NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Egzema /Eczeem
Autor Wiadomość
Blanka1920 
Poczatkujacy
Blanka1920

Wysłany: Czw Maj 16, 2013 9:40 pm   Egzema /Eczeem

Swędzi,boli,denerwuje,irytuje :(
Moj syn od urodzenia choruje na egzeme,na jednej raczce ma plamy i widzę od pewnego czasu że na drugiej tez to się pojawia. Irytujaca choroba,ktora moze trwać nawet 30 lat.
Zna ktoś jakieś babcine spoosoby,żeby mniej bolało i swędziało? Bo leki i kremy od lekarzy,dermatologów niepomagają :( Proszę o pomoc

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Czw Maj 16, 2013 10:34 pm   

Blanka1920,

Cytat:

Irytujaca choroba,ktora moze trwać nawet 30 lat.

...a i nawet cale zycie

Na to tak naprawde nie ma lekarstwa , bywa , ze egzema sama znika i to tak szybko jak sie pojawila na kilka miesiecy, czasem na dluzej ...niestety najczesciej powraca
post edyt. dodalam linki

surowe nasionka siemienia lnianego do stosowania wewnetrznego i zewnetrznego
https://sites.google.com/site/zdrowiewnaturze/ziololecznictwo/ziola/ziola---l/lennasiona
http://www.era-zdrowia.pl...nasion-lnu.html

siemie lniane - zagotowane lub zaparzone , zamoczyc baweleniane rekawiczki (do kupienia w aptece ) w powstalej gestej zawiesinie rekawiczki zalozyc na rece na kilkanascie minut
(dobry sposob dla malych dzieci)
dla starszych dzieci i doroslych , moczenie rak w tej zawiesinie kilka razy dziennie

polecam tez masc z zawartoscia propolisu (Propolis zalf ) oraz wszelkie produkty ktore zawieraja propolis

pozdrawiam i zdrowka zycze
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Maj 17, 2013 8:53 pm, w całości zmieniany 2 razy  

fofinha90 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Maj 21, 2013 12:00 pm   

Mój syn także chorował od urodzenia na egzemę. Najpierw pani z Consultatiebureau kazała kupić krem w aptece bez recepty ( Cetomacrogol) po którym nic nie pomagało. Wybraliśmy się do do pediatry, wypisała receptę, 2 maści. Po jakimś tygodniu już było widać różnicę, w ciągu miesiąca wszystko się wyleczyło;)
Synek miał na przedramionach, na barkach i czasami na pleckach się pojawiało. Pediatra mówiła, że na barkach nie wygląda to tak samo jak na przedramionach, wspomniała coś o grzybicy? Także przepisała dwie różne maści.
Mogę podać ci nazwy tych maści, wtedy byś mogła zasugerować lekarzowi o wypisanie takiej recepty, pozdrawiam

krysta55 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Wto Maj 21, 2013 9:43 pm   

Sama miałam z tym kłopoty. Tyle że u mnie była to egzema na tle pokarmowym (kakao, cytrusu, czekolada czy ogórki kiszone, pomidory). AZS atopowe zapalenie skóry potoczne egzema.
Najważniejsze w pielęgnacji skóry pilnować by tą skórą nie przesuszyć, bo zbyt przesuszona zaczyna pękąć. Przesuszona cholernie swędzi.
Przy kąpielach moja mama dodawała często szklankę krochmalu (z mąki ziemniaczanej) co zapobiegało wysuszaniu i łagodzilo swędzenie oraz stosowała maści linomag (regeneruje skórę) i szare mydło. Działało.
Zacznij pisać mały dziennik: co dziecko zjadło w ten sposób najszybciej zorientujesz po jakich pokarmach nasila się egzema. A przed spaniem zabezpiecz miejsce egzemy przed mimowolnym drapaniem.
Egzema z wiekiem zanika, ale cięzki jest za to okres dojrzewania nasila się 10 krotnie.
Ostatnio zmieniony przez krysta55 Wto Maj 21, 2013 9:46 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu