Opony zimowe w niemczech - obowiazkowe czy nie |
Autor |
Wiadomość |
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Pon Paź 29, 2012 7:37 pm Opony zimowe w niemczech - obowiazkowe czy nie
|
|
|
Witam,
Czy opony zimowe w Niemczech sa obowiazkowe - mam w planach jechac do Pl w ciagu 3 tyg i nie wiem co mi grozi jesli bede jechac na letnich i nie bedzie sniegu na drodze ( mam nadzieje ze go jeszcze nie bedzie ... )
Pytam o konkrety
Psss
Istnieje pare tematow na ten temat ale w zadnym nie moge dac odp a wiec zakladam nowy ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pon Paź 29, 2012 8:03 pm
|
|
|
Zijn winterbanden verplicht in Duitsland?
De vraag die veel mensen stellen is of winterbanden nu wel of niet verplicht zijn in Duitsland. Het woord winterbanden kwam eerst nergens voor in het wetsontwerp. Echter is de wet 29 november 2010 aangepast en wordt expliciet verplicht gebruik winterbanden bij sneeuw, ijs en gladheid genoemd!
Winterbanden zijn door een zachtere samenstelling van het rubber veel beter geschikt voor lage temperaturen, hebben meer grip op de weg en zijn dus veel veiliger als er sneeuw of ijs ligt. Het antwoord is dus dat winterbanden uitermate geschikt zijn en… >>> Lees verder http://www.kerstmarkten.d...nden-verplicht/
Tags: Winterbanden Duitsland
http://www.vakantie-duits...n-in-duitsland/
Wanneer is het gebruik van winterbanden in Duitsland verplicht?
Bij winterse omstandigheden is het gebruik van banden met wintereigenschappen verplicht. De verplichting in Duitsland is dus niet gebonden aan een bepaalde periode of gebied, maar aan de omstandigheden ter plaatse. Raadpleeg hiervoor het weerbericht. Heb je geen winterbanden? Blijf dan bij (verwachte) gladheid, ijzel of sneeuw thuis. Winterbanden zijn banden met het sneeuwvlok-symbool. Het symbool M+S banden is niet beschermd, maar is in Duitsland toegestaan. Dat geldt ook voor all-season banden. Het profiel moet minimaal 1,6 mm zijn, aanbevolen wordt tenminste 4 mm.
http://www.anwb.nl/auto/t...er-winterbanden |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Pon Paź 29, 2012 8:04 pm
|
|
|
Panicelinka napisał/a: | http://forum.niedziela.nl...ea6b67865be1266 |
No to prosze napisac cos w tamtym temacie bo ja nie moge - przenosi mnie do strony glownej ( temat z przed roku a wiec mogi cos nowego wymyslec w Niemczech ... ) |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pon Paź 29, 2012 8:22 pm
|
|
|
Beny.rac,
Jak ja Cie uwielbiam za ta zrzedliwosc
Niestety czasem tak sie dzieje ,ze nic nie mozna wpisac do ''starego tematu ''
niewatpliwie kobitka chciala Ci pomoc
A wracajac do pytania ,to mozesz jechac na letnich oponach ,czy jakich tam chcesz lecz w razie slizgawicy na drodze w Niemczech ,czy jak staniesz sie zawalidroga
albo spowodujesz jakas kolizje drogowa ,to w razie braku zimowek ..zaplacisz za ich brak
tyle wiem od znajomego policaja z Niemiec |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pon Paź 29, 2012 11:52 pm
|
|
|
nic nowego nie wymyslili (oprocz podwyzki mandatow)
masz miec opony dostosowane to warunkow (snieg, lod itp. = opony m+s.)
2 lata temu zmienily sie przepisy i teraz mozesz dostac mandat za sam brak (kiedys bylo tylko za utrudnianie ruchu/spowodowanie zagrozenia). mandat to 40e za brak i 80e za utrudnianie ruchu.
inna rzecz to ubezpieczalnia, ktora moze sie wypiac jezeli cos narozrabiasz na letnich w warunkach zimowych. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Paź 30, 2012 5:20 pm
|
|
|
Gochna H napisał/a: | niewatpliwie kobitka chciala Ci pomoc |
Gochna nie jestem na forum od wczoraj i zanim cos napisze to szukam info ale jak widze ze nie moge napisac posta to zakladam nowy temat ...
zaq napisał/a: | lata temu zmienily sie przepisy i teraz mozesz dostac mandat za sam brak | a wiec nie warto ryzykowac i lepiej sciagnac opony zimowe do NL i na zimowkach skoczyc do PL ... |
|
|
|
|
kamil.holandia
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Sob Lis 24, 2012 8:08 pm
|
|
|
Oczywiscie ze lepiej założyć. Po co sie poniżać do poziomu jaki reprezentują Holendrzy. Dla nich opony zimowe to zbędny wydatek. Polskie autka widać zimą - jeżdżą elegancko na stalóweczkach i zimóweczkach A Holendrzy stoja na zielonym bo nie moga ruszyć na swoich letnich oponach z 1999 roku. buahahaha " kijken kijken niet kopen " sknery na maxa. |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
|
Wysłany: Nie Lis 25, 2012 4:57 pm
|
|
|
Witam,
Opony zimowe na pokladzie Boilda ...
Co do wygladu to "no comment " ... |
|
|
|
|
|