajomych silnik nie widzialam zeby plul olejem. |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Wto Lut 19, 2013 9:27 pm
|
|
|
Hmm a moze to nie silnik pluje tylko Turbo rzyga ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
.:Paco:.
|
Wysłany: Czw Lut 21, 2013 8:07 pm
|
|
|
stroopwafel napisał/a: | Mam taki dylemat , czy to sliczne terenowe volvo czy mazda 6.
Volvo wiecej pali, podatek wiekszy i ma 3 razy wiecej km przejechanych. |
kilka dni temu przejechalem sie S60 tescia z 2003r - bardzo podobne do V70 (czy tez xc70) ale z silnikiem D5. Samochod bardzo wygodny, widac ze starszy ale pelen komfort w srodku sporo miejsca i poprostu sie "plynie". Jak rok temu mialem kupic sam jezdzilem xc70 i z tego co pamietam to doklanie to samo jak to tyle,ze xc70 wieksze i wygodniejsze bylo bo wyzsze i niekiedy zalaczalo sie 4x4:) Tylko musisz poszukac zadbanej sztuki...
tez patrzylem na mazde 6 ale nie do konca mi pasowal wyglad w srodku a tez rozne opinie czytalem o niej i wyposazenie bylo splabsze niz w volvo...generalnie jesli mialbym patrzec na awaryjsnosc i komfort bralbym w ciemno volvo...bez porownania. Ewentualnie bym rozwazal jeszcze audi (ceny wysokie w NL), alfe 157 (super autko tylko te samochody trzeba kochac) albo jeszcze passata b6 - ale tutaj naprawde dlugo sie szuka dobrej sztuki.
opienie o uzytkowaniu mozesz tez poczytac na tym portalu co Ci podalem wyzej i zdecydowac, ewentualnie poszukaj kluby konkretnych marek ale ostateczna decyzja i tak bedzie jak pojdziesz do jakiegos auto garage i sobie sam zobaczysz usiadziesz! |
Ostatnio zmieniony przez .:Paco:. Czw Lut 21, 2013 8:09 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
|
Wysłany: Pią Mar 15, 2013 11:36 am
|
|
|
Ja tez myslalem o ktoryms z volvo s 40,60,80. Tylko srodkowa konsola jakas archaiczna mi sie wydawala w s60 i s 80 bo s 40 to juz nowsza konstrukcja. Model ten wyszedl w 2004 a 2 pozostale kilka lat wczesniej. Chyba sredni model 60-ka to taki zloty srodek. Nie za maly, nie za duzy. Silnik benzyna 2,4 tez wystarczajacy. |
|
|
|
|
Estamos
Pomógł: 6 razy Wiek: 39 Dołączył: 07 Kwi 2010 Posty: 426 Skąd: provincie Utrecht...
|
Wysłany: Pią Mar 15, 2013 12:30 pm
|
|
|
Mam V50 2.0D. Z 2005 roku. Samochód nie jest jakiś super przestronny i na pewno nie rodzinny. Dla dwóch osób, które czasem lubią gdzieś pojechać jest super dla rodziców już mniej a dla rodziców dwójki czy więcej nie warto. Volvo jest bardzo surowe, ciężko ta coś źle włączyć czy zepsuć to taki trochę Apple (chodzi o obsługę).
