Zamknięty przez: Gochna H Sob Sie 10, 2013 4:50 pm |
Nr sofi |
Autor |
Wiadomość |
cypajak
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lip 08, 2013 12:33 pm Nr sofi
|
|
|
witam niebawem jade do holandi do pracy. Mam juz vca. Jak wyglada załatwienie nr sofi ile to trwa.. Pomoze mi w tym pracodawca? |
|
|
|
|
jaszpolak
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lip 12, 2013 5:47 pm
|
|
|
Witam, wystarczy zadzwonić do urzędu w danym mieście umówić się na spotkanie, zazwyczaj dają terminy za tydzień. Po przyjściu na spotkanie podchodzi się do okienka mówi nazwisko dostaje numerek i czeka. Jak na ekranie pokarze się twój numer to idziesz do odpowiedniego okienka wypełniasz formularz w języku polskim (miejsce przebywania w holandii ja dałem pole campingowe, miejsce zameldowania w Polsce i dane osobowe) po 15 minutach dostajesz kartkę z numerem sofi i masz |
|
|
|
|
cypajak
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Lip 13, 2013 7:26 pm
|
|
|
Czy jak dzwonię, to mogę wybrać późniejszy termin ?? Np. dzwonię w poniedziałek i proszę o wizytę w piątek za tydzień??? Jednym słowem czy można prosić o terminy późniejsze ??
Będę w NL 23.06 to kiedy najlepiej zadzwonić aby termin był 23-24.06. Dzwonię do urzędu podatkowego ?? |
|
|
|
|
jaszpolak
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Lip 13, 2013 8:36 pm
|
|
|
Najprawdopodobniej nie będzie z tym problemu Im wcześniej zadzwonisz i się umówisz tym lepiej. Bo potem mogą Ci np. zaproponować najbliższy termin za 2 tyg. |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Sob Lip 13, 2013 10:56 pm
|
|
|
Nie kazdy urzad podatkowy wyrabia sofi nr ( tylko te w wiekszych miastach to robia ) |
|
|
|
|
piotrasss
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Sie 07, 2013 2:18 pm
|
|
|
taka sytuacja dzwonie na 08000543 a urzędas mowi ze nie moze ze nie wolno mu rozmawiac ze mna po angielsku. Co to ma byc i co teraz zrobic po ichniemu ja ani słowa. |
|
|
|
|
patyśka
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Sie 07, 2013 3:05 pm
|
|
|
hej, sprawa wygląda tak, że będę w przyszłym tygodniu wyrabiać nr sofi. Problem polega na tym, że nie mam paszportu. Wystarczy mi sam dowód osobisty? bo oczywiście paszportu w PL wcześniej jak za 3 tyg nie dostanę a liczy się czas |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Śro Sie 07, 2013 3:20 pm
|
|
|
piotrasss, a jest to ze oni maja zakaz rozmawiania w innym jezyku jak NL .
Poszukaj kogos kto mowi w ty jezyku i popros zeby zadzwonil za ciebie .
patyśka tak sam dowod wystarczy |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
schogun
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Sie 07, 2013 4:58 pm
|
|
|
Ja kiedys rozmawialem z nimi lamana angielszczyzna- teraz juz nie mozna? |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Śro Sie 07, 2013 5:53 pm
|
|
|
Zalezy na kogo trafisz. Jakis czas temu w BD rozmawialam z gosciem w 3 jezykach (w tym po polsku-kilka slow). |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
|
|
|
|
TenTyp
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Sie 08, 2013 8:46 am
|
|
|
patyśka napisał/a: | hej, sprawa wygląda tak, że będę w przyszłym tygodniu wyrabiać nr sofi. Problem polega na tym, że nie mam paszportu. Wystarczy mi sam dowód osobisty? bo oczywiście paszportu w PL wcześniej jak za 3 tyg nie dostanę a liczy się czas |
Paszport mozna zalatwic w ciagu trzech/czterech dni. Trzeba isc do kierownika urzedu (polecam Wroclaw - przemili ludzie) i uzasadnic swoja prosbe o tryb pilny (mozna to napisac na miejscu a w przypadku gdy nie wiesz co napisac to sami Ci podpowiedza). |
|
|
|
|
|