Ubezpieczenie małzonki druk E 106 mały problem |
Autor |
Wiadomość |
scwz
Gaduła
|
Wysłany: Śro Lip 01, 2009 9:34 pm Ubezpieczenie małzonki druk E 106 mały problem
|
|
|
Witam.Po długich załatwianiach otrzymałem druki E106 złożyłem je w NFZ jedna babka odebrała druki w cześci były wypełnione powiedziała ze reszte wypełni NFZ.Dobra wszystko fajnie bedzie ubezpieczona małżonka do czasu papiery,przejeła inna babka i mnie informuje ze druki sa nie kompletne i wysłali do mojego ubezpieczyciela w holandii pismo by odesłałi kompletne druki bo chce ubezpieczyć żone a odzew Że z mojego ubezpiecznia mogą korzystać tylko dzieci.
Wiec prosiłbym Was o opinie który ubezpieczyciel nie robi takich problemów w holandii i pozwala na ubezpieczenie małżonki i wyda kompletne druki.Dziękuje za pomoc |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Lip 01, 2009 9:36 pm
|
|
|
Z twojego ubezpiecznia moga korzystac tylko niepełnoletnie dzieci. Tutaj kazdy dorosly musi miec swoje wlasne ubezpiecznie, wiec nic nie zdzialasz w tej materii. |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Śro Lip 01, 2009 9:38 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!
Pomogła: 34 razy Wiek: 35 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Czw Lip 02, 2009 9:01 am
|
|
|
m4rcin napisał/a: | Z twojego ubezpiecznia moga korzystac tylko niepełnoletnie dzieci. Tutaj kazdy dorosly musi miec swoje wlasne ubezpiecznie, wiec nic nie zdzialasz w tej materii. |
Dodam, ze kazdy tutaj musi mies swoje HOLENDERSKIE ubezpieczenie ;] |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Lip 02, 2009 9:19 am
|
|
|
Zgadza sie. |
|
|
|
|
scwz
Gaduła
|
Wysłany: Pią Lip 03, 2009 4:19 pm
|
|
|
Mi chodzi oto ze ja pracuje w holandii,zona przebywa w polsce a Narodowy Fundusz Zdrowia chce od mojego ubezpieczyciela druki E106,by moja zona mogła korzystac z lekarza w polsce.
Ja im w NFZ tłumaczyłem ze w holandii nie ma tak jak w polsce ksiazeczki rodzinnej,kazdy indywidualnie sie ubezpiecza wiem o tym oni ze pierwszy raz z takim czyms sie spotkali. |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Pią Lip 03, 2009 5:32 pm
|
|
|
Ubezpieczenie,które opłacasz w Holandii obejmuje tylko Ciebie. Jak napisali przedmówcy, nie może z niego korzystać Twoja żona.
Żona może skorzystać z lekarza w Polscce, ale prywatnie (chyba, że pracuje w Polsce, to jest ubezpieczona). |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
Ostatnio zmieniony przez agastepa13 Pią Lip 03, 2009 5:34 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pią Lip 03, 2009 7:09 pm
|
|
|
scwz napisał/a: | Ja im w NFZ tłumaczyłem ze w holandii nie ma tak jak w polsce ksiazeczki rodzinnej,kazdy indywidualnie sie ubezpiecza wiem o tym oni ze pierwszy raz z takim czyms sie spotkali. |
No wlasnie - sam sobie podowiedziales. Jesli kazdy sam sie ubezpiecza to na jakiej podstawie Twoja zona moze korzystac z nie swojego ubezpieczenia? |
|
|
|
|
scwz
Gaduła
|
Wysłany: Pią Lip 03, 2009 7:15 pm
|
|
|
znalezione w necie moge tego wrzucic wiecej ale nie bede robił syfu dzieki za pomoc dla co sie znaja
Bezrobotna żona legalnie zatrudnionego za granicą nie musi rejestrować się w urzędzie pracy, żeby w Polsce mieć ubezpieczenie zdrowotne.
