Komunia cotygodniowa Holendrów |
Autor |
Wiadomość |
Iras
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Wrz 13, 2012 11:07 am Komunia cotygodniowa Holendrów
|
|
|
Co sądzicie, czy Holendrzy są tacy święci, że zawsze przystępują do komunii.Jednocześnie konfesjonały stoją puste. Osobiście,czuję się speszony tym gdy czasem tylko ja sam pozostaje w ławce. Wiadomo że człowiek to istota grzeszna i nie zawsze w stanie łaski. |
_________________ Pozdrawiam!
Jeśli czegoś nie ma w necie - znaczy nie istnieje! |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Czw Wrz 13, 2012 11:26 am
|
|
|
Iras, tu czesto jest prktykowana spowiedz ogolna . Wiec nie jest konieczne isc do konfesjonalu . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
Iras
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Wrz 14, 2012 4:56 pm
|
|
|
Spowiedż ogólna odbywa się na każdej mszy, w Polsce też. Więc dalej tego nie rozumiem. Będę chciał to wyjaśnić z osobą duchowną . Oczywiście cały czas chodzi mi o wyznanie rzymsko-katolickie. |
|
|
|
|
Magda W
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 3 razy Wiek: 45 Dołączyła: 09 Lut 2007 Posty: 553 Skąd: Zoetermeer / Gdynia
|
Wysłany: Czw Wrz 20, 2012 10:19 am
|
|
|
Witam ja tu w kosciele wcale konfesjonalu nie widzialam i tez poczatkowo bylam zdziwiona niby ta sama wiara a jednak inaczej praktykujaca .Osobiscie uwazam ze w PL tez powinno sie to w ten sposob odbywac w koncu ksiadz to tez tylko czlowiek wiec dlaczego mam sie jemu spowiadac skoro moge z bogiem o tym porozmawiac ,przeciez bog wszystko widzi i wie czy jestem szczera czy zaluje za grzechy ksiadz to tylko ksiadz takie jest moje zdanie .A zauwazyl ktos z was ze ministrantami sa tez dziewczyny co w polsce jest nie dopuszczalne paranoja jedna wiara a dwa swiaty |
_________________ Życie jest za krótkie żeby pić marne wino
Życie jest za krótkie by miłości dać zginąć
Życie jest za krótkie żeby się nie spieszyć
Życie jest za krótkie by się nim nie cieszyć |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Czw Wrz 20, 2012 10:22 am
|
|
|
Magda W, u nas jest tez pani ksiadz |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
Magda W
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 3 razy Wiek: 45 Dołączyła: 09 Lut 2007 Posty: 553 Skąd: Zoetermeer / Gdynia
|
Wysłany: Czw Wrz 20, 2012 10:31 am
|
|
|
no to niezle ale tak jak mowie mi to nie przeszkadza tylko ze u nas w pl jest lekkie zacofanie przeciez swiat sie zmienia to i w kosciolach powinno sie cos zmienic ,a potem sie dziwic ze mlodzi ludzie nie chodza do kosciola bo wieje nuda i polityka . Ja tu pierwszy raz w na holenderskiej mszy to sie zdziwilam jak ksiadz chodzil po kosciele tak jak u babtystow oklaski smiechy heheh fajnie podoba mi sie nie ma sztywniacta |
_________________ Życie jest za krótkie żeby pić marne wino
Życie jest za krótkie by miłości dać zginąć
Życie jest za krótkie żeby się nie spieszyć
Życie jest za krótkie by się nim nie cieszyć |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła
Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Czw Wrz 20, 2012 4:51 pm
|
|
|
baileys napisał/a: | Magda W, u nas jest tez pani ksiadz |
W Rzymsko-katolickim chyba katechetka a nie pani ksiądz? :
Cytat: | Vrouwen moeten in de rooms-katholieke kerk hogere en meer sleutelposities kunnen krijgen, vindt priester Antoine Bodar. Een vrouw zal nooit de gewijde ambten van diaken, priester en bisschop kunnen bekleden , maar persoonlijk ziet Bodar niet in waarom de vrouw geen kardinaal of vicaris (rechterhand bisschop) zou mogen zijn. |
http://www.nieuwwij.nl/in...&messageID=3313 |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
Ostatnio zmieniony przez Bronka Czw Wrz 20, 2012 7:24 pm, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Czw Wrz 20, 2012 6:03 pm
|
|
|
Magda W,
Cytat: | .A zauwazyl ktos z was ze ministrantami sa tez dziewczyny co w polsce jest nie dopuszczalne paranoja jedna wiara a dwa swiaty |
Watykan wydal zgode na dopuszczenie dziewczynek do tego by pelnily posluge jako ministrantki ,
i w Polsce jest to akceptowane z tym, ze dziewczynki nie bardzo do tego sie garna
tak slyszalam bedac w mojej dawnej parafii
nie ma tam ani jednej dziewczynki ministrantki |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
mm77
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Wrz 21, 2012 2:28 pm Re: Komunia cotygodniowa Holendrów
|
|
|
Iras napisał/a: | Co sądzicie, czy Holendrzy są tacy święci, że zawsze przystępują do komunii.Jednocześnie konfesjonały stoją puste. Osobiście,czuję się speszony tym gdy czasem tylko ja sam pozostaje w ławce. Wiadomo że człowiek to istota grzeszna i nie zawsze w stanie łaski. |
Witam,
Na spowiedz indywidualna musisz sie w holenderskiej parafii umowic. W polskiej parafii w Holandii nie ma zadnych problemow ze spowiedzia indywidualna (najczesciej przed lub po Mszy Swietej).
Niestety spowiedz ogolna jest mocno naduzywana w Holandii i jest to tez jeden z powodow pustek w holenderskich kosciolach. Ogolna spowiedz moze byc uzywana dla dobra wiernych tylko w wyjatkowych sytuacjach np. w niebezpieczenstwie smierci.
Podczas spowiedzi powszechnej na poczatku Mszy Swietej odpuszczane sa grzechy powszednie (lekkie).
tutaj dokladniej: http://www.spowiedz.katol...87,815,1,a.html
Dobrze zrobiles nie idac do Komunii Swietej, najlepiej wybierz sie do polskiego kosciola w Eindhoven, Meterik lub Nuth (takie sa na poludniu) albo umow sie z ksiedzem z Twojej parafii.
Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez mm77 Pią Wrz 21, 2012 2:35 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Iras
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Wrz 23, 2012 3:21 pm
|
|
|
Dziekuję mm77 za ciekawy link
Do polskiej parafii jeżdzimy co jakiś czas a mieszkając obok kościoła często bywamy na holenderskich mszach. |
|
|
|
|
|