Przesunięty przez: Gochna H Sob Wrz 04, 2010 7:28 pm |
Podatek drogowy dla oldtimera |
Autor |
Wiadomość |
.:Paco:.
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Sob Maj 17, 2008 6:21 pm Podatek drogowy dla oldtimera
|
|
|
Czesc,
Wiele tematow bylo osiaganiu samochodow z NL do PL i vice versa. Jednak nie znalazlem tego co mnie interesuje wiec moze mi ktos z was pomoze:)
Chce sobie sciagnac swojego starego mercedesika do NL (oldtimer:) na wyjazdy niedzielne itd. I kwestia tyczy sie kosztow jakie bylby z tym zwiazane i nie chodzi tutaj o RDW i rejestracje ale raczej BTW, BPM i podatek drogowy.
Wiem,ze jak samochod jest starszy niz 10 lat to sie nie placi juz BPM przy sprowadzeniu - mozecie mi to potwierdzic?:D
Placi sie pewnie BTW nadal - czy w tej kwestii tez jest jakies ograniczenie jesli samochod jest starszy niz 10 lat i z EU?? ...19% tak?
No i najwazniejsze gdzies obilo mi sie o uszy (przeczytalem), ze jak samochod jest starszy niz 20 lat to sie nie placi podatku drogowego w NL wogole co roku czy to jest prawda???:)))) A jesli tak to czy sa jakies ograniczenia dla takich samochodow...oczywiscie przechodzilby co rocznie APK.
Dziekuje za wszelkie wyjasnienia i pomoc.
Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez .:Paco:. Sob Maj 17, 2008 6:22 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
ataga
PRZYJACIEL FORUM
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 13 Lut 2007 Posty: 478 Skąd: Limburg
|
Wysłany: Sob Maj 17, 2008 6:22 pm
|
|
|
tyle co ja wiem to za oldtimera w Holandii rzeczywiscie sie nie placi podatku drogowego(starszy niz 25 lat) co do reszty to niestety nie wiem.
pozdrawiam Agata |
_________________ Wlasciwoscia czlowieka jest bladzic, glupiego- w bledzie trwac.
Cyceron |
|
|
|
|
duYster
Super gaduła Uwaga Baba!

Pomogła: 7 razy Dołączyła: 03 Gru 2007 Posty: 247 Skąd: z domu
|
Wysłany: Sob Maj 17, 2008 9:02 pm
|
|
|
Mam garbusa, skonczyl wlasnie 26 lat Podatku sie nie placi, od 25 roku zycia samodochodu a ubezpiecznie kosztuje mnie cos w okolicach 25 euro. Ograniczen brak dla oldtimerow Nic tylko wsiadac i jechac. |
_________________ Racja jest jak dupa, kazdy ma swoja... |
|
|
|
|
|
Wysłany: Pon Maj 19, 2008 4:35 pm
|
|
|
Dzieki wielkie za info...
Mam takie jeszcze jedno pytanko co mi przyszlo do glowy. Bo wszyscy mowia,ze scigaja polakow tutaj bo chodzi im o podatek drogowy.
Wiec moje pytanie jest a czy mozna miec smaochod zarejestrowany w PL itd ale pojsc - nie wiem np. na Policje czy do Belastingdienst - i "zarejestrowac" tam samochod (wprowadzic do ich bazy danych) i placic tylko w NL podatek drogowy wedlug normalnych stawek???
W skrocie - samochod zarejestrowany w PL i tam ubezpieczony - a tutaj zarejestrowany tylko w bazie danych i aby oplacac podatek drogowy?? Tak,ze jak policja zatrzyma to aby pokazac im kwit,ze podatek jest oplacany i aby nie mieli argumentu??
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pon Maj 19, 2008 5:06 pm
|
|
|
.:Paco:., moze drastycznie ale : od razu pisze, ze nic z tych rzeczy tu nie przejdzie. |
|
|
|
|
ataga
PRZYJACIEL FORUM
|
Wysłany: Wto Maj 20, 2008 8:07 am
|
|
|
.:Paco:. napisał/a: | Dzieki wielkie za info...
Mam takie jeszcze jedno pytanko co mi przyszlo do glowy. Bo wszyscy mowia,ze scigaja polakow tutaj bo chodzi im o podatek drogowy.
Wiec moje pytanie jest a czy mozna miec smaochod zarejestrowany w PL itd ale pojsc - nie wiem np. na Policje czy do Belastingdienst - i "zarejestrowac" tam samochod (wprowadzic do ich bazy danych) i placic tylko w NL podatek drogowy wedlug normalnych stawek???