Urzędy pracy zapowiadają, że będą się baczniej przyglądać osobom, które od kilku lat są zarejestrowane jako bezrobotne, tymczasem tak naprawdę nie zależy im na podjęciu pracy.
- Bardzo wiele kobiet, których mężowie pracują za granicą, rejestrowało się urzędach pracy tylko po to, żeby mieć ubezpieczenie zdrowotne - mówi Jacek Suski, dyrektor Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Opolu. - Tymczasem jest inny sposób na uzyskanie ubezpieczenia.
Osoby legalnie zatrudnione w krajach Unii oraz członkowie ich rodzin mogą korzystać z ubezpieczenia płaconego przez zagranicznego pracodawcę.
- Aby skorzystać z tej możliwości, należy przesłać lub złożyć w oddziale NFZ druki E 106 lub E 109 - wyjaśnia Kazimierz Łukawiecki, dyrektor opolskiego oddziału Narodowego Funduszu Zdrowia.
- Na tej podstawie wydajemy tzw. poświadczenie - dodaje Kazimierz Łukawiecki. - Dokument ten uprawnia do korzystania ze wszystkich świadczeń. Zupełnie tak, jakby ta osoba była ubezpieczona w Polsce. Za wykonane w Polsce zabiegi lub porady zapłaci zagraniczna instytucja ubezpieczeniowa. Dla nas oznacza to dodatkowe wpływy. W ciągu roku to nawet kilka milionów złotych.
Ważne jest to, że ubezpieczonego taka zmiana nic nie kosztuje, a koszty leczenia ponosi ta instytucja, która faktycznie otrzymuje składki pracownika. |
Ostatnio zmieniony przez scwz Pią Lip 03, 2009 7:28 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pią Lip 03, 2009 7:33 pm
|
|
|
Wszystko sei zgadza - tylko holenderski system zdorowtny na cos takiego nie pozwala.
W przypadku jesli Twoja zona poszlaby w Polsce do lekarza to NFZ probowalby sciagnac pieniadze z Twojej ubezpieczalni a ona nie zaplacilaby bo Twoja zona nie jest tutaj ubezpieczona. I tutaj jest problem. Ubezpieczalnia odpisala zgodnie z prawda, ze za leczenie Twojej zony nei zaplaca i na tej podstawie NFZ nie ubezpieczy Twojej zony na Twoje ubezpiecznie. |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Pią Lip 03, 2009 7:34 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
scwz
Gaduła
|
Wysłany: Pią Lip 03, 2009 7:42 pm
|
|
|
no i tu widze ze dochodzimy do porozumienia ale tłumaczyłem baranom to samo w NFZ co Ty mi teraz powiedziałem ze bede sam indywidualnie opłacał oni nie bo pracuje w holandii.Oki wielkie podziękowanie za pomoc temat dla mnie zamknięty.Pozdrawiam. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pią Lip 03, 2009 7:49 pm
|
|
|
A jakbys wykupil zonie ubezpiecznie w Medicover albo cos w ten desen i wypiac sie na NFZ? Bo ubezpieczenie Twojej zony w Holandii to wyjdzie max drogo.... |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Pią Lip 03, 2009 7:50 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
marcelis28
Gaduła
Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 03 Cze 2008 Posty: 129 Skąd: Zegveld
|
Wysłany: Wto Lip 07, 2009 10:25 am
|
|
|
Zgodnie z tutejszym prawem zdrowotnym,jezeli pracujesz tutaj legalnie,i odprowadzasz składki do tutejszej ubezpieczalni MASZ PRAWO ubezpieczyc zarówno zone jak i dzieci pozostawione w PL (druk E106).Tłumaczenia Pani z ubezpieczalni gdzie jestes zadeklarowany są niczym innym jak jej niedoinformowaniem.Inna sprawa, bo normalne to zjawisko w NL; ilu urzędników,tyle wersji załatwienia problemu i kazdy mówi co innego.
