Sytuacja na parkingu i pani z Gemeente |
Autor |
Wiadomość |
deus
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Paź 29, 2012 10:17 am Sytuacja na parkingu i pani z Gemeente
|
|
|
Miałem taką sytuacje na parkingu pod sklepem. Wracając ze sklepu widziałem jak pani z gminy wypisuje mi mandat ponieważ nie miałem niebieskiego zegarka, a samochód stał pomiędzy niebieskimi liniami. Mandat wyniósł 85 euro. Po wypisaniu mandatu pani powiedziała, że powiadomi policję, że jeżdżę na polskich rejestracjach po Holandii, oraz kazała mi się udać do gminy, zapłacić 30 euro i zameldować się. Powiedziała, że dostanę jakiś list o meldunku. Z tego co wiem to nie ma obowiązku meldowania się w Holandii. Kazała mi też zgłosić się do belastingdienst w celu zapłacenia podatku drogowego.
Czy jeśli kupiłem samochód w Holandii i teraz mam polskie rejestracje to będę zwolniony z podatku BPM? Przecież kiedyś ktoś już za ten samochód zapłacił BPM.
Czy ta pani z gminy nie była służbistką? Czy musiała spisać mój polski adres? |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pon Paź 29, 2012 10:32 am
|
|
|
deus, planujac tu pobyt dluzszy jak 4 m-ce masz obowiazek w przeciagu 5 dni od przyjazdu zameldowac sie w gminie .
http://www.rijksoverheid....tschrijven.html
chcesz sie dowiedziec wiecej o BPM itd poszukaj w dziale motoryzacji odpoweidniego temu jest to bardzo szeroko mowione.
deus napisał/a: | Czy musiała spisać mój polski adres? |
A jaki adres miala spisca jak nie jestes zameldowany w NL ? |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Pon Paź 29, 2012 10:32 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
deus
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Paź 29, 2012 12:39 pm
|
|
|
dzwonilem do dwoch radcow prawnych w holandii i powiedzieli mi ze nie ma obowiazku meldunku. uitzendbureau przez ktore pracuje zatrudnia ok 700 osob i niektorzy pracuja tu po 8-9 lat i nikt ich nie melduje. zameldowac powinienem sie gdy dostane kontrakt staly czyli vastkontrakt.
[ Dodano: Pon Paź 29, 2012 12:43 pm ]
p.s. a po co zglaszala moje numery rejestracji samochodu na policje? przeciez rownie dobrze moglem przyjechac do holandii 2 dni temu lub w ramach rekreacji i wakacji. czy kazdy obywatel ktory planuje wakacje w holandii musi rowniez oplacac bpm? |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pon Paź 29, 2012 1:43 pm
|
|
|
http://www.niedziela.nl/forum/viewtopic.php?t=4442
http://www.niedziela.nl/f...pic.php?t=90368
[ Dodano: Pon Paź 29, 2012 1:45 pm ]
deus napisał/a: | dzwonilem do dwoch radcow prawnych w holandii i powiedzieli mi ze nie ma obowiazku meldunku | to zadzwon jeszcze raz i zapytaj o art. prawne to regulujace to bedzie mozna rijksoverheid oskarzyc o podawanie falszywych info . mianowicie znalazlam cos takiego
Cytat: | Inschrijving bij vestiging in Nederland
Bent u van plan om langer dan 4 maanden in Nederland te verblijven, dan moet u zich laten inschrijven in de GBA van de gemeente waar u gaat wonen. U bent verplicht dit binnen 5 dagen na uw aankomst in Nederland te doen, bij de afdeling burgerzaken. Wilt u ook uw partner en/of kinderen laten inschrijven, dan moeten zij meekomen naar het gemeentehuis.
|
|
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
deus
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Paź 29, 2012 4:45 pm
|
|
|
to czemu zadne biuro posrednictwa pracy nie melduje swoich pracownikow? |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Pon Paź 29, 2012 5:23 pm
|
|
|
deus napisał/a: | to czemu zadne biuro posrednictwa pracy nie melduje swoich pracownikow? | Bo to jest Holandia ...
Musisz placic podatki , miec auto na hol rejst ( ciekawe jak skoro nie masz meldunku no ale to juz szczegol ) , ubezp ale meldunku nie dostaniesz jak mieszkasz na firmowym domku ( z biura pracy ) - jak pracujesz wszytsko ladnie i pieknie , zwalniaja CIe to dostajesz "kopa w du... " i masz zjezdzac do pL bez prawa do zasilku w NL ( poniewaz nie posiadasz MELDUNKU )
Aby NIKT mnie zle nie zrozumial uwazam ze w NL panuje dziwne prawo i wystarczylo by jedynie aby przejechac sie po "domkach firmowych " i zrobic liste oraz zebrac informacje jak dlugo dana osoba pracuje i po 3/4 miechac zrobic kolejna wizyte i od razu walic kary dla biur za nie meldowanie pracownikow a dopiero potem pytac czemu auta sa na pol rejst i czemu dana osoba nie zmienia tab rejst ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
feel_x
Super gaduła feel_x

|
Wysłany: Pon Paź 29, 2012 8:37 pm
|
|
|
mnie dziwi ze wogole dales jej polski adres wylegitymowac to cie moze policja ale nie jakas baba z gminy. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pon Paź 29, 2012 9:20 pm
|
|
|
deus,
Cytat: | Czy ta pani z gminy nie była służbistką? Czy musiała spisać mój polski adres? |
oj oj ...zaraz tam sluzbistka ,prawde mowiac, to jej/ich praca ,pewnie maja nakaz od gminy (gory)
walic madaty i tyle ...
jesli czujesz sie pokrzywdzony kara pieniezna , i masz asa w rekawie ,to zawsze mozesz sie odwolac .
http://auto-en-vervoer.in...zicht-2012.html |
|
|
|
|
muzgus
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Paź 29, 2012 10:37 pm
|
|
|
Jeżeli chodzi o płacenie BPM, to jeśli poprzedni właściciel nie wystąpił o zwrot, to nie będziesz musiał płacić. |
|
|
|
|
becia8
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lis 11, 2012 5:02 pm Re: Sytuacja na parkingu i pani z Gemeente
|
|
|
deus napisał/a: | Miałem taką sytuacje na parkingu pod sklepem. Wracając ze sklepu widziałem jak pani z gminy wypisuje mi mandat ponieważ nie miałem niebieskiego zegarka, a samochód stał pomiędzy niebieskimi liniami. Mandat wyniósł 85 euro. Po wypisaniu mandatu pani powiedziała, że powiadomi policję, że jeżdżę na polskich rejestracjach po Holandii, oraz kazała mi się udać do gminy, zapłacić 30 euro i zameldować się. Powiedziała, że dostanę jakiś list o meldunku. Z tego co wiem to nie ma obowiązku meldowania się w Holandii. Kazała mi też zgłosić się do belastingdienst w celu zapłacenia podatku drogowego.
Czy jeśli kupiłem samochód w Holandii i teraz mam polskie rejestracje to będę zwolniony z podatku BPM? Przecież kiedyś ktoś już za ten samochód zapłacił BPM.
Czy ta pani z gminy nie była służbistką? Czy musiała spisać mój polski adres? |
Bedziesz zwolniony jezeli samochod jest zarejestrowany na ciebie dluzej niz 185 dni oczywiscie na pl tablicach |
|
|
|
|
|