NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Czw Mar 18, 2010 12:40 am
przeglad techniczny, samochod na polskich rejestracjach
Autor Wiadomość
AdamRys 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Mar 16, 2009 8:36 pm   przeglad techniczny, samochod na polskich rejestracjach

Mam w Holandii auto na polskich rejestracjach. W ostatni weekend zauwazylem, ze nie mam juz waznego przegladu technicznegp.

czy mozecie mi doradzic czy i jak moge zrobic takowy w Belgii, oczywiscie z wpisem do Polskiego dowodu rejestracyjnego?

bede wdzieczny za pomoc i sugestie,

marpie7
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Mar 16, 2009 8:44 pm   

ja bym wysłał dowód do znajomego diagnosty w Pl ....kilka dni i po sprawie, no tylko jeden warunek- trzeba takiego znać :033:
Ostatnio zmieniony przez marpie7 Pon Mar 16, 2009 8:44 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Dubus 
Nieśmiały użytkownik
szyderca

Wysłany: Pon Mar 16, 2009 10:50 pm   

Z tego co sie orientuje auto na polskich numerach moze przejsc przeglad jedynie w stacji diagnostycznej wlasciwej dla gminy/powiatu/miasta w pl w ktorym auto jest zarejestrowane co oznacza ze np.auto z Gdanska nie dostanie przegladu juz w stacjach poza miastem (inna gmina/powiat) wiec tm bardziej nie zalatwisz tego poza granicami Polski.Tak jak przedmowca pisal,to najlepiej wyslac dowod do polskiego znajomego diagnosty albo kogos zaufanego kto takiego znajomego ma,albo ryzykowac i jechac bez przegladu,albo autokar/bus/samolot/ badz inny srodek transportu do znajomego w pl,w ostatecznosci chcac sprawe zalatwic nie naruszajac w jakikolwiek sposob prawa to niestety laweta...
Ostatnio zmieniony przez Dubus Pon Mar 16, 2009 10:51 pm, w całości zmieniany 1 raz  

AdamRys 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Mar 16, 2009 11:35 pm   

[quote="Dubus"]Z tego co sie orientuje auto na polskich numerach moze przejsc przeglad jedynie w stacji diagnostycznej wlasciwej dla gminy/powiatu/miasta w pl w ktorym auto jest zarejestrowane

to nieprawda. w ubieglym roku zrobilem przeglad techniczny w miescie oddalonym dokladnie 500 km od miejsca w ktorym auto jest zarejestrowane. Zreszta, jaki, moglby byc powod takiego przepisu?

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Wto Mar 17, 2009 12:09 am   

AdamRys,
Przeglad techniczny auta mozesz zrobic
nie ma ku temu zadnych przeciwskazan
w Belgi ,Holandii czy w Niemczech.

Ale taki przeglad nie ma zadnej wartosci wobec polskich
organow (wobec tutejszych tez...)
przeciez to polskie auto na polskich numerach rejestracyjnych
nikt Ci tego tu nie podpisze, ze przeglad techniczny zostal wykonany

pozdrawiam

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Wto Mar 17, 2009 11:40 am   Re: przeglad techniczny, samochod na polskich rejestracjach

AdamRys napisał/a:
Mam w Holandii auto na polskich rejestracjach. W ostatni weekend zauwazylem, ze nie mam juz waznego przegladu technicznegp.

czy mozecie mi doradzic czy i jak moge zrobic takowy w Belgii, oczywiscie z wpisem do Polskiego dowodu rejestracyjnego?

bede wdzieczny za pomoc i sugestie,

Nie zrobisz za granica polskiego przegladu na legalu.
Opcje trzy:
- wysylasz dowod do znajomego diagnosty (nie legal) i wbija pieczatke + wpis do CEPiK
- jedziesz bez przegladu do najblizszego polskiego miasta i tam robisz przeglad (ryzyko ze cie zlapia ,w razie dzwona mozesz miec przeboje z ubezpieczalnia)
- auto na lawete i do polski na przeglad (legalne, najdrozsze rozwiazanie)

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

nuska.nl 
Gaduła

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 11:59 am   

Do dubus, nie masz racji, przegląd techniczny w polsce możesz zrobić gdziekolwiek, na terenie całej polski, nieważne gdzie autko było rejestrowane. To wiem na stówę bo 9 lat pracowałam w wydziale komunikacji. Co do przeglądu tutaj... ja sama byłam w polsce żeby mieć pieczątkę i diagnosta mi powiedział że jest zdiwiony że po to akurat przyjechałam, bo oni w polsce podbijają przegląd aut na zagranicznych rejestracjach, z tym wyjątkiem że nie do dowodu tylko wystawiają odpowiednie zaświadczenie. Więc na logikę tutaj powinno byc tak samo

ewunia1380 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 12:31 pm   

Witam mi rowniez konczyl sie przeglad to mysle ze mozesz znalesc jakiegos przewoznika ktory poda jakiejs zaufanej osobie w Polsce. Tylko musisz wczesniej zalatwic sobie ze ktos Ci podbije papiery bez auta. Albo samemu pojechac do Polskii. Pozdrawiam :039:

