NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pociąg do Amsterdamu z Warszawy - JAN KIEPURA
Autor Wiadomość
Wojtek_wwa
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Sty 10, 2014 10:45 am   Pociąg do Amsterdamu z Warszawy - JAN KIEPURA

Witam serdecznie.
Mam pytanie odnośnie podróży pociągiem do Amsterdamu. Jak to mniej więcej wygląda w sensie czy jest kontrola paszportowa, kontrola dowodów osobistych, czy grzebią jakoś w bagażach. Kompletnie nie mam zielonego pojęcia jak to wygląda więc stąd moje pytanie.

Macmat 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Sty 10, 2014 2:39 pm   

Z tego co wiem, to nie ma żądnej kontroli, przecież jesteśmy w Schengen. Nawet przylatując samolotem do Holandii, nie ma żadnej kontroli, wychodzisz z samolotu i w miasto :)

GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Pią Sty 10, 2014 7:05 pm   

Pewnie ze jest kontrola, jechalem tym pociagiem wiele razy. Przeciez ten pociag jedzie dalej do Moskwy. Sprawdzaja go Holendrzy/Niemcy na granicy NL/DE i Niemcy/Polacy na granicy DE/PL (i oczywiscie na odwrot jak jedziesz z PL do NL)

Ogolnie wyglada to tak, ze jak masz paszport EU to tylko pokazujesz, a obywatelom poza EU grzebia w bagazach.
Ostatnio zmieniony przez GeraltRivia Pią Sty 10, 2014 7:06 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Estamos 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Nie Sty 12, 2014 11:06 am   

Jechałem tym pociągiem. Jeśli chcesz tylko podróżować to fajna sprawa, będziesz musiał okazać paszport cy dowód do jednej może 2-3 kontroli. Skontrolować mogą Cię patrole polskiej policji oraz straży granicznej tak jak ich odpowiedniki w Niemczech i Holandii. Mnie sprawdzano zaraz za granicą z Polską i w Holandii.

W Berlinie skład jest "rozpinany" gdyż kilka wagonów jedzie do Kopenhagi oraz chyba Berna. Są też dopinane inne wagony. Jeśli w głowie komuś przewóz jakichś nielegalnych środków - ODRADZAM. Sam widziałem w Berlinie jak patrol 4 osób z psem szedł sobie przez skład w poszukiwaniu narkotyków.

Sama podróż miła i przyjemna.

Odpowiedz do tematu