2.4 to bardzo paliwożerna bestia, jednak jeśli to 140 czy 170 konny silnik już nie pamiętam, jest na lata... |
Ostatnio zmieniony przez Estamos Pią Mar 15, 2013 3:18 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Zawodnik XBMC
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Mar 16, 2013 5:33 pm
|
|
|
ewcia.pol napisał/a: | Estamos napisał/a: | ewcia.pol napisał/a: |
silnik silnikowi nierowny,znajomych silnik nie widzialam zeby plul olejem. |
Tu Gochna ma racje ja kupiłem kilka miesięcy (koło 7) Ford Mondeo MK2 2000 1.8 diesel Kombi ghia jakoś ani ja ani moja rodzinka, znajomi, a jeździłem też z 2 dzieci z tyłu nie czuliśmy żadnego smrodu co więcej kupiłem te auto z przebiegiem koło 312 000 km z ogłoszenia, holender chciał 850E staneło na 750E
Aktualnie mam już ponad 320 000km i jedyne co wymieniłem to jakiś czas temu olej+ filtr i w zimę akumulator po moim błędzie z zostawionymi cały dzień światłami w pracy aku. nie domagał i były problemy z odpalaniem zwłaszcza zimą, mam wersje ghia więc większość sama elektryka + wydajne nagłośnienie, akurat ja nabyłem silnik w dobrym stanie zadbany, więc to nie tylko cena gra rolę ale i opieka nad autem. To jest pierwsze moje własne auto i jest okej...jedynie mankament tych modeli to rdzewienie końcówki przy tylnych drzwiach i nadkolu (już wylukałem osłony na alegro w firmie MAXCHROM- mają do wielu aut wystarczy odrdzewić, zabezpieczyć antykorozyjnie pomalować i założyć , po za tym spalanie na poziomie 6,7 na 100km w trasie osobiście na jednym zbiorniku zrobiłem 855km gdy uczyłem się nim jeździć, ten holender aż 950km na zbiornik 60>>2 rady którą wylukałem na jednym z forum i rada eksperta na najmniejsze spalanie 1.gdy są problemy z uruchomieniem auta zimą, po za oczywistym wyłączeniem zbędnej elektroniki typu radio, gps itd. przed odpaleniem (wciskamy sprzęgło i dopiero odpalamy)- to akurat też znalazłem u siebie w instrukcji Forda (odciąża to silnik i rozruch następuje bez skrzyni biegów) 2. rozpędzić jak najszybciej auto i trzymać jedną prędkość, biegi zmieniamy po kolei (każde 1500-1600 obrotów wyższy bieg ) Gdy dojeżdżamy do świateł puszczamy delikatnie gaz- nie hamujemy gwałtownie |
|
|
|
|
kamil44
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Mar 20, 2013 9:44 pm
|
|
|
Również mogę polecić volvo. Jeśli silniki benzynowe to 2.4 w wersji 140 lub 170KM. Auta są bardzo dobrze wyposażone w standardzie, wygodne, silniki bardzo żywotne i w miarę oszczędne. Dobrze znoszą instalacje gazowe. Ale o zadbaną sztukę nie jest łatwo. Zazwyczaj w polskich ofertach są zajeżdżone szroty wymagające dużego wkładu na start. Niestety za dobry egzemplarz trzeba trochę zapłacić. Warto szukać tutaj bo są dobrze utrzymane i serwisowane w aso. Obecną s80-tkę mam już 6 lat i 470kkm na liczniku i muszę przyznać że są to bardzo solidnie wykonane auta. Wnętrze kwestia gustu ale o tym się nie mówi. Jeśli chodzi o mazdę to również jest dobry wybór i decyzja finalnie będzie zależeć od Ciebie. Poczytaj w necie na temat zatykających się "smoków" olejowych i zacierających się silnikach - silnik 2L, poza tym ta mazda ma bardzo dobre opinie. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
Lobek86
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Gru 27, 2013 12:30 pm
|
|
|
Witam
Od jakiego czasu przymierzam sie do kupna auta na Holenderskich blachach. Przegladam Marktplaats i Autoscout24 w poszukiwaniu jakiegos w miare fajnego i malo awaryjnego auta do ceny max. 2tys. eu. I w sumie znalazlem cos co by mi odpowiadalo. Mianowice mam na mysli Alfe Romeo 156 1.6 16V Twin Spark z 2000r. Co sadzicie o tym aucie? Prosze o opinie ludzi, ktorzy posiadaja, posiadali takie auto a nie tych co slyszeli od innych, ze jest to kiepski pomysl czy wrecz strzal w dziesiatke.
Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez Lobek86 Pią Gru 27, 2013 12:31 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|