W skrocie - samochod zarejestrowany w PL i tam ubezpieczony - a tutaj zarejestrowany tylko w bazie danych i aby oplacac podatek drogowy?? Tak,ze jak policja zatrzyma to aby pokazac im kwit,ze podatek jest oplacany i aby nie mieli argumentu??
Pozdrawiam |
tyle co rozumiem to chcesz oszczedzic na ubezpieczeniu,, powiem tak.. to nie ubezpieczenie jest drogie, a wlasnie podatek drogowy, za ubezpieczenie zaplacisz grosze... ale niestety taka konstrukcja jak podales nie jest mozliwa. |
_________________ Wlasciwoscia czlowieka jest bladzic, glupiego- w bledzie trwac.
Cyceron |
|
|
|
|
|
Wysłany: Wto Maj 20, 2008 2:52 pm
|
|
|
Gochan dziekie...bardzo szczere..ale serio sie nad tym zastanawialem
Paco:. napisał/a:
Dzieki wielkie za info...
Pozdrawiam
tyle co rozumiem to chcesz oszczedzic na ubezpieczeniu,, powiem tak.. to nie ubezpieczenie jest drogie, a wlasnie podatek drogowy, za ubezpieczenie zaplacisz grosze... ale niestety taka konstrukcja jak podales nie jest mozliwa.
-------------------------
Nie, nie chodzi mi o ubezpieczenie tylko o to,ze mam "mojego staruszka" zarejestrowanego w PL tutaj pewnie bede pracowal kilka lat i pozniej nie wiem......ale chcialem merca zabrac do PL ze soba na pewno a nie tutaj zostawiac. Wiec po co mialbym placic akcyzy, oplaty recyklingowe i wogole a pozniej znow to samo w PL i dodatkowo tracic na to czas skoro ja nie zostawie tego samochodu w NL... a podatek dorgowy nie ma problemu i ich rozumiem dlatego chcialem to oplacic i miec swiety spokoj aby nie bawic sie w cala reszte skoro to samochod na chwile tutaj jest.
A swoja droga jak to jest z niemcami,ze tyle jezdza i holendrzy im pozwalaja albo jak holendrzy maja zarehestrowane smaochodu w UK - z kierownica po lewej stronie.
Pozdrawiam
[ Dodano: Wto Maj 20, 2008 2:57 pm ]
a tak swoja droga jakby maszynka na drodze jakas fotke strzelila to mandacik by sie nie odnalazl dodtakowo ale ok dziekie:)
teraz musze oplaty...wiem procedure RDW itd..a moze wiecie czy gdzies w necie jest tabela albo jakis kalkulator co mozna sobie wyliczyc BPM i ewentualne akcyzy?? przy imporcie tez sie placi ich VAT (BTW)?
podatek drogowy juz znam...
Dzieki za help:) |
|
|
|
|
ataga
PRZYJACIEL FORUM
|
Wysłany: Wto Maj 20, 2008 3:39 pm
|
|
|
z niemcami to jest tak ze musza miec miejsce zamieszkania w Niemczech (od tego wszystko zalezy) |
Cyceron |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Wto Maj 20, 2008 3:48 pm
|
|
|
.:Paco:., po kolei moze najpierw zapoznaj sie z tym tematem http://www.niedziela.nl/f...h+rejestracjach a potem wspolnymi silami bedziemy szukac dalej byc moze znajda sie na forum osoby ktore sa posiadaczami oldtimer'ow ...jesli chodzi o tutaj zarejestrowane auto (oldtimer) to z chwila ukonczenia przez auto 25 lat wszystko zalatwia automatycznie autobelastingdienst http://www.autobelastinge...ig=personenauto niestety nie wiem jak wyglada sprawa z autem sprowadzonym z Polski. |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Maj 20, 2008 4:09 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Wysłany: Wto Maj 20, 2008 10:37 pm
|
|
|
Dzieki za wszystko po zapoznaniu sie z kosztami (malymi kosztami) i czasem ile trzeba stracic na formalnosc stwierdzilem,ze nie warto tutaj go sciagac. Lepiej zostawic w PL bo tam tez sa male koszty.
A co do niemcow no raczej maja miejsce zamieszkania tam ale nawet jakby - ja tutaj widze sporo rejestracji z Monachium co jest dosc daleko od NL takze nie wierze aby przyjezdzali na dzien albo dwa..wiec ironia mogloby byc czego ich nie ganiaja aby rejestrowac?;)
No ale w kazdy razie dzieki. A dla innych na przyszlosc z tego co sie dowiedzialem jesli chodzi o import:
1. BTW sie placi raz tylko w calej EU - jak jest nowy samochod to w kraju gdzie sie go kupilo i zarejestrowalo
2. BPM - podatek jest to 45,2% ceny katalogowej. Pozniej z wiekiem samochodu maleje, za kazdy rok 10% tak,ze za samochody od 9-25 lat jest obnizka rowna 90% BPM a powyzej 25 lat nic sie nie placi.
