Zapis do parafii |
Autor |
Wiadomość |
jule
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Cze 26, 2011 8:56 am Zapis do parafii
|
|
|
Jak to jest z zapisem do parafii w Holandii?Czy placi sie jakies miesieczne skladki jak w Niemczech? |
|
|
|
|
mamqa
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 10 Cze 2009 Posty: 592
|
Wysłany: Nie Cze 26, 2011 9:09 am
|
|
|
Gdy my poszlismy na pierwsza msze w kosciele to po mszy dostalismy taka ksiazeczke z kosciola z opisem planow koscielnych na najblizszy kwartal i w srodku byla deklaracja do wypelnienia zeby zglosic nas do miasta jako katolikow, wiec pewnie jakas czesc naszych podatkow kosciol dostaje.
Po pewnym czasie do domu dostalismy prosbe o nieobowiazkowa dotacje na kosciol w wysokosci 5,10 lub 15 euro pobieranych co miesiac z naszego konta. |
_________________ "Mam tylko jedno skrzydło
To prawie tak jak anioł" |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera
Pomogła: 8 razy Wiek: 52 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Nie Cze 26, 2011 1:39 pm
|
|
|
W Rotterdamie, w polskiej parafii można zgłosić się do kancelarii parafialnej i pobrać specjalny formularz zapisu do parafii. Po wypełnieniu go oddaje się go osobiście lub wysyła pocztą.
Później raz na miesiąc-dwa ksiądz wysyła na podany adres biuletyn parafialny. Składki na parafię są dobrowolne.
Z tego co wiem w parafii amsterdamskiej (polskiej) jest podobnie |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
|
|
|
|
***Mirusia***
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Paź 06, 2011 7:54 pm
|
|
|
Witam.Mieszkam wprawdzie krotko w Holandii,ale nie rozumie dlaczego na Kosciol Katolicki [Polski] w Holandii trzeba sie opodatkowac dobrowolnie.Niestety w miejscowosci w ktorej mieszkam jest Kosciol Katolicki Holenderski do ktorego wszyscy chodza,a w tym tez My -Polacy i nikt z Nas nie musial wypelniac zadnej deklaracji,ze chce uczestnic w mszach niedzielnych czy innych uroczystosciach koscielnych.
Dlatego nie rozumie powyzej opisanej sytuacji. |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 102 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Czw Paź 06, 2011 8:12 pm
|
|
|
***Mirusia***, gdzie w tym watku wyczytalas o opodatkowaniu? ja widze, ze datki sa dobrowolne (chcesz dawac to dajesz, nie chcesz to nie dajesz), a do kosciola mozesz chodzic bez zadnego zapisywania. jezeli chcesz sie zapisac, to rowniez mozesz to dobrowolnie zrobic (i nie ma to zadnego zwiazku z datkami, ktore nadal pozostaja dobrowolne). czyli w skrocie - tak jak w pl |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
Ostatnio zmieniony przez zaq Czw Paź 06, 2011 8:12 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
***Mirusia***
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Paź 06, 2011 9:18 pm
|
|
|
mnie zaskoczyl wpis -mamga,ktora napisala,.....''ze kiedy pierwszy raz poszlismy do kosciola to dostalismy deklaracje.... a pozniej jest napisane,ze fakt bycia katolikiem trzeba zglosic miastu.Dlatego mnie to tak zaskoczylo.Bo chyba urzad nie jest zainteresowny kto z jego mieszkancow uczeszcza do jakiego kosciola.Sprawa wiary jest sprawa prywatna.Ja jak przyszlam pierwszy raz do kosciola,tu w Holandii,to nikt nawet nie zwrocil uwagi na fakt mojego uczestnictwa we mszy. |
|
|
|
|
mamqa
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 10 Cze 2009 Posty: 592
|
Wysłany: Czw Paź 06, 2011 9:27 pm
|
|
|
***Mirusia*** napisał/a: | mamga |
mamqa
