NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Potrzebuje rzecznika prosze o pomoc
Autor Wiadomość
jaaa123
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lip 16, 2013 1:28 pm   Potrzebuje rzecznika prosze o pomoc

witam szybko opisze moja sytułacje kilka dni temu kierowca bmw wjechal w moje auto niestety wydaje mi sie ze nie da juz sie go odratowac moja ubespieczalnia nie chce mi pomuc bo mam za niskie ubespieczenie. teraz potrzebuje rzecznika zeby wycenil moje auto i chcialem zapytac czy jest tutaj cos takiego jak garaz odrazu ze mechanik jest rzecznikiem ?
i ile taki rzecznik kosztuje czy to ja mam za niego zaplacic i wezwac go na wlasna reke czy to ubespieczalnie tej osoby co spowodowala wypadek wysle rzecznika ?

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Wto Lip 16, 2013 8:21 pm   

jaaa123, jak to masz za niskie ubezpieczenie ?
Ubezpieczenie to ubezpieczenie i oni sa jak du.pa od sr.nia w takich wypadkach i musza ci pomoc .
Tak p.s. masz polskie ubezpieczenie/auto czy NL ?

Bronka 
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy
Wysłany: Wto Lip 16, 2013 10:36 pm   

Ale to wypelniasz formularz z tym gosciem, ktory spowodowal stluczke i wysylacie do jego ubezpieczalni a nie do Twojej. I tu zalezy od ubezpieczenia. Jesli masz jak mowisz "niskie" masz chyba na mysli WA + beperkt casco to jedziesz do obojetnie jakiego garazu i mechanik wycenia szkode. Jesli szkoda jest ponizej 500 euro wysylasz raport do ubepieczalni (osoby, ktora spowodowala stluczke) i oni przelewaja Ci pieniadze na Twoj bank. Jesli szkoda jest wyceniona na kwote powyzej 500 euro wysylasz raport a oni przysylaja swojego eksperta.

https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3

jaaa123
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lip 16, 2013 10:56 pm   

niestety ja nie bralem udzialu w tym wypadku moje auto stalo na parkingu przy drodze i inne auto w nie wjechalo laweta zabrala moje auto i dopiero na policij dowiedzialem sie co sie stalo. mam protokul wszystkie dane tego faceta co prowadzil te auto. mam auta na holenderskich blachach i ubespieczenie z ohry. teraz moje pytanie czy moge na tym formularz sam wpisac cene szkody czy musi to zrobic mechanik ? i czy moge wyrejerstrowac auto przed ogladnieciem rzeczoznawcy

Bronka 
Mega gaduła

Wysłany: Wto Lip 16, 2013 11:05 pm   

To znaczy masz dane tego goscia? Gdzie on jest ubezpieczony?
Nie mozesz sam wpisac kwoty, wlasnie o to chodzi ze mechanik musi wpisac.
Co do wyrejestrowania samochodu to sie w tym nie orientuje.

Wypelnienie formularzu - schade formulier to jedno, mozesz sobie sciagnac przez internet, a raport odnosnie szkody to drugie, tu chodzi o dwa rozne papiery.

Ostatnio zmieniony przez Bronka Wto Lip 16, 2013 11:09 pm, w całości zmieniany 2 razy  

jaaa123
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lip 16, 2013 11:59 pm   

on jest ubespieczony w IAK mam jego dane imie nazwisko polise wszystkie potzrebne dane i wlasnie mam ten formulasz (schade formulier) to jak mechanik wpisze mi tam ile wynosi szkoda to mam to wyslac do jego ubespieczalni tak ? a ten formulasz szkody to oni mi wysla czy skad to mam wziasc ? pierwszy raz jestem w takiej sytulaci i sie nie orjentuje

adamek88
Gaduła

Wysłany: Śro Lip 17, 2013 12:20 am   

jaaa123,
Najprosciej bedzie jak zadzwonisz do ubezpieczyciela goscia ktory zniszczyl Ci samochod. Oni musza sie tym zajac i wdrozyc cala procedure. Tak samo oni beda wysylac rzeczoznawce.
Dzwon do nich to najprostsze rozwiazanie.

Bronka 
Mega gaduła

Wysłany: Śro Lip 17, 2013 9:55 am   

jaaa123 napisał/a:
on jest ubespieczony w IAK mam jego dane imie nazwisko polise wszystkie potzrebne dane i wlasnie mam ten formulasz (schade formulier) to jak mechanik wpisze mi tam ile wynosi szkoda to mam to wyslac do jego ubespieczalni tak ? a ten formulasz szkody to oni mi wysla czy skad to mam wziasc ? pierwszy raz jestem w takiej sytulaci i sie nie orjentuje

Ty najpierw wypelniasz ten formularz i wysylasz do IAK. Jedziesz z autem do mechanika, mechanik wycenia szkode czy naprawa bedzie kosztowac ponizej czy powyzej 500 euro. Jesli ponizej naprawiasz samochod i wysylasz rachunek wraz z numerem Twojego konta do IAK i oni zwracaja Ci pieniadze. Jesli wedlug mechanika naprawa bedzie kosztowac powyzej 500 euro mechanik sporzadza pro- forma nota czyli przykladowy rachunek czyli nie jest Ci potrzebny zaden formularz z ubezpieczalni, mechanik ma takie "swistki" u siebie - i wysylasz do IAK wraz z numerem Twojej sprawy lub kopia formularza. Wtedy oni umawiaja sie z Toba i rzeczoznawca u mechanika zeby wycenic szkode. Taka jest procedura zakladajac ze masz ubezpieczenie Beperkt Casco.

Odpowiedz do tematu