3. Podatek drogowy zalezy od wagi samochodu i paliwa na jakie jest napedzane i tak najtansza jest:
- benzyna
- LPG
- Diesel (ktory jest przewaznie 2 razy drozszy od beznzyny)
4. Na koniec dochodza koszty rejestracji itd:
-RDW ok.100euro
-tablice rejestracyjne ok.25euro
-APK ok. 30 euro
dalej juz tylko ubezpieczac i jezdzic;)
Pozdrawiam
[ Dodano: Czw Maj 22, 2008 9:50 pm ]
Witam,
Na stronie belastingdiesnt znalazlem ciekawa informacje...
http://85.159.96.82/varia...1.html#P16_1991
Mimo,ze dotyczy ona zwolnienia z podatku drogowego jest tam ciekawy fragment, ktory jakby wskazuje,ze mozliwe by bylo miec samochod zarejestrowany za granica i oplacic podatek tutaj a mianowicie to zdanie:
Any Dutch resident with a private car, delivery vehicle or motorcycle not registered in the Netherlands who uses the Dutch public highway owes Private Motor Vehicle and Motorcycle Tax and Motor Vehicle Tax.
I moze wlasnie tak robia Niemcy z Monachium czy Anglicy??
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Abedin
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Maj 27, 2008 7:15 pm
|
|
|
W podatku drogowym nie chodzi o to ile auto ma lat a ile lat placiles podatek drogowy tak wiec twoj stary merol bedzie nowizna na holenderskich drogach i podatek musisz płacic. Ja kozystam z przywilejow na ich drogach poniewaz mam fime zarejstrowana w polsce i na takich blachach sie poruszam , przepisy tego nie przewidzialy jak na razie wiec korzystam z tego. Na niedzielne wyjazdy daj sobie spokoj z przerejstrowywaniem auta. |
|
|
|
|
ataga
PRZYJACIEL FORUM
|
Wysłany: Wto Maj 27, 2008 10:16 pm
|
|
|
Abedin napisał/a: | W podatku drogowym nie chodzi o to ile auto ma lat a ile lat placiles podatek drogowy tak wiec twoj stary merol bedzie nowizna na holenderskich drogach i podatek musisz płacic. |
bzdury piszesz... podatek placi sie po pierwsze od wagi auta i na co jezdzi. Po drugie liczy sie rok produkcji a nie od kiedy jest zarejstrowane w NL. |
Cyceron |
|
|
|
|
|
Wysłany: Śro Maj 28, 2008 6:28 pm
|
|
|
Abedin napisał/a: | W podatku drogowym nie chodzi o to ile auto ma lat a ile lat placiles podatek drogowy tak wiec twoj stary merol bedzie nowizna na holenderskich drogach i podatek musisz płacic. Ja kozystam z przywilejow na ich drogach poniewaz mam fime zarejstrowana w polsce i na takich blachach sie poruszam , przepisy tego nie przewidzialy jak na razie wiec korzystam z tego. Na niedzielne wyjazdy daj sobie spokoj z przerejstrowywaniem auta. |
Niestety grubo sie tutaj myslisz..
podatek drogowy sie placi wylacznie od wagi pojazdu i rodzaju paliwa....
Podatek BPM (ala akcyza) zalezy wylacznie od pocztakowej ceny pojazdu (jak byl nowy) a pozniej wzaleznosci od tego jak jest stary....
A jak jest z firma to nie wiem i sie nie wypowiadam ale patrzac na to co napisales sprawdz to jeszcze raz bo moze tak samo to wiesz na bank jak poprzednie dwa punkty - bez obrazy.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Śro Maj 28, 2008 7:20 pm
|
|
|
Abedin, Cytat: | Ja kozystam z przywilejow na ich drogach | amen.... i korzystaj dalej.... ale niestety my ''biedne szaraczki ''musimy placic od ciezaru auta i od tego czym to auto jest ''napedzane'' |
|
|
|
|
Abedin
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lip 15, 2008 2:32 pm
|
|
|
Nie zrozumieliście mnie. Wszystko co piszecie jest prawdą ale spojrzc trzeba n kontekst w którym napisałem odpowiedź. Chodziłe mi o to że podatek drogowy w NL płaci sie przez 25 lat od momentu zarejstrwania auta i jeśli zarejestrujemy tam auto 10cio letnie to podatek płacimy przez kolejne 25 lat . Nie pisałem za co płacimy tylko jak długo. Reansumjac bzdur nie pisłem . |
|
|
|
|
|