Koniec waznosci tablic zjazdowych :( |
Autor |
Wiadomość |
dawid0911
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Mar 10, 2013 5:32 pm Koniec waznosci tablic zjazdowych :(
|
|
|
Witam wszystkich .
mój problem polega na tym iz kupilem auto (audi a6) na export bylo to 31.12.2012r
nie zabralem auta do polski ze wzgledu na to iz urlop dopier mialem przypisany na 21 marca biezacego roku , wiec moje pytanie brzmi
czy moge kupic nowe tablice exportowe na to samo auto ?
[ Dodano: Nie Mar 10, 2013 5:39 pm ]
dodam jeszcze iz wczoraj przyczepila sie policja i dostalem mandat za to ze auto stoi na parkingu na tablicach zjazdowych nie uzywalem auta lecz tylko stalo , policja nie chciala sluchac tych tlumaczen i nie pomoglo nawet ubezpieczenie na tablice exportowe z polski takze nie pomoglo i nie przekonalo policji pomocy |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Mar 10, 2013 6:08 pm
|
|
|
dawid0911, Cytat: | czy moge kupic nowe tablice exportowe na to samo auto ?
|
udaj sie do jednego z kantorow GWK i sam zapytaj
Pamietaj jednak ze
Tablice zjazdowe wazne sa tylko 14 dni i słuza tylko do zjazdu a nie do powiedzmy nieogranicznego korzystania z samochodu na terenie Holandii |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Lip 15, 2015 6:06 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Nie Mar 10, 2013 7:21 pm
|
|
|
dawid0911 napisał/a: | czy moge kupic nowe tablice exportowe na to samo auto ? | nie nie mozesz . Jedyne wyjscie jest wywiesc auto na lawecie .
Cytat: | Kan ik mijn exportkenteken verlengen (langer dan twee weken)?
Nee, dit kan helaas niet. U mag na het verlopen van de geldigheidsduur geen gebruik meer maken van de openbare weg. |
http://forums.zoubida.nl/...?t=4651&page=12 |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Nie Mar 10, 2013 7:21 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Nie Mar 10, 2013 8:05 pm
|
|
|
baileys,
ale w tym co cytujesz jest pytanie czy mozna przedluzyc waznosc zakupionych tablic na export czywedlug ciebie to jedno i to samo i nie ma roznicy w przedluzeniu a wykupieniu nowych tablic zjazdowych ?
gdzie w takim razie pisze, ze nie mozna dokonac ponownego zakupu nowych tablic na to samo auto... bo jakos nie umiem tego znalezc
oczywiscie moge byc w bedzie, bo nigdy w takiej sytuacji nie bylam ani tez nie pomagalam ale
moim zdaniem jest znaczna roznica w'' przedluzeniu'' ktorego nie mozna dokonac
a w wykupieniu nowych tablic zjazdowych |
|
|
|
|
dawid0911
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Mar 10, 2013 8:46 pm tabliceee
|
|
|
jutro udam sie do jednego z punktow gdzie mozna dostac zjazdowe tablic i upewnie sie czy mozna to zrobic
ps policja powiedziala ze nie moge ruszac auta z parkingu do czasu wyjazdu do polski ,,,, jak dla mnie jest to bez sensu bo dlaczego tweraz nie moge jezdzic a w dniu wyjazdu bede mogl ??? |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Nie Mar 10, 2013 9:04 pm
|
|
|
Gochna H, Exportowe sa wydawane tylko 1 x bo jedno i to samo auto mozesz tylko 1 raz exportowac .
Gdyby auto bylo znow importowane i dostalo "zolta "tablice jest mozliwe znow je exportowac na nowych tablicach . Przedluzenie , dostanie nowych na jedno i to samo exportowane auto jest nie mozliwe .
Sa oczywiscie wyjatki od reguly . NP auto sie jest w reperacji i nie jest mozliwe w czasie tych 14 dni nim zjechac . W takim/takich wypadkach mozna w RDW poprosic o przedluzenie tych tablic . Jednak po tak dlugim czasie i z winy wlasciciela nik mu ich juz nie przedluzy . Pozostaje jedyn mozliwosc - laweta . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Nie Mar 10, 2013 9:08 pm
|
|
|
dawid0911
Cytat: | jak dla mnie jest to bez sensu bo dlaczego tweraz nie moge jezdzic a w dniu wyjazdu bede mogl ???
|
jak dla mnie to odpowiedziales sobie sam na to pytanie zakladajac ten temat
Koniec waznosci tablic zjazdowych
a koniec to koniec i tak masz szczescie ze policja nie kazala ci auta sciagnac z parkingu i umiescic np w garazu przepisy zakazuja korzystania z takiego auta , nie mozna auta uzywac
no i auto niezarejestrowane i nieubezpieczone nie moze stac w miejscu publicznym |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Nie Mar 10, 2013 9:14 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Nie Mar 10, 2013 9:10 pm
|
|
|
[quote="dawid0911"] daj znac jak juz sie dowiesz . |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Nie Mar 10, 2013 9:21 pm
|
|
|
Panie nie oplaca sie nawet tego zalatwiac - z tego co ja wiem i wiem to na 100% koszt lawety to 300 e pod warunkiem ze moga podjechac po auto kiedy im pasuje i jade w twoim kierunku ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
Estamos
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 6 razy Wiek: 40 Dołączył: 07 Kwi 2010 Posty: 426 Skąd: provincie Utrecht...
|
Wysłany: Pon Mar 11, 2013 7:37 pm
|
|
|
Tablice zjazdowe służą do wyeksportowania samochodu z Holandii do innego kraju. Są one ważne jednorazowo 14 dni. Na tych tablicach możliwy jest przejazd do miejsca noclegu czy czasowego postoju ale na tych tablicach nie można się poruszać powiedzmy "bezkarnie" po Holandii.
Jeśli zostaniesz zatrzymany przez Policję czy inną służbę upoważnioną do kontroli podczas jazdy do pracy czy z pracy możesz dostać mandat. Natomiast możesz kupić samochód zrobić tzw schorsing (nie płaci się wtedy drogowego a samochód stoi gdzieś na poza drogami również poza osiedlowymi) a potem go wyeksportować. Jednak ten schorsing to chyba tylko dla zameldowanych.