Kupno uszkodzonego samochodu w NL |
Autor |
Wiadomość |
quhar
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lis 11, 2013 9:29 am Kupno uszkodzonego samochodu w NL
|
|
|
Hej, mam pytanko czy ktoś ma może doświadczenia z poniższą akcją.
Chciałbym kupić uszkodzony samochód w Holandii, który jest tutaj zarejestrowany, przewieść go do Polski (bez wyrejestrowywania), tam naprawić i jeździć nim normalnie w NL. Moje główne pytanie dotyczy przeglądu po naprawie. Jeżeli samochód który kupie będzie miał status "Wacht op keuren" to po przywiezieni go do Holandii, muszę zrobić specjalny przegląd powypadkowy. Rozumiem, że w takiej sytuacji samochód na przegląd musi być wwieziony na lawecie (nie można się nim poruszać na drogach). Ma ktoś już takie doświadczenia? Z tego co widziałem na stronie RDW wydanie certyfikatu trwa 5 dni, Co w tym czasie dzieje się z samochodem? Jakie formalności muszą być jeszcze załatwione? Czy podczas naprawy muszę opłacać ubezpiecznie i podatek drogowy? Pozdrawiam i dzięki za sugestie. |
|
|
|
|
ekhm88
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lis 11, 2013 10:19 am
|
|
|
Od daty zakupu obowiazuje cie oplata podatku drogowego i ubezpieczenia to tak jak bym oplacal podatek tylko jak bym jezdzil samochodem a jak auto bedzie pod domem stalo to juz placic nie musze takie moje zdanie lecz moge byc w bledzie
Swoja droga oplaca sie wywozic auto na lawecie do PL przeciez za same pieniadze ktore wladujesz w lawete mozesz przeznaczyc na naprawe auta tutaj |
|
|
|
|
quhar
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lis 11, 2013 10:37 am
|
|
|
Rozumiem o co Ci chodzi z podatkiem jak sie nie jeździ Pytanie jest tutaj o sytuacje, kiedy samochod ma status Wacht op keuren, czyli jest oficjalnie niezdatny do jazdy
Na lawete mam akurat dobry "deal", więc myślę, że będzie jednak trochę taniej. Pytanie tylko czy uciążliwość całej operacji "przywrócenia" samochodu do stanu formalnej używalności nie będzie zbyta kosztowna i uciążliwa.. |
|
|
|
|
ekhm88
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lis 11, 2013 10:55 am
|
|
|
Nie wiem nie chce pisac sentencji o tym co wiem kiedy nic nie wiem lecz wydaje mi sie tak na chlopski rozum ze i tak oplacac podatek trzeba niestety nie pomoge Ci lecz i tak wydaje mi sie ze latwiej bylo by to naprawic tutaj aczkolwiek ja nie wiem co tam zepsute ze az sie d jazdy nie nadaje |
|
|
|
|
|