Zanim sciągnełem do NL zonę i dzieci miałem ten sam problem.Ubezpieczony byłem wówczas w Salland.Pracowałem przez pewnego duzego posrednika pracy a co za tym idzie swoje równiez i ja musiałem wyprosic sie o nalezne mi druczki.Po pewnym czasie rzeczywiscie otrzymałem cztery druczki od ubezpieczalni (1-dla mnie,2gi-dla zony,3ci i 4ty dla dzieci) i rzeczywiscie były one tylko po częsci wypełnione w dane osobowe.Zostanowiło mnie to trochę wiec zadzwoniłem do ubezpieczalni i uzyskałem odpowiedz ze wszystko jest o.k i to musze odesłac lub podac do NFZ w Polsce.Tak tez uczyniłem .W NFZ nie było najmniejszych problemów,Pani tam obsługująca wklepała dane w system NFZ ,i wydała stosowne potwierdzenie ubezpieczenia które za kazdym razem nalezało okazywac w trakcie rejestracji w PL przychodni.Dowiedziałem się równiez ze koszty za wszystkie wizyty u lekarza lub specjalisty sciągane będą od Salland.Tak moja rodzina wraz ze mną włącznie ( w trakcie urlopów) leczylismy sie w PL przez ponad 1,5 roku i nigdy z tym nie było problemów ani od strony polskiego NFZ,ani od strony holenderskiej firmy ubezpieczeniowej. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Lip 07, 2009 10:31 am
|
|
|
Zaintrygowala mnie Twoja odpowiedz - zadzwonilem na party-line CZ i powiedzieli ze niepelnoletnie dzieci przebywajace za granica moga korzystac z ubezpiecznia na podstawie drukow E, a pelnoletnie dzieci czy zona nie.
|
|
|
|
|
dorota w
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Lip 07, 2009 10:40 am
|
|
|
m4rcin napisał/a: | Zaintrygowala mnie Twoja odpowiedz - zadzwonilem na party-line CZ i powiedzieli ze niepelnoletnie dzieci przebywajace za granica moga korzystac z ubezpiecznia na podstawie drukow E, a pelnoletnie dzieci czy zona nie.
|
Nie wiem,jak to wygląda w tej chwili,ale kiedy ja załatwiałam mężowi na podstawie E-106 ubezpieczenie na Polskę,to miałam możliwość wpisać siebie i dzieci pod to ubezpieczenie we wniosku składanym w NFZ-miałabym wtedy wydaną rodzinną książeczkę ubezpieczeniową-tak mnie poinformowała pani z NFZ.Nie potrzebowałam-ja miałam swoje ubezpieczenie w Polsce i dzieci były i są ubezpieczone ze mną ,więc nie wiem jak wyglądałoby to w praktyce.Ale wg polskich informacji taka możliwośc była. |
|
|
|
|
marcelis28
Gaduła
Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 03 Cze 2008 Posty: 129 Skąd: Zegveld
|
Wysłany: Wto Lip 07, 2009 10:52 am
|
|
|
m4rcin napisał/a: | Zaintrygowala mnie Twoja odpowiedz - zadzwonilem na party-line CZ i powiedzieli ze niepelnoletnie dzieci przebywajace za granica moga korzystac z ubezpiecznia na podstawie drukow E, a pelnoletnie dzieci czy zona nie.
|
To teraz proponuję wykonac drugi telefon do jednego z oddziałów NFZ i dowiedziec sie jak to wygląda od drugiej strony.To ze holenderskie firmy ubezpieczeniowe nie chcą wydawac takich druczków np.w tym przypadku dla zony wnioskodawcy nie powinno Cie dziwic bo jest to zrozumiałe iz ponoszą dzięki temu dodatkowe koszty (musza pózniej zwrócic koszty leczenia do NFZ).Dlatego zawsze lepiej powiedziec nie da sie ,nie wolno,nie nalezy sie itp.Jezeli dalej nie przekonałem Cie,ani nie zrobi tego tez NFZ mogę przesłac Ci skan druku E106 mój i zony (mam gdzies jeszcze kopie) i dodatkowo druczek z potwierdzenia w rejestracji NFZ.Czasami rzeczy niemożliwe staja sie mozliwe.....Pozdrawiam |
|
|
|
|
|