***Mirusia*** napisał/a: | ze kiedy pierwszy raz poszlismy do kosciola to dostalismy deklaracje.... a pozniej jest napisane,ze fakt bycia katolikiem trzeba zglosic miastu. |
Nie napisałam że to jest obowiązkowe, po prostu mieszkając wcześniej w Niemczech przywykłam do tego i było to dla mnie normalne. |
_________________ "Mam tylko jedno skrzydło
To prawie tak jak anioł" |
|
|
|
|
***Mirusia***
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Paź 06, 2011 9:36 pm
|
|
|
Widze,ze poruszylam temat,ktory jest tematem TABU.Nikogo nie chcialam urazic,ale tylko zapytac,a moja niewiedza co nie ktorych bardzo oburzyla. Sory,ze osmielilam zadac pytanie.Tylko myslalam,ze po to jest te forum ????? |
|
|
|
|
zaq
Pomógł: 96 razy Wiek: 102 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Czw Paź 06, 2011 9:43 pm
|
|
|
***Mirusia***, jak na razie to nikogo nie urazilas, a na pewno nie oburzylas (chyba, ze mamqe za przekrecenie nicka). skad w ogole pomysl. ze poruszasz jakis temat tabu? jak jeszcze raz przeczytasz moj post, to zauwazysz, ze to tylko streszczenie wczesniejszej dyskusji... a skoro byla jakas dyskusja, to chyba temat nie jest tematem tabu |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
|
|
|
|
***Mirusia***
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Paź 06, 2011 9:51 pm
|
|
|
Zag-wiesz dla kogos,kto zaczyna ''raczkowac w Holandii'' wiele spraw i zachowan jest dziwnych,a wrecz''ksiezycowych'' i dlatego probuje szukac odpowiedzi na nurtujace mnie sytuacje czy zdarzenia.Dobrze,ze jest takie forum,ktorego uczestnicy moga wyczerpujaco odpowiedziec na rozne pytania,ktore sa zadawane i jeszcze tak wyczerpujaco.Chwala,ze ktos tez czuwa nad kultura tego forum.Pozdrawiam |
|
|
|
|
zaq
|
Wysłany: Czw Paź 06, 2011 10:01 pm
|
|
|
to dobrze trafilas:) tu na forum jest calkiem sporo osob, ktore staraja sie pomoc. ale zaraz nas moderator stad pogoni za robienie OT |
|
|
|
|
andevi
Super gaduła
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 29 Wrz 2008 Posty: 326
|
Wysłany: Wto Paź 11, 2011 8:21 pm
|
|
|
Owszem, do parafii w Holandii mozna sie zapisac i wtedy jest sie jej oficjalnym czlonkiem. Gdzies tam w rejestrach parafialnych stoi Twoje nazwisko, proboszcz bierze Cie pod uwage przy planowaniu np wizyt duszpasterskich czy rozsylaniu biuletynow o zyciu parafii, Twoje dzieci sa zapraszane na katecheze przygotowujaca do pierwszej komunii itp.. Ale nie ma to nic wspolnego z podatkami czy datkami czy pensja proboszcza! Podobnie jak w Polsce tutejszy plebanek zyje z dobrowolnej tacy parafian, zbieranej w niedziele. Rowniez z tacy dokonuje sie remontow.No chyba ze sa jakies akcje specjalne, to wtedy jest tez specjalna zbiorka pieniedzy na ten cel.
Przynaleznosc do parafii niekoniecznie musi byc zwiazana z miejscem zamieszkania. No jasne, latwiej wybrac sie do kosciolka po drugiej stronie ulicy niz jechac 50 km do innego miasta :)Mozesz nawet mieszkac w innej prowincji, a do parafii w Amsterdamie czy Rotterdamie sie zapisac i nikt Cie za to nie pogoni. |
Ostatnio zmieniony przez andevi Wto Paź 11, 2011 8:22 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
dagusia
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Lis 10, 2012 5:16 pm
|
|
|
Czy to zapisanie jest obowiązkowe
|
|
Baska98
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lis 11, 2012 1:45 pm
|
|
|
dagusia napisał/a: | Czy to zapisanie jest obowiązkowe |
Jeśli jesteś katolikiem to raczej tak Przeczytaj uważnie temat jest to napisane |
Ostatnio zmieniony przez Baska98 Nie Lis 11, 2012 1:46 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|