NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
pobyt w szpitalu - podstawowe ubezpieczenie
Autor Wiadomość
velo877
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Lis 16, 2012 6:24 pm   pobyt w szpitalu - podstawowe ubezpieczenie

Witam!
Od miesiąca z kawałkiem pracuje przez agencje X, kontrakt mam na 3 miesiace. I dopadły mnie kamienie na nerkach. raz byłem w nocy w szpitalu ale skonczylo sie tylko na kroplowce zastrzykach i podst badaniach + leki w aptece.
Natomiast drugi raz bylo gorzej ostry bol w nocy szpital i pobyt w nim juz 10 dni...pewnie kwestia 2 nim wyjde.
Podczas"pobytu" mialem probe rozkruszenia kamieni nie udana a nastepnie zabieg usuniecia ich w pelnej narkozie.Do tego całą masa badan, USG itp.
I moje pytanie poniewaz posiadam tylko podstawowe ubezp. czy i jakie oplaty za pobyt mnie czekaja?
Co załatwic, czego pilnowac przy wypisie, skad wziasc jakies zwolnienie do pracy?
Czy pobyt w szpitalu bedzie mi zapłacony jako chorobowe, przez kogo, czekaja mnie jakies komisje, musze gdzies zglaszac ten pobyt?

Moze macie jeszcze jakies cenne uwagi?

Z gory dziekuje za pomoc...

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pią Lis 16, 2012 7:55 pm   

velo877,

nie powinienes nic doplacac za pobyt w szpitalu ,pakiet podstawowy jest wystarczajacy na pokrycie kosztow z tym zwiazanych
zwolnien lekarskich tu nie wypisuja

a na reszte pytan poszukaj odpwiedzi w innych watkach
-komisja lekarska
-chorobowe ,byly szeroko omawiane na forum

Bronka 
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy
Wysłany: Pią Lis 16, 2012 8:15 pm   Re: pobyt w szpitalu - podstawowe ubezpieczenie

velo877 napisał/a:

I moje pytanie poniewaz posiadam tylko podstawowe ubezp. czy i jakie oplaty za pobyt mnie czekaja?

Ewentualne koszty bedziesz musial pokryc z eigen risico, chyba ze juz zaplaciles w tym roku ( 220 euro od stycznia 2012 ktore trzeba najpierw zaplacic samemu.
Druga sprawa to zalezy jakie masz ubezpieczenie czy restitutie czy natura polis i vrije keuze czyli wolny wybor. Sa ubezpieczalnie, ktore pokrywaja koszty tylko tych szpitali z ktorymi maja podpisany kontrakt.

[ Dodano: Pią Lis 16, 2012 8:19 pm ]
velo877 napisał/a:

Co załatwic, czego pilnowac przy wypisie, skad wziasc jakies zwolnienie do pracy?
Czy pobyt w szpitalu bedzie mi zapłacony jako chorobowe, przez kogo, czekaja mnie jakies komisje, musze gdzies zglaszac ten pobyt?

Na pewno zglosiles u swojego pracodawcy, on powinien zglosic do UVW a Ci z kolei powinni Ci przyslac zaproszenie na kontrole do lekarza zakladowego.
Mimo, ze nie ma tu takich zwolnien lekarskich jak w Polsce drukow L4 ja bym na Twoim miejscu zapytala lekarza prowadzacego jak dlugo mozesz zostac w domu.

https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3

Odpowiedz do tematu