NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Abonament parkingowy a polskie tablice rejstracyjne.
Autor Wiadomość
misza
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lut 01, 2011 11:52 pm   Abonament parkingowy a polskie tablice rejstracyjne.

Witam. Mam pytanie do ludzi którzy wykupywali miejsce parkingowe na ulicy przed domem. Wiem, że mogę u siebie na osiedlu wykupić takie pozwolenie na parkowanie na mój polski samochód na pół roku. Gdzieś zasłyszałem, że po tym pół roku RDW przesyła nakaz przerejestrowania takiego samochodu na tablice holenderskie. Szkopół w tym, że ja jestem pewny, że zostane w Holandii tylko rok i po skończeniu kontraktu wracam na pewno do Polski. Więc przerejstrowywac samochód na pół roku, żeby potem znów przerejestrowywać po powrocie do kraju spowrotem nie zabardzo ma sens.
Czy ktokolwiek miał wykupione miejsce parkingowe na dłużej niż pół roku?
Jak taka sytuacja wygląda w praktyce.
pozdrawiam

Mucha_75 
Gaduła nad gadułami :-)
Mucha

Wysłany: Śro Lut 02, 2011 12:00 am   

Nie wiem czy są gdziekolwiek abonamenty na pół roku. Raczej na rok. Wiem że jest to możliwe na Polskich blachach, bo widzę sporo aut na polskich rejestracjach u mnie na dzielnicy z plakietkami parkingowymi. Tyle, ze jest to kręcenie bata na siebie samego, dobrowolne wprowadzanie się do systemu, i prędzej czy później Douane się pojawi z wizytą. Jeżeli masz meldunek, to jestes zobowiązany jeździć na żółtych blachach, jeżeli nie masz meldunku to nie dostaniesz miejsca parkingowego.

Winter 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Pią Lut 04, 2011 2:05 pm   

Chyba, że auto stoi na kogoś innego to nie ma problemu.

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Pią Lut 04, 2011 2:10 pm   

Winter napisał/a:
Chyba, że auto stoi na kogoś innego to nie ma problemu.
a co ma do rzeczy na kogo zarejestrowane jest auto? jest na polskich blachach, a jezdzi nim osoba zameldowana w holandii... i juz douane moze sie przyczepic.

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

Niunia27 
Gaduła

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Wto Lut 08, 2011 4:58 pm   

[/quote]a co ma do rzeczy na kogo zarejestrowane jest auto? jest na polskich blachach, a jezdzi nim osoba zameldowana w holandii... i juz douane moze sie przyczepic.[/quote]

Przyczepic to sie moga.Moja znajoma jezdzi na PL,ale jej ojciec jest wspolwlascicielem.Zlapali ja kilka razy i nic jej nie zrobili.Ale tak moze byc tylko do czasu.Ja jezdze na NL i kazdy kto juz tu mieszka na stale powinien jezdzic na NL.
No ale z kolega to jest inaczej bo ma zamiar wrocic do PL
Ostatnio zmieniony przez Niunia27 Wto Lut 08, 2011 4:59 pm, w całości zmieniany 1 raz  

hoolio 
Gaduła
FSW ZACHÓD

Wysłany: Śro Lut 09, 2011 12:28 pm   

Zeby wykupic karte parkingowa trzeba wyslac kopie dow. rej. ze swoim nazwiskiem i kopie dowodu os. Auto musi byc na osobe, ktora wnosi podanie o karte. Dodatkowo kopie umowy na mieszkanie lub akt wlasnosci. (HAGA)

Co do przerejestrowania auta to wydaje mi sie ze nie trzeba tego robic. Wystarczy zaplacic podatek ;) H€H€H€

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Śro Lut 09, 2011 12:32 pm   

mialem auto zarejestrowane na Europejski Fundusz Leasingowy i mialem pozwolenie parkingowe...

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Śro Lut 09, 2011 3:12 pm   

Ile moze takie miejsce parkingowe kosztowac? Dokladnie chodzi mi o Gemeente Zaanstad

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Śro Lut 09, 2011 4:04 pm   

Kosten

De tarieven voor de parkeervergunningen in 2011 zijn:

voor bewoners:

* vergunning per maand of gedeelte daarvan: € 5,90
* wijzigen van een parkeervergunning: € 10

http://loket.zaanstad.nl/?pagina=2342

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Śro Lut 09, 2011 4:05 pm, w całości zmieniany 1 raz  

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Śro Lut 09, 2011 5:48 pm   

Bardzo Ci Moderatorze dziekuje. :030:

papetkaa
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Gru 16, 2013 4:07 pm   

gdzie mogę dowiedzieć się więcej na temat wykupienia miejsca parkingowego?? w gminie?

ekhm88 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Gru 16, 2013 7:37 pm   

m4rcin napisał/a:
mialem auto zarejestrowane na Europejski Fundusz Leasingowy i mialem pozwolenie parkingowe...

może i racja jednak trzeba brać pod uwagę że mało osób tak ma

Owszem jest możliwość wykupienia parkingu na cały rok z tym że i tu niespodzianka :)
Przy składaniu wniosku nikt nie sprawdza czy właściciel owego samochodu opłaca podatki za auto w NL a co jeśli nie ?
Odpowiedź prosta
Nie od razu nie po tygodniu ale nawet po roku i dłużej każdy z tych osób prędzej czy później trafi ofiarą Douane i Belastingu tak jak i mój kolega któremu kazali uregulować opłaty i naliczyli podatek o 2.5 roku wstecz i nie było żadnego ściemniania bo sam podpisał na siebie wyrok.
Samochód sprzedał zapłacił zaległy podatek i kupił auto na NL blachach co prawda o 10 lat starsze ale cóż koszta go przerosły :)

Życzę powodzenia tym którzy się na to piszą i współczuję przyszłych konsekwencji.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pon Gru 16, 2013 8:56 pm   

ekhm88 napisał/a:
jednak trzeba brać pod uwagę że mało osób tak ma

Ja proponuje wziasc pod uwage to, ze Marcin wypowiadal sie na ten temat ponad dwa lata temu ...

prawde napisal , tak bylo ... :P
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Gru 16, 2013 9:17 pm, w całości zmieniany 1 raz  

papetkaa
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Gru 17, 2013 10:48 am   

my mamy auto na nl blachach i opłacamy wszystkie należności, gdzie mogę dowiedzieć się o wykupieniu parkingu? dodam że dom mamy ze spółdzielni

Odpowiedz do tematu