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 2:39 pm   

nuska.nl napisał/a:
ja sama byłam w polsce żeby mieć pieczątkę i diagnosta mi powiedział że jest zdiwiony że po to akurat przyjechałam, bo oni w polsce podbijają przegląd aut na zagranicznych rejestracjach, z tym wyjątkiem że nie do dowodu tylko wystawiają odpowiednie zaświadczenie. Więc na logikę tutaj powinno byc tak samo

Cos ten diagnosta nie douczony. Uwazasz ze jak Ci sie w PL skonczy APK i dostaniesz kartke od Polskiego diagnosty to APK masz wazne? Jak cos sie stanie i pokazesz holendrowi (ubezpieczalnia/policja) polski swistek z przegladu to Cie zabije smiechem. Ciekawe jak polscy diagnosci wpisza ta informacje o przegladzie do bazy RDW...

Tak samo ciekawe jak holenderski warsztat wpisze dane o przegladzie polskiego auta do CEPiK... Ale to chyba powinnas wiedziec po tylu latach pracy w WK i uswiadomoc diagnoste ze plecie bzdury :119:

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

Ostatnio zmieniony przez m4rcin Nie Kwi 05, 2009 2:40 pm, w całości zmieniany 1 raz  

nuska.nl 
Gaduła

Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 3:01 pm   

Tak się składa że bzdury to piszesz ty Marcinie. Nie mówię że taki świstek upowaznia cię do jeżdżenia, to się wystawia tylko w szczególnych okolicznościach, tak jaku koleia że przegląd mu się skończył i ten świstek jak piszesz umożliwia przewiezienie auta do kraju

[ Dodano: Nie Kwi 05, 2009 3:12 pm ]
dodam że jest to w formie zaświadczenia, ono jest ważne kilka dni, aby pojechać do kraju, tak jest w polsce, bo nie ma sytuacji bez wyjścia, to chyba logiczne co ?

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 4:32 pm   

Proponuje przeczytac art. 81 do 83 ust. 1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. 2005 r., Nr 108, poz. 908 ze zmianami) i szczegolnie skupic sie na art 83 ktory mowi kto moze przeprowadzic badanie techniczne.

Cytat:
Art. 83. 1. Badanie techniczne jest przeprowadzane na koszt właściciela pojazdu, przez:

1. podstawową stację kontroli pojazdów - w zakresie:

1. sprawdzenia oraz oceny prawidłowości działania poszczególnych zespołów i układów pojazdu, w szczególności pod względem bezpieczeństwa jazdy i ochrony środowiska,
2. badań technicznych, o których mowa w lit. a, oraz niektórych badań technicznych, o których mowa w pkt 2, jeżeli stacja posiadała zezwolenie starosty na wykonywanie tych badań wydane przed dniem wejścia w życie ustawy - Przepisy wprowadzające ustawę o swobodzie działalności gospodarczej;

2. okręgową stację kontroli pojazdów - w zakresie badań technicznych określonych w pkt 1 lit. a oraz w zakresie badań co do zgodności z warunkami technicznymi autobusu, którego dopuszczalna prędkość na autostradzie i drodze ekspresowej wynosi 100 km/h, pojazdu przeznaczonego do przewozu towarów niebezpiecznych, pojazdu przystosowanego do zasilania gazem, pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy za granicą (przed rejestracją w kraju), pojazdu zabytkowego, pojazdu marki "SAM", pojazdu, w którym dokonano zmian konstrukcyjnych lub wymiany elementów powodujących zmianę danych w dowodzie rejestracyjnym, pojazdu skierowanego na badania techniczne przez organ kontroli ruchu drogowego lub starostę oraz pojazdu sprowadzanego z zagranicy i noszącego ślady uszkodzeń lub którego stan techniczny wskazuje na naruszenie elementów nośnych konstrukcji pojazdu, mogących stwarzać zagrożenie dla bezpieczeństwa ruchu drogowego;

3. okręgową stację kontroli pojazdów - w zakresie badań technicznych określonych w pkt 1 lit. a oraz w zakresie badań co do zgodności z warunkami technicznymi autobusu, którego dopuszczalna prędkość na autostradzie i drodze ekspresowej wynosi 100 km/h, pojazdu przeznaczonego do przewozu towarów niebezpiecznych, pojazdu przystosowanego do zasilania gazem, pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy za granicą (przed rejestracją w kraju), pojazdu zabytkowego, pojazdu marki "SAM", pojazdu, w którym dokonano zmian konstrukcyjnych lub wymiany elementów powodujących zmianę danych w dowodzie rejestracyjnym, pojazdu skierowanego na badania techniczne przez organ kontroli ruchu drogowego lub starostę, pojazdu sprowadzanego z zagranicy i noszącego ślady uszkodzeń lub którego stan techniczny wskazuje na naruszenie elementów nośnych konstrukcji pojazdu, mogących stwarzać zagrożenie dla bezpieczeństwa ruchu drogowego, oraz pojazdu, dla którego określono wymagania techniczne w przepisach ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług.

i kolejny punkt ktory mowi stacjach kontroli pojazdow:

Cytat:
2. Działalność gospodarcza w zakresie prowadzenia stacji kontroli pojazdów jest działalnością regulowaną w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. Nr 173, poz. 1807 i Nr 281, poz. 2777 oraz z 2005 r. Nr 33, poz. 289 i Nr 94, poz. 788) i wymaga uzyskania wpisu do rejestru przedsiębiorców prowadzących stację kontroli pojazdów.

Uwazasz ze warsztat holenderski ma wpis do w/w rejestru? Bo jak nie ma to taki papierek z takiego warsztatu jest nic nie warty.

Zaswiadczenie na 7 dni moze dac polski policjant ALE jesli bedzie mial zly dzien, moze zlecic odholowanie auta jako pojazdu nie majacego dopuszczenia do ruchu.

I brak przegladu za granica to nie jest sytuacja bez wyjscia - rozwiazanie to laweta.

Ostatnio zmieniony przez m4rcin Nie Kwi 05, 2009 4:34 pm, w całości zmieniany 2 razy  

nuska.nl 
Gaduła

Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 5:56 pm   

NO dobra, a co powiesz na temat przeglądów aut, które sprowadza się z zagranicy? Przed rejestracją auta na polskie blachy masz obowiązek zrobić przegląd i to auto jest wówczas na obcych numerach ?? Sama taki przegląd robiłam sprowadzając auto z niemiec i diagnosta w zaświadczeniu wpisał numer niemiecki. Przytaczasz przepisy, które nic nie mówią o tym problemie. Ja swoje wiem, diagnosta może wystawić zaświadczenie o stanie technicznym auta. Jeśli w Polsce może (nawet dla auta z kierownicą po lewej stronie) to dlaczego nie tu?

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 6:15 pm   

O czym piszesz to jest inny przypadek - i jest on opisany w ustawie o ruchu drogowym.

Auto przed pierwsza rejestracja w Polsce musi miec zrobione badanie techniczne. Jesli auto nie posada tablic/zagranicznego przegladu to na takie badanie jedziesz na lawecie. O tym kto moze przeprowadzic takie badanie mowi art 83 par 1 ust 2.

Zgadzam sie, ze diagnosta moze wystawic takie zaswiadczenie, ale jest ono nic nie warte poniewaz polski pojazd do ruchu moga dopuscic tylko placowki wymienione w Art 83 par 2.

Dodatkowo w przypadku jakiej stluczki autem bez aktualnych badan technicznych (a tak jest jak skonczyl sie przeglad) ubezpieczyciel moze zwrocic sie do sprawcy z regresem (OC) lub odmowic wyplaty odszkodowania (AC).

Aha - jesli jest tak jak mowisz, to podaj podstawe prawna Twojego twierdzenia.

Ostatnio zmieniony przez m4rcin Nie Kwi 05, 2009 6:18 pm, w całości zmieniany 1 raz  

nuska.nl 
Gaduła

Wysłany: Pon Kwi 06, 2009 3:20 pm   

Drogi Marcinie, pogrzebałam trochę i udało mi się uzyskac następujące informacje: Z przepisów (jak to na ogół bywa z naszymi polskimi przepisami) nie wynika wprost, że takie badanie wolno zrobić, ale stanowisko chyba wszystkich starostw w polsce jest takie, że wolno. Wynika to pośrednio z $ 16 rozporządzenia w sprawie sposobu i zakresu przeprowadzania badań (Dz. U. z 2003 r. Nr 227, poz. 2250), który mówi, że jeżeli badanie techniczne dotyczy pojazdu zarejestrowanego za granicą, któremu został zatrzymany dowód rejestracyjny, to diagnosta ma wykonać badanie techniczne i wystawić zaświadczenie. A więc skoro można badać pojazd na obcych numerach po zatrzymaniu mu dowodu to można też badać jak ma dowód. Nie wolno tylko wbijać pieczątek do dowodu rejestracyjnego.

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pon Kwi 06, 2009 3:29 pm   

"któremu został zatrzymany dowód rejestracyjny, to diagnosta ma wykonać badanie techniczne i wystawić zaświadczenie"

kluczowe jest zatrzymany dowod rejestracyjny i zapewne ustawodawcy chodzilo o mozliwosc odzyskania dowodu przez auto zarejestrowane za granica w przypadku zatrzymiania dowodu przez polska policje (np. lyse opony, czy pojazd zagrazajacy innym uczestnikom ruchu drogowego). Bo polska policja raczej nie moze zatrzymac np. niemca i zabrac dowodu za brak TUV'a

Nadal NIE jest to przypadek jak sie komus skonczyl termin waznosci badania technicznego ;)

Ostatnio zmieniony przez m4rcin Pon Kwi 06, 2009 3:30 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu