przelew w Rabobanku - zaszła jakaś zmiana? |
Autor |
Wiadomość |
Gal29
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lis 29, 2012 12:20 pm przelew w Rabobanku - zaszła jakaś zmiana?
|
|
|
Mam konto internetowe w Rabobanku. Dawno go nie używałam, a muszę zrobic przelew do Belastingu i proszę o pomoc.
Wchodzę na konto wybieram "Betalen & Sparen" a następnie wybierałam "Per bankgiro" żeby zrobic przelew. Niestety wybierając "Betalen & Sparen" nie pojawia mi się jak wcześniej "Per bankgiro", ale wciąż odświeża mi się ta sama strona, gdzie mam do wyboru "Betalen & Sparen".
Czy coś się zmieniło? Jak teraz wykonuje się przelewy w Rabobanku?
Dodam, że link w którym wszystko jest dokładnie opisane http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?t=61195 jest nieaktualny. |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Czw Lis 29, 2012 12:35 pm
|
|
|
zgadza sie. rabo troche zmienil strone:) teraz po kliknieciu w "Betalen & Sparen" po lewej pojawia sie kolejne menu, z ktorego wybierasz "Nieuew opdracht". |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
Gal29
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lis 29, 2012 2:43 pm
|
|
|
Zrobiłam jak radziłeś, ale coś jest nie tak - bo ostatecznie nie ściągnęło mi żadnych pieniążków z konta co powinnam wybrać na końcu? Jeśli jest to możliwe to proszę o napisanie krok po kroku co mam zrobić? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pią Lis 30, 2012 10:00 am
|
|
|
ponizej uaktualniony manual do przelewow w rabo - wersja skrocona:)
teraz przelewy krajowe i zagraniczne robi sie korzystajac z tego samego formularza.
1. wchodzisz na http://www.rabobank.nl i klikasz na "Internetbankieren"
2. podajesz nr rachunku, nr karty i kod z kalkulatorka (opcja I)
3. w gornym menu klikasz w "Betalen & Sparen", a nastepnie w "Nieuew opdracht" po lewej stronie
4. wypelniasz formularz przelewu wpisujac:
- kwote i walute w "Bedrag"
- rachunek odbiorcy w "Naar rekeningnummer/ IBAN" (tu mozna podac rowniez nr konta zagranicznego - po kliknieciu w "Opslaan..." pojawi sie kolejny formularz, w ktorym trzeba wpisac BIC banku i poprawne dane odbiorcy)
- nazwe odbiorcy w "Ten name van"
- tytul przelewu w "Omschrijving"
- *nr platnosci z acceptgiro w "Betalingskenmerk acceptgiro"
5. jezeli chcesz szybki przelew to zaznaczasz opcje "Spoed"
6. jezeli chcesz wykonac kolejny przelew to klikasz "Opslaan, nieuwe opdracht" i wracasz do pkt. 1
6a. jezeli chcesz wyslac przelew to klikasz "Opslaan, ga naar verzenden"
- od tego miejsca pisze z pamieci
7. jezeli wszystko sie zgadza na liscie przelewow, klikasz "Opdrachten verzenden"
7a. jezeli nie, to przy kazdym przelewie na liscie jest ikonka, ktora umozliwia jego edycje
8. uruchamiasz kalkulatorek, ale tym razem z opcja "S" i wpisujesz pierwsza liczbe kontrolna ze strony
9. kolejna liczba kontrolna to sumaryczna kwota przelewu (bez centow) widoczna w linii "Totaal costam"
10*. w zaleznosci od wysokosci przelewu/przelewow moga pojawic sie kolejne liczby kontrolne, ktore trzeba wklepac w kalkulatorek
11. prace z kalkulatorkiem konczysz poprzez wprowadzenie pustej liczby kontrolnej (po prostu wcisnac OK)
12. liczbe podana przez kalkulatorek wpisujesz w pole z "signeercode" i klikasz w "Verzenden"
UWAGA
zeby przelew zagraniczny (w ramach UE) byl za darmo to nalezy pamietac, ze:
1. kwota musi byc w EUR
2. rachunek musi byc w formacie IBAN
3. dane odbiorcy musza byc poprawne i zgodne z danymi wlasciciela rachunku docelowego
4. kostenverdeling musi byc "SHA"
5. opcja "Spoed" spowoduje, ze pieniadze znajda sie blyskawicznie (czasem do 5min) na rachunku odbiorcy, ale to dodatkowy koszt 4.50e |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
|