NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Gochna H
Pią Sty 17, 2014 1:30 pm
CVZ -zalegle skladki
Autor Wiadomość
golfkr 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Sty 16, 2014 7:31 pm   CVZ -zalegle skladki

Witam

Mam spory problem z ubezpieczalnią ZilverenKruis,to znaczy w 2012 roku stwierdzili że zalegałem z ubezpieczeniem przez 6 miesięcy.W zilverenkruis moje zadłużenie było na 675 euro.

dostałem pismo z CVZ że muszę płacić od 08-2012 do- 12-2012 po 154 euro
Potem dostałem pismo z CVZ na rok 2013 że składka wynosi 160 euro
W tym roku ,czyli na rok 2014 składa wynosi 143 euro,o co tu chodzi,czy ta kwota 675 euro nie powinna już być spłacona już w 2013 roku, moja składka ubezpieczeniowa to 97,50 euro na miesiąc
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Sty 17, 2014 1:31 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Mathnl 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Czw Sty 16, 2014 9:18 pm   

W tej chwili placisz "skladke z kara" do CVZ bez splaty zadluzenia.

U betaalt de hogere premie (ook wel: 'bestuursrechtelijke premie') aan het CVZ in plaats van de zorgpremie aan uw zorgverzekeraar. U blijft verzekerd bij uw eigen zorgverzekeraar. Er verandert niets aan uw schuld: die moet u nog steeds zelf aflossen bij uw zorgverzekeraar.

Vindt u dat u onterecht bent aangemeld, dan moet u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.
Wat gaat dit u kosten?

U betaalt aan het CVZ een 'bestuursrechtelijke premie'. Dat is een premie die de overheid vaststelt. Deze premie is 30% hoger dan de standaardpremie (gemiddelde zorgpremie voor de basisverzekering in een jaar). Voor het jaar 2014 gelden de volgende premiebedragen:
Premiesoort Bedrag per maand (euro's)
Standaardpremie 110,75
Bestuursrechtelijke premie 143,98 (110,75 x 130%)

Zaleglosc musisz splacic bezposrednio do ubezpieczyciela czyli w Twoim przypadku Zilverenkruis.Radze sie jak najszybciej z nimi skontaktowac.Moim zdaniem zadluzenie ciagle "wisi".

[ Dodano: Czw Sty 16, 2014 9:18 pm ]
http://www.cvz.nl/verzeke...gaatditukosten?
Ostatnio zmieniony przez Mathnl Czw Sty 16, 2014 9:20 pm, w całości zmieniany 1 raz  

golfkr 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Sty 16, 2014 9:45 pm   

masakra :(

No dobrze,jeżeli moja składka ubezpieczeniowa u pracodawcy w tej chwili wynosi 97,50 euro,a tutaj średnia kwota ubezpieczenia to 110 euro,to CVZ zwróci mi tą różnicę?

Ja myślałęm że te 30% to nie kara ,tylko dodatkowe pieniądze na spłatę zadłużenia z tego (675euro) a nie jakaś kara :(

Takie coś znalazłem na stronie CVZ
Ik ben afgemeld. Wanneer ontvang ik de te veel ingehouden premie terug?
Antwoord
U moet rekening houden met 10 weken. Het CVZ stuurt u een brief dat u bent afgemeld en op dat moment stopt het CVZ ook de incasso van de premie. Daarna controleert het CVZ hoeveel premiebedragen zijn betaald. Verwerking van nagekomen betalingen kan twee maanden in beslag nemen.

Mathnl 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Czw Sty 16, 2014 11:15 pm   

golfkr napisał/a:
No dobrze,jeżeli moja składka ubezpieczeniowa u pracodawcy w tej chwili wynosi 97,50 euro

WYNOSILA do momentu,kiedy zrobiles dlug i zostales zgloszony do CVZ jako dluznik.Od tej chwili nie placiles skladki do Zilverenkruis (97,50),lecz do CVZ(podwyzszona skladka+30 % kary) patrz...
Standaardpremie 110,75
Bestuursrechtelijke premie 143,98 (110,75 x 130%)
golfkr napisał/a:
tutaj średnia kwota ubezpieczenia to 110 euro,to CVZ zwróci mi tą różnicę?

Nie.
golfkr napisał/a:
Ik ben afgemeld. Wanneer ontvang ik de te veel ingehouden premie terug?
Antwoord
U moet rekening houden met 10 weken. Het CVZ stuurt u een brief dat u bent afgemeld en op dat moment stopt het CVZ ook de incasso van de premie. Daarna controleert het CVZ hoeveel premiebedragen zijn betaald. Verwerking van nagekomen betalingen kan twee maanden in beslag nemen.

Ten tekst dotyczy sytuacji,kiedy juz splacisz dlug do Zilverenkruis (675 e).Zostanie to zgloszone do CVZ przez Zilverenkruis,ale procedura trwa jakis czas,podczas ktorego nadal placisz podwyszona skladke do CVZ.Te pieniadze zostana Ci zwrocone.Koniecznie skontaktuj sie z Zilverenkruis !!! Jak najszybciej !!!

[ Dodano: Czw Sty 16, 2014 11:21 pm ]
golfkr napisał/a:
tutaj średnia kwota ubezpieczenia to 110 euro

To nie jest zadna srednia kwota,tylko stawka ubezpieczenia podstawowego w CVZ. Wyzsza niz w normalnych firmach ubezpieczeniowych,bo dla dluznikow.Ustallana przez panstwo.Co roku inna stad placisz co roku inna kwote.W tym roku ubezpieczenie zdrowotne po raz pierwszy od lat stanialo.

golfkr 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Sty 17, 2014 7:29 am   

post czesciowo edytowany
jesli cytujesz cudzy post to uzywaj do tego opcji Quote

nastepnym razem nim umiescisz nowy temat na forum zapoznaj sie z istniejacymi watkami
no i zobacz temat o karze za ubezpieczenie istnieje od dawna jest nawet przyklejony u gory tej strony

Dzieki za pomoc, jeszcze jedno pytanie ile pieniedzy CVZ mi zwroci,jak splace dlug do zilverenkruis?
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Sty 17, 2014 